Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 13771
Mărime: 63.88KB (arhivat)
Publicat de: Eftimie Ionescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Plaias
13 Cursuri despre cum sa faci achizitii inteligente

Extras din curs

Rolul cumpararii în afaceri

Managerii care cumpara materiale pentru consumul intern sau pentru conversie sunt numiti cumparatori industriali (organizationali).

Organizatiile vad procurarea ca pe o activitate profesionala ce include toate activitatile implicate în obtinerea materialelor la un cost minim, în transportul lor, în depozitarea lor si miscarea lor spre procesul de productie. Inclusa în aceasta abordare este si analiza economica a ofertei, a cererii si pretului, precum si evaluarea evenimentelor internationale ce afecteaza oferta de materiale.

Cumpararea este una din functiile de baza, comune tuturor tipurilor de afaceri întreprinse. Este o functie de baza, pentru ca nici o afacere nu poate fi pusa în functiune fara ea. Aceasta nu implica faptul ca toate compartimentele de aprovizionare sunt de egala importanta pentru succesul unei firme. Ele nu sunt; importanta lor este dependenta de diferiti factori. Printre acesti factori sunt: tipul afacerii, scopul urmarit, circumstantele economice si modul în care functioneaza întreprinderea. În unele cazuri, cumpararea poate functiona într-o maniera superficiala fara sa pun în pericol profitul firmei. Aceste situatii sunt totusi exceptii. Exceptii similare pot fi facute în marketing, finante si alte functii ale afacerilor. Eficienta unei întreprinderi este în strânsa corespondenta cu disponibilitatea partilor componente si a materialelor necesare obtinerii produsului finit, în cantitatea potrivita, calitatea potrivita si cu marimea pretului acestora. Esecul în una dintre aceste dimensiuni sporeste costul si descreste pretul, putând chiar dezvolta o criza economica.

În ceea ce priveste importanta cumpararii în afaceri, ea este data cel putin de urmatoarele aspecte: ponderea costului cu materialele în total venituri, impactul cumpararii asupra profitului, efectele cumpararii asupra altor costuri.

1). Ponderea costului cu materialele

In majoritatea firmelor producatoare, costurile cu materialele sunt, în mod rezonabil, cuprinse între 40-60% din costul total de productie. Însa, în anumite situatii, ponderea costurilor materiale poate fi mult mai mare. În procesarea de baza a unei singure resurse materiale, se formeaza cea mai mare parte din produsul finit, costul de cumparare al resursei materiale reprezentând în general o proportie ridicata din produsul finit (pâna la 85%). Un grad ridicat de mecanizare, care reduce costul cu forta de munca pe unitatea de produs, tinde, de asemenea, sa sporeasca ponderea costului cu materialele în total, desi materialele în sine pot avea un cost unitar relativ scazut. În multe ramuri intensiv consumatoare de forta de munca (în special în acelea care folosesc munca înalt calificata), cumpararile de resurse materiale reprezinta o pondere mai mica în costurile totale. În unele ramuri producatoare, cu toate cresterile salariilor, proportia cheltuielilor cu materialele în costul total al productiei este, în general, în crestere. Aceasta se datoreaza în parte sporirii mecanizarii si, de asemenea, trendului crescator al specializarii în productie.

2). Impactul asupra profitului

Procurarea resurselor materiale poate avea un impact hotarâtor asupra profitului unei organizatii. Functia cumpararii joaca un rol important în capacitatea firmei de a produce profit. Eficienta în cumpararea resurselor permite oportunitati pentru obtinerea unor importante economii si evitarea unor serioase irosiri sau pierderi. Economiile din cumparare afecteaza în mod dramatic baza profitului unei firme. Astfel, reprezentantul unei firme care economiseste 100 milioane lei din cumpararea de resurse materiale înregistreaza o contributie de 100 milioane la profitul firmei. Pe de alta parte, un alt reprezentant care vinde în plus fata de un volum dat produse în valoare de 100 milioane lei nu contribuie la profitul firmei decât cu un anumit procent, depinzând de profitabilitatea relativa a afacerii.

Relatia între profitabilitatea unei afaceri si activitatea de cumparare a input-urilor materiale depinde de rata profitului net pe care firma o realizeaza din afacerea respectiva. Acest concept este numit multiplicatorul cumpararii. Acest multiplicator indica sporul necesar în volumul de vânzari pentru a egala 1 leu economisit cu ocazia cumpararii resurselor materiale implicate.

Economii la

cumparare (mil. lei) Contributia cumpararii

la profit (mil. lei) Vânzari

(mil. lei) Rata profitului

din vânzari (%) Profit

(mil. lei)

1 1 10 10 1

1 1 40 2,5 1

În primul caz, multiplicatorul cumpararii este egal 10 (1/0,1), ceea ce înseamna ca 10 lei vânzare aduc acelasi profit, care poate fi conservat de firma facând 1 leu economii la cumparare.

În al doilea caz, multiplicatorul este egal cu 40 (1/0,025), ceea ce înseamna ca 1 leu economisit cu ocazia cumpararilor de resurse este echivalat cu profitul obtinut din vânzare în valoare de 40 lei. Faptul ca activitatea de cumparare a resurselor materiale necesare este responsabila pentru cheltuirea a peste jumatate din sumele avansate pentru afacere scoate în relief posibilitatile de influentare a profitului pe care le are functia cumpararii.

3). Efectele cumpararii asupra altor costuri

Efectul întârzierilor datorate lipsei de materiale este un aspect important al activitatii de cumparare. Stagnarile în productie si timpul de asteptare al utilajelor poate încarca costurile de productie si reduce profitul. Cumpararea înteleapta descopera cazuri în care eventual costa mai putin ca atunci când cumparam materiale mai putin scumpe deoarece costurile aditionale vor fi compensate de economiile realizate în timpul cumpararii, dar si reversul poate fi adevarat în unele cazuri. Întrucât cumparatorii controleaza sume mari de bani pe care îi cheltuiesc, actiunea lor colectiva poate avea un impact semnificativ asupra tendintelor economice într-o societate.

Curs 2

OBIECTIVE URMARITE IN ACTIVITATEA DE CUMPARARE A RESURSELOR MATERIALE

In general, responsabilitatea celor care se ocupa cu procurarea resurselor materiale ca input al unei afaceri e aceea de a asigura organizatia cu respectivele resurse in cantitatea necesara, de o calitate potrivita, la timpul potrivit, la un pret correct, de la sursa potrivita, cu livrarea la locul potrivit.

In acest sens apreciem ca obiectivele fundamentale ale compartimentului de aprovizionare in domeniul cumpararii resurselor materiale pot fi considerate urmatoarele :

- sa sustina operatiunile firmei cu un flux neintrerupt de materiale si servicii. In activitatea unei organizatii, continuitatea operatiunilor e de o mare importanta. In sens logistic acesta e motivul cheie pentru existenta unui compartiment specializat in aprovizionare.

Preview document

Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 1
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 2
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 3
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 4
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 5
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 6
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 7
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 8
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 9
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 10
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 11
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 12
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 13
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 14
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 15
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 16
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 17
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 18
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 19
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 20
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 21
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 22
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 23
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 24
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 25
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 26
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 27
Cumpărarea și gestiunea resurselor materiale - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Cumpararea si Gestiunea Resurselor Materiale.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici Utilizate în Studiul Pieței

5.1 Principalele tehnici de analiza în studiul pietei Tehnicile de studiere a pietei se împart în doua categorii: I. Studierea caracteristicilor...

Marketingul Firmei

Marketingul firmei 1. Cercetarea pietei Studiile si cercetarile in marketing sunt destinate a ajuta in luarea deciziilor. Studiile au ca scop...

Analiza Furnizorilor

Cine sunt furnizorii? toate organizatiile sau persoanele care asigura, gratuit sau contra cost, resursele necesare pentru desfasurarea adecvata...

Manipularea vânzărilor și negocierilor

AVANTAJELE PARTICIPARII LA CURS: PENTRU COMPANIE - Obtinerea de rezultate concrete, masurabile si cu impact imediat in cazul cursurilor...

Business to Business - Curs 1

BUSINESS TO BUSINESS Principalii factori ai mediului extern Piata totala Cai de modificare a pietei Variante de abordare a pietei de catre...

Marketingul Firmei

- Marketingul semnifica organizarea procesului de conceptie a produselor, productia, desfacerea si activitatea de service si postvânzare, pornind...

Marketing Social-Politic

Partea I-a Constituirea, definirea şi dezvoltarea marketingului social-politic După parcurgerea acestei părţi va trebui să cunoaşteţi: - modul...

Te-ar putea interesa și

Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL

INTRODUCERE „ Conceptul de logistică a fost utilizat pentru prima dată în domeniul militar. Logistica era privită ca o parte a artei războiului,...

Importanța contractului de achiziții publice în administrația publică

CAPITOLUL I SISTEMUL ACHIZITIILOR PUBLICE CONSIDERATII GENERALE 1.1 PRINCIPII IN ACHIZITIILE PUBLICE Sistemul achizitillor publice reprezinta o...

Managementul aprovizionării cu resurse materiale

In majoritate situatiilor “literature de specialitate”, trateaza problema aprovizionarii fie drept component a functiei comerciale, parte a...

Fundamentarea planului de cumpărări la SC Rafiserv Arpechim SA Pitești

CAPITOLUL I S.C. “RAFISERV ARPECHIM” S.A. PITEŞTI – PREZENTARE GENERALĂ 1.1. Scurt istoric În conformitate cu strategia S.N.P. PETROM S.A. de...

Managementul aprovizionării și vânzării

1) Managementul aprovizionarii cu resurse materiale si enrgetice ( definire, activitati componente) Man aprov reprez activitatea prin care se...

Bazele Logisticii

1.1. CONCEPTUL DE LOGISTICĂ În literatura de specialitate se consideră că logistica reprezintă o arie esenţială a activităţii firmei moderne. De...

Sisteme de distribuție și logistică 2016-2017

Capitolul 1 CONSIDERATII GENERALE PRIVIND LOGISTICA 1.1. Conținutul și componentele logisticii Filozofia logisticii promovează ca obiectiv...

Cursuri Management

Cap1. Conducerea si organizarea aprovizionarii materiale si desfacere produse I.Managementul aproviz :concept, activit, componente, active carora...

Ai nevoie de altceva?