Negocierea - Forma de Comunicare

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 22653
Mărime: 301.56KB (arhivat)
Publicat de: Margareta State
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sandu Toader
Curs Comunicare şi negociere în afaceri

Extras din curs

I Definirea negocierii

Pentru definirea termenului negociere se poate opta pentru utilizarea unor definiţii negative (adică definiţii care definesc ceva prin ceea ce nu este), cât şi pentru utilizarea unor diverse puncte de vedere care încearcă să sublinieze conţinutul noţiunii.

I. 1 Ce nu este negociere?

1. Negocierea nu este ştiinţă exactă.

Negocierea nu este o ştiinţă exactă, deoarece rezultatele ei nu pot fi previzibile cu claritate. Părţile implicate în negociere au obiective, interese, nevoi, etc. proprii, pe care caută să le rezolve prin această activitate, însă nu au certitudinea realizării acestui lucru. Acest fapt este determinat de două tipuri de cauze:

- componentele implicate în procesul de negociere (interese, forţe, nevoi, etc.) nu sunt cuantificabile, ci poartă expresia subiectivităţii (ce este important pentru una din părţile Tehnici de negociere şi comunicare în afaceri implicate în negociere poate fi nesemnificativ pentru cealaltă). De exemplu, un furnizor are interesul de a vinde cantităţi cât mai mari dintr-un produs pe care îl realizează, în timp ce cumpărătorul este interesat de obţinerea unor termene de plată cât mai lungi posibil;

- regulile după care va fi purtată negocierea nu sunt dinainte determinate, cunoscute, anunţate ci ele apar şi se manifestă în timpul procesului de negociere. Nici un negociator nu va anunţa cealaltă parte cum va aborda discuţiile şi nici ce strategie de abordare are pregătită.

2. Negocierea nu este un joc.

Negocierea nu se bazează doar pe noroc sau pe hazard, care adesea sunt factori hotărâtori într-un joc. De asemenea, miza negocierii nu este exprimată doar în bani sau în putere, ca în cazul unui joc. A alege un program de televiziune într-o familie la care să se uite toţi membrii ei poate să însemne o negociere, dar miza ei este de a încerca mulţumirea tuturor. Implicarea în negociere implică cunoştinţe, informaţii, pricepere, talent, artă, etc. şi nu doar şansă.

3. Negocierea nu este o luptă deschisă, sub forma unui război.

Chiar dacă poate urmări rezolvarea unor conflicte de interese, negocierea nu urmăreşte eliminarea sau distrugerea părţii adverse.

Deseori interesele unui vânzător sunt diferite de cele ale unui cumpărător, ceea ce poate duce la apariţia unor divergenţe. Însă, interdependenţa dintre cei doi (nici unul nu poate să-şi exercite activitatea fără celălalt) îi determină să caute o rezolvare amiabilă a acestora.

4. Negocierea nu este simplă tocmeală.

Tocmeala presupune discutarea preţului unui bun sau a tarifului unui serviciu pentru a obţine un rezultat cât mai favorabil. Dar banii nu intervin întotdeauna într-o negociere, ca miză a acesteia, după cum am ilustrat în exemplu cu alegerea postului de televiziune. Totuşi, tocmeala este o metodă de negociere, care se utilizează în anumite circumstanţe, mai ales în domeniul comercial.

5. Negocierea nu înseamnă simpla rezolvare a unei probleme.

Rezolvarea problemei presupune adoptarea unei atitudini consensuale, convergenţa scopurilor şi intereselor pentru găsirea celei mai bune soluţii posibile. Într-un astfel de demers nu apar jocuri de putere care să urmărească apropierea poziţiilor de plecare ale

părţilor implicate spre încheierea unui acord, cum se întâmplă într-o negociere.

6. Negocierea nu se confundă cu o simplă dezbatere.

Dezbaterea are scopul de a convinge pe cineva de justeţea unui punct de vedere, printr-un schimb de argumente. Negocierea nu are ca obiectiv să determine cine are dreptate într-o anumită privinţă, ci este orientată spre decizie. Este evident însă faptul că dezbaterea poate să intervină înaintea, în timpul şi după terminarea negocierii.

I.2 Domenii de implicare a negocierii

Multă vreme negocierea a fost percepută ca un instrument de rezolvare a unor divergenţe intervenind doar atunci când acestea începeau să se manifeste. Iniţial domeniile care implicau negocierea erau cel militar, politic şi comercial. În prezent, concepţii referitoare la negocierii au evoluat spre considerarea acesteia ca un instrument managerial, ca un instrument de dialog şi ca un instrument de progres.

Negocierea se poartă în prezent nu numai pentru a rezolva divergenţe, ci şi pentru a atinge un scop comun. Se trece de la ceea ce se numeşte negociere - conflict la negociere - proiect. Un exemplu în acest sens poate fi cel al unei colaborări recente într-o campanie promoţională între Coca - Cola şi IBM. Consumatorii de Coca – Cola puteau deveni câştigătorii unor calculatoare portabile IBM.

Negocierea este prezentă în orice domeniu în care apar oamenii: în familie, la serviciu, la şcoală, în relaţiile cu clienţii, furnizorii, diversele organisme publice şi private, în domeniul militar, în politică, în domeniul cultural - sportiv, etc. Negocierea reprezintă o activitate socială, deoarece necesită punerea în contact a unor entităţi umane, indiferent sub ce formă (cel mai adesea contact faţă în faţă), care se referă la două sau mai multe persoane, la două sau mai multe grupuri, la două sau mai multe delegaţii.

I.3 Puncte de vedere privind negocierea

În accepţiunile vechi, negocierea era privită ca o activitate persuasivă menită să rezolve problemele într-o situaţie de conflict. Este o interpretare care limitează negocierea strict la intervenţia în cazul existenţei unor divergenţe între părţile implicate.

Literatura nouă prezintă negocierea ca pe un proces de decizie şi ca pe un instrument de management.

Din multitudinea de opinii şi definiţii referitoare la negociere am reţinut două, care în concepţia autorului au un conţinut operaţional fiind prezentate mai jos.

Negocierea este o activitate voluntară, care pune în interacţiune două sau mai multe părţi între care există divergenţe şi interdependenţe pentru găsirea unei soluţii reciproc acceptabile.

Preview document

Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 1
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 2
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 3
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 4
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 5
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 6
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 7
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 8
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 9
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 10
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 11
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 12
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 13
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 14
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 15
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 16
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 17
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 18
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 19
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 20
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 21
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 22
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 23
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 24
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 25
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 26
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 27
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 28
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 29
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 30
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 31
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 32
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 33
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 34
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 35
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 36
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 37
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 38
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 39
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 40
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 41
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 42
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 43
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 44
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 45
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 46
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 47
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 48
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 49
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 50
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 51
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 52
Negocierea - Forma de Comunicare - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Negocierea - Forma de Comunicare.doc

Alții au mai descărcat și

Concurența - practici anticoncurențiale - poziția dominantă de monopol

INTRODUCERE Viaţa economică contemporană este o lume a preţurilor. Fie că este cumpărător, fie că este vânzător, agentul economic trebuie să-ţi...

Tehnici, Tactici și Stratageme de Negociere în Afaceri

Argument Domeniul pe care ne străduim să-l explorăm în această lucrare este cel al afacerilor, adică al celei mai extinse forme de comunicare...

Structura organizatorică a întreprinderii

ARGUMENT Structura organizatorică este o parte a organizării de ansamblu a întreprinderii. Aceasta din urmă implica o serie de activităţi cum ar...

Comunicarea în situații de criză

Comunicarea poate fi o arma redutabila sau doar un bumerang care il loveste pe cel ce nu il foloseste corect. Puterea unei organizatii sau...

Managementul Resurselor Umane Mediul Extern al Unei Firme

Mediul extern al firmei – ansamblul elementelor exogene firmei, de natură economică, tehnică, politică, demografică, culturală, ştiinţifică,...

Grile managementul total al calității

991. Care dintre afirmaţiile următoare figurează printre elementele ce trebuie luate În considerare pentru a incepe dezvoltarea unui sistem de...

Managementul producției

CAPITOLUL I ÎNTREPRINDEREA – COMPONENTĂ DE BAZĂ A UNUI SISTEM DE PRODUCŢIE 1.1. Scurtă prezentare a evoluţiei sistemelor de producţie...

Managementul și Ingineria Calității

Capitolul.1 ISTORICUL DEZVOLTĂRII CONCEPTULUI DE CALITATE 1.1.Abordarea istorică. COMUNA PRIMITIVĂ: selecţia hranei diferenţa între alimente...

Te-ar putea interesa și

Cercetări Privind Cresterea Calitătii Serviciilor prin Implementarea Codului Global de Etică pentru Turism în România

CAPITOLUL 1 TURISMUL – ABORDĂRI CONCEPTUALE 1.1. Conceptul de „turism” Deşi este considerat de cei mai mulţi dintre specialişti ca un fenomen...

Negocierea

Lumea in care traim, lumea noastra reala, este o uriasa masa de negocieri la care, fiecare dintre noi, fie ca vrem sau nu, este participant. Ne...

Stiluri și tactici de negociere eficiente

INTRODUCERE Negocierea este o activitate des întâlnitã în practica socialã, astfel încât adesea se considerã cã negocierea reprezintã o...

Negociere

I. Negocierea – formă principală de comunicare în afaceri I. 1. Comunicarea verbală - element preponderent al negocierilor Comunicarea, ca...

Negocierea - formă de comunicare în economia contemporană

CAPITOLUL 1 PRINCIPII DE BAZ~ ALE NEGOCIERII 1.1 CONCEPTUL DE NEGOCIERE Complexitatea deosebita a vietii social economice si politice...

Etapele Negocierii

Introducere Cuvântul „negociere” vine din limba latină, unde infinitivul verbului „negotiare” semnifică acţiunea de a face negoţ, de a încheia...

Negocierea în Afaceri

Negocierea in afaceri Capitolul 1 Comunicarea in procesul negocierii Toate activitatile organizate de oameni isi au izvorul in comunicare. A...

Derularea negocierilor comerciale internaționale

INTRODUCERE Negocierea joaca un rol important în tranzactiile comerciale internationale. Ea acopera în prezent o gama larga de domenii, cum sunt...

Ai nevoie de altceva?