Marketing

Curs
5/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 13261
Mărime: 57.00KB (arhivat)
Publicat de: Profira Stănescu
Puncte necesare: 0
Un curs mic de Marketing în cadrul obiectului "Teorie Economica si Marketing"

Cuprins

  1. Tema 1. Conceptul de marketing.
  2. 1. Apariţia şi evoluţia marketingului ca ştiinţă.
  3. 2. Esenţa şi pilonii marketingului.
  4. 3. Funcţiile şi principiile marketingului.

Extras din curs

I.

Apariţia şi evoluţia marketingului ca ştiinţă.

Evoluţia şi dezvoltarea marketingului ca ştiinţă are o istorie foarte interesantă, ceea ce ne demonstrează faptul că această ştiinţă nu a apărut întâmplător ci în urma unor importante schimbări social economice.

Termenul de marketing este de origine anglo saxonă şi provine de la verbul To market ceea ce înseamnă „a desfăşura tranzacţii pe piaţă, a vinde, a cumpăra”.

Apariţia marketingului se referă la începutul secolului XX. Primele activităţi de marketing se înregistrează în SUA începând cu anul 1905 şi doar în mică măsură în ţările europene. Începând cu anii 50 – 60 expansiunea marketingului capătă un caracter exploziv. Concomitent se deschid centre de marketing. Încă în anul 1908 a fost deschis primul centru de cercetări în domeniul marketingului iar în 1918 au apărut primele secţii de cercetări de marketing în cadrul întreprinderilor industriale.

În 1926 în SUA a fost fondată Asociaţia Naţională a Profesorilor de Marketing şi reclamă, care în 1937 a fost numită Asociaţia Americană de Marketing.

Astfel de asociaţii au apărut şi în ţările Europei de Apus şi în Japonia. În anii 60-70 se constituie asociaţii de marketing în statele socialiste: Polonia, Ungaria, Cehoslovacia. În 1971 şi în România se deschide Asociaţia Română de Marketing „AROMAR”.

II.

Esenţa şi piloni de marketing

Concepţia de marketing s-a bucurat de un număr mare de definiţii, deoarece poate fi privit sub diferite puncte de vedere.

În caracterizarea marketingului modern se drept bază definiţia dată de Asocia Americană de marketing, conform căreia prin marketing se înţelege realizarea activităţilor economice ce dirijează fluxul de bunuri şi servicii de la producător spre consumator sau utilizator.

O altă definiţie este dată de profesorul W. Stauton, conform căreia marketingul este un sistem de activităţi economice referitoare la programarea preţurilor, promovarea şi distribuirea produselor şi serviciilor menite să satisfacă cerinţele consumatorilor actuali şi celor potenţiali.

Dar cel mai des se utilizează definiţia dată de către profesorul american P. Kotler, cel mai de seamă specialist în domeniu, care defineşte marketingul ca pe o activitate umană orientată spre satisfacerea necesităţilor şi dorinţelor prin procesul de schimb.

În viziunea lui Ph. Kotler, conceptele de bază, extrem de importante pentru disciplina marketingului sunt: nevoile, dorinţele şi cererile, produsele, validarea, schimbul, tranzacţiile şi relaţiile.

1. nevoia umană este o stare de conştientizare a lipsei unei satisfacţii elementare (nevoie de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, siguranţă pentru a supravieţui);

2. dorinţa reprezintă aspiraţia către anumite lucruri ce pot satisface aceste nevoi;

3. cererea reprezintă dorinţa pentru un anumit produs, dublat de posibilitatea şi decizia de al cumpăra;

4. produsul este orice lucru care poate fi oferit pentru a satisface o nevoie sau o dorinţă;

5. valoarea este aprecierea de către consumator a capacităţii totale a unui produs de a-i satisface propriilor nevoi;

6. schimbul reprezintă procesul de obţinere a unui produs dorit, oferind alt ceva in loc;

7. tranzacţia este un schimb de valori între două părţi şi are loc atunci, când se realizează acordul între ele:

8. relaţiile sunt legăturile strânse de ordin economic, tehnic, social între parteneri, ceea ce reduce timpul şi costurile aferente tranzacţiilor.

Pentru realizarea activităţii de marketing în lumea afacerilor este necesar de identificat pilonii conceptului modern de marketing:

1. produsul;

2. plasamentul;

3. promovarea;

4. preţul.

Produsul este principalul mijloc al marketingului. Marketingul trebuie să cunoască necesitatea consumatorului, care sunt cerinţele faţă de producătorul dat. Pentru studierea comportării şi motivaţiei consumatorilor sunt folosite procedee speciale, cum ar fi anchetarea.

Plasamentul reflectă condiţiile de vânzare a mărfurilor. Pentru ca produsul să fie utilizat de consumator, el trebuie să se afle la locul potrivit, anume acolo, unde şi când este necesar consumatorilor; se folosesc canale variate de livrare a mărfurilor pe pişă, sunt atraşi intermediarii, se creează condiţii favorabile pentru întâlnirea cât mai rapidă a produsului cu consumatorul.

Promovarea este un mijloc-cheie a marketingului, deoarece prezintă legătura dintre producător şi consumator. Una din sarcinile promovării consta în menţinerea permanentă a unui nivel stabil şi chiar ridicarea nivelului cererii. În procesul promovării se foloseşte in mod activ reclama, contactele individuale, stimularea desfacerii, relaţiile cu publicul.

Preţul de vânzare trebuie să acopere toate cheltuielile şi să aducă profit.

În condiţiile de concurenţă preţul mărfii nu poate depăşi esenţial preţurile la bunurile analogice, în caz contrar consumatorul nu va procura această marfă. Un rol esenţial în determinarea preţului revine totuşi corelaţiei dintre crearea şi oferta la această marfă.

III

Funcţiile şi principiile marketingului

Pentru înţelegerea clară a disciplinei de marketing ca ştiinţă este necesar de dezvăluit funcţiile acestei discipline, şi, mai ales, de identificat pilonii şi principiile conceptului modern de marketing.

Funcţiile marketingului reprezintă totalitatea activităţilor economice legate de transferul titlului de proprietate de vânzare-cumpărare, de mişcarea mărfurilor prin transport ţi depozitare, de distribuire prin dotare, ambalare, finanţare şi obţinere a informaţiei. Astfel, fiecare domeniu de activitate implică multiple acţiuni de marketing ce se deosebesc la nivelul societăţii prin funcţii generale, iar la nivelul întreprinderilor – prin funcţii specifice.

În literatura de specialitate funcţiile generale sunt formulate de profesorul C. Florescu în felul următor:

1. cercetarea pieţei şi nevoilor de consum reprezintă funcţia – premisă de plecare a întregii activităţi de marketing. Realizarea acestei funcţii presupune obţinerea informaţiei despre situaţia pe piaţă şi posibilităţile de perspectivă. Studierea pieţei trebuie să asigure fundamentarea tuturor deciziilor de marketing şi anume formularea strategiei de piaţă a firmei, proiectarea unui produs sau serviciu şi lansarea sa comercială, pătrunderea pe o piaţă, deschiderea unei noi reţele de magazine, promovarea vânzărilor în rândul anumitor segmente de consumatori. Sintetizarea rezultatelor cercetării fundamentale generează crearea unor produse sau servicii noi.

Fără o corespunzătoare bază de informaţii asupra pieţei, dobândită prin intermediul acestei funcţii, activitatea de marketing nu-şi poate dovedi eficienţa prin rezultate;

2. adaptarea permanentă a activităţii întreprinderii la cerinţele mediului social economic presupune mobilizarea tuturor resurselor umane, materiale şi financiare ale întreprinderii spre o acomodare operativă de piaţă prin mărfurile pe care le produce sau le comercializează la cerinţele consumatorului. Această capacitate de adaptare măsoară gradul în care oferta unei întreprinderi răspunde la dimensiunile, structura şi nivelul cererii. Ea depinde de capacitatea specialiştilor din conducerea firmei de a folosi adecvat resursele disponibile ale întreprinderilor. Obţinerea unui astfel de rezultat cere specialiştilor de marketing să dea dovadă de spirit inovator, elasticitate în gândire şi acţiuni;

3. satisfacerea maximă a nevoilor de consum ţine de finalitatea activităţii oricărui agent economic, cointeresat să desfăşoare o activitate rentabilă din punct de vedere economic. Cu cât un agent reuşeşte să satisfacă mai bine cerinţele pieţei, cu atât sporesc şansele sale de a-şi forma o orientare proprie, de a-şi creşte cifra de afaceri şi îmbunătăţi poziţia faţă de concurenţii săi;

4. maximizarea eficienţei economice presupune optimizarea desfăşurării tuturor proceselor economice(producţie, transport, depozitare, comercializare), ce aduc profit cu scopul urmărit de activitatea economică a oricărei firme în condiţiile economice de piaţă.

Preview document

Marketing - Pagina 1
Marketing - Pagina 2
Marketing - Pagina 3
Marketing - Pagina 4
Marketing - Pagina 5
Marketing - Pagina 6
Marketing - Pagina 7
Marketing - Pagina 8
Marketing - Pagina 9
Marketing - Pagina 10
Marketing - Pagina 11
Marketing - Pagina 12
Marketing - Pagina 13
Marketing - Pagina 14
Marketing - Pagina 15
Marketing - Pagina 16
Marketing - Pagina 17
Marketing - Pagina 18
Marketing - Pagina 19
Marketing - Pagina 20
Marketing - Pagina 21
Marketing - Pagina 22
Marketing - Pagina 23
Marketing - Pagina 24
Marketing - Pagina 25
Marketing - Pagina 26
Marketing - Pagina 27
Marketing - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing și Comunicare on-line

Introducere Lucrarea de faţă este o încercare de analiză a desfăşurării şi importanţei activităţii de marketing şi comunicare în domeniul on-line....

Marketing Muzeal

Marketingul muzeal reprezintă un domeniu de activitate foarte slab dezvoltat la noi în ţara. De altfel, acest tip de activităţi, şi aici putem să...

Marketing publicitar pe Facebook

INTRODUCERE Astăzi, când tehnologia Internet a pătruns în majoritatea domeniilor prin avantajele pe care le pune la dispoziţie, acces rapid la...

Proiect de practică - Kaufland

CAP I. PREZENTAREA ORGANIZATIEI Concernul Kaufland este una dintre firmele de retail de succes din Germania. Kaufland este reprezentat de 600 de...

Analiza Mixului de Marketing la SC Erdemir România SRL

Introducere Domeniu relativ nou, marketingul s-a impus ca obiect de studiu, fiind cel care poate adăuga valoare produselor sau serviciilor în...

Cercetarea Satisfacției Clienților cu Privire la Galeria Comercială a Hipermarketului Auchan Titan

Introducere Valoarea pieţei de retail în România a fost de 31,2 mld euro în 2007, iar specialiştii estimează în următorii zece ani o creştere de...

Obiectivele și Principiile Marketingului

1.1. Obiectivele şi principiile marketingului Unul dintre cele mai importante domenii ale economiei moderne îl constituie comerţul, el devenind...

Marketing Online - Evoluție Tendințe

Scurta prezentare Auzim din ce în ce mai des termenul de marketing online, dar câţi dintre noi ştim cu adevărat la ce face referire. Marketingul...

Te-ar putea interesa și

Activitățile în Domeniul Marketingului la SC Carrefour SA

Introducere Marketingului constă în faptul ca el este una dintre cele mai vechi activităţi ale omului şi totuşi este privit ca cea mat recentă...

Planul de Marketing Privind Lansarea unui Nou Produs

INTRODUCERE În cadrul mediului de marketing, accentuarea tulburenţei pieţelor în ultimul sfert al secolului al XX-lea, trăsătura prezentând o...

Mixul de marketing bancar la sucursala BCR Caransebeș

CAPITOLUL I. Marketingul bancar, instrument de crestere a competitivitatii agentilor economici din sfera financiar bancara 1.1 . Serviciile,...

Marketingul la SC Drumuri și Poduri SA

INTRODUCERE Economia de piata poate asigura echilibrul si adaptarile necesare, la nivelul exigentelor mecanismului concurential si al principiilor...

Relația dintre logistică și marketing

1.Interfata dintre logistica si marketing La inceputul secolului, a fost o perioada cand functiunile grupate astazi sub denumirea de logistica...

Mixul de Marketing - Politica de Distribuție

Introducere “Firmele au nevoie de noi concepte referitoare la modul în care trebuie să-şi organizeze activitatea, în general, şi cea de marketing,...

E-marketingul Serviciilor de Telefonie Mobilă

INTRODUCERE Influenţa Internetului ca piaţă în societatea informaţională şi recunoaşterea importanţei valorii bunurilor (activelor, assets)...

Analiza Mediului de Marketing la SC Ricu Prodcom SRL

Introducere În lucrarea de faţă vom examina şi vom prezenta mediul de marketing al S.C. Ricu Prodcom S.R.L., respectiv componentele micromediului...

Ai nevoie de altceva?