Extras din curs
Materialul genetic avicol performant este asigurat in mare parte de companiile de ameliorare romanesti care detin in exploatare, pe principiul piramidei ameliorarii, ferme de linii pure, bunici si parinti care asigura hibrizii comerciali, rezultand cantitati suficiente de carne de gaina, curca, prepelita, bibilici, rate, gaste, etc.
In anul 2002 s-a consumat o cantitate de peste 17 kg carne pasare/locuitor din zona urbana din care aproximativ 9,5 kg provenea din productia interna si cca. 7,5 kg din import, in timp ce consumul in Uniunea Europeana a fost de 20 kg carne pasare/locuitor.
Preferintele consumatorilor pentru carnea slaba de culoare rosie, cu gust placut a determinat specialistii in avicultura sa puna in valoare importanta palmipedelor (rate, gaste) prin crearea de hibrizi performanti de carne si pentru producerea ficatului gras.
1.2. PRODUCTIA DE OUA
Productia de oua a fost asigurata in primul rand de societatile avicole romanesti care la sfarsitul anului 2002 detineau in stoc peste 5,3 milioane de gaini ouatoare si intr-o pondere mai mica din importurile de oua. Se remarca o tendinta usor crescuta a populatiei de a consuma oua de prepelita si de bibilici datorita continutului mai redus in colesterol.
In anul 2002 s-au consumat 140 oua pe cap de locuitor, din care 132 oua din productia interna si 8 oua din import.
Perspectiva productiei de oua in ceea ce priveste numarul de oua consum/locuitor, cerintele populatiei si posibilitatile de asigurare a acestor solicitari de catre producatorii interni este prezentata in tabelul nr. 2.
Hibrizii specializati in productia de oua consum sunt asigurati in mare parte de companiile de ameliorare romanesti, care detin in exploatare efective de pasari din mai multe specii (galinacee, bibilici, palmipede, prepelite) si asigura solicitarile pietei.
CAP. 2
DIRECTII SI OBIECTIVE IN AMELIORAREA PASARILOR
Ameliorarea raselor si liniilor pure se desfasoara in conformitate cu programele de ameliorare proprii companiilor de ameliorare, a caror obiectiv principal este maximizarea progresului genetic anual si realizarea unor performante productive ridicate, comparabile cu cele obtinute pe plan mondial. Totodata se urmareste asigurarea numerica a efectivelor de pasari pe specii, solicitate de exploatatiile mari, mijlocii si mici, care produc carne si oua de pasare.
In prezent, ameliorarea materialului genetic avicol se realizeaza in cadrul companiilor nationale de ameliorare (S.C. Avicola Bucuresti S.A., S.C. Avicola Tartasesti S.A., ICPPAM Balotesti, ICPC - filiala Curci Brasov si Statiunea Didactica Baneasa - U.S.A.M.V. Bucuresti).
Pentru aplicarea programelor de ameliorare, fiecare companie de ameliorare, are un sistem propriu de control al performantelor liniilor pure, din care rezulta hibrizii comerciali, efectuat in baza normelor tehnice proprii, aprobate de autoritatea competenta, nominalizata de catre Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Normele tehnice reglementeaza metodele de masurare si inregistrare a performantelor individuale, de determinare a parametrilor genetici precum si metodele de selectie utilizate.
Companiile de ameliorare sunt Fermele de elita si au ca obiect de activitate ameliorarea raselor si liniilor pure active si prezervate ca stoc genetic, in directia obtinerii de hibrizi specializati pentru productia de carne, respectiv pentru oua consum.
CAP. 3
PRINCIPII DE BAZA SI TEHNICA DE AMELIORARE A PASARILOR
Corespunzator obiectivelor din programele de ameliorare ale companiilor de ameliorare, maximizarea si transmiterea progresului genetic la pasari, se va realiza in continuare printr-o stratificare functionala a fermelor si efectivelor de pasari pe principiul piramidei ameliorarii prin:
3.1. Lucrari de ameliorare propriu-zisa in vederea imbunatatirii bazei genetice, a conservarii si perfectionarii materialului biologic avicol, prin selectarea populatiilor crescute in rasa curata:
1. Liniilor pure - pedigree;
2. Pastrarea stocului genetic de linii pure de rezerva;
3. Obtinerea de duplicate a liniilor pure active, avand drept scop protejarea acestora;
4. Testarea combinabilitatii intre linii in vederea realizarii unor hibrizi performanti, cu verificarea si omologarea performantelor acestora, in scopul comercializarii.
3.2. Lucrari de selectie pentru obtinerea matcii de reproductie:
- matca de reproductie - bunici (hibridare I)
- matca de reproductie - parinti (hibridare II)
- producerea de hibrizi comerciali pentru carne, respectiv oua in vederea difuzarii acestora pe piata.
Integrarea pe verticala a acestei activitati, in cadrul programelor de ameliorare a pasarilor, va asigura un flux dirijat al materialului de reproductie, de la companiile de ameliorare - situate in treapta I a piramidei ameliorarii. La acest nivel se situeaza liniile pure si se obtine progresul genetic care ulterior este transmis prin fermele de multiplicare 1 (bunici) si multiplicare 2 (parinti), la nivelul hibrizilor comerciali din fermele de productie.
In fermele de elita are loc reproducerea liniilor pure si a matcii de bunici, aceasta din urma reprezentand treapta a II-a a piramidei ameliorarii. La acest nivel se obtin prin simpla hibridare formele parentale, din care vor rezulta hibrizii comerciali.
La nivelul treptei a III-a a piramidei ameliorarii are loc imperecherea formelor parentale si se obtin prin dubla hibridare, hibrizii comerciali destinati productiei de carne de pasare, respectiv oua.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tehnologia Cresterii Animalelor.doc