Extras din curs
Spermatogeneza
Spermatogeneza cuprinde un ansamblu de multiplicări și diferențieri celulare care duc la formarea spermatozoidului matur. Procesele au loc în tubii seminiferi și durează de la pubertate până la batrânețe. Testiculul este alcătuit din:
-tubi seminiferi
-celule Leydig
La pubertate, în interiorul unui tub seminifer, se găsesc celule Sertoli și celule sexuale primordiale dispuse de la periferie, către lumenul tubului seminifer. În evoluția ei, celula sexuală masculină parcurge următoarele stadii:
- spermatogonii
- spermatocite primare
- spermatocite secundare
- spermatide
- spermatozoizi
Durata de timp în care celula sexuală primordială (spermatogonia) devine spermatozoid matur a fost evaluată la 74 de zile. Aceste transformări ale celulei sexuale masculine au loc în trei etape, aceleași ca și în cazul celulei sexuale feminine:
1. Etapa de multiplicare vizează spermatogoniile mici dispuse pe membrana bazală a tubilor seminiferi.
2. Etapa de creștere. În această etapă are loc transformarea spermatogoniilor în spermatocite primare. Ambele categorii de celule conțin setul complet de cromozomi exprimat printr-un număr diploid 2n = 46 cromozomi (23 de perechi). Cele 23 de perechi de cromozomi constituie cariotipul.
Primele 22 de perechi alcătuiesc autosomii (perechile 1-22), iar a-23-a pereche o reprezintă perechea de gonosomi (cromozomi sexuali sau heterosomi).
3. Etapa de maturație
Cuprinde două diviziuni, ce alcătuiesc în ansamblu meioza. Produsul ejaculării (spermă) este alcătuit din spermatozoizi maturi și lichid seminal.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Gametogeneza.docx