Management internațional - suport de curs

Curs
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 6 fișiere: doc, ppt
Pagini : 151 în total
Cuvinte : 59901
Mărime: 1.75MB (arhivat)
Publicat de: Georgiana F.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radu Filip
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE RELAŢII ECONOMICE INTERNAŢIONALE MASTER ÎN AFACERI INTERNAŢIONALE

Extras din curs

CAPITOLUL I

MANAGEMENTUL INTERNAŢIONAL ÎN CONTEXT INTERCULTURAL

Dezvoltarea afacerilor în lumea de azi se realizează într-un mediu - economic, politic, social - complex, definit pe două coordonate esenţiale: raportul naţional-internaţional, pe de o parte, şi dimensiunea culturală, pe de altă parte. În ceea ce priveşte prima coordonată, o tendinţă multiseculară a dus la lărgirea progresivă a câmpului de acţiune a firmei pe seama procesului de internaţionalizare şi globalizare a vieţii economico-sociale. Pe cealaltă direcţie, se impune în prezent, recunoaşterea marii diversităţi culturale a lumii şi a necesităţii de a lua în considerare valorile culturale specifice în strategia managerială şi practica de afaceri pe plan mondial.

Dacă în urmă cu două-trei decenii, literatura de management era axată aproape exclusiv pe prima dimensiune, începând cu anii '80 se remarcă un interes deosebit pentru abordările interculturale. Managementul firmelor care desfăşoară activităţi pe piaţa mondială este acum un management internaţional în context intercultural.

1.1. Managementul: o definire

Sensul noţiunii

Noţiunea de management s-a consacrat în ştiinţele social-economice în aceeaşi măsură în care practica de conducere ştiinţifică a organizaţiilor s-a impus în viaţa socială. Produs al secolului XX, de provenienţă americană, termenul a fost adoptat ca atare în multe limbi europene, ceea ce poate însemna, pe de o parte, recunoaşterea faptului că elaborarea acestui concept s-a realizat esenţialmente în şcolile din SUA, iar pe de altă parte, că este necesară o interpretare unitară a conţinutului său.

În literatura de specialitate anglo-saxonă, management desemnează atât o activitate practică, componentă a diviziunii sociale a muncii, cât şi o disciplină ştiinţifică, parte a sferei ştiinţelor sociale.

În primul sens, managementul este, în esenţă, activitatea de coordonare a resurselor unei organizaţii ( = grup de persoane care acţionează pentru un scop comun) în vederea atingerii unor obiective prestabilite. De fapt, termenul de management îşi are originile în latinescul manus (=mână) şi este o substantivizare a verbului "a mânui" (în italiană maneggiare,în engleză to manage), adică a manevra cu o anumită îndemânare şi, prin extensie, a dirija o organizaţie, a coordona grupuri umane. Echivalentul românesc cel mai potrivit pentru acest înţeles este noţiunea de conducere sau sintagma conducere ştiinţifică (aceasta din urmă a fost integrată în deceniile şapte şi opt în arsenalul limbajului de lemn, ceea ce explică, probabil, reticenţa în a o folosi în prezent).

În sensul de mai sus, managementul este o "artă" (cf. engl. art), adică o activitate practică desfăşurată de persoane care au o anumită îndemânare, experienţă ori calificare pentru a coordona munca altora. De altfel, în literatura anglo-saxonă, pentru a desemna personalul de conducere se foloseşte tot termenul management sau sintagma management staff (respectiv, în româneşte, cadre de conducere, după franţuzescul cadres). Aceasta permite distincţia, în cadrul organizaţiei, între cei care conduc (managerii) şi cei care execută (lucrătorii).

În al doilea rând, prin management se înţelege o disciplină (= un domeniu al cunoaşterii) care studiază practica de conducere şi urmăreşte să descopere reguli şi tehnici pentru creşterea eficienţei acţiunii umane în cadrul organizaţiei.

Evoluţia conceptului

Managementul este o ştiinţă în devenire: prinzând contur la începutul veacului sau chiar în urmă cu un secol şi jumătate această disciplină a parcurs mai multe etape în procesul formării sale, precizându-şi şi, în acelaşi timp, dezvoltându-şi obiectul de studiu.

Un prim moment în evoluţia conceptului de mangement îl constituie apariţia a ceea ce s-ar putea numi managementul industrial (engl. scientific management), odată cu publicarea în Statele Unite a lucrării "The Principles of Scientific Management", aparţinând lui Frederick W. Taylor (1911). Abordarea tayloristă urmăreşte în principal sporirea productivităţii muncii prin utilizarea de metode şi tehnici "ştiinţifice" (de aici denumirea din limba engleză). Ea a fost inspirată din, şi se adresează mai ales, activităţilor productive din industrie şi are în vedere creşterea eficienţei muncii la nivelul lucrătorilor operativi (de aici denumirea din limba română), prin consacrarea unor principii de organizare a muncii (raţionalizare, control etc).

În paralel, în Europa se conturează o "ştiinţă a (conducerii) administraţiei", care interpretează teoretic o îndelungată practică a sistemelor birocratice şi încearcă să stabilească principiile generale de conducere a oricărui sistem administrativ. Max Weber a elaborat o teorie generală a birocraţiei, definind trăsăturile esenţiale ale unei organizaţii ideale: specializare, ierarhie, reguli şi norme, disciplină, promovare pe bază de competenţă. Spre deosebire de taylorism, acest management administrativ (engl. administrative management) are în vedere în principal creşterea eficienţei utilizării resurselor umane în cadrul a ceea ce se numeşte management staff.

Pe fondul celor două abordări se conturează şi o concepţie funcţională de management, aşa numita teorie a managementului operaţional ( engl. operational management) sau "ştiinţa conducerii operative". Iniţiatorul acestei orientări este inginerul francez Henri Fayol cu lucrarea sa "Administration Industrielle et Générale" (1916). Clasificând activităţile desfăşurate într-o firmă industrială (tehnice sau de producţie, comerciale, financiare, de securitate, contabile şi de conducere), Fayol defineşte funcţiile managementului - planificare, organizare, comandă, conducere, control - şi arată că ele se regăsesc în toate formele de organizaţii (de unde, denumirea de management funcţional).

Managementul funcţional încearcă să răspundă la întrebarea: ce trebuie să facă managerii? În acest fel, se deschide drumul pentru formarea ştiinţei conducerii, plecându-se de la identificarea principiilor generale de management.

Abordările tehniciste, "industrială" şi "administrativă", interesate de creşterea eficienţei activităţilor la nivelul lucrătorilor sau cadrelor, lăsau pe plan secundar, dacă nu ignorau, personalitatea umană (lucrătorul sau mangerul, ca atare). În consecinţă, o sursă pentru elaborarea unei concepţii mai cuprinzătoare de management au constituit-o ştiinţele comportamentale (engl. behavioral sciences), care îşi propun să explice locul şi conduita omului în cadrul organizaţiei, atât dintr-o perspectivă individuală, cât şi dintr-una de grup. Această orientare "behavioristă" a dus la conturarea unei noi componente a ştiinţei conducerii: managementul resurselor umane (engl. human resource management).

Pe aceste premise, în perioada postbelică managementul îşi defineşte mai exact obiectul de studiu, metodologia de cercetare, precum şi graniţele domeniului investigat.

Astfel, managementul situaţional (engl. contingency, situational management) face trecerea de la tratarea problemelor conducerii în termeni absoluţi la o tratare în termeni relativi. Această orientare postulează că, în practică, ceea ce fac managerii depinde, în esenţă, de un set dat de circumstanţe, de situaţia de fapt. Nu există reguli absolute pentru acţiunea mangerială, ci numai răspunsuri raţionale şi oportune - bazate pe ştiinţa conducerii - la situaţiile concrete; managementul se realizează într-un mediu în schimbare.

Abordarea sistemică, în vogă în anii '60 şi '70, se reflectă şi în domeniul managementului, ca expresie a cerinţei de depăşire, în egală măsură, a "păcatului analitic", care ignoră ansamblul şi se concentrează asupra elementelor, ca şi abordarea holistică, centrată pe întreg şi ignorând părţile sale componente. Organizaţiile sunt sisteme formate din elemente în interdependenţă, astfel încât alcătuiesc entităţi complexe. Ca atare, managementul a putut fi definit ca "operarea unui sistem în vederea ducerii la bun sfârşit a activităţilor sale", în condiţiile în care "aceste sisteme - nu persoanele - sunt adevăraţii manageri" .

Preview document

Management internațional - suport de curs - Pagina 1
Management internațional - suport de curs - Pagina 2
Management internațional - suport de curs - Pagina 3
Management internațional - suport de curs - Pagina 4
Management internațional - suport de curs - Pagina 5
Management internațional - suport de curs - Pagina 6
Management internațional - suport de curs - Pagina 7
Management internațional - suport de curs - Pagina 8
Management internațional - suport de curs - Pagina 9
Management internațional - suport de curs - Pagina 10
Management internațional - suport de curs - Pagina 11
Management internațional - suport de curs - Pagina 12
Management internațional - suport de curs - Pagina 13
Management internațional - suport de curs - Pagina 14
Management internațional - suport de curs - Pagina 15
Management internațional - suport de curs - Pagina 16
Management internațional - suport de curs - Pagina 17
Management internațional - suport de curs - Pagina 18
Management internațional - suport de curs - Pagina 19
Management internațional - suport de curs - Pagina 20
Management internațional - suport de curs - Pagina 21
Management internațional - suport de curs - Pagina 22
Management internațional - suport de curs - Pagina 23
Management internațional - suport de curs - Pagina 24
Management internațional - suport de curs - Pagina 25
Management internațional - suport de curs - Pagina 26
Management internațional - suport de curs - Pagina 27
Management internațional - suport de curs - Pagina 28
Management internațional - suport de curs - Pagina 29
Management internațional - suport de curs - Pagina 30
Management internațional - suport de curs - Pagina 31
Management internațional - suport de curs - Pagina 32
Management internațional - suport de curs - Pagina 33
Management internațional - suport de curs - Pagina 34
Management internațional - suport de curs - Pagina 35
Management internațional - suport de curs - Pagina 36
Management internațional - suport de curs - Pagina 37
Management internațional - suport de curs - Pagina 38
Management internațional - suport de curs - Pagina 39
Management internațional - suport de curs - Pagina 40
Management internațional - suport de curs - Pagina 41
Management internațional - suport de curs - Pagina 42
Management internațional - suport de curs - Pagina 43
Management internațional - suport de curs - Pagina 44
Management internațional - suport de curs - Pagina 45
Management internațional - suport de curs - Pagina 46
Management internațional - suport de curs - Pagina 47
Management internațional - suport de curs - Pagina 48
Management internațional - suport de curs - Pagina 49
Management internațional - suport de curs - Pagina 50
Management internațional - suport de curs - Pagina 51
Management internațional - suport de curs - Pagina 52
Management internațional - suport de curs - Pagina 53
Management internațional - suport de curs - Pagina 54
Management internațional - suport de curs - Pagina 55
Management internațional - suport de curs - Pagina 56
Management internațional - suport de curs - Pagina 57
Management internațional - suport de curs - Pagina 58
Management internațional - suport de curs - Pagina 59
Management internațional - suport de curs - Pagina 60
Management internațional - suport de curs - Pagina 61
Management internațional - suport de curs - Pagina 62
Management internațional - suport de curs - Pagina 63
Management internațional - suport de curs - Pagina 64
Management internațional - suport de curs - Pagina 65
Management internațional - suport de curs - Pagina 66
Management internațional - suport de curs - Pagina 67
Management internațional - suport de curs - Pagina 68
Management internațional - suport de curs - Pagina 69
Management internațional - suport de curs - Pagina 70
Management internațional - suport de curs - Pagina 71
Management internațional - suport de curs - Pagina 72
Management internațional - suport de curs - Pagina 73
Management internațional - suport de curs - Pagina 74
Management internațional - suport de curs - Pagina 75
Management internațional - suport de curs - Pagina 76
Management internațional - suport de curs - Pagina 77
Management internațional - suport de curs - Pagina 78
Management internațional - suport de curs - Pagina 79
Management internațional - suport de curs - Pagina 80
Management internațional - suport de curs - Pagina 81
Management internațional - suport de curs - Pagina 82
Management internațional - suport de curs - Pagina 83
Management internațional - suport de curs - Pagina 84
Management internațional - suport de curs - Pagina 85
Management internațional - suport de curs - Pagina 86
Management internațional - suport de curs - Pagina 87
Management internațional - suport de curs - Pagina 88
Management internațional - suport de curs - Pagina 89
Management internațional - suport de curs - Pagina 90
Management internațional - suport de curs - Pagina 91
Management internațional - suport de curs - Pagina 92
Management internațional - suport de curs - Pagina 93
Management internațional - suport de curs - Pagina 94
Management internațional - suport de curs - Pagina 95
Management internațional - suport de curs - Pagina 96
Management internațional - suport de curs - Pagina 97
Management internațional - suport de curs - Pagina 98
Management internațional - suport de curs - Pagina 99
Management internațional - suport de curs - Pagina 100
Management internațional - suport de curs - Pagina 101
Management internațional - suport de curs - Pagina 102
Management internațional - suport de curs - Pagina 103

Conținut arhivă zip

  • Slide-uri curs MI
    • Slide-uri curs MI
      • Dimensiuni culturale.ppt
      • FIRMEINT.PPT
      • HRMrom.ppt
      • Planificarea.ppt
      • Structuri organizatorice.ppt
  • Management International - Suport de Curs.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul în Context Intercultural

1. Cunoaşterea aspectelor culturale: necesitate în afacerile internaţionale Referitor la însemnătatea pe care cultura o joacă în desfăşurarea unei...

Management Internațional

UNITATEA DE STUDIU (US) 1 DEFINIREA ŞI NECESITATEA STUDIERII MANAGEMENTULUI INTERNAŢIONAL Cuprins Obiectivele unitǎţii de studiu .5 1.1....

Managementul în comerț

1.1. Funcţiile firmelor de comerţ Organizarea este o categorie de o mare complexitate prin care se înţelege stabilirea şi delimitarea proceselor...

Management Internațional

MODULUL I DIMENSIUNEA INTERNAŢIONALĂ A MANAGEMENTULUI Capitolul 1 (Unitatea de curs 1): Evoluţia managementului Capitolul 2 (Unitatea de curs...

Management Intercultural - Studiu de Caz

Romania din punctul de vedere al perspectivelor oferite de managementul intercultural este la inceput de drum. Problematica MI a fost axata...

Managementul Internațional

CAPITOLUL 1 Managementul internaţional: concept şi practică Managementul internaţional este un management intercultural din cel puţin două puncte...

Gestiunea Riscului în Afacerile Comerciale

CAPITOLUL 1 RISCUL ÎN AFACERI – O REALITATE A facerea este o întreprindere, o entitate comercială, sau firmă aparţinând sectorului public sau...

Managementul firmei transnaționale

CAPITOLUL I INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL FIRMELOR TRANSNATIONALE 1.1. Managementul: definitie, notiuni si evolutie Dezvoltarea afacerilor în...

Te-ar putea interesa și

Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc

Introducere Sfârșitul secolului XX și acest început de secol XXI au marcat o dezvoltare explozivă a tuturor domeniilor de activitate pe glob....

Posibilități de Raționalizare a Managementului Vânzărilor în Întreprinderile de Prelucrare a Lemnului

INTRODUCERE Ideea realizarii unui studiu privind managementul vânzãrilor, mai corect a posibilitãtilor de rationalizare a acestuia a fost...

Orientări și Tendințe în Activitatea Bancară Contemporană

CAPITOLUL I TENDINTA DE INTERNATIONALIZARE IN DOMENIUL BANCAR 1.1.Caracteristici generale ale internationalizarii bancare Internationalizarea...

Managementul relațiilor cu clienții în sistemul financiar-bancar - Necesitate în contextul crizei economice

INTRODUCERE În pragul secolului XXI, managementul planificat și conștient al relațiilor cu clienții devine din ce în ce mai des o problemă...

Riscul Creditării la Persoanele Fizice - pe Exemplul Băncii Comerciale Raiffeisen

Capitolul 1 Activitatea de creditare realizată de băncile comerciale 1.1 Cadrul general de funcţionare a sistemului bancar în România În...

Considerații cu privire la eficiența activităților comerciale la SC Balkanromotors SRL

INTRODUCERE Rezultatele analizei eficientei datelor asigura informatii utile în stabilirea obiectivelor cotelor de nivel pentru firma comerciala...

Comunicarea Managerială în Conflictul Organizațional

INTRODUCERE “Aproape fiecare problemă, fiecare conflict, fiecare greşeală sau neînţelegere are la nivelul cel mai de jos o problemă de...

Local culture's impact on international marketing based on Nigeria-Romania culture differences on international marketing

Chapter 1 International market and local culture 1.1. International Market Place Trade is increasingly global nowadays, one important reason...

Ai nevoie de altceva?