Generalități gastroenterologie

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 242 în total
Cuvinte : 164924
Mărime: 527.22KB (arhivat)
Publicat de: Sanda Stroe
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. Tulburările echilibrului hidromineral şi acidobazic

Osmoza reprezintă mişcarea apei între compartimentele intravascular, interstiţial şi intracelular, prin membrane semipermeabile (membrana capilară, membrana celulară). Inversarea, oprirea sau încetinirea fenomenului de osmoză depinde de forţa contrară exercitată de particulele osmotic active, aflate în sectorul invadat de moleculele de apă, forţă care este cunoscută sub numele de presiune osmotică (măsurată în mmHg şi egală cu 19,3 x osmolalitatea). Osmolalitatea (activitatea osmotică) reprezintă concentraţia unui fluid în particule osmotic active, exprimată în mOsm/kg apă, în timp ce termenul de osmolaritate are aceeaşi semnificaţie şi se utilizează când activitatea osmotică este exprimată în mOsm/l apă.

Osmolul sau miliosmolul, ca unităţi de măsură pentru activitatea osmotică, desemnează numărul de particule osmotic active (ioni, molecule) pe unitatea de volum. Prin urmare, osmolaritatea este dată de numărul de particule pe unitatea de volum şi nu de masa acestora. Aproximativ 4/5 din totalul osmolalităţii fluidului interstiţial se datorează Na+ şi Cl–, în timp ce aproape jumătate din totalul osmolalităţii intracelulare este susţinută de K+.

Mişcarea apei între spaţiile interstiţial şi intravascular este controlată de forţele Starling. Abilitatea apei, din fluidele organismului, de a traversa membrana celulară din spaţiul interstiţial spre cel intracelular şi invers, este denumită tonicitate şi depinde de valorile osmolarităţii din cele două compartimente. Proteinele sunt singurele substanţe din plasmă şi lichidul interstiţial care, datorită dimensiunilor mari ale moleculelor, traversează greu membranele biologice. Astfel se explică de ce concentraţia plasmatică a proteinelor este de aproximativ 3 ori mai mare decât în lichidul interstiţial. Presiunea acestora asupra membranei capilare este tot presiune osmotică, dar pentru a fi deosebită de presiunea osmotică asupra membranei celulare (exercitată mai ales de ioni), a fost denumită presiune coloid osmotică (oncotică).

În organism apa se găseşte sub trei forme: apa legată de proteine, apa structurală şi apa liberă, care reprezintă proporţia cea mai însemnată din apa totală, fiind repartizată diferit în cele trei sectoare hidroelectrolitice. Conţinutul în apă al organismului mamiferelor adulte este de aproximativ 60%, iar la tineret 75%, cu variaţii importante între organe şi ţesuturi: plasma sanguină (90-92%), muşchi (72-78%), oase (22%), ţesut adipos (15%).

Din tabelul următor reiese că, în toate cele trei medii electrolitice, există o egalitate între concentraţia de cationi şi anioni, asigurând o electroneutralitate. De asemenea, se observă că între concentraţia ionică a sectoarelor intravascular şi interstiţial diferenţele sunt mici, în schimb diferenţa dintre sectorul intravascular şi cel intracelular este mult mai importantă.

Ionul Intravascular Interstiţial Intracelular

Cationi Sodiu

Potasiu

Calciu (total)

Magneziu 142

4

5

2 145

4

5

2 10-37

70-400

2

26

Anioni Clor

Bicarbonat

Proteine

Acizi organici

Fosfat

Sulfat 101

27

16

6

2

1 114

31

1

7

2

1 3

10

65

100

20

@ Valorile medii ale principalilor ioni (în mEq/l) în cele trei sectoare hidroelectrolitice

1.1. Metode de diagnostic a dezechilibrelor hidrominerale şi acidobazice

Cu toate că exprimarea clinică a acestor suferinţe nu este întotdeauna suficient de caracteristică, marile metode semiologice sunt indispensabile fie şi numai în scopul orientării explorărilor paraclinice. Scopul primordial al acestor investigaţii este stabilirea tipului de dezechilibru. Acesta poate fi o modificare a volumului de fluid din spaţiul extravascular (intra- sau extracelular), urmată sau nu de o modificare a fluidului intravascular (volemia). Modificările hidrice extra- sau intravasculare pot fi însoţite (foarte frecvent) sau nu (mai rar) de dezechilibre ale electroliţilor şi de modificări ale pH-ului sanguin.

Anamneza relatează mai frecvent simptomele bolii primare, care uneori pot fi impresionante (ex. vomitări incoercibile, diaree, poliurie, disfagie, sialoree, transpiraţii profuze etc.) şi mai rar, dar posibil, simptome care pot fi puse în legătură cu un dezechilibru hidromineral şi/sau acidobazic (ex. endoftalmie, tahipnee, bradipnee, polidipsie etc.).

Examenul clinic trebuie să discearnă între simptomele bolii primare şi simptomele care de datoresc realmente unui dezechilibrul hidromineral sau acidobazic. Aceasta nu înseamnă neapărat ignorarea bolii primare, cu atât mai mult cu cât aceasta este deseori indisolubil legată de un asemenea dezechilibru existent sau iminent. Astfel, unele diagnostice cum ar fi şocul, acidoza rumenală lactică, sindromul de dilataţie-torsiune gastrică la carnivore, gastroenteritele, ileusul intestinal, insuficienţa urinară acută, chiar şi sindromul febril, constituie doar câteva exemple de stări patologice care implică dezechilibre hidrominerale şi acidobazice complexe. În ciuda faptului că toate aceste stări prezintă particularităţi clinice şi umorale distincte, există şi simptome clinice comune, care atrag atenţia clinicianului în direcţia unui dezechilibru hidroelectrolitic sau acidobazic. Astfel, prin inspecţie se poate identifica endoftalmia, persistenţa anormală a pliului cutanat la nivelul pleoapei superioare (preferabil) sau pe laturile gâtului şi uscăciunea mucoasei bucale (xerostomia). Această asociere de simptome sugerează deshidratarea în spaţiul extravascular. O deshidratare cu evoluţie supraacută sau acută este însoţită de obicei de simptomele şocului şi sugerează o pierdere rapidă şi necompensată de lichid din compartimentul intravascular. Aşadar, gradul de deshidratare, care se evaluează în procente din masa corporală, este mai evident în cazul unei evoluţii subacute a bolii primare, deoarece în cazul unei evoluţii supraacute sau acute se pierde cu precădere lichidul din compartimentul intravascular. Endoftalmia şi pierderea elasticităţii pielii sunt puţin manifeste la cabaline.

Se poate evidenţia de asemenea polipneea, care semnifică încercarea de a compensa, prin hiperventilaţie, acidoza metabolică, după cum bradipneea şi hipoventilaţia ar fi indiciul alcalozei metabolice. Simptomele de excitaţie (ex. convulsii) sau de inhibiţie corticală (ex. somnolenţă sau stare comatoasă) pe fond de hipotermie şi hemoglobinurie sugerează o posibilă hiperhidratare asociată cu hiponatremie. Aceleaşi simptome nervoase, dar la un pacient deshidratat, pot semnifica hipernatremia, ceea ce impune dozarea sodiului. Bradicardia şi slăbiciunea musculară asociate sau nu anuriei sau oliguriei sugerează hiperkalemia, confirmată de rezultatele examenului de laborator al sângelui sau de efectuarea electrocardiogramei.

Explorarea paraclinică este singura care furnizează elemente de certitudine în cazul evoluţiei unor dezechilibre hidrominerale şi acidobazice. În acest sens, trebuie subliniată importanţa unor determinări precum examenul hematologic (hematocritul, hemoglobinemia, proteinemia) şi examenul biochimic sanguin (electroliţii – Na+, K+, Cl–; parametrii plasmatici ai echilibrului acidobazic – pH, pCO2, pO2, conţinutul total TCO2 de CO2, excesul de bază şi bicarbonatul actual). Creşterea concomitentă a hematocritului şi a proteinelor totale este caracteristică deshidratării, în timp ce hematocritul crescut şi proteinemia normală este caracteristică policitemiilor sau la cabaline semnifică splenocontracţia, ca măsură adaptativă la efort şi la alte forme de stres intens (ex. durerea).

Scăderea sau creşterea valorilor serice ale electroliţilor nu trebuie considerată doar o tulburare intrinsecă, ci trebuie suspectate atât dezechilibrele hidrice cât şi cele acidobazice, deoarece în marea lor majoritate sunt acompaniate de modificări ionice semnificative. În plus, cunoaşterea valorilor plasmatice ale acestor minerale şi a bicarbonatului actual permite o estimare indirectă a acumulărilor sanguine de cationi şi anioni nedozaţi (ex. acid lactic, corpi cetonici, fosfaţi, sulfaţi, Ca2+, Mg2+ etc.) prin calcularea deficitului (lacunei) anionice, care este rezultatul diferenţei dintre suma valorilor plasmatice (în mEq/l) ale Na+, K+ şi suma valorilor Cl–, HCO3–: lacuna anionică = (Na+ + K+) – (Cl– + HCO3–).

Deoarece, în condiţii normale, suma cationilor este egală cu suma anionilor plasmatici, fenomen biochimic ce asigură electroneutralitatea fluidelor organismului, formula de mai sus poate fi exprimată astfel: Na+ + K+ = Cl– + HCO3–. Desigur că în plasmă există şi alţi cationi şi anioni (unii chiar exogeni – ex. toxice diverse, medicamente), a căror dozare nu este întotdeauna posibilă, astfel că in vivo formula de mai sus ar arăta astfel: (Na+ + K+) + CN = (Cl– + HCO3–) + AN, unde CN – cationii nedozaţi, AN – anionii nedozaţi. Rezultă relaţia: (Na+ + K+) – (Cl– + HCO3–) = AN – CN sau lacuna anionică (in vivo) = AN – CN. Prin urmare, plecând de la valorile măsurate ale cationilor (Na+, K+) şi anionilor (Cl–, HCO3–) şi introducându-le în formula de calcul a lacunei anionice (LA), obţinem valoarea diferenţei dintre anionii şi cationii plasmatici nedozaţi: 15-25 mEq/l la câine, 12-16 mEq/l la pisică.

Preview document

Generalități gastroenterologie - Pagina 1
Generalități gastroenterologie - Pagina 2
Generalități gastroenterologie - Pagina 3
Generalități gastroenterologie - Pagina 4
Generalități gastroenterologie - Pagina 5
Generalități gastroenterologie - Pagina 6
Generalități gastroenterologie - Pagina 7
Generalități gastroenterologie - Pagina 8
Generalități gastroenterologie - Pagina 9
Generalități gastroenterologie - Pagina 10
Generalități gastroenterologie - Pagina 11
Generalități gastroenterologie - Pagina 12
Generalități gastroenterologie - Pagina 13
Generalități gastroenterologie - Pagina 14
Generalități gastroenterologie - Pagina 15
Generalități gastroenterologie - Pagina 16
Generalități gastroenterologie - Pagina 17
Generalități gastroenterologie - Pagina 18
Generalități gastroenterologie - Pagina 19
Generalități gastroenterologie - Pagina 20
Generalități gastroenterologie - Pagina 21
Generalități gastroenterologie - Pagina 22
Generalități gastroenterologie - Pagina 23
Generalități gastroenterologie - Pagina 24
Generalități gastroenterologie - Pagina 25
Generalități gastroenterologie - Pagina 26
Generalități gastroenterologie - Pagina 27
Generalități gastroenterologie - Pagina 28
Generalități gastroenterologie - Pagina 29
Generalități gastroenterologie - Pagina 30
Generalități gastroenterologie - Pagina 31
Generalități gastroenterologie - Pagina 32
Generalități gastroenterologie - Pagina 33
Generalități gastroenterologie - Pagina 34
Generalități gastroenterologie - Pagina 35
Generalități gastroenterologie - Pagina 36
Generalități gastroenterologie - Pagina 37
Generalități gastroenterologie - Pagina 38
Generalități gastroenterologie - Pagina 39
Generalități gastroenterologie - Pagina 40
Generalități gastroenterologie - Pagina 41
Generalități gastroenterologie - Pagina 42
Generalități gastroenterologie - Pagina 43
Generalități gastroenterologie - Pagina 44
Generalități gastroenterologie - Pagina 45
Generalități gastroenterologie - Pagina 46
Generalități gastroenterologie - Pagina 47
Generalități gastroenterologie - Pagina 48
Generalități gastroenterologie - Pagina 49
Generalități gastroenterologie - Pagina 50
Generalități gastroenterologie - Pagina 51
Generalități gastroenterologie - Pagina 52
Generalități gastroenterologie - Pagina 53
Generalități gastroenterologie - Pagina 54
Generalități gastroenterologie - Pagina 55
Generalități gastroenterologie - Pagina 56
Generalități gastroenterologie - Pagina 57
Generalități gastroenterologie - Pagina 58
Generalități gastroenterologie - Pagina 59
Generalități gastroenterologie - Pagina 60
Generalități gastroenterologie - Pagina 61
Generalități gastroenterologie - Pagina 62
Generalități gastroenterologie - Pagina 63
Generalități gastroenterologie - Pagina 64
Generalități gastroenterologie - Pagina 65
Generalități gastroenterologie - Pagina 66
Generalități gastroenterologie - Pagina 67
Generalități gastroenterologie - Pagina 68
Generalități gastroenterologie - Pagina 69
Generalități gastroenterologie - Pagina 70
Generalități gastroenterologie - Pagina 71
Generalități gastroenterologie - Pagina 72
Generalități gastroenterologie - Pagina 73
Generalități gastroenterologie - Pagina 74
Generalități gastroenterologie - Pagina 75
Generalități gastroenterologie - Pagina 76
Generalități gastroenterologie - Pagina 77
Generalități gastroenterologie - Pagina 78
Generalități gastroenterologie - Pagina 79
Generalități gastroenterologie - Pagina 80
Generalități gastroenterologie - Pagina 81
Generalități gastroenterologie - Pagina 82
Generalități gastroenterologie - Pagina 83
Generalități gastroenterologie - Pagina 84
Generalități gastroenterologie - Pagina 85
Generalități gastroenterologie - Pagina 86
Generalități gastroenterologie - Pagina 87
Generalități gastroenterologie - Pagina 88
Generalități gastroenterologie - Pagina 89
Generalități gastroenterologie - Pagina 90
Generalități gastroenterologie - Pagina 91
Generalități gastroenterologie - Pagina 92
Generalități gastroenterologie - Pagina 93
Generalități gastroenterologie - Pagina 94
Generalități gastroenterologie - Pagina 95
Generalități gastroenterologie - Pagina 96
Generalități gastroenterologie - Pagina 97
Generalități gastroenterologie - Pagina 98
Generalități gastroenterologie - Pagina 99
Generalități gastroenterologie - Pagina 100
Generalități gastroenterologie - Pagina 101
Generalități gastroenterologie - Pagina 102
Generalități gastroenterologie - Pagina 103
Generalități gastroenterologie - Pagina 104
Generalități gastroenterologie - Pagina 105
Generalități gastroenterologie - Pagina 106
Generalități gastroenterologie - Pagina 107
Generalități gastroenterologie - Pagina 108
Generalități gastroenterologie - Pagina 109
Generalități gastroenterologie - Pagina 110
Generalități gastroenterologie - Pagina 111
Generalități gastroenterologie - Pagina 112
Generalități gastroenterologie - Pagina 113
Generalități gastroenterologie - Pagina 114
Generalități gastroenterologie - Pagina 115
Generalități gastroenterologie - Pagina 116
Generalități gastroenterologie - Pagina 117
Generalități gastroenterologie - Pagina 118
Generalități gastroenterologie - Pagina 119
Generalități gastroenterologie - Pagina 120
Generalități gastroenterologie - Pagina 121
Generalități gastroenterologie - Pagina 122
Generalități gastroenterologie - Pagina 123
Generalități gastroenterologie - Pagina 124
Generalități gastroenterologie - Pagina 125
Generalități gastroenterologie - Pagina 126
Generalități gastroenterologie - Pagina 127
Generalități gastroenterologie - Pagina 128
Generalități gastroenterologie - Pagina 129
Generalități gastroenterologie - Pagina 130
Generalități gastroenterologie - Pagina 131
Generalități gastroenterologie - Pagina 132
Generalități gastroenterologie - Pagina 133
Generalități gastroenterologie - Pagina 134
Generalități gastroenterologie - Pagina 135
Generalități gastroenterologie - Pagina 136
Generalități gastroenterologie - Pagina 137
Generalități gastroenterologie - Pagina 138
Generalități gastroenterologie - Pagina 139
Generalități gastroenterologie - Pagina 140
Generalități gastroenterologie - Pagina 141
Generalități gastroenterologie - Pagina 142
Generalități gastroenterologie - Pagina 143
Generalități gastroenterologie - Pagina 144
Generalități gastroenterologie - Pagina 145
Generalități gastroenterologie - Pagina 146
Generalități gastroenterologie - Pagina 147
Generalități gastroenterologie - Pagina 148
Generalități gastroenterologie - Pagina 149
Generalități gastroenterologie - Pagina 150
Generalități gastroenterologie - Pagina 151
Generalități gastroenterologie - Pagina 152
Generalități gastroenterologie - Pagina 153
Generalități gastroenterologie - Pagina 154
Generalități gastroenterologie - Pagina 155
Generalități gastroenterologie - Pagina 156
Generalități gastroenterologie - Pagina 157
Generalități gastroenterologie - Pagina 158
Generalități gastroenterologie - Pagina 159
Generalități gastroenterologie - Pagina 160
Generalități gastroenterologie - Pagina 161
Generalități gastroenterologie - Pagina 162
Generalități gastroenterologie - Pagina 163
Generalități gastroenterologie - Pagina 164
Generalități gastroenterologie - Pagina 165
Generalități gastroenterologie - Pagina 166
Generalități gastroenterologie - Pagina 167
Generalități gastroenterologie - Pagina 168
Generalități gastroenterologie - Pagina 169
Generalități gastroenterologie - Pagina 170
Generalități gastroenterologie - Pagina 171
Generalități gastroenterologie - Pagina 172
Generalități gastroenterologie - Pagina 173
Generalități gastroenterologie - Pagina 174
Generalități gastroenterologie - Pagina 175
Generalități gastroenterologie - Pagina 176
Generalități gastroenterologie - Pagina 177
Generalități gastroenterologie - Pagina 178
Generalități gastroenterologie - Pagina 179
Generalități gastroenterologie - Pagina 180
Generalități gastroenterologie - Pagina 181
Generalități gastroenterologie - Pagina 182
Generalități gastroenterologie - Pagina 183
Generalități gastroenterologie - Pagina 184
Generalități gastroenterologie - Pagina 185
Generalități gastroenterologie - Pagina 186
Generalități gastroenterologie - Pagina 187
Generalități gastroenterologie - Pagina 188
Generalități gastroenterologie - Pagina 189
Generalități gastroenterologie - Pagina 190
Generalități gastroenterologie - Pagina 191
Generalități gastroenterologie - Pagina 192
Generalități gastroenterologie - Pagina 193
Generalități gastroenterologie - Pagina 194
Generalități gastroenterologie - Pagina 195
Generalități gastroenterologie - Pagina 196
Generalități gastroenterologie - Pagina 197
Generalități gastroenterologie - Pagina 198
Generalități gastroenterologie - Pagina 199
Generalități gastroenterologie - Pagina 200
Generalități gastroenterologie - Pagina 201
Generalități gastroenterologie - Pagina 202
Generalități gastroenterologie - Pagina 203
Generalități gastroenterologie - Pagina 204
Generalități gastroenterologie - Pagina 205
Generalități gastroenterologie - Pagina 206
Generalități gastroenterologie - Pagina 207
Generalități gastroenterologie - Pagina 208
Generalități gastroenterologie - Pagina 209
Generalități gastroenterologie - Pagina 210
Generalități gastroenterologie - Pagina 211
Generalități gastroenterologie - Pagina 212
Generalități gastroenterologie - Pagina 213
Generalități gastroenterologie - Pagina 214
Generalități gastroenterologie - Pagina 215
Generalități gastroenterologie - Pagina 216
Generalități gastroenterologie - Pagina 217
Generalități gastroenterologie - Pagina 218
Generalități gastroenterologie - Pagina 219
Generalități gastroenterologie - Pagina 220
Generalități gastroenterologie - Pagina 221
Generalități gastroenterologie - Pagina 222
Generalități gastroenterologie - Pagina 223
Generalități gastroenterologie - Pagina 224
Generalități gastroenterologie - Pagina 225
Generalități gastroenterologie - Pagina 226
Generalități gastroenterologie - Pagina 227
Generalități gastroenterologie - Pagina 228
Generalități gastroenterologie - Pagina 229
Generalități gastroenterologie - Pagina 230
Generalități gastroenterologie - Pagina 231
Generalități gastroenterologie - Pagina 232
Generalități gastroenterologie - Pagina 233
Generalități gastroenterologie - Pagina 234
Generalități gastroenterologie - Pagina 235
Generalități gastroenterologie - Pagina 236
Generalități gastroenterologie - Pagina 237
Generalități gastroenterologie - Pagina 238
Generalități gastroenterologie - Pagina 239
Generalități gastroenterologie - Pagina 240

Conținut arhivă zip

  • Generalitati Gastroenterologia.doc

Alții au mai descărcat și

Supravegherea nutrițională

SUPRAVEGHEREA NUTRITIONAL-METABOLICA A ANIMALELOR I. INTRODUCERE IMPORTANTA SUPRAVEGHERII NUTRITIONAL-METABOLICE ÎN CRESTEREA SI APARAREA...

Specificul alimentației vacilor de lapte

Introducere Hrănirea raţională a animalelor este unul din cei mai importanţi factori care acţionează asupra creşterii, greutăţii şi formelor...

Jigodia - Boală infecțioasă

Medicina veterinară este știința care se ocupă cu cercetarea și vindecarea bolilor animalelor, cu protecția și îngrijirea corespunzătoare a lor, de...

Boli Dermatologice la Animale de Companie

Astenia cutanata Cutaneous asthenia (dermatosparaxis, Ehlers-Danlos syndrome) is a group of syndromes characterized by defects in collagen...

Diagnostic diferențial în bolile infecțioase la ovine

Este o boală infectocontagioasă produsă de un virus caracterizată prin erupție veziculo-pustuloasă cu localizări predominant bucale, podale,...

Tumorile glandei mamare la câini

Tumorile glandei mamare la cîini - locul 2 după tumorile cutanate la specia canină; - la mascul → incidentă redusă → 1%; - locul 1 la femele; -...

Boli virale, rickettsiale și protozoarice ale pielii

PAPILOMATOZA Etiologie Este o boală infecțioasă, sporadico-enzootică, cu evoluție cronică, de tip oncogen, manifestate anatomoclinic prin...

Bursita infecțioasă aviară

1. Introducere Denumită și „boala de Gumboro‟, bursita infecțioasa aviară este o viroză a puilor de găină, caracterizată prin distrugerea...

Te-ar putea interesa și

Hepatită cronică C - studiu retrospectiv asupra răspunsului la tratamentul antiviral 2009-2010

PARTEA GENERALĂ I.IMPORTANȚA INFECȚIEI CU VHC IN CONTEXT EPIDEMIOLOGIC 1.INTRODUCERE Infecțiile cronice hepatice virale sunt printre cele mai...

Infecția helicobacter

Partea generală Capitolul 1 Introducere 1.1. Importanţa actuală a infecţiei cu H. pylori În euforia generală care a urmat descoperirii...

Repere Statistice Privind Sistemul Sanitar în România

INTRODUCERE Sănătatea reprezintă „acea stare perfectă de bine în care se găseşte un individ din punct de vedere organic, spiritual şi social”...

Nursingul pacientului cu diaree

Deşi diareea este luată de unii drept un simptom, nu ca o boală, totuşi sunt suficiente elementele care să ne permită sa vorbim de diaree ca de o...

Managementul financiar al unei entități economice

INTRODUCERE În economia de piață care ne înconjoară, un rol important în realizarea activităților specifice acesteia îl au agenții economici,...

Asigurări Private

INTRODUCERE În prezenta lucrare am abordat anumite aspecte legate de sistemele de asigurări de sănătate existente în ţara noastră respectiv cel...

Analiza comparativă între Institutul Clinic Fundeni București și New York-Presbyterian Hospital

1. Prezentarea serviciului 1.1. Serviciul public de sanatate din Institutul Clinic Fundeni Bucuresti a. Denumirea institutiei care furnizeaza...

Proiect de practică în cadrul instituției Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon

Secţiunea I –a – Prezentarea instituţiei de practică 1.1. Denumirea instituţiei, profil, obiect de activitate profesională Spitalul Clinic de...

Ai nevoie de altceva?