Extras din curs
Capitolul 1. Concept de innovare. Importanta innovarii
1.1. Inovatii de produs, inovatii de proces, inovatia tehnologica inovatia serviciilor.
Innovarea Conversia unor noi cunostinte in beneficii economice si sociale, ca rezultat al unor interactiuni complexe intre numerosi actori in cadrul unui sistem constind intrun mediu (local, national, regional) ce contine firme, institute de cercetare, finantatori, precum si retelele prin care toti acestia intra in contact. (Oficiosul Comisiei Europene “Innovation &Technological Transfer, octombrie 2002);
In anul 1941, economistul englez Schumpeter propune prima definitie, in domeniul tehnico-economic, a innovarii, definitie cu caracter de mare generalitate. El afirma ca innovarea reprezinta actiunea al carui rezultat este de a produce altceva sau a produce altfel.
Conform Definitiei lui Schumpeter, se admite ca, in cadrul innovarii intra urmatoarele tipuri de activitati:
- crearea unui nou produs;
- introducerea unei noi metode de fabricate;
- intrarea pe o piata noua (sau crearea unei noi piete);
- apelarea la o noua materie prima;
- noua organizare a firmei;
- crearea unei noi imagini a firmei.
Din cele sase tipuri de innovare, primele trei vizeaza innovarea tehnologica, iar celelalte trei au caracter strict economic. Schumpeter identifica doar primele cinci forme de innovare din cele de mai sus. Notiunea de imagine a firmei a capatat importanta mai tarziu, odata cu ascutirea si globalizarea climatului concurential si abia atunci a fost adaugata. Ea se incadreaza insa perfect definitiei.
Definitia lui Schumpeter ne spune ce sa facem. Nu ne raspunde insa la o intrebare esentiala: cum sa facem ?
De aceea, in ultimul timp, circula o alta definitie, conform lui Mansfield, care afirma ca innovarea reprezinta procesul global de creativitate tehnologica si comerciala, transferul unei noi idei sau al unui nou concept pana la stadiul final al unui nou produs, proces sau activitate de service acceptate de piata.
Innovarea, incercind sa propuna elemente de noutate, necunoscute si neincercate pina in prezent, destabilizeaza pentru moment sistemul. Chiar daca obiectivul este acela al imbunatatirii sistemului, destabilizarea intra in contradictie cu dorinta de a avea totul pus la punct, astfel incat innovarea va fi adoptata cel mai adesea in urma unor presiuni interioare.
O alta definitie, este urmatoarea:
Innovarea (stiintifica si tehnologica) poate fi considerata ca fiind transformarea unei idei intr-un produs viabil, nou sau ameliorat, sau intr-un proces operational in industrie sau in comert, sau intr-o noua metoda sociala.
O innovare, pentru a fi eficienta, trebuie sa fie simpla si sa aiba o adresa precisa. Nu se porneste la o innovatie cu gindul ca vom revolutiona un intreg domeniu. Succesul pe piata se poate asigura si in pasi mici.
Pentru a identifica sensul in care trebuie facuta o schimbare se poate folosi o lista de intrebari ale caror raspunsuri sugereaza incotro trebuie sa ne indreptam.
CONCLUZII
Innovarea este o problema esentiala a zilelor noastre. Ea este un concept multidimensional care depaseste abordarea numai tehnologica incluzind, de exemplu, innovarea in servicii, innovarea organizatorica sau a modelului de afaceri. Initiativa politica poate juca un rol crucial in cresterea capacitatii competitive a firmelor creind conditii in care acestea sa evolueze prin:
- stimularea activitatii de C&D si innovare astfel ca firmele sa poata asimila noi tehnologii care sa genereze viitoare procese de innovare si cresteri economice;
- promovarea celei mai bune practici in realizarea de produse si servicii prin reglementarea finantarii capitalului de risc;
- crearea unui mediu de afaceri care sa asigure o competitie libera si sa elimine obstacolele in adoptarea tehnologiilor de virf.
Istoria evolutiei economice a aratat ca nu se poate garanta o dezvoltare continua producind numai ceea ce are succes la un moment dat. Se recomanda sa se investeasca in innovare mai ales daca o economie este in stagnare sau declin. Pentru a implementa un proces de innovare este necesar ca orice intreprindere, independent de marimea ei, sa actioneze astfel:
- sa vada innovarea ca o necesitate si nu ca o optiune;
- sa manifeste receptivitate si sa acorde o deosebita atentie ideilor care vin din interiorul intreprinderii, din mediul academic, din mediul de afaceri sau din mediul de cercetare-dezvoltare;
- sa identifice cai de a implementa noile tehnologii, pentru a crea valoare pentru clienti prin innovare;
- sa se avinte cu curaj, sa-si asume un risc calculat, depasind teama de esec;
- sa desfasoare procesul de innovare mai rapid decit competitorii;
- sa conserve spiritul de pionierat pentru ca visele sa devina realitate.
Innovarea de produs: Obiectivele urmarite prin activitatea de innovare sunt multiple si in functie de conditiile concrete, de strategia globala a intreprinderii, se urmareste cresterea sau pastrarea cotei de piata, diversificarea produselor, mentinerea unei pozitii de virf in domeniu innovarii si mentinerea avantajului competitiv, utilizarea deplina a resurselor si experientei acumulate, etc.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Inginerie Inovationala.doc