Bazele Cercetării Operaționale

Curs
4.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 10 fișiere: pdf
Pagini : 196 în total
Cuvinte : 76611
Mărime: 3.75MB (arhivat)
Publicat de: Antim Bogdan
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gh.Ciobanu

Extras din curs

MODELAREA MATEMATICA

ROLUL EI ÎN CERCETAREA OPERATIONALA

Cercetarea operationala si disciplinele înrudite

Cercetarea operationala este una din disciplinele care a aparut catre sfârsitul primei jumatati a secolului nostru si s-a dezvoltat spectaculos în special în ultimii ani, în strânsa legatura cu o serie de alte discipline ale organizarii si conducerii, cum ar fi cibernetica, informatica sau analiza sistemelor.

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra obiectului cercetarii operationale aplicate în economie, consideram, deci, util sa examinam succint cum au aparut si au evoluat disciplinele organizarii si conducerii precum si legaturile pe care le prezinta între ele.

Conceptia "organizarii stiintifice", conturata catre sfârsitul secolului al 19-lea si începuturile celui actual, considera unitatea productiva ca un mecanism, în care oamenii, ajutati de masini, lucreaza într-un determinism aproape total, pe baza unor dispozitii actionând ierarhic, conform unor competente riguros definite.

Principalii reprezentanti ai începuturilor organizarii stiintifice, care formeaza asa-numita 3scoala clasica", stabilesc pentru prima oara o serie de principii ale conducerii stiintifice. Printre acestea figureaza binecunoscutul (si înca actualul) principiu al exceptiei, principiul specializarii organizationale, principiul definirii riguroase a sarcinilor, principiul organizarii ierarhice (Staff and Line) s.a.

Între conceptele utilizate de scoala clasica nu figureaza informatia si nici decizia: conducerea "mecanismului" economico-social revine (în ultima instanta prin parcurgerea treptelor piramidei ierarhice), întotdeauna, unui centru unic de decizie, pentru care informatiile sunt presupuse, aprioric, disponibile complet si instantaneu, fara nici un fel de restrictie (de timp, de spatiu, de tehnica a transmiterii si înmagazinarii etc.).

Cu toata perspectiva sa limitata, scoala clasica are marele merit al destelenirii unui domeniu virgin. Pionierii organizarii stiintifice (Taylor, Gantt, Fayol) si ceilalti reprezentanti ai scolii clasice pun pentru prima oara problema abordarii rationale a mecanismului functionarii unei întreprinderi.

O mare parte din ideile scolii clasice au fost criticate de reprezentantii diferitelor scoli care s-au dezvoltat ulterior în stiintele organizarii, dând nastere, dupa cum vom arata în continuare, unor teorii din ce în ce mai abstracte si mai complexe. Merita sa aratam ca în deceniul al saselea, ca o reactie împotriva excesului de teoretizare, s-a dezvoltat o asa-numita scoala neoclasica, având drept obiectiv reîntoarcerea la practica.

În deceniile care urmeaza dupa aparitia si dezvoltarea scolii clasice, problemele informational-decizionale îsi afirma prezenta din ce în ce mai acut, pe masura cresterii dimensiunilor si complexitatii organizatiilor social-economice si îsi cauta rezolvari empirice de cele mai multe ori nu la nivelul necesitatilor. Se stabilesc adesea circuite informationale paralele si supraabundente (redundante) iar în afara fluxurilor oficiale (formale) de date, se dezvolta o circulatie neformala, uneori mai eficienta, dar cu caracter strict local. În procesele de decizie continua sa prevaleze rutina, bunul simt, talentul sau chiar improvizatia.

În perioada urmatoare primului razboi mondial au putut fi constatate, ca urmare a acestor rezolvari empirice, diferente considerabile, din punctul de vedere al competitivitatii, între unitati economice cu structuri organizatorice si dotari tehnice identice sau similare. Analizele efectuate au condus la o prima includere în perimetrul cercetarii privind problemele organizarii si conducerii a aspectelor informational-decizionale, pâna atunci ignorate si totodata si a aspectelor relatiilor umane. Se largeste considerabil problematica organizarii si conducerii si încep sa circule cu din ce în ce mai multa autoritate denumirile de management (ca activitate practica) si management science (stiinta conducerii).

Aceasta perioada este dominata de "scoala comportamentului" care pune în centrul preocu-parilor sale observatia minutioasa a comportamentului oamenilor în timpul procesului motivatiilor

1

Modelarea matematica si rolul ei în cercetarea operationala

care determina coeziunea grupurilor.

Diferentele substantiale între scoala comportamentului si scoala clasica se refera în special la aspecte ca: descentralizarea deciziilor, promovarea încrederii între membrii unui grup (si neglijarea autoritatii) cu accentul pus pe responsabilitate (si nu pe control)1.

Începând din deceniul al cincilea al secolului nostru2, se produce un fenomen care promoveaza informatia si decizia printre elementele esentiale ale epocii în care traim.

La acest fenomen contribuie în primul rând cresterea extraordinara a complexitatii structurale si functionale, a organizatiilor economice. Procesele de comasare-integrare, aparitia structurilor organizationale cu activitati productive pe arii geografice foarte mari (si, de asemenea, cu multiple probleme legate de desfacerea produselor), ridicarea nivelului de tehnicitate a instalatiilor si corespunzator o specializare accentuata a profesiunilor - sunt numai câteva din aspectele acestei complexitati a unitatilor productive moderne.

Ca o consecinta a acestei stari de fapt apare o extraordinara crestere a cantitatii de informatii detinute si manipulate în unitatile productive, accentuata si de formularea unor conditii mult mai severe în ceea ce priveste calitatea informatiei (pertinenta si operativitatea acesteia). Alaturi de productia de bunuri apare o productie de informatii din ce în ce mai însemnata, informatia devine chiar un produs sau marfa ce se poate negocia, ajungând, alaturi de servicii, obiectiv al unor organizatii specializate.

În ceea ce priveste procesele de decizie, pentru prima oara se pune în mod riguros si pe scara larga problema gasirii unor solutii optime sau apropiate de cele optime, în marea diversitate de probleme organizatorice si de conducere.

Se poate considera ca toate aceste schimbari au condus la o veritabila revolutie informational-decizionala în domeniul organizari si conducerii si, ca o consecinta, la aparitia managementului stiintific modern.

Principalele discipline privind conducerea, care au aparut în aceasta etapa sunt: cercetarea operationala, cibernetica, informatica, psihosociologia organizarii si teoria generala a sistemelor.

Preview document

Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 1
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 2
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 3
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 4
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 5
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 6
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 7
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 8
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 9
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 10
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 11
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 12
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 13
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 14
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 15
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 16
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 17
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 18
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 19
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 20
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 21
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 22
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 23
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 24
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 25
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 26
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 27
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 28
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 29
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 30
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 31
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 32
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 33
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 34
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 35
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 36
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 37
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 38
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 39
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 40
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 41
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 42
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 43
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 44
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 45
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 46
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 47
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 48
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 49
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 50
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 51
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 52
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 53
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 54
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 55
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 56
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 57
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 58
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 59
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 60
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 61
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 62
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 63
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 64
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 65
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 66
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 67
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 68
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 69
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 70
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 71
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 72
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 73
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 74
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 75
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 76
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 77
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 78
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 79
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 80
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 81
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 82
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 83
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 84
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 85
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 86
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 87
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 88
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 89
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 90
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 91
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 92
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 93
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 94
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 95
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 96
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 97
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 98
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 99
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 100
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 101
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 102
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 103
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 104
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 105
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 106
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 107
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 108
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 109
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 110
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 111
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 112
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 113
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 114
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 115
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 116
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 117
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 118
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 119
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 120
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 121
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 122
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 123
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 124
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 125
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 126
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 127
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 128
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 129
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 130
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 131
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 132
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 133
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 134
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 135
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 136
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 137
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 138
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 139
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 140
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 141
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 142
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 143
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 144
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 145
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 146
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 147
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 148
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 149
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 150
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 151
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 152
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 153
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 154
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 155
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 156
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 157
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 158
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 159
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 160
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 161
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 162
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 163
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 164
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 165
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 166
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 167
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 168
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 169
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 170
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 171
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 172
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 173
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 174
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 175
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 176
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 177
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 178
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 179
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 180
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 181
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 182
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 183
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 184
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 185
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 186
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 187
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 188
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 189
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 190
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 191
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 192
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 193
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 194
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 195
Bazele Cercetării Operaționale - Pagina 196

Conținut arhivă zip

  • 23PL- CAP 2.pdf
  • 24DUALA- CAP 2.1.pdf
  • 25Reopt- CAP 2.2.pdf
  • 26Param- CAP 2.3.pdf
  • 27Transport- CAP 2.4.pdf
  • 27Transport-CAP2.3.pdf
  • 33Grafuri- CAP 3.pdf
  • 43ADC- CAP 4.pdf
  • 53Gest-stoc- CAP 5.pdf
  • CAP 1.pdf

Alții au mai descărcat și

Globalizarea - Proces dominant la nivelul economiei mondiale

Mediul înconjurător în care îşi desfăşoară activitatea organizaţiile devine tot mai turbulent, astfel organizaţiile trebuie să înveţe să se...

Teoria Jocurilor

Introducere in teoria jocurilor Teoria jocurilor este o ramură relativ nouă a microeconomiei dezvoltată în ultimii 60 de ani. Ea a apărut o data...

Decizii în condiții de risc

Capitolul 1. Consideraţii generale privind analiza riscului întreprinderii Orice activitate economică se desfăşoară în condiţii de risc, aceste...

Metoda utilității globale maxime - studiu de caz

CAP. 1 INTRODUCERE În universul socio-economic de modelat, problemele de asistare a deciziei economice sunt generate de procesele de decizie...

Teoria Deciziei

Arborii decizionali si Funtiile de utilitate- aspecte teoretice Frecvent, în probleme decizionale, ca urmare a aplicarii în practica a unei...

Metode Cantitative de Previziune

Metode cantitative de previziune 1. Metoda analogiei Analogiile reprezintă încercări de a compara configuraţii istorice cu situaţii existente, în...

Achiztii - Subiecte

1. Factorii cheie de succes care au dus la dezvoltarea achizitiilor sunt: 1) Căutarea competitivităţii Motivele principale sunt urmatoarele: a)...

Contabilitatea financiară fundamentală

Repere in evolutia contabilitatii cu urmatoarele subpuncte: 1.Contabilitatea ca forma a cunoasterii 2.Contabilitatea finaciara si de gestiune...

Te-ar putea interesa și

Abordarea Sistemelor Energocibernetice în Concepție Arhemică în Vederea Creșterii Eficienței Investițiilor

Data fiind importanta strategica a Sectorului Energetic National în dezvoltarea pe baze durabile a economiei românesti, evolutia acestuia trebuie...

Optimizarea deciziilor folosind metode ale programării vectoriale

INTRODUCERE Problemele de decizie cu mai multe obiective constituie un obiect de studiu de mare interes, atât datorită implicaţiilor lor asupra...

Optimizarea Afacerilor din Domeniul Serviciilor prin Modelarea Fenomenelor de Așteptare

INTRODUCERE Tema aleasă este Optimizarea afacerilor din domeniul serviciilor prin modelarea fenomenelor de aşteptare.Am considerat această temă...

Metoda drumului critic

Metoda drumului critic 1.Introducere Cercetarea operațională a apărut ca disciplină de sine stătătoare , în timpul celui de-al doilea război...

Descriptorii Operaționali ai Sistemelor Energetice

Definirea si comentarea conceptelor si descriptorilor manageriali Managementul performant opereaza cu urmatoarele concepte si descriptori...

Modelul Hicks - Analiza fluctuațiilor ciclice cu aplicații

Actualitatea si importanta temei de cercetare Teoria economica acorda o importanta deosebita comportamentului agentilor economici, atat a...

Modelare Econometrică

Capitolul 1. Modelarea econometrică - instrument euristic şi de conducere Abordarea sistemică a naturii şi societăţii constituie o caracteristică...

Ai nevoie de altceva?