Extras din curs
Definiţii:
- operaţiune de reprelucrare într-un proces de producţie a deşeurilor pentru scopul original sau pentru alte scopuri (Sursa: OUG 78/2000)
- operaţiunea de reprelucrare a deşeurilor în procesul de producţie a deşeurilor pentru scopul iniţial sau pentru alte scopuri (Ordonanţa de Urgenţă nr.16/2001 “Gestionarea deşeurilor industriale reciclabile)
- reprelucrarea deşeurilor într-un proces de producţie în vederea utilizării în scopul iniţial sau pentru alte scopuri, dar cu excluderea valorificării energetice (HG. Nr. 2406/21.12.2004 “Gestionarea vehiculelor scoase din uz)
- a prelucra anumite deşeuri în vederea refolosirii lor (Dicţionarul explicativ al limbii române)
- este o utilizare nouă sau o valorificare a produselor sau a părţilor din produse în forma unor circuite
- forma de reciclare, la care calitatea produsului reciclat scade, se numeşte “Downcycling”.
- Ca sinomim pentru notiunea de “valorificare a deseurilor” s-a incetatenit intre timp termenul de reciclare
Din aceste definiţii rezultă ca reciclarea se poate realiza prin două tipuri de acţiuni:
- Reutilizare
- Valorificare
REUTILIZARE
- orice operaţiune prin care ambalajul care a fost conceput şi proiectat pentru a realiza în cadrul ciclului său de viaţă un număr minim de parcursuri sau rotaţii este reumplut sau reutilizat pentru acelaşi scop pentru care a fost conceput Sursa: OUG 78/2000 (de exemplu sticla în calitate de ambalaj)
Se deosebeşte:
• “Re-reutilizarea” este utilizarea din nou a unui produs folosit, pentru acelaşi scop pentru care a fost conceput, fără a i se aduce modificări, respectiv cu modificări limitate ale unora dintre parţile sale (reumplerea sticlelor de unică folosinţă)
• “Continuarea reutilizării” se referă la utilizarea din nou a unui produs folosit, într-un alt scop decât acela pentru care a fost conceput. Ea se poate realiza cu păstrarea formei produsului sau cu efectuare de modificări limitate (utilizarea unui pahar pentru muştar ca pahar de băut)
• Producătorilor li se impune condiţia de a crea produse competitive, care pot fi ulterior recuperate prin intermediul tehnologiilor existente, fără a genera deşeuri
• Consumatorilor li se propune să nu procure produse care pot deveni deşeuri nereciclabile.
Ambalajul din sticlă este mult mai durabil decât cel fabricat din mase plastice
• Borcanele sunt utilizate de 20 de ori înainte de a fi reciclate
• De exemplu, pentru a ambala 5 litri de maioneză sunt necesare 20 de cutii de plastic cu folie, care după consumarea produsului se aruncă
• Consumul lunar a 15 litri de bere duce la aruncarea a 30 de cutii
• sticlă (reîncărcabilă de 25 de ori) substituie 25 de cutii, dintre care 80% necesită a fi depozitate la depozitele pentru deşeuri menajere solide sau incinerate
VALORIFICARE
1. Orice operaţie de dezmembrare, sortare, tăiere, mărunţire, presare, balotare, topire – turnare efectuată asupra unui deşeu prin procedee industriale, în vederea transformării sale în materie primă secundară sau sursă de energie (Ordonanţa de Urgenţă nr.16/2001 “Gestionarea deşeurilor industriale reciclabile”)
2. O succesiune de operaţii cum ar fi: recuperarea sau regenerarea, reciclarea, schimb de deşeuri între deţinători (HG. Nr. 2406/21.12.2004 “Gestionarea vehiculelor scoase din uz”)
3. Valorificarea unui deşeu poate fi :
o Valorificarea materială presupune substituirea materiilor prime, deşeul fiind utilizat din nou datorită caracteristicilor sale materiale, cu excepţia folosirii lui imediate ca material combustibil pentru obţinerea de energie.
o Valorificarea biologică (compostare, fermentaţie) este tot valorificare materială a resturilor organice, fie că este vorba despre tratarea realizată conform standardelor industriale ale instalaţiilor cu tehnică înaltă, fie că ne situăm în zona gospodăriilor particulare, a administraţiilor comunale sau a grădinilor particulare, unde valorificarea se face pentru nevoile proprii (gospodării: de ex. compostare, hrănirea animalelor)
o Valorificare energetică, care presupune folosirea deşeurilor ca material combustibil înlocuitor pentru obţinerea de energie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Reciclarea Deseurilor.doc