Extras din curs
GENERALITĂŢI.MEDIUL SI DEZVOLTAREA DURABILA.MANAGEMENTUL MEDIULUI.POLITICI DE MEDI.ECOSISTEME
GENERALITATI. MANAGEMENTUL DE MEDIU SI DEZVOLTAREA DURABILA
Necesitatea integrarii obiectivelor economice cu cele ecologice si de protectia mediului se constituie ca fundament al conceptului de dezvoltare durabila si preocupare maiora actuala a societatilor moderne.
Schimbarile produse in ultima suta de ani au fost insotite de numeroase si ample efecte nedorite. Au aparut riscuri ecologice maiore, care ameninta ansamblul planetei si obliga omenirea sa regandeasca modelul sau de crestere orientandu-l spre o dezvoltare durabila.
Pentru urmatoarele decenii se anticipeaza doua principale surse de risc cu care se va confrunta omenirea: cresterea populatiei, poluarea si modificarea climei. Acestea, la randul lor, ar putea determina numeroase alte probleme ca lipsa apei, lipsa hranei altele.
Daca tendintele actuate se vor mentine, in paralel cu cresterea populatiei va avea loc o adancire a disparitatilor atat intre bogatii si saracii din interiorul unei natiuni, cat si intre natiunile bogate si cele sarace. In anumite regiuni se va ajunge la un climat de instabilitate politica si militara si vor apare situatii in care tarile dezvoltate sa fie obligate sa se izoleze economic si sa se constituie ca enclave prospere intr-o lume dominata de saracie.
In prezent, si cu atat mai mult in viitor, mediul economic se va caracteriza printr-o mobilitate extraordinara. Va avea loc o accelerare a procesului de inovatie tehnologica. Capitalul uman va fi valorificat in mod superior ca urmare a impactului crescand al societatii bazate pe cunoastere. Vor aparea noi activitati in domeniul serviciilor. Se vor imbunatati conditiile de functionare a firmelor, ceea ce va stimula dinamica activitatii antreprenoriale. Dezvoltarea durabila, ca nou obiectiv al dezvoltarii mondiale, isi va extinde cerintele specifice, insistand pe integrarea diverselor componente ale cresterii intr-un cadru care sa confere politicilor si programelor de dezvoltare viabilitate pe termen lung.
In strategia Uniunii Europene pentru dezvoltare durabila ,,O Europa durabila pentru o lume mai buna”, se arata ca “dezvoltarea durabila este un obiectiv global. Uniunea Europeana are un rol cheie in realizarea dezvoltarii durabile in Europa, dar si la nivel global, unde este necesara o larga actiune internationala”. In document se subliniaza ca dezvoltarea durabila se caracterizeaza printr-o viziune mai larga pe termen lung, furnizeaza o viziune optimista asupra viitorului, se bazeaza pe o strategie care stimuleaza investitiile pe termen lung, se focalizeaza pe cele mai acute amenintari, antreneaza conducerea politica pentru a adopta decizii dificile si se incheie cu convingerea ca, facand ordine in propria casa, Uniunea Europeana isi va asigura rolul de lider international.
Pentru a raspunde principalelor amenintari pentru dezvoltarea durabila, a fost conceputa o strategie a Uniunii Europene in trei par (imbunatatirea eficacitatii politicilor si asigurarea dezvoltarii durabile, elaborarea unui set de obiective si masuri de solutionare a problemelor care ridica cele mai mari provocari pentru dezvoltarea durabila, precizarea etapelor pentru implementarea strategiei si evaluarea progresului in acest proces) si au fost concepute actiuni avand urmatorul continut:
-situarea dezvoltarii durabile ca principala preocupare a fiecarei politici;
-asigurarea semnificatiei maiore a laturii calitative in evaluarea pe termen mediu a politicilor agricole;
-politica pescuitului trebuie sa promoveze managementul durabil al resurselor de pe fluidizarea traficului si reducerea nivelului de poluare prin transporturi;
-orientarea politicilor de coeziune catre regiunile cel mai putin dezvoltate.
In esenta, se urmareste sa se creeze oportunitatile necesare, in stare sa alimenteze eficienta economica, cresterea ocuparii fortei de munca si atitudinea pozitiva asupra mediului.
CONCEPTE ŞI PRINCIPII DE DEZVOLTARE DURABILĂ ŞI DE DREPT INTERNAŢIONAL AL MEDIULUI
Teoria dezvoltării durabile este relativ nouă şi se află în curs de formare. Conceptul de dezvoltare durabilă s-a conturat într-un moment în care subiectul mediului înconjurător se afla în prim planul dezbaterilor politice.
Comunitatea internaţională a decis să trateze problemele mediului prin măsuri
colective la nivel global, pe care a căutat să le definească şi să le aplice prin intermediul unu cadru internaţional adecvat. Acest cadru de acţiune la nivel internaţional s-a format în timp şi se află într-o evoluţie dinamică, cuprinzând măsuri legale cu caracter obligatoriu în forma tratatelor sau convenţiilor sau cu caracter neobligatoriu, în forma declaraţiilor, rezoluţiilor sau seturilor de linii directoare şi orientări politice, măsuri instituţionale şi mecanisme de finanţare viabile.
Toate acestea sunt considerate a fi piatra de temelie a primului cadru internaţional pentru tratarea problemelor mediului. Conferinţa a recunoscut că problemele de mediu ale ţărilor industrializate, cum sunt degradarea habitatelor, toxicitatea şi ploile acide nu reprezintă probleme neapărat importante pentru toate ţările, adică strategiile de dezvoltare nu îndeplinesc necesităţile şi priorităţile ţărilor şi comunităţilor celor mai
sărace. Conferinţa a fost însă dominată în principal de problemele de mediu şi a condus la creşterea conştientizării publice în acest domeniu.
De la înfiinţarea sa, în baza recomandărilor Conferinţei de la Stockholm, Programul
Naţiunilor Unite pentru Mediu a desfăşurat o serie de activităţi pentru a-şi manifesta în cadrul sistemului ONU, rolul său de catalizator şi coordonator în domeniul mediului.
Activităţile programului pot fi clasificate în două mari grupe:
• orientate pe probleme sectoriale ale factorilor de mediu: poluarea apelor, a aerului şi a solurilor (în special degradarea terenurilor);
• orientate pe probleme globale: ploi acide, epuizarea stratului de ozon, schimbările
climatice, defrişarea şi deşertificarea, conservarea biodiversităţii, traficul internaţional
de produse şi deşeuri toxice şi periculoase, protejarea mediului în perioadele de
conflict armat.
Problemele globale ale mediului au început să devină predominante şi au creat
necesitatea iniţierii unor acţiuni suplimentare pentru creşterea conştientizării publice,care să determine comunitatea internaţională să ia în timp util măsuri funcţionale, atât pe plan internaţional cât şi naţional. Evaluarea efectelor acestor “noi” probleme ale mediului a condus la recunoaşterea faptului că s-a realizat un progres prea redus în integrarea protecţiei mediului în politicile şi activităţile de dezvoltare, respectiv obiectivul consacrat prin principiul 13 al declaraţiei de la Rio nu a fost realizat.
Preview document
Conținut arhivă zip
- 02-Poluare aerului.doc
- 07-POLUAREA APELOR.doc
- 10-EIM-acord mediu.doc
- 11-autoriz de mediu.doc
- CAPITOL 1.doc
- CAPITOLUL 2.DOC