Finanțe generale

Curs
8.3/10 (6 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 97 în total
Cuvinte : 45465
Mărime: 201.33KB (arhivat)
Publicat de: Edmond Cucu
Puncte necesare: 0
Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica Departamentul de Învatamânt la Distanta Specializarea: Asistenta manageriala si secretariat

Extras din curs

MODULUL I

NOTIUNI GENERALE

Rezumat: În cadrul acestei sectiuni sunt reliefate o serie de concepte generale privind continutul, necesitatea si functiile finantelor în cadrul mecanismului economiei de piata. Impactul finantelor asupra economiei este determinat nu numai de proportiile redistribuirii produsului intern brut pe care o genereaza, dar si de modul cum se realizeaza acest proces.

CAPITOLUL I

CONTINUTUL SI FUNCTIILE FINANTELOR

1.1. Conceptul despre finantele publice

În vorbirea curenta, ca si în literatura de specialitate, se folosesc mai multe expresii facând parte din familia cuvântului finante, în sensuri apropiate sau diferite, dupa caz: finante, finante publice, finante private, finante socialiste.

Cuvântul finante îsi are originea în limba latina. În secolele al XIII-lea - al XIV-lea se foloseau expresiile finatio, financias si financia paecuniaria, în sensul de “plata în bani”. Se presupune ca aceste expresii deriva de la cuvântul finis, utilizat adesea în sensul de “termen de plata

Procurarea si distribuirea resurselor financiare ale statului se realizeaza în procesul repartizarii produsului intern brut cu ajutorul unor metode si instrumente specifice, într-un cadru juridic adecvat, în scopul satisfacerii nevoilor sociale si al influentarii activitatii economice. Aceste prelevari si redistribuiri de resurse banesti au loc între persoane fizice si juridice, prin intermediul autoritatilor publice si afecteaza, direct sau indirect, întreaga economie nationala si pe toti membrii societatii. De aici, concluzia, pe care o împartasim, ca finantele exprima relatii sociale, de natura economica, în expresie baneasca, ce apar într-un anumit proces si cu un scop bine determinat.

1.2. Continutul economic al finantelor

Pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii este necesara constituirea unor importante fonduri banesti la dispozitia autoritatilor publice. Aceste fonduri se formeaza pe seama unei parti din produsul intern brut si sunt utilizate pentru finantarea nevoilor sociale atât de interes national, cât si local.

Fondurile la care ne referim se constituie pe seama transferului de valoare, de putere de cumparare de la diverse persoane fizice si juridice la dispozitia organelor administratiei de stat, centrale si locale. De la aceste fonduri se efectueaza transferuri de putere de cumparare catre diversi beneficiari - persoane fizice si juridice. Au loc, asadar, fluxuri de resurse banesti în dublu sens - catre si de la fondurile publice - ceea ce genereaza anumite relatii (raporturi) sociale între participantii la acest proces.

Este vorba de:

1) relatiile care apar între participantii la procesul de constituire a fondurilor de resurse financiare, si anume: - agentii economici, indiferent de forma de proprietate, care desfasoara activitate cu scop lucrativ si membrii societatii luati în mod individual, ca cetateni ai statului care realizeaza venituri -, pe de o parte, si colectivitate, reprezentata prin stat, pe de alta parte;

2) relatiile care apar între colectivitate, reprezentata prin stat, pe de o parte, si beneficiarii fondurilor banesti ce se constituie în economie: întreprinderi, institutii publice, membri ai societatii luati în mod individual, ca cetateni care încaseaza pensii, alocatii pentru copii, ajutoare, burse si alte indemnizatii, pe de alta parte. Relatiile sociale la care ne referim, aparute în procesul constituirii si dirijarii fondurilor de resurse banesti din economie sunt, prin natura lor, relatii economice, legate indisolubil de repartitia produsului intern brut.

În conditiile existentei productiei de marfuri si ale actiunii legii valorii, repartitia celei mai mari parti a produsului creat în economia nationala se face prin intermediul banilor, iar relatiile economice analizate mai sus îmbraca forma baneasca.

Aceste relatii economice, exprimate valoric, care apar în procesul repartitiei produsului intern brut în legatura cu satisfacerea nevoilor colective ale societatii, constituie relatii financiare sau, pe scurt, finante. În legatura cu aceasta, trebuie precizat ca nu toate relatiile banesti care apar în procesul repartitiei si circulatiei produsului intern brut sunt, în acelasi timp, relatii financiare. Sfera finantelor, mai îngusta decât aceea a relatiilor banesti, cuprinde numai relatiile banesti care exprima un transfer de valoare, nu si pe cele care reflecta o schimbare a formelor valorii.

În legatura cu transferul de valoare care genereaza relatii financiare, se impun câteva precizari:

În primul rând, aparitia relatiilor financiare este determinata de transferul, în forma baneasca, de valoare de la persoane juridice (întreprinderi, cooperative, institutii) sau persoane fizice (salariati, tarani, liber-profesionisti, cooperatori etc.) la fondurile ce se constituie în economie sau de la aceste fonduri la dispozitia persoanelor juridice sau fizice beneficiare. Transferul de valoare are de la bun început caracterul unui transfer de putere de cumparare, în cazul în care transferul se face în natura, acesta exprima relatii de repartitie, dar nu da nastere la relatii financiare. Numai dupa valorificarea produselor respective, contra bani, poate avea loc transferul de valoare la fondul de resurse financiare.

În al doilea rând, transferul de valoare la fondurile ce se constituie în economie se efectueaza, de regula, fara contraprestatie directa. Astfel, societatea comerciala care a varsat la bugetul de stat o suma de bani cu titlu de impozit pe profit nu are dreptul sa solicite statului nici rambursarea acestuia si nici o alta presta(ie de egala valoare; un liber-profesionist care a varsat la buget o suma de bani cu titlu de impozit pe venit, nu dobândeste prin aceasta un drept de creanta asupra statului.

Impozitul pe teren, impozitul pe cladiri, taxa asupra mijloacelor de transport ori impozitul pe veniturile din chirii, varsat la buget de o persoana fizica, este, de asemenea, fara contraprestatie directa. Sumele primite de la buget de persoana în cauza, cu titlu de alocatie de stat pentru copii, pensie de asigurari sociale etc., nu are o legatura directa cu impozitul platit de aceasta.

Transferul de valoare care se realizeaza prin actul de vânzare-cumparare a unor bunuri, reflecta o schimbare a formelor valorii – din forma marfa în forma bani sau invers -, iar nu o cedare definitiva si fara contraprestatie de putere de cumparare. Retribuirea muncii presupune, de asemenea, un schimb de echivalente, iar nu un transfer de putere de cumparare fara contraprestatie, în asemenea cazuri, transferul de produs social da nastere la relatii banesti, dar acestea nu constituie relatii financiare.

Între relatiile financiare si relatiile banesti legate de schimbarea formelor valorii exista o legatura strânsa, cele dintâi fiind conditionate de înfaptuirea celor din urma. Astfel, plata salariului constituie o premisa a prelevarii la buget a unei parti din venitul unui muncitor ori functionar sub forma de impozit pe venit.

Preview document

Finanțe generale - Pagina 1
Finanțe generale - Pagina 2
Finanțe generale - Pagina 3
Finanțe generale - Pagina 4
Finanțe generale - Pagina 5
Finanțe generale - Pagina 6
Finanțe generale - Pagina 7
Finanțe generale - Pagina 8
Finanțe generale - Pagina 9
Finanțe generale - Pagina 10
Finanțe generale - Pagina 11
Finanțe generale - Pagina 12
Finanțe generale - Pagina 13
Finanțe generale - Pagina 14
Finanțe generale - Pagina 15
Finanțe generale - Pagina 16
Finanțe generale - Pagina 17
Finanțe generale - Pagina 18
Finanțe generale - Pagina 19
Finanțe generale - Pagina 20
Finanțe generale - Pagina 21
Finanțe generale - Pagina 22
Finanțe generale - Pagina 23
Finanțe generale - Pagina 24
Finanțe generale - Pagina 25
Finanțe generale - Pagina 26
Finanțe generale - Pagina 27
Finanțe generale - Pagina 28
Finanțe generale - Pagina 29
Finanțe generale - Pagina 30
Finanțe generale - Pagina 31
Finanțe generale - Pagina 32
Finanțe generale - Pagina 33
Finanțe generale - Pagina 34
Finanțe generale - Pagina 35
Finanțe generale - Pagina 36
Finanțe generale - Pagina 37
Finanțe generale - Pagina 38
Finanțe generale - Pagina 39
Finanțe generale - Pagina 40
Finanțe generale - Pagina 41
Finanțe generale - Pagina 42
Finanțe generale - Pagina 43
Finanțe generale - Pagina 44
Finanțe generale - Pagina 45
Finanțe generale - Pagina 46
Finanțe generale - Pagina 47
Finanțe generale - Pagina 48
Finanțe generale - Pagina 49
Finanțe generale - Pagina 50
Finanțe generale - Pagina 51
Finanțe generale - Pagina 52
Finanțe generale - Pagina 53
Finanțe generale - Pagina 54
Finanțe generale - Pagina 55
Finanțe generale - Pagina 56
Finanțe generale - Pagina 57
Finanțe generale - Pagina 58
Finanțe generale - Pagina 59
Finanțe generale - Pagina 60
Finanțe generale - Pagina 61
Finanțe generale - Pagina 62
Finanțe generale - Pagina 63
Finanțe generale - Pagina 64
Finanțe generale - Pagina 65
Finanțe generale - Pagina 66
Finanțe generale - Pagina 67
Finanțe generale - Pagina 68
Finanțe generale - Pagina 69
Finanțe generale - Pagina 70
Finanțe generale - Pagina 71
Finanțe generale - Pagina 72
Finanțe generale - Pagina 73
Finanțe generale - Pagina 74
Finanțe generale - Pagina 75
Finanțe generale - Pagina 76
Finanțe generale - Pagina 77
Finanțe generale - Pagina 78
Finanțe generale - Pagina 79
Finanțe generale - Pagina 80
Finanțe generale - Pagina 81
Finanțe generale - Pagina 82
Finanțe generale - Pagina 83
Finanțe generale - Pagina 84
Finanțe generale - Pagina 85
Finanțe generale - Pagina 86
Finanțe generale - Pagina 87
Finanțe generale - Pagina 88
Finanțe generale - Pagina 89
Finanțe generale - Pagina 90
Finanțe generale - Pagina 91
Finanțe generale - Pagina 92
Finanțe generale - Pagina 93
Finanțe generale - Pagina 94
Finanțe generale - Pagina 95
Finanțe generale - Pagina 96
Finanțe generale - Pagina 97

Conținut arhivă zip

  • Finante Generale.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul Bugetar Echilibrul Financiar Public

Bugetul de stat reprezinta o categorie fundamentala a stiintelor finantelor. Îl putem aborda din punct de vedere juridic si economic. Sub...

Teme la finanțe

1.Notiunea de finante Cuvantul „finante” s-a raspandit in Franta secolului al XVII-lea cu intelesul de„bani si venituri publice destinate...

Economia Sectorului Privat

Pentru a conduce o politica de stabilitate a economiei, statul are nevoie de resurse financiare considerabile pe care le procura fie prin vanzarea...

Investiții financiare

UNITATEA DE ÎNVÃtARE 1 Structura studiului de fezabilitate Tehnici de analizã a valorii timp a banilor Obiective: Dupã studiul acestei unitãti...

Curs schematic finanțe

FINANŢE PROCESE ŞI RELAŢII ECONOMICE PRIN CARE SE FORMEAZĂ, DISTRIBUIE ŞI SE REDISTRIBUIE RESURSELE ÎN FORMA BĂNEASCĂ PENTRU SATISFACEREA...

Prețuri și tarife

1. ABORDAREA CONCEPTULUI DE PREŢ IN TEORIA ECONOMICĂ. 2. FUNCŢIILE PREŢULUI. 3. SISTEMUL DE PREŢURI. 4. TIPURILE PREŢURILOR ŞI CLASIFICAREA...

Fundamente economice ale investițiilor

2.1 Conţinutul strategiilor şi politica de investiţii Politica de investiţii pe pieţele de capital se concretizează în obiectivele investitorilor...

Seminarii finanțe

Resursele financiare publice. Nivelul, structura şi dinamica veniturilor publice Clasificaţia veniturilor publice Total Venituri I. Venituri...

Te-ar putea interesa și

Finanțarea activității economice și costurile de capital

CAPITOLUL I GENERALITATI PRIVIND FINANTAREA UNEI SOCIETATI 1.1 Consideratii generale Finantarea reprezinta procesul de asigurare a unor fonduri...

Surse de finanțare și creditare a întreprinderii de comerț exterior

Evolutia comertului international demonstreaza existenta a doua componente ale acestuia, relativ distincte. O prima componenta este data de...

Raport privind Practica de Producție și Licență în Cadrul Direcției Generale Finanțe Ialoveni

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Importanţa şi necesitatea studierii procesului de consolidare a finanţelor publice locale în sistemul...

Organizarea și Funcționarea Direcției Generale de Finanțe Publice Iași

CAPITOLUL I .FUNDAMENTAREA SI REALIZAREA VENITURILOR LA DIRECŢIA GENERALĂ A FINANTELOR PUBLICE”IAŞI” 1.1 SCURT ISTORIC Directia generala a...

Finanțe generale - Bugetul Local Vrancea

Bine ati venit in Vrancea! Suntem la 180 km de capitala ţării şi de Aeroportul Internaţional „Henri Coandă ”. Reşedinţa judeţului este...

Prezentarea Generală a Direcției Generale a Finanțelor Publice a Județului Gorj

Direcţia generală a finanţelor publice a judeţului Gorj are sediul in Tg-Jiu, str. Siretului, nr.6. Direcţia generală a finanţelor publice Gorj...

Teste Finanțe Generale

1. Operaţiunile de capital vizează modificări în volumul şi structura activelor şi pasivelor întreprinderii ca urmare a deciziilor de investiţii şi...

Întrebări - Test la Disciplina de Finanțe Generale

1. Care este resursa ce alimentează fondul public în măsură covârşitoare? a) creditul public intern; b) produsul intern brut; c) transferurile...

Ai nevoie de altceva?