Bizant sem II

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Creștinism
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 19696
Mărime: 419.26KB (arhivat)
Publicat de: Ioan C.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Alexandru Ivașcu

Extras din curs

A.A. Vasiliev, Istoria Imperiului Bizantin,Ed.Polirom, Iași, 2010, pp. 551-689 Din punct de vedere cronologic, ultima dinastie bizantină se încadrează pe o durată de timp relativ redusă: 1261-1453.

Imperiul căuta sa găsească soluții pentru supraviețuire într-un context în care Mihail al VIII-lea (1259-1282) reușește să recucerească capitala, dar situația era dramatică, orașul ajungând o ruină dupa dominația latină.

În această ultimă perioadă a Istoriei Bizanțului (1261-1453) distingem două etape: domnia lui Mihail al VIII-lea și cea a succesorilor săi.

1282- moare Mihail al VIII-lea și ajunge la tron Andronic al II-lea (1282-1328)

Andronic al II-lea (1282-1328) și Andronic al III-lea (1328-1341) au asistat

neputincioși la creșterea puterii turcilor în Asia. Ioan al V-lea (1341-1391), împreună cu Ioan al VI-lea Cantacuzino ( 1341-1355) au văzut cum sârbii lui Dușan ajungeau la porțile Constantinopolului precum și primele cuceriri turcești în Europa.

Sub Manuel al II-lea (1391-1425) și Ioan al VIII-lea (1425-1448),progresul turcilor a redus Imperiul la capitală și la împrejurimile acesteia, iar călătoriile umilitoare ale ultimilor doi în Occident pentru a cere ajutor, au rămas fără rezultat. “Nu se dorea decât profitul de pe urma mizeriei Imperiului grec, pentru a-l domina religios, pentru a-l cuceri politic și a-l exploata economic”, spunea Ch. Diehl. Deznodământul era deci inevitabil și a survenit în 29 mai 1453, când ultimul împărat bizantin Constantin al XI-lea (1449-1453) a murit eroic pe zidurile Constantinopolului asaltat de turci.

Când Mihail al VIII-lea ajunge sa conducă Imperiul Bizantin, el va cauta

soluții de alianță cu alte puteri pentru a rezista. Cel mai mare dușman: Imperiul Otoman.

Momentul în care Mihail al VIII-lea preia tronul Bizantului (1261) el trebuie să facă față la trei pericole iminente:

◼ Veneția

◼ Roma -------atenția catre Occident.

◼ Carol de Anjou

2

Mihail al VIII-lea-întemeietorul ultimei dinastii bizantine-neamul Paleologilor, cunoscut de pe la mijlocul sec. XI. Paleologii-legături de rudenie cu aproape toate familiile imperiale din Bizanț-noul basileu își zicea Mihail Ducas Angelos Comnenos Paleologos. Fiu al guvernatorului Thessalonicului- tinerețe cercurile aristocratice niceene-un om abil, să inspire teamă, dragoste, Mihail- influență considerabilă din vremea domniei lui Ioan III.

◼1252- campania lui Vatatzes în Tracia - zvonul că Paleologul- rebeliune. Împăratul a poruncit să se facă o anchetă- mitropolitul Philadelphiei, Phocas, inamic notoriu al acuzatului, proba focului, Mihail isteț-soluție ingeniioasă:”Aceasta se cuvine să fie o încercare sfântă-le-a declarat el acuzatorilor,-iar eu sunt un om păcătos și nu pot face minuni. De atfel, a adăugat Paleologul, dacă sfântul mitropolit însuși îi va pune fierul încins în mână, el, Mihail, se va încumeta să-l ia. Phocas refuză, el iertat.

◼ 1256- eparh al capitalei, pentru perioada absenței lui Laskaris, Mihail a fugit la turci, chipurile de teamă în fața amenințărilor împăratului la adresa lui. Basileul- nevoit să-i garanția securității personale---- Paleologul s-a întors. Pe patul de moarte, Theodor II le-a cere lui Mihail, să jure credință nevârstnicului Ioan IV și tutorilor acestuia--- nu s-a ținut de cuvânt. După nimicirea lui Georgios Mizalon și a fraților acestuia (cei mai de seamă adversari ai săi).

◼ 1258- deja despot-- ianuarie 1259, pe tronul niceean.

◼ El a tins cu perseverență spre putere--- campanie electorală, promițând de toate: să înalțe Biserica să-I împodobească pe cei mai vrednici demnitari cu titlurile cele mai mărețe; să asigure soluționarea corectă a tuturor proceselor în tribunale să respecte, de asemenea, erudiția și pe oamenii învățați să-i ridice deasupra altora; mai mult decât orice să iubească oștirea, și răsplata cuvenită soldaților (pronoia)-fie că au căzut în luptă, fie că au murit acasă-s-o transmită copiilor acestora să nu lase loc pentru calomnii, să dersființeze duelurile în legătura cu aceasta, să desființeze și fierul (încins) Iar viața cetățenilor s-o pună la adăpostul unei păci lipsite de frică (Pachymeres) După ce a urcat pe tron, uzurpatorul a început să facă risipă de bani și pământuri, lingușind poporul simplu și mituind nobilimea.

◼După încoronare, Mihail VIII și-a căsătorit frații cu mirese nobile, ... prin căsătorii să atragă familiile principalilor demnitari ai Imperiului... armata și poporul--- pentru militari o soldă zilnică... poporul a deschis porțile închisorilor, i-a eliberat pe datornici de restanțele fiscale,... îi apăra pe năpăstuiți și i-a răsplătit cu mărinimia sa.Paleologul secătuia visteria cu amândouă mâinile și împrăștia cu risipă ceea ce fusese adunat cu zgârcenie. (Cf lui Pachymenes ).

Politica externa

◼ Tensiunea externă-- cerea o guvernare solidă.

◼ Manfred de Sicilia---fiul lui Frederic al II-lea de Hohenstaufen---dușman al Imperiului de Niceea. Puterea crescândă a imperiului bizantin restaurat, după mijlocul secolului al XIII--- redusese imperiul latin la perimetrul urban al Constantinopolului---Manfred reia politica antibizantină a lui Henri al IV-lea și a regilor normanzi din Sicilia.

◼ 1258 cucerește Corfu, orașele mai importante de pe coasta Epirului: Dyrrachion, cucerit de Theodor al II-lea Lascaris și Avlona, care aparțineau despotului Mihail al II-lea al Epirului. Manfred

3

i-o dă pe fiica sa lui Mihail II ---orașele cucerite dotă și încheie cu acesta o alianță împotriva Imperiului de Niceea.

◼ Un al treilea partener intra în ligă: Guillaume Villehardouin de Ahaia, care se căsătorea și el cu o fiică a lui Mihail al II-lea---Tripla alianță (Manfred, Mihail II și Guillaume) găsea ajutorul puterii crescânde a regelui sârbilor, Uroș I.

◼ Mihail II al Epirului, a organizat această coaliție antiniceeană și i-a oferit basileului pretextul pentru începutul unui conflict deschis. Situația politică-- era favorabilă Niceei. Împăratul Constantinopolului, Balduin II, care se temea, deopotrivă, de armata Niceei și de cea a Epirului, păstra neutralitatea.

◼ Cu turcii, Paleologul a încheiat, la început, un tratat de prietenie, iar mai apoi chiar l-a adăpostit la Niceea pe sultanul de Iconium, care fugise cu visteria, haremul și slugile sale de revoltele supușilor și de ocupația mongolă.

◼ Basileul n-a scăpat nici prilejul să se asigure de sprijinul grecilor influenți din Constantinopol, împărțindu-le, în speranța cuceririi apropiate a orașului, banii și hrisoave cu diverse promisiuni.

◼ 1259 Ioan Paleologul-- fratele împăratului-- o puternică lovitură posesiunilor de N-E ale despotului Epirului: acțiuni militare, intrigi diplomatice împotriva Epirului, Paleologul și-a atins scopul principal: alianța creată de Mikhail II a slăbit--- Pelagonia (în Macedonia) bătălia decisivă reciprocă, istovite de cionirile cu cavaleria lui Ioan și ademenite de sclipirea aurului dușmanului, trupele lui Mihail II au pierdut lupta.

◼ Mihail II și fiul său, Nikephor, au fugit de pe câmpul de luptă. Cavalerii regelui Siciliei, Manfred, și călărimea grea a lui Guilaume de Villehardouin, principele Achaiei, au avut un sfârșit lipsit de glorie, iar comandantul lor, principele Guillaume, a căzut prizonier.

◼ Tratatul de pace încheiat de el cu Paleologul a fost extrem de dezavantajos pentru Epir.

Bibliografie

Emanoil BĂBUȘ, Bizanțul. Istorie și spiritualitate, ediția a II-a, Ed.Sophia, București, 2010,pp.437-478

Michel KAPLAN, Bizanț, Ed. Nemira, București, 2010, Paleologii, pp. 38-42

Vasile Muntean, Bizanțul și românii, cercetare comparativă privind organizarea mânăstirilor, Ed. Trinitas, Iași, 2005.

Andrei Pippidi, Tradiția politică bizantină în țările române în secolele XVI-XVIII, Ed. Corint, București, 2001.

Steven Runciman, Căderea Constantinopolului 1453,, Ed. Nemira, București, 2011.

Idem, Veceniile siciliene, Ed. Nemira, București, 2011.

Preview document

Bizant sem II - Pagina 1
Bizant sem II - Pagina 2
Bizant sem II - Pagina 3
Bizant sem II - Pagina 4
Bizant sem II - Pagina 5
Bizant sem II - Pagina 6
Bizant sem II - Pagina 7
Bizant sem II - Pagina 8
Bizant sem II - Pagina 9
Bizant sem II - Pagina 10
Bizant sem II - Pagina 11
Bizant sem II - Pagina 12
Bizant sem II - Pagina 13
Bizant sem II - Pagina 14
Bizant sem II - Pagina 15
Bizant sem II - Pagina 16
Bizant sem II - Pagina 17
Bizant sem II - Pagina 18
Bizant sem II - Pagina 19
Bizant sem II - Pagina 20
Bizant sem II - Pagina 21
Bizant sem II - Pagina 22
Bizant sem II - Pagina 23
Bizant sem II - Pagina 24
Bizant sem II - Pagina 25
Bizant sem II - Pagina 26
Bizant sem II - Pagina 27
Bizant sem II - Pagina 28
Bizant sem II - Pagina 29
Bizant sem II - Pagina 30
Bizant sem II - Pagina 31
Bizant sem II - Pagina 32
Bizant sem II - Pagina 33
Bizant sem II - Pagina 34
Bizant sem II - Pagina 35
Bizant sem II - Pagina 36
Bizant sem II - Pagina 37
Bizant sem II - Pagina 38
Bizant sem II - Pagina 39
Bizant sem II - Pagina 40
Bizant sem II - Pagina 41
Bizant sem II - Pagina 42
Bizant sem II - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Bizant sem II.pdf

Alții au mai descărcat și

Profetismul Vechiului Testament

Oamenii si-au dorit dintotdeauna sa cunoasca ce le rezerva viitorul.În acest scop, antichitatea a apelat la tot felul de metode: oracole, ghicitul...

Dialog între creștinism și orient

De-a lungul timpului, religia care este credinta in supranatural, sacru sau divin şi codul moral a luat un imens număr de forme in diverse culturi...

Gnoseologia crestină

Nimic nu este mai dificil decat sa spui Cine este Dumnezeu. Aceasta dificultate nu tine neaparat numai de nivelul intelectual al credinciosului,...

Obiceiuri tradiționale de peste an

La acest final de veac si de mileniu încercam cu totii o anumita "nostalgie a originilor", ca sa folosim o expresie draga lui Mircea Eliade....

Rolul Bisericii

1. Definiţia Bisericii Cuvântul „biserică ” provine din „ecclesia” care înseamnă, în limba greacă, „o adunare” sau „cei chemaţi”. Cu toate...

Te-ar putea interesa și

Despre Sfântul Duh la Părinții Capadocieni

Introducere Sfântul Duh, Sfinţitorul şi Domnul-de-viaţă-făcătorul, este a treia persoană a Sfintei Treimi. El este consubstanţial, adică de...

Ai nevoie de altceva?