Extras din curs
Cifruri monoalfabetice- Cu numai 25 de chei posibile, cifrul lui Cezar este considerat slab la atacurile criptanalitice.- Numarul de chei poate creste foarte mult daca se realizeaza o substitutie arbitrara. În acest caz exista 26! chei posibile.- Aceasta înseamna ca exista de 10 ori mai multe chei decât în cazul cifrului DES (cifrul DES având 256 chei).- Literele cifrului se pot obtine astfel: se alege prima litera A si apoi, în ordine ciclica fiecare a treia litera, adica D,G,…,Y.- Dupa litera Y sirul cifrului se continua cu B, deoarece, în ordine ciclica, a treia litera dupa Y în alfabetul primar este B s.a.m.d. Astfel cifrul obtinut prin operatia de selectare este dat de relatia: C = 3p mod 26.
Introducere in Criptografie 3
Cifruri polialfabetice- Cifrurile polialfabetice constau din utilizarea periodica a unor substitutii simple diferite.- Fie d alfabete de cifrare C1, C2 ,…, Cd si d functii fi care realizeaza substitutia de forma: ƒ fi : A ’ Ci , 1 <= i <= d- unde A este alfabetul mesajelor în clar.- Un mesaj clar M = m1m2 … md md+1… m2d va fi cifrat prin repetarea secventelor de functii f1 ,…, fd la fiecare al d-lea caracter: ƒ E(M) = f1 (m1)… fd (md) f1 (md+1).- În acest caz numarul cheilor posibile se mareste de la 26! la (26!)n .
Introducere in Criptografie 4
Cifrul Vigenere- Functiile fi de substitutie se definesc astfel: fi (a) = (a+ ki)(mod n) unde n este lungimea alfabetului, ki este litera cheii k= k1 k2 … kd, iar a este litera din mesajul clar.- Se considera cheia de opt litere “academie” care va fi utilizata repetitiv pentru cifrarea mesajului “substitutie polialfabetica”.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Criptografie.pdf