Metodologia Cercetării Sociologice

Curs
8.2/10 (7 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 72 în total
Cuvinte : 26535
Mărime: 102.13KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra P.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.Univ.Dr. Ana Rodica Staiculescu

Extras din curs

Metoda ştiinţifică în ştiinţele socio-umane.

Demersul ştiinţific presupune, de fiecare dată, un proces strict etapizat, care se raportează la următoarele aspecte (Dowdy, şi alţii, 2004):

1. Enunţarea problemei;

2. Formularea ipotezelor;

3. Proiectarea cercetării;

4. Efectuarea observaţiilor;

5. Interpretarea datelor;

6. Formularea concluziilor.

1.1 Enunţarea problemei

Enunţarea problemei pare, probabil, cea mai simplă etapă a demersului ştiinţific. Acest stadiu nu este deloc simplu şi necesită un mare volum de cunoştinţe, o bună intuiţie ştiinţifică, un volum impresionant de observaţii şi, de asemenea, un potenţial creativ. Putem, spre exemplu, să enunţăm problema călătoriei în timp. Demersul ştiinţific va eşua din start, deoarece, la ora actuală, problema este insolvabilă. O problemă apare în urma unui mare număr de observaţii. Putem constata, de exemplu, că un element major al ineficienţei instituţionale îl reprezintă incapacitatea de comunicare la diferitele structuri ierarhice din cadrul instituţiei. Această problemă, pe care ne-o propunem spre soluţionare, rezultă în urma unui număr semnificativ de observaţii referitoare la analiza dinamicii şi a climatului organizaţional la nivelul multiplelor instituţii. În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm de faptul că problema nu are încă o soluţie pertinentă. Degeaba observăm că stând la umbra unui măr, ne cade un fruct în cap. Poate vom fi capabili să ne întrebăm de ce cade, să ne punem problema şi apoi să găsim explicaţia. Însă această problemă a fost rezolvată acum mult timp de către Newton. Referitor la acest aspect, investigarea soluţiilor pertinente este de domeniul metaanalizei, demers ce ar trebui să preceadă etapa enunţării.

Legăturile omului de ştiinţă cu domeniul investigat sunt, din nou, de mare importanţă. Am depăşit epoca renascentistă în care un om putea fi foarte bun în chimie, fizică, anatomie, arte, matematici şi aşa mai departe. Volumul de cunoştinţe acumulat de omenire este atât de mare, încât chiar într-un subdomeniu limitat, fiinţa umană este depăşită.

Enunţarea problemei presupune formularea acesteia în scris, în termeni clari şi expliciţi. În urma formulării problemei, rezultă obiectivele cercetării, obiective exprimate în termeni de obiective generale şi specifice.

Obiectivele generale ghidează cercetarea în ansamblul ei. Un studiu ştiinţific are unul, maxim două obiective generale. Nu ne putem concentra eforturile pe mai multe planuri – ori planurile sunt ghidate exact de modul de formulare al obiectivelor generale.

Obiectivele generale ale unei cercetări sunt formulate în urma unui cumul de observaţii şi, eventual, în urma unui studiu metaanalitic. În ultima situaţie, este necesară prezentarea rezultatelor studiului metaanalitic care a ghidat formularea obiectivului general şi prin care se demonstrează lipsa de abordare sau abordarea nepertinetă a problemei studiate. Spre exemplu, constatăm că pe măsură ce creşte numărul de kilometri parcurşi cu un automobil, creşte şi riscul de apariţie al unui accident şi ne propunem să studiem ştiinţific această problemă. În mod normal, ar trebui să începem prin a analiza cercetările existente în acest domeniu şi să desfăşurăm un studiu metaanalitic. În urma acestui studiu, putem preciza obiectivul general al cercetării, de forma: „Obiectivul general al cercetării îl reprezintă stabilirea relaţiei existente între numărul de kilometri parcurşi şi probabilitatea de apariţie a unui accident rutier”. Observăm că enunţarea problemei ce urmează a fi studiată s-a făcut extrem de clar şi explicit, astfel încât se pot defini termenii şi condiţiile proiectării unui studiu experimental sau a unei cercetări bazate pe sondaj.

Obiectivele specifice reprezintă aspecte detaliate ale investigaţiei ştiinţifice, derivă din obiectivul general şi creează baza formulării ipotezelor de cercetare (alternative). În funcţie de dimensiunile cercetării şi de resursele pe care le are la dispoziţie cercetătorul, se pot formula unul, două, trei… douăzeci de obiective specifice, aflate în legătură cu obiectivul general.

Concluzionând, enunţarea problemei reprezintă prima etapă a demersului ştiinţific. Ea este însoţită de un studiu al cercetărilor în domeniu şi de prezentarea clară şi precisă, în termeni cuantificabili, a obiectivelor generale şi specifice.

1.2 Formularea ipotezelor

A doua etapă a demersului ştiinţific este reprezentată de formularea ipotezelor cercetării. O ipoteză reprezintă o prezumţie clară, explicită şi verificabilă referitoare la relaţiile sau diferenţele existente între două sau mai multe variabile. Plecând de la definiţia menţionată mai sus, rezultă faptul că o ipoteză de cercetare este legată, evident, de obiectivele cercetării. Deoarece o ipoteză urmează să fie testată statistic, formularea acesteia trebuie făcută în termeni de claritate maximă, fără ambiguităţi, demersul testării ipotezelor fiind unul logic şi demonstrabil prin procedee statistice specifice.

Deoarece formularea ipotezelor şi înţelegerea logicii testării acestora reprezintă un element vital în cercetarea ştiinţifică, vom analiza pe larg modalitatea prin care sunt elaborate şi verificate ipotezele.

Ipotezele sunt formulate atât în cazul studiilor care urmăresc stabilirea unor relaţii dintre variabile (numite şi studii corelaţionale) cât şi pentru cercetările ce vizează existenţa unor diferenţe dintre variabile (studii factoriale). O primă distincţie se poate face între ipoteze unilaterale (unidirecţionale) şi ipoteze bilaterale (bidirecţionale) (Clocotici, şi alţii, 2000).

Ipotezele unilaterale se utilizează în momentul în care avem o idee de sensul, direcţia în care evoluează variabilele. Aceste ipoteze sunt mai precise şi permit dezvoltarea unor studii pertinente, existând şanse mai mari să fie susţinute de analiza datelor. O ipoteză unilaterală se recunoaşte după modul de formulare, deoarece în enunţul acesteia regăsim direcţia de evoluţie a variabilelor. De exemplu, dacă desfăşurăm o cercetare care are ca scop analiza legăturii dintre anxietate şi depresie, am putea formula o ipoteză unidirecţională de tipul: „există o legătură pozitivă între nivelul anxietăţii şi nivelul depresiei”. În această situaţie, ipoteza va fi susţinută numai în cazul în care legătura dintre anxietate şi depresie este pozitivă, adică în situaţia în care subiecţii cu anxietate mare manifestă şi puternice simptome depresive sau subiecţii cu anxietate mică nu prezintă simptome depresive. Ipoteza nu se susţine dacă, de exemplu, subiecţii cu anxietate mică manifestă puternice simptome depresive (cazul unei corelaţii negative). Deşi mult mai precisă, există în permanenţă riscul să nu putem susţine ipoteza în condiţiile în care sensul formulat nu este reprezentat de datele cercetării, chiar dacă în urma analizei pot rezulta şi alte sensuri specifice.

Preview document

Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 1
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 2
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 3
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 4
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 5
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 6
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 7
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 8
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 9
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 10
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 11
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 12
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 13
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 14
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 15
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 16
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 17
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 18
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 19
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 20
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 21
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 22
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 23
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 24
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 25
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 26
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 27
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 28
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 29
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 30
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 31
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 32
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 33
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 34
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 35
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 36
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 37
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 38
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 39
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 40
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 41
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 42
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 43
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 44
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 45
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 46
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 47
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 48
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 49
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 50
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 51
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 52
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 53
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 54
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 55
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 56
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 57
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 58
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 59
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 60
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 61
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 62
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 63
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 64
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 65
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 66
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 67
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 68
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 69
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 70
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 71
Metodologia Cercetării Sociologice - Pagina 72

Conținut arhivă zip

  • Metodologia Cercetarii Sociologice.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect de Cercetare - Metodologie, Metode Calitative

Prezentarea obiectului de ancheta Tema de cercetare poate fi aleasa pe baza interesului de cunoastere al cercetatorului. În acest, caz el se...

Metodologia Cercetării Sociologice

CARACTERISTICILE INSTITUTIEI DE TIP REZIDENŢIAL Influenţele socioculturale şi economice care alcătuiesc mediul în care-şi desfaşoară viaţa...

Metode și Tehnici de Cercetare

Instrument unic construit de fiecare data Utilizabil doar în scopul în care a fost creat Implica: Obligatia de a construi un nou instrument de...

Tehnici de Comunicare

1. Pregatirea si sustinerea unei prezentari orale Sustinerea unei prezentari orale este una din cerintele frecvente în facultati si colegii....

M.T.C.S

În 1990, G.Fischer reafirma importanta ruperii cunoasterii stiintifice de cea comuna prin punerea pe tapet a ideii potrivit careia, în mod spontan,...

Droguri

II. Clasificarea generala a drogurilor. În literatura de specialitate si în practica exista numeroase clasificari ale drogurilor, având la baza...

Sociologia Opiniei Publice

Elogiul si defaimarea opiniei Din cele mai vechi timpuri fenomenul pe care am putea sa îl numim astazi “opinie publica” a fost valorizat atât...

Politici Sociale

O masura agregata a bunastarilor individuale (well-being). Pentru o evaluare corecta sunt necesare: 1) conceptiile despre bunastare si criteriile...

Te-ar putea interesa și

Metode de Cercetare în Sociologie

Capitolul I Metodologia cercetarii : Intre teorie si normativitate Intr-o forma sau alta, premisele unui proiect trebuie dezvoltate,...

Metodologia cercetării sociologice

Capitolul I Metodologia cercetarii : intre teorie si normativitate Intr-o forma sau alta, premisele unui proiect trebuie dezvoltate,...

Metodologia Cercetării Sociologice

CARACTERISTICILE INSTITUTIEI DE TIP REZIDENŢIAL Influenţele socioculturale şi economice care alcătuiesc mediul în care-şi desfaşoară viaţa...

Capitalul Social

CUPRINS : Capitolul I - Metodologia cercetarii : intre teorie si normativitate 1.1 Unitatea metodologiei ; 1.2 Impactul teoriei sociologice...

Eseu asupra metodei de cercetare, a metodologiei și tehnicii

Orice demers științific, care își propune să găsească răspunsul la o anumită chestiune, are la bază o metodologie de cercetare specifică,...

MTCS - metodologia cercetării sociologice

S1Cunoastere comuna si cunoastere stiintifica-Septimiu Chelcea defineste cun. Com. ca reprezentând « însusirea de catre agentul cunoscator a unei...

Curs Sociologie

Capitolul 1. CE ESTE SOCIOLOGIA? La finalul acestui curs, studenţi vor fi capabili să : - definească sociologia şi problematica de studiu...

Metode în Sociologie

CURS NR.1 Metode de realizare a explicatiei in stiintele sociale 1.Metoda comparativa. 2.Metoda istorica. 3.Metoda genetica. 4.Metoda...

Ai nevoie de altceva?