Extras din curs
I. Sangele este format
1.– plasma
2.– elemente figurate a) – hematile sau globulele rosi care mai poarta numele de eritrocite
b) – globule albe sau leucocite
c) – trombocite care poarta numele de plachete sanguine.
Sangele este un lichid de culoare rosie care impreuna cu lichidul interstitial si limfa formeaza mediul intern al organismului, el circula prin vase sanguine inchise raspandite in toate organele si tesuturile corpului.
Sangele indeplineste in organism o serie de functi importante
1 – functia respiratorie – sangele transporta O2 de la plamani la tesuturi si CO2 de la tesuturi la plamani.
2 – functia nutritiva – transporta substantele nutritive din alimente (grasimi neutre monozaharide), de la intestin la diferite tesuturi
3 – functia excretorie – transporta metaboliti (uree, acid uric, acid lactic) spre organele de excretie cum ar fi pielea, rinichi, tracul digestiv unde sunt eliminati in mediul inconjurator
4 – functia de termoreglare – transporta caldura de la organele interne spre suprafata corpului de unde se transmit mediului inconjurator.
5 – functia de protectie imuno-biologica – se exercita prin intermediul anticorpilor si a fagocitelor.
1. Plasma – reprezinta 55% din volumul total al sangelui, este un lichid galbui, omogen, putin
vascos, cu gust putin sarat, contine 91,5% apa, 7% proteine, 1% glucide, 1% lipide, dar si substante absorbite si dizolvate in urma catabolismului celular, acid uric, ureea
– capioni: de Ca+, Na+ , k+
– amioni Cl, rol acid amonius, HCO3
Compozitia de saruri a plasmei este foarte apropiata de cea a apei marine. Acest lucru demonstreaza ca in trecutul indepartat omul si vertebratele au stramosi marini.
Sarurile pot prezenta atat 1.– componente organice
2.– componente anorganice
1.1. Componente organice – cele mai importante sunt:
1.1.1. Proteinele simple si complexe (gluco si lipo proteine) – concentratia proteinelor
plasmatice este de 7-8ml la 100g sange.
Cuprinde 3 mari categori
1 – albuminele (seualbumine) – sunt sintetizate in ficat de aminoacizi si catabolizate la nivelul diferitelor tesaturi, prezinta importante functi organice
2 – globulinele (seuglobulinele) – sunt sintetizati din aminoacizi la nivelul glanglionilor limfatici, ai
splinei al maduvei osoase in general, precum si in tesuturile conjuctive sunt catabolizate la nivelul diferitelor tesuturi si organe (plamani, ficat, splina, tesutul gastro intestinal). Dintre globulinele gama globulinei sunt cele mai important cu rol in aparare, fata de infecti prin producerea de anticorpi.
3 – fibrinogen – are rol important in coagularea sangelui, se gaseste in plasma in proportie de 0,2 – 0,4%,
biosinteza lor are loc la nivelul tesutului conjuctiv precum si ficatul.
Proportile acestuia sunt importante in procesul de coagulare, dar si in transformare prin procese biochimice, in fibrina si de a se gelifica pe langa functile amintite proteinele plasmatice functioneaza ca un sistem de tampon, contribuie astfel la mentinerea Ph, alaturi de proteine din plasma, precum si existenta altor proteine, in plasma determinata stari patogene.
1.1.2. Glucidele plasmatice – dintre acestea ceea mai importanta este glucoza a carei
concentratie se incadreaza intre 0,8 – 1,2% si se numeste glicemie.
In stari patologice glicemia poate sa creasca si se numeste hiperglicemie si cand scade numind
Hipoglicemie. Rolul glicemiei este important deoarece este forma de absortie, de circulatie si de consum a glucidelor
1.1.3. Lipidele – cele mai importante sunt – fosfolipide
– gliceridele
– colesterolul
In plasma se mai gasesc – acid lactic – hormoni
– enzime – anticorpi
– protombina – vitamine
– bilirubina – alte substante organice si minerale
1.2. Componente anorganice ale plasmei – sunt reprezentate prin apa si saruri minerale
1.2.1. Apa – este principala componenta a plasmei datorita proprietatilor ei de absortie, de solvire si disociere, apa joaca un rol important in desfasurarea tuturor fenomenelor fizico-chimice care se desfasoara in organism prin intermediul plasmei sanguine
1.2.2. Sarurile minerale – din plasma prezinta o importanta deosebita in determinarea presiuni atmosferice a plasmei care este de 6,7 atmosferi.
Presiunea osmotica trebuie sa se mentina constanta de ia depinzand buna functionare a hematiilor daca presiunea creste, hematiile pierd apa ceea ce le scoate din functiune, iar daca scade in hemati va patrunde apa iar functia lor va fi defectuoasa. Mentinerea presiuni osmatice este o conditie a schimari normale intre sange si tesut.
Echilibru acido bazic al plasmei este mentinut prin sisteme tampon. Prin functionarea sistemului tampon al plasmei isi pastreaza reactia alcaina cu un ph de 7,7. cand ph are o valoare mai mica de 7,7 determinat in plasma o stare numita acidoza, iar cand valoarea este mai mare determina o stare numita alcaloza. Pentru mentinerea veti ph plasmei, presiunea nu trebuie sa creasca 7,8 sau sa scada de 7,7.
2. Elemente figurate ale sangelui
2.1. Hematiile – sunt celule diferentiate care are rolul de a transforma O2 de la plamani la
tesuturi, si CO2 de la tesuturi la plamani, in faza adulta sunt anucleate se formeaza maduva rosie a oaselor fenomen numit eritropoeza, eritrocitul are un aspect caracteristic privit din fata are forma circulara iar din profil are forma de lentila biconcava. In cazurile patologice cand sunt forme de anemie, eritrocitele isi pot schimba forma dimjensiunea. In unele cazuri eritrocitele sunt mai mici ca dimensiune (microcitoza) iar altele pot avea dimensiune mai mare (macrocitoza), aceste schimbari aduc modificari raportate dintre suprafata si volum`dar si micsorarea patrunderi O2 in eritrocite.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Sangele si Limfa.doc