Evaluări

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 16307
Mărime: 87.03KB (arhivat)
Publicat de: Nicolaie Irimia
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sacui Violeta
Este un curs foarte bun si util la nu numai in cadrul studiului la facultate.

Extras din curs

Asemenea abordării prin costuri, evaluarea echipamentelor prin metoda comparaţiei cu preţurile pieţei are, de asemenea, la bază principiul substituţiei conform căruia un cumpărător informat nu va plăti pentru un activ un preţ superior celui necesar achiziţiei unui activ comparabil, cu o utilitate echivalentă.

În acest caz, evaluarea activelor are la bază preţurile la care s-au realizat tranzacţii recente cu active identice sau asemănătoare activului evaluat. Dacă apar diferenţe între caracteristicile(de exploatare) ale activului luat ca bază de comparaţie şi cele ale echipamentului evaluat, preţul primului se va ajusta în funcţie de diferenţele constatate.

Credibilitatea abordării, este condiţionată de existenţa unei pieţe active. Această metodă de evaluare este credibilă în condiţiile în care există o piaţă activă, prin care se realizează un număr suficient de tranzacţii cu active identice şi/sau similare.

O piaţă activă este una care îndeplineşte următoarele condiţii:

- activele tranzacţionate în cadrul pieţei sunt omogene;

- există în permanenţă cumpărători şi vânzători interesaţi;

- preţurile sunt disponibile publicului.

Tranzacţiile trebuie să se facă conform condiţiilor de piaţă liberă.

Informaţiile în privinţa preţurilor trebuie să fie verificabile prin intermediul unor surse credibile. Este important ca preţurile utilizate să nu fie influenţate de interesele unor cumpărători sau vânzători.

Informaţiile în privinţa preţurilor ar putea fi obţinute de pe piaţa second hand, pe care se tranzacţionează active folosite, cu diferite grade de uzură. Această piaţă se compune din comercianţii de echipamente utilizate, licitaţii, vânzări publice şi private.

Active care au asemenea pieţe sunt: automobilele, camioanele, calculatoarele, avioanele, alte active cu piaţă identificabilă.

Teoretic, potrivit acestei metode, întreaga depreciere care afectează valoarea echipamentului de bază este reflectată în preţurile mai mici care se practică pe piaţa de echipamente second-hand.

Această abordare nu este aplicabilă în cazul în care activul evaluat este unic.

Ea, de asemenea, nu este aplicabilă, în situaţia în care nu există o piaţă activă pentru genul respectiv de echipamente. Acest lucru înseamnă că tranzacţiile cu echipamente similare se realizează foarte rar.

O piaţă inactivă sau, una în care numărul tranzacţiilor cu active comparabile este limitat, se datorează, adesea, inexistenţei cererii pentru genul respectiv de active, ca urmare, de exemplu, a deprecierii economice sau, naturii specializate a activelor respective.

În situaţia unei pieţe inactive, se apelează, în vederea evaluării, la metodele de evaluare bazate pe costuri sau venituri.

Evaluarea bazată pe comparaţiile cu preţurile pieţei implică parcurgerea următoarelor etape:

1. Analiza activului evaluat şi identificarea caracteristicilor, a stării efective a acestuia

Caracteristicile vizate sunt: marca, model, dimensiunea, capacitatea de producţie, consumuri specifice, vârsta cronologică, vârsta efectivă

2. Identificarea tranzacţiilor cu active comparabile şi obţinerea informaţiilor în privinţa preţurilor;

3. Efectuarea corecţiilor

În mod ideal, atunci când se apelează la această metodă în vederea evaluării unui echipament, evaluatorul ar trebui să procure preţurile la care s-au realizat cele mai recente tranzacţii cu active identice.

Două echipamente sunt considerate identice, în cazul în care când sunt îndeplinite următoarele condiţii:

- sunt de aceeaşi marcă, acelaşi tip constructiv, aceeaşi tipodimensiune a parametrilor esenţiali de exploatare;

- sunt de mărci diferite, dar asemănătoare din punct de vedere constructiv, şi aceeaşi tipodimensiune a parametrilor esenţiali de exploatare.

Active comparabile:

Uneori, tranzacţii cu active identice pot fi întâlnite destul de rar.

Din acest motiv, poate fi necesară apelarea la preţurile la care s-au realizat tranzacţii cu active comparabile: asemănătoare dar nu identice.

Se urmăreşte ca activele să fie asemănătoare din punct de vedere costructiv, ca destinaţie, iar diferenţa între parametrii de exploatare să nu fie exagerată.

În aceste condiţii, evaluatorul va recurge la analiza de similaritate.

În cazul în care între activele comparate există diferenţe, preţurile de tranzacţionare luate de pe piaţă trebuie ajustate.

Întrebarea la care evaluatorul trebuie să răspundă este următoarea: ce preţ s-ar fi obţinut pentru activul tranzacţionat dacă ar fi fost identic cu cel evaluat.

Corecţiile au în vedere preţurile comparabilelor.

În vederea asigurării comparabilităţii trebuie urmărite următoarele elemente:

1. Producătorul:

Evaluatorul ar trebui să încerce să-şi procure, în vederea evaluării, preţurile la care s-au realizat tranzacţii cu active identice sau asemănătoare, realizate de aceeaşi firmă.

În cazul în care nu are la dispoziţie asemenea preţuri, evaluatorul ar trebui să utilizeze preţurile la care s-au tranzacţionat active similare realizate de întreprinderi comparabile.

2. Vârsta cronologică:

Dacă activul tranzacţionat a avut o vechime de 10 ani, în timp ce activul evaluat are o vechime de numai 5 ani, preţul de tranzacţionare ar trebui ajustat în sus.

3. Vârsta efectivă determinată de starea efectivă a echipamentului:

Aceasta reprezintă un teren dificil de comparaţie, doarece dacă starea activului evaluat este cunoscută, starea comparabilei este, adesea, dificil de stabilit.

Preview document

Evaluări - Pagina 1
Evaluări - Pagina 2
Evaluări - Pagina 3
Evaluări - Pagina 4
Evaluări - Pagina 5
Evaluări - Pagina 6
Evaluări - Pagina 7
Evaluări - Pagina 8
Evaluări - Pagina 9
Evaluări - Pagina 10
Evaluări - Pagina 11
Evaluări - Pagina 12
Evaluări - Pagina 13
Evaluări - Pagina 14
Evaluări - Pagina 15
Evaluări - Pagina 16
Evaluări - Pagina 17
Evaluări - Pagina 18
Evaluări - Pagina 19
Evaluări - Pagina 20
Evaluări - Pagina 21
Evaluări - Pagina 22
Evaluări - Pagina 23
Evaluări - Pagina 24
Evaluări - Pagina 25
Evaluări - Pagina 26
Evaluări - Pagina 27
Evaluări - Pagina 28
Evaluări - Pagina 29
Evaluări - Pagina 30
Evaluări - Pagina 31
Evaluări - Pagina 32
Evaluări - Pagina 33
Evaluări - Pagina 34
Evaluări - Pagina 35
Evaluări - Pagina 36
Evaluări - Pagina 37
Evaluări - Pagina 38
Evaluări - Pagina 39
Evaluări - Pagina 40
Evaluări - Pagina 41
Evaluări - Pagina 42
Evaluări - Pagina 43
Evaluări - Pagina 44
Evaluări - Pagina 45
Evaluări - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Evaluari
    • eval. echip. comparatie.doc
    • evaluare active intangibile.doc
    • evaluare echip costuri.doc
    • evaluare imob. .doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Proiectarea evaluării inițiale la preșcolarii de grupă mare

Cercetarea a fost efectuata la Gradinita de copii cu program prelungit, nr. 30 Ploiesti. A fost aplicata EVALUAREA INITIALA la grupa mare, pe un...

Sinteză evaluării

I. SINTEZA EVALUARII 1.1. Scopul lucrarii Preocuparea constant a specialistilor si a practicienilor, evaluarea întreprinderilor a devenit un...

Cadrul general al evaluării

CAPITOLUL 1 CADRUL GENERAL AL EVALUARII Schimbările continue care au loc in economia romaneasca mai ales in ultima perioada, determina necesitatea...

Funcțiile evaluării

ROLUL SI FUNCTIILE EVALUARII In educatie,evaluarea indeplineste functii cu caracter preponderent social,dar si functii pedagogice. Privite din...

Proiect practică evaluări și consultanță financiară

Cap. 1. Prezentarea societãtii EVCONT PLUS INTERMED SRL S.C. EVCONT PLUS INTERMED S.R.L. este înregistratã la Registrul Comertului cu numãrul de...

Analiza tehnico-economică a selecției și evaluării contingenței N-K a unei rețele electrice prin metoda nodului critic

Scurtă prezentare a proiectului propus Analiza contingentei abstracte este importanta pentru furnizarea de informatii despre vulnerabilitatea...

Relevanța criteriilor evaluării proiectelor de decizie în administrația publică

Capitolul I. Decizia administrativa 1.Notiunea de decizie Decizia administrativa reprezinta o manifestare de vointa a administratiei,...

Noțiuni și principiile evaluării patrimoniului în contabilitate

Contabilitatea masoara si inregistreaza elemente patrimoniale in caliatea lor de valori economice.In conditiile existentei productiei de marfuri,...

Ai nevoie de altceva?