Bani și credit - capitolul 1

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 33122
Mărime: 142.03KB (arhivat)
Publicat de: Gabi Boboc
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Chirlesan
in cadrul FEAA

Extras din curs

BANII SI ROLUL LOR ÎN ECONOMIE

Rolul banilor în viata economica si sociala necesita abordarea aparitiei si evolutiei functiilor îndeplinite de acestia înca din perioada circulatiei pieselor din metale pretioase si pâna în prezent. Trecerea economiilor de la forma preponderent naturala (bazata pe troc) la economia de schimb, concurentiala, antreneaza importante modificari în rolul îndeplinit de bani în cadrul tuturor laturilor activitatii umane si economice. În contextul economiilor contemporane, desi s-au produs modificari importante din punctul de vedere al formei lor de existenta, banii continua sa îndeplineasca un rol major în politicile macro si mondoeconomice.

1.1 BANI SI MONEDA

Cea dintâi distinctie care trebuie facuta este aceea dintre bani si moneda.

1.1.1 Banii

Definitia banilor este urmatoarea :

Denumire generica pentru toate felurile de monede si de semne de valoare. Banii reprezinta un instrument social, o forma particulara imediat mobilizabila a avutiei sociale, o întruchipare transmisibila si omnivalenta a puterii de cumparare, care confera detinatorului dreptul asupra unei parti din produsul social al tarii emitente. Masa baneasca în circulatie conditioneaza cererea globala în economie. "Semnul monetar este o creanta transmisibila, emisa arbitrar si artificial, a carei functie esentiala este aceea de a putea fi schimbata direct pe o anumita cantitate de bunuri si servicii pâna în momentul când este distrusa" (J. Riboud). "Money is power" – banii sunt putere. Ei "au însusirea de a putea cumpara orice. Universalitatea acestei însusiri este puterea absoluta a esentei lor. Banii apar deci ca fiind atotputernici" (K. Marx). De aici fetisismul care confunda avutia cu banii. Aceasta idee mercantilista a lasat urme adânci pâna azi în expresii ca: "puterea bogatilor", "dominatia banilor", "suveranitatea dolarului" etc. (S. De Brunhoff).

1.1.1.1 Etape în evolutia banilor

O incursiune în evolutia banilor, oricât de succesiva ar fi ea, o consideram relevanta si, în acelasi timp, justificata pentru a explica legatura cauzala a diferitelor forme pe care le-au cunoscut de la aparitie si pâna în zilele noastre.

Evolutia banilor, de la concret la abstract, demonstreaza valabilitatea celor doua caracteristici pe care le au, calitatea de marfa si de creanta. În plus, analiza acestei evolutii va reliefa si rolul deosebit al factorilor subiectivi privind deciziile agentilor economici în legatura cu destinatia si oportunitatea folosirii banilor.

Banii se afla la dispozitia lumii occidentale de cel putin 27 de secole. Originea banilor se afla în schimb care la început s-a desfasurat ca troc. Trocul îngreuia însa schimburile si, treptat, oamenii au cautat un etalon mai general care sa le înlesneasca. Astfel s-au folosit scoici, piei, blanuri, bucati de metal s.a. Pâna la urma s-a ajuns la utilizarea metalelor pretioase (aur, argint) dar si utilizarea acestora era greoaie deorece, în momentul schimbului, trebuiau sa fie verificate sub aspectul puritatii si al greutatii. S-a ajuns, în sfârsit, printr-o inovatie, la baterea de monede pe care figurau anumite înscrisuri ca semne distinctive folosite pentru a fi recunoscute. În China circulau monezi metalice înca din secolul al XI-lea. Herodot scrie ca prima moneda de metal din Europa dateaza din secolele VII sau VI î. Hr. Lexicograful Pollux precizeaza ca regele Gyges al Lidiei si-a pus pecetea pe bucati ovoidale de electrum, aliaj de aur si argint. Dar este recunoscut faptul ca parintele monezii metalice a fost Phidon, regele din Argos care a trait înaintea lui Gyges. În Moneda. Mica enciclopedie (1982) Costin Kiritescu afirma ca din cele 27 de secole de existenta a monedei timp de 26 de secole, adica pâna la începutul primului razboi mondial, omenirea a folosit monezi metalice, de aur si argint. Având însa în vedere ca în secolul al XVII-lea au aparut bancnotele si ca pâna la primul razboi mondial acestea au circulat împreuna cu monezile metalice, se poate afirma ca timp de 3 secole (1600 - 1914) a existat o etapa de tranzitie, în care omenirea a folosit deopotriva monezi cu valoare proprie, de aur si argint, si semne banesti fara valoare proprie, bancnotele, care reprezentau în circulatie aurul si argintul si care, din aceasta cauza, erau deplin convertibile în aur sau argint. Începând cu primul razboi mondial si pâna astazi s-a desfasurat subperioada circulatiei exclusive a bancnotelor convertibile si neconvertibile si a banilor de cont. Convertibilitatea bancnotelor în aur a fost suspendata în 1971, orice relatie între aur si bani disparând.

Asadar, moneda a aparut de timpuriu în istoria societatii omenesti, fiind prezenta în tranzactii sub forma unor marfuri obisnuite si foarte variate. Exteriorizarea valorii se realizeaza o data cu schimbul, prin raportarea marfurilor la marfa care îndeplinea rolul de moneda. De la sfârsitul preistoriei, în Europa, vitele se utilizau ca moneda. În Africa Neagra, etnologii au observat în societatile traditionale folosirea monetara a sarii si a scoicilor rare care serveau, de obicei, ca podoabe. Acelasi lucru s-a întâmplat mult timp în Tibet cu ceaiul.

O data ce omul utilizeaza o marfa unica drept intermediar în tranzactii, el iese din sfera trocului primitiv pentru a intra în cea a economiei de schimb; marfa aleasa permitea vânzarea si cumpararea bunurilor obisnuite, masurarea precisa a valorii si economisirea. Deci locul trocului este luat de o marfa care, pe lânga utilizarea sa normala (ca bun de consum sau de productie), servea drept instrument de schimb.

Masurarea valorii marfurilor obisnuite va fi posibila prin stabilirea unui bun în calitate de etalon monetar. Bunul moneda-etalon trebuia sa fie durabil, pentru a conserva puterea de cumparare. Era necesar, de asemenea, sa fie divizibil pentru a permite efectuarea platilor si sa prezinte o valoare proprie, intrinseca, suficient de mare si stabila.

Preview document

Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 1
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 2
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 3
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 4
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 5
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 6
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 7
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 8
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 9
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 10
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 11
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 12
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 13
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 14
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 15
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 16
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 17
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 18
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 19
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 20
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 21
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 22
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 23
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 24
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 25
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 26
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 27
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 28
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 29
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 30
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 31
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 32
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 33
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 34
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 35
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 36
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 37
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 38
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 39
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 40
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 41
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 42
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 43
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 44
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 45
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 46
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 47
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 48
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 49
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 50
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 51
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 52
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 53
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 54
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 55
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 56
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 57
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 58
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 59
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 60
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 61
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 62
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 63
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 64
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 65
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 66
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 67
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 68
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 69
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 70
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 71
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 72
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 73
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 74
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 75
Bani și credit - capitolul 1 - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Bani si Credit - Capitolul 1.doc

Alții au mai descărcat și

Moneda și Masa Monetară

Moneda si credit Conceptul de moneda Moneda reprezinta acea piesa de metal emisa de autoritatea suverana pentru a servi ca mijloc de schimb....

Monedă

Capitolul I : Management-ul bancar . I.1. Continutul si caracteristicile management-ului bancar . Management-ul bancar reprezinta conducerea...

Monedă și credit

Caracteristici: -acopera o buna parte din resursele financiare ale ag. ec -credit com imbina interesul producatorului(furnizor) de a-si vinde...

Echilibru monetar și inflația

OBIECTIVE PROPUSE  însusirea notiunilor de inflatie, deflatie, dezinflatie si masuri antiinflationiste;  cunoasterea aspectelor esentiale...

Politici Monetare și Instrumentele Politicii Monetare

OBIECTIVE PROPUSE - însusirea de notiuni cheie: politica monetara, instrumente ale politicii monetare, politica de open-market, manevrarea ratei...

Monedă și credit

Definitie: Moneda este orice bun care poate fi utilizat pentru achizitia de bunuri sau servicii, asu pentru plata datoriilor. Moneda este o...

Monedă și credit

2.4. Banca Nationala României 2.4.1. Istoricul BNR Banca Nationala a României reprezinta o institutie care a fost înfiintata prin Legea organica...

Teorii Monetare

Încă din antichitate s-a pus problema legăturii care există între valoarea de schimb, cea de întrebuinţare şi valoarea monedei. Platon şi...

Te-ar putea interesa și

Locul și rolul cardurilor în sistemul bancar românesc. Imaginea cardurilor BCR

INTRODUCERE Banii. Evoluţia şi funcţiile acestora Banii au apărut pe o anumită treaptă de dezvoltare a societăţii omeneşti, ca instrument creat...

Monedă și creditul. Creația monetară a băncilor

1.1 Concept Banii reprezintă bunuri ca oricare altele, indiferent că se prezintă sub forma variată de la început, sau sub forma lor proprie. Cu...

Modele de Fundamentare a Deciziilor de Politică Monetară de Stabilizare Macroeconomică

CAPITOLUL 1. CADRUL GENERAL AL ECONOMIEI ROM\NESTI ÎN CONTEXTUL ECONOMIC MONDIAL 1.1. Situaţia economiei pe plan mondial-privire de ansamblu...

Monografie Raiffeisen Bank

CAPITOLUL 1 Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1 Momentul istoric al înfinţării În anul 1994 RZB deschide în România o...

Monedă și credit

3.4 Instrumentele politicii monetare Obiectivele politicii monetare se suprapun în mare parte cu cele ale politicii fiscale în masura în care...

Evaziunea fiscală - element primar al fraudei fiscale

Introducere Pe piaţa concurenţială aferentă anului 2009 nu există sistemul fiscal perfect, fără neajunsuri, dar crearea lui reprezintă un ţel al...

Raportul practicii de producție Băncii de Economii SA

INTRODUCERE Cu începuturile puse la finele anului 1940, trecutǎ prin transformǎri şi reforme, Banca de Economii a reuşit cu brio sǎ facǎ faţǎ...

Raport de practică Mobiasbanca - Groupe Societe Generale Moldova

Capitolul I. Caracteristica generala şi analiza activitaţii economice. 1.1 Despre Bancă Banca Comercială pe Acţiuni BC "Mobiasbanca" S.A. a fost...

Ai nevoie de altceva?