Pediatrie - Recuperare Curs 5

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2133
Mărime: 12.13KB (arhivat)
Publicat de: Florian Crăciun
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Padure Liliana

Extras din curs

ELEMENTE

DE BAZĂ ALE KINETOTERAPIEI (2)

TRACTIUNILE MANUALE

Insotesc mobilizarile pasive printr-o INTINDERE IN AXUL MUSCHIULUI sau ligamentar, asa incat sa decoapteze articulatia: o mana mentine segmental proximal fix si cealalta mana exercita o forta de tractiune RESPECTAND fiziologia articulatiei.

Tractiunile

- au avantajul ca nu sunt niciodata dureroase, daca ele sunt bine dozate si protejeaza cartilajele.

- ele pregatesc importantul act al POSTURARII manuale.

POSTURILE MANUALE

- Mobilizarile pasive si tractiunile manuale au permis sa se alungeasca partile moi si sa obtinem un anumit”confort” articular.

- Postura este MENTINEREA MANUALA a acestui confort articular obtinut.

- Pastrand pozitia aceasta cateva secunde pana la un minut si aplicand o forta constanta in timpul posturii, muschii, ligamentele incep adaptarea la noua situatie, daca evident am ajuns la o postura suportabila, fara durere, care nu genereaza opozitia cauzata deseori de elemente exterioare (lipsa de constanta a kinetoterapeutului, zgomote).

- Niciodata nu se face o relaxare brusca a posturii, pentru ca bruschetea antreneaza inevitabil durere, sperietura. Aceasta il surprinde pe copil care nu poate controla momentul brusc si-l face sa se apere, sa nu-si castige increderea in fiinta de langa el.

- Efectul progresivitatii in aplicarea posturii manuale, ca si in inlaturarea ei da eficacitate acestei tehnici manuale asupra unei articulatii ”intepenite”, care va castiga doar asa in amplitudine.

DEFORMATII SI MALPOZITII CONGENITALE

DEVIATIA CUBITALA

- Nou-nascutul prezinta o inclinatie permanenta a mainii in adductie (in plan frontal) asociata sau nu cu flexia pumnului prezenta bilateral.

- Deviatia cubitala cand apare, se produce in context familial adesea, degetele sunt normale. Prognosticul este favorabil daca micutul a fost manipulat si posturat corect de la nastere.

- Aceasta deviatie poate fi si o localizare a artrogripozei, dar de aceasta data degetele nu mai sunt normale, ele prezinta redori sau comptodactilie sau clindactilie. Prognosticul in aceasta patologie este dat de precocitatea instituirii kinetoterapiei, dar si de gradul de redoare si de posibilitatile de contractie musculara la acest nivel.

Bilant (1)

Inspectie:

- in repaus mana ramane in adductie permanenta si nu e in prelungirea antebratului si ea poate efectua miscari de flexie-extensie, dar totdeauna cu un anumit grad de adductie.

Palparea:

- percepe o mica retractie a muschiului cubital- participant la inclinarea devianta, dar mai ales retractia muschiului cubital anterior care antreneaza si flexia pumnului(gatului mainii).

- Aceste mici retractii cedeaza usor la aceste cazuri de malpozitie(fata de artrogripoza) pentru ca muschii sunt activi. Stimularea muschilor radiali obtine un raspuns in extensie directa mai mult sau mai putin evidenta.

Bilant (2)

Tratament:

- fara tratament, aceasta malpozitie se va instala. Pe termen lung ea va jena supinatia obligand si cotul sau si umarul sa participe la gestica vietii curente, dusul mainii la gura, pieptanatul s.a.

Tratament:

- Kinetoterapia trebuie inceputa cat mai curand posibil- mobilizari pasive in sensul repunerii mainii in axul antebratului.

- Kinetoterapeulul tine antebratul intr-o mana si cealalta fixeaza mana copilului la nivelul metacarpienelor, apoi intinde cubitalul anterior pentru a contracara flexia-adductia; stimuland muschii radiali(primul radial mai ales pentru ca pozitionarea sa mai externa poate permite un ami bun aliniament al mainii) extensia pumnului reaxeaza mana pe axul antebratului.

Tratament:

- Dupa sedinte progresive ca timp si aplicarea tehnicilor, se confectioneaza o orteza anterioara care are menirea sa mentina alinierea mainii la antebrat intr-o mica extensie.

- Ideal este ca atela sa se modifice si ea progresiv(dar practic costul ei si implicarea umana estea adesea imposibil) si sa fie purtata zi si noapte, cam 10-14 zile, apoi instalata doar pe timpul somnului. Aceasta va permite mamei in timpul veghei sa exerseze miscarile invatate si copilului sa practice autogesturile sale.

- In ciuda tratamentului kinetic aplicat precoce si bine condus, exista posibilitatea ca mana sa ramana inestetica, dar fara retractii si perfect functionala.

POLICELE ADDUS

- Este o malpozitie care tine policele addus permanent, inchis in palma, acoperit de celelalte 4 degete.

- Cand malpozitia este unica, e dificil de diagnosticat precoce pentru ca nou-nascutul si sugarul tine in primele saptamani si 2 luni pumnisorii stransi.

- Poate fi – uni sau bilateral

-parte integranta a unui sindrom malformativ, ca de pilda artrogripoza

Bilant (1)

Inspectie:

- deceleaza o atitudine spontana a pumnilor inchisi cu policele acoperit de celelalte 4 degete.

- la provocarea reflexului Moro(miscare brusca sau zgomot, mana se deschide si se descopera police addus.)

Palparea:

- arata o limitare a amplitudinii extensiei si abductie cand mentinem primul metacarpian intr-o mana si restul pumnului in cealalta mana.

Bilant (1)

- Bilantul muscular arata ca scurtul extensor, lungul extensor, lungul si scurtul abductor al primului deget (I) sunt muschi nefolositi, inactivi. Muschiul opozant al degetului I se retracta prin rolul lui de adductie iar actiunea proprie de opozitie este inhibata prin inactivitatea muschilor abductori si al primului extensor.

- Bilantul cutanat arata(cand intindem policele incercand sa-l aliniem indexului) pielea palmara albita de la articulatia metacarpofalangiana a policelui pana la baza celui de-al treilea metacarpian. Aceasta este marturia scurtarii pielii si a retractiei muschilor eminenti: adductorul I si scurtul flexor al primului deget. Importanta acestei retractii de la prima comisura e variabila si depinde de diagnostic.

Pielea este neteda si stralucitoare pe fata anterioara a policelui si la nivelul eminentei tenare tradand retractia subiacenta.

Tratament kinetic(1):

- Mobilizarile pasive au ca scop intinderea muschilor retractati, in primul rand al adductorului I(al policelui) kinetoterapeutul simte primul metacarpian intr-o mana si celelalte metacarpiene in cealalta mana intinzand prima comisura.

- Adductorul policelui se insera pe sesamoidul intern al primului metacarpian pana la al III-lea metacarpian- trebuie mentinute cu siguranta metacarpienele si nu falangele pentru a trage progresiv aceasta larga insertie.

- Desen

Tratament kinetic(2):

Adductorul policelui se insera pe sesamoidul intern al primului metacarpian pana la al III-lea metacarpian- trebuie mentinute cu siguranta metacarpienele si nu falangele pentru a trage progresiv aceasta larga insertie.

Preview document

Pediatrie - Recuperare Curs 5 - Pagina 1
Pediatrie - Recuperare Curs 5 - Pagina 2
Pediatrie - Recuperare Curs 5 - Pagina 3
Pediatrie - Recuperare Curs 5 - Pagina 4
Pediatrie - Recuperare Curs 5 - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Pediatrie - Recuperare Curs 5.doc

Alții au mai descărcat și

Lucrare asistențe medicale - îngrijirea pacienței cu leuzie fiziologică

CAPITOLUL I 1.1. Prezentarea noţiunilor de anatomie si fiziologie a aparatului afectat 1.1.1. Anatomia si fiziologia aparatului genital feminine...

Boala celiacă și depistarea ei în pediatrie

PARTEA GENERALA 1. CLASIFICAREA ETIOLOGICA IN BOALA DIAREICA CRONICA Cauzele diareei cronice la copil sunt foarte numeroase, mai numeroase...

Îngrijirea Bolnavei cu Sarcină Ectopică

I. Argument Sarcina ectopică se defineşte ca implantarea si dezvoltarea unui blastocist în afara cavitatii uterine. Scopul prezentului proiect...

Importanța kinetoterapiei în corectarea tulburărilor de statică vertebrală - scolioză

I. CAPITOLUL I I.1. INTRODUCERE. MOTIVAȚIA LUCRĂRII Scolioza ridică nu numai probleme de patologie legate de prezența ei, ci și de aspecte pur...

Îngrijirea Copilului Prematur

PREMATURUL NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE 1. DEFINIŢIA PREMATURITĂŢII - este dată de anumite criterii: 1.1. Criteriul temporal: - orice...

Îngrijirea Pacientei cu Afecțiuni ale Aparatului Genital Feminin

CAPITOLUL I NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI GENITAL FEMININ A. Organele genitale externe: 1. Vulva 2. Glandele mamare 1. Vulva...

Sarcină Prelungită Cronologic

INTRODUCERE Unul dintre principalele obiective ale specialiştilor obstetricieni de-a lungul timpului a fost scǎderea mortalitǎții materne şi...

Îngrijiri acordate pacientelor în lăuzia fiziologică

A fi mama înseamnă a renunţa la tine pentru fiinţa căreia îi dai naştere. A naşte un copil nu este uşor, dar a-ţi asuma responsabilitatea creşterii...

Te-ar putea interesa și

Implicații ale kinetoterapiei în optimizarea mijloacelor de recuperare în Luxația Congenitală de Șold

PARTEA I INTRODUCERE Luxaţia congenitală de şold, este considerată una din cele mai frecvente şi grave patologii ortopedice, întâlnite la copilul...

Kinetoterapie

INTRODUCERE Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, termenul de handicap desemnează rolul social al persoanei cu deficienţă sau...

Poziția Așezat - Parte Importantă a Dezvoltării neuro-motorii la Copiii cu Encefalopatie Sechelară Infantilă

1. INTRODUCERE 1.1. Motivaţia alegerii temei “Când ai de făcut ceva poţi lua una din următoarele hotărâri: - să faci ceea ce îţi place; - să...

Recuperare hidro-kinetoterapeutică

DEFINIŢIE Genunchiul este articulaţia intermediară a membrului inferior, fiind totodată cea mai voluminoasă articulaţie din organism. Nefiind...

Caiet de Practică la Spitalul Universitar de Urgență Elias

Spitalul Universitar de Urgență Elias Ministerul Sanatății Publice Bucuresti, Sector 1, B-dul Mărăști nr.17 Telefon: 021 316 16 00 E-mail:...

Caracteristici ale calității în instituțiile publice

INTRODUCERE Marea majoritate a pacienţilor din UE beneficiază de asistenţă medicală în propria lor ţară şi preferă această opţiune. Dar, în...

Pediatrie - Recuperare Curs 4

ELEMENTE DE BAZĂ ALE KINETOTERAPIEI Clasificarea tehnicilor kinetoterapiei pleacă de la recunoaşterea celor trei proprietăţi fundamentale ale...

Pediatrie - Recuperare Curs 6

Malformaţiile provocate de diverşi factori se produc înaintea sfârşitului celei de-a doua luni, în timpul perioadei de organogeneză. Agenezia...

Ai nevoie de altceva?