Extras din curs
Cerintele plantelor leguminoase fata de factorii de mediu
Cerintele fata de temperatura
1-Factorul climatic-cel mai important care limiteaza cultura legumelor intro zona sau alta este temperatura.
In functie de temperatura in tara noastra sunt delimitate 3 zone de favorabilitate a legumelor si anume:
Zona 1 cupinde partea de S si V a tarii in care intra judetele Olt Dolj Teleorman Giurgiu Arad Timis si Bihor.aceasta zona se caracterizeaza prin temperaturi mediii de 10-11 grade ,precipitatii de 400 -500 mm anual.
Umiditatea relativa a aerului este de 50 -60 la suta.
Zona a 2- ocupa N Olteniei si N Munteniei,campia Moldovei si o mica parte din Transilvania.Aceasta ocupa judetele Caras severin, Dambovita , Arges, Valcea, Vaslui, Bacau, Suceava, Botosani Satu Mare
Aceasta zona se caracterizeaza prin temperaturi medi anuale de 8 grade precipitatii de 550-650 mm annual si umiditatea relativa a aerului de 60-70 la suta.
Zona 3- este mai putin favorabila culturii legumelor si ocupa o suprafata mai mica in judetele Sibiu Brasov Bistrita Mures Cluj Salaj si Maramures .Temperaturi medii anuale a zonei se gasesc intre 8-8,5 la suta precipitatii peste 600 mm annual si umiditate relativa a aerului de 70-75 la suta.
La infiintarea culturilor legumicole trebuie sa se tina seama deoparte de zona de favorabilitate iar de pe cealalta parte de traditia cultivara doar a anumitor specii de legume in anumite zone chiar daca uneori profitul obtinut este mai mic
In functie de cerintele fata de temperaturi speciile leguminoase se clasifica astfel:
1-specii f rezistente la frig .Aceste specii suporta tempetaruri de -10 grade pana la -20 grade ,motiv pentru care pot ramane peste iarna afara.Ex:morcovul,hreanul.
2-Specii rezistente la frig:Aceste specii suport temperaturi de 0 grade:ex: salata spanacul ceapa ustoriul verde.Tot in aceasta categorie mai intra legumele radacinoase legumele bulboase legumele din grupa verzii.
3:Specii semirezistente la frig.Aceste specii necesita temperaturi pozitive temperaturi de 0 grade ducand la distrugerea partii aeriene.Reprezinta tipic al acestei grupe este cartita
4-specii pretentioase la caldura:care necesita pentru crestere si fructificare 25-30,si pentru germinarea semintelor la pana la 15 grade.De regula aceste specii se cultiva prin rasad iar plantarea in camp are loc numai dupa ce a trecut perioada legumelor si ingheturilor tarzii de primavara.Din aceasta grupa fac parte tomatele ardeii vinetele
5-specii rezistente la caldura-aceste specii suporta temperaturi foarte ridicate de peste 35 grade ,in aceasta categorie intra castravetii pepenele galben si pepenele verde.
Pentru ca plantele legumicole sa nu sufere din cauza temperaturii prea scazule sau prea ridicate trebuiesc luate unele masuri astfel:
-primavara la infiintarea culturilor trebuie sa se respecte epoca de infiintare in functie de zona si de speciile cultivante
-protejarea culturilor cu tunele joase in situatia in care apar accidental temperaturi scazute care ar putea afecta negativ plantele
-alegerea pentru speciile pretentioase la caldura a terenurilor care se afla in bataia soarelui
-cultivarea legumelor pe terenuri adapostite natural
-evitarea terenurilor reci cu apa freatica la suprafata
-in timpul verii cand temperatura este prea ridicata se intervine cu irigarea pentru asigurarea necesarului de apa si pentru racorirea atmosferei
-in zonele unde temperatura creste excesiv culturile legumicole pot fi intercalate in plantatiile de pomi si in plantatiile de vita de vie
-evitarea terenurilor cu expozitie sudica deooarece aceasta se incalzeste excesiv
-respectarea epocilor de infiintare a culturilor si alegerea speciilor
Cerintele fata de lumina:
-pe teritoriul Romaniei exista lumina sufienta pentru cresterea si dezvoltarea plantelor dar aceasta difera in functie de anotimp.Perioada cu intensitatea luminoasa ridicata este aprilie-septembrie perioada care coincide cu aceasta a infiintarii majoritatii culturii legumicole.Speciile care necesita ointensitate luminoasa mai mare sunt:ardeii,vinetele,castravetele etc.
Alte plante legumicole, cum ar fi ridichele de luna, morcovul, matrunjelul pesternacul telina varza conopida, au cerintele mai reduse fata de lumina motiv pentru care aceste culturi se pot infiinta primavara devreme cand intensitatea luminoasa este mai scazuta.
Speciile legumicole care se preteaza la infiintarea culturilor din toamna sau primavara foarte devreme sunt considerate plante nepretentioase la lumina .Din aceasta punct de vedere plantele se impart in 3 grupe:
a-plantele legumicole de zi lunga-care fructifica la o durata a zilei de 15-18 zore.Din aceasta grupa fac parte:spanaculmsalata,ridichele,ceapa,varza,morcovul si mazarea.
b-plante legumicole de zi scurta:-aceaste plante cresc si fructifica la o durata a zilei de 12 ore.Din aceasta grupa fac parte tomatele ardeiul vinetele castravetii dovlecelui si fasolea.
c-plantele legumicole indiferente:-aceste plante cresc si fructifica atat in conditii de zi scurta cat si in conditii de zi lunga. Din aceasta grupa fac parte unele serii de tomate si de salate.
Pentru crestere si fructificare speciile legumicole pe langa intensitatea luminoasa au nevoie si de o anumita calitate a intensitatii luminii.
Din spectrul vizibil al luminii solare,cele mai puternic absorbite sunt radiatiile rosii care au rol important in sinteza glucidelor si in procesul de inflorire al plantelor.Radiatiile albastru violet sunt absorbite mai mult de plantele de umbra si au rol important in formarea partilor comestibile la unele specii,cum ar fi salata spanacul si varza.
Radiatiile VV in cantitate mica participa la sinteza unor vitamine.Radiatiile vv pot duce la distrugerea tesuturilor si a celulelor.In practica compozitia legumelor in rasadnite,in solarii si in acoperirea cu folietina sau cu sticla.Aceaste materiale au capacitatea de a lasa sa patrunda numai o parte din radiatiile solare astfel,plantele de radiatiile puternice.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tehnologia Cresterii Plantelor.doc