Extras din curs
Dezactivarea catalizatorilor reprezintă un proces atât chimic cât și fizic de pierdere a activității catalitice în timp. Acesta apare de obicei din cauza formării cocsului pe centrii activi ai catalizatorului, aglomerării metalelor, otrăvirii catalizatorilor dar și prin distrugerea structurii catalizatorului datorită temperaturilor înalte de operare. Alte mecanisme de dezactivare includ mascarea și pierderea elementelor active prin volatilizare, eroziune și uzură.
Otrăvirea catalizatorilor
Reprezintă pierderea activității catalitice printr-un puternic proces de chemosorbție a speciilor impurificatoare prezente în materia primă, pe centrii activi ai catalizatorului.
Cum se realizeză?
- Prin blocarea centrilor activi (efect geometric)
- Prin modificarea adsorbivității a altor specii printr-un efect electronic
- Prin modificarea naturii chimice a centrilor activi sau pot conduce la formarea de noi compuși (reconstrucție, astfel încât performanța catalizatorilor scade)
Este important sa se faca distincție între otrăvuri și inhibitori:
- otrăvurile sunt de obicei substanțe a căror interacțiune pe centrii activi ai catalizatorului este puternică fiind reversibilă sau ireversibilă
- Un inhibitor este o substanță chimică ce are rolul de a încetini sau de a împiedica desfășurarea unei reacții chimice, acționând asupra reactanților ci nu a catalizatorilor
Clasificarea otrăvurilor
A. Selective sau non-selective
Otrăvirea non-selectivă reprezintă procesul de chemosorbtie al otravii pe suprafața catalizatorului prin blocarea centrilor activi ai acestuia intr-o maniera unifromă, existand o dependență liniara intre activitatea catalizatorului si cantitatea de otravă adsorbită.
Otrăvirea selectivă- în procesul de otravire selectiva doar centrii activi cu anumite proprietati sunt neutralizati de catre otrava, rezultand astfel o dezactivare neuniformă.
Aceasta este de obicei observată la catalizatori multifunctionali care dispun de diferite tipuri de centrii activi. În acest caz, otravirea poate fi direcționată selectiv spre un anumit tip de centru activ, fara a ii afecta pe ceilalți.
In acest caz este vorba despre o relatie exponentiala sau hiperbolica între activitatea catalizatorului si cantitatea de otravă adsorbita.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Otravirea catalizatorilor.docx