Statistica Macroeconomică

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 660
Mărime: 52.10KB (arhivat)
Publicat de: Evanghelina Sârbu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Obiective, importanta, clasificari si delimitare.

Obiectivele si importanta statisticii macroeconomice.

Dezvoltarea economica si sociala este o preocupare permanenta care necesita informatii cuprinzatoare, actualizate continuu, referitoare la interdependentele economice, sociale si ecologice.

Cunoasterea datelor relevante si a posibilitatilor de informare oferite de aceste date, creaza o baza de fundamentare a deciziilor.

Asemenea date relevante ar putea fi, de exemplu, pentru întreaga economie: stocul de capital fix, stocul de bunuri nedurabile, numarul populatiei active, produsul intern pe locuitor, rata somajului, rata inflatiei, ponderea sectorului privat în economie, etc.

Statistica macroeconomica are drept sarcina principala masurarea variabilelor macroeconomice. Aceasta masurare trebuie sa porneasca de la faptul ca numarul participantilor la viata economica este foarte mare.

În 1997 existau, de exemplu, peste 314 mii societati comerciale, peste 226 mii întreprinzatori independenti si asociatii familiale si peste 6 milioane de menaje private.

Fiecare dintre institutiile mentionate participa aproape zilnic la unul sau mai multe procese de natura economica: produc, vând, cumpara sau consuma bunuri si servicii; încaseaza sau cheltuiesc venituri; acorda sau angajeaza credite,etc.

Chiar si numai o simpla descriere a unor astfel de procese este posibila numai cu ajutorul statisticii.

Obiectul statisticii economice consta în aplicarea metodelor statistice în vederea masurarii, prezentarii si interpretarii realitatii economice. Statistica economica se ocupa de asemenea, cu regulile si metodele ce permit cunoasterea continutului faptelor economice.

În aria statisticii macroeconomice intra masurarea conceptelor cu care se opereaza în cunoasterea macroeconomica si coordonarea din punct de vedere metodologic si stiintific, a tuturor lucrarilor si datelor care exprima fenomenele si procesele economice, în scopul asigurarii coerentei calculelor.

Masurarea conceptelor si proceselor macroeconomice presupune definirea indicatorilor statistici.

Indicatorii statistici care exprima un anumit aspect al realitatii trebuie sa se suprapuna din punct de vedere al continutului, cu categoria economica ce trebuie masurata.

Aceasta cerinta nu poate fi îndeplinita întotdeauna în practica, motiv pentru care una din sarcinile principale ale statisticii economice se refera la cerinta ca, indicatorii cu care se opereaza, sa se apropie cât mai mult de categoria economica care se masoara.

Asigurarea concordantei sau apropierii continutului indicatorului cu care se masoara, de cel al categoriei economice (procesului economic) care trebuie masurat poarta denumirea de problema adecvarii.

Masurarea statistica trebuie prin urmare înteleasa ca o estimare a realitatii.

Este vorba despre o estimare a realitatii deoarece datele care stau la baza determinarii indicatorilor macroeconomici provin, nu numai din cercetarile organizate de organele de statistica (comisia nationala de statistica si directiile judetene), numite si statistici primare, ci ele provin în deosebi din statisticile secundare, organizate de alte institutii.

De multe ori metodologia de obtinere a acestor date (definitii, clasificari,etc.) difera de cea folosita de statistica oficiala. La aceasta se adauga faptul ca foarte frecvent, în vederea obtinerii datelor, se recurge la observari partiale – sondajele statistice – fapt ce impune estimarea indicatorilor din colectivitatea generala.

Si un ultim aspect ce trebuie amintit este ca, datele prezinta unele goluri (ex:economia subterana), caz în care solutia este estimarea nivelului activitatilor care s-au derulat în acest mod.

În masurarea macroeconomica trebuie avute în vedere si alte doua aspecte cu implicatii care nu pot fi neglijate si anume:

- complexitatea proceselor si categoriilor care trebuie masurate determina ca indicatorii statistici sa nu poata exprima exact, ceea ce trebuie masurat. Astfel, de exemplu, masurarea evolutiei nivelului general al preturilor bunurilor cumparate de populatie, ar necesita implicarea în calcularea indicelui preturilor, toate bunurile cumparate, cerinta practic nerealizabila. Ca atare în practica, masurarea evolutiei nivelului general al preturilor de consum, se poate realiza numai pe baza unui sondaj statistic;

- agegarea directa nu este posibila. Astfel, pentru masurarea volumului fizic al produsului intern brut (PIB), ar însemna sa se însumeze pe întreaga economie, bunurile si serviciile finale produse în perioada pentru care se face calculul. Dar, bunurile si serviciile nu sunt însumabile fizic, motiv pentru care determnarea (volumului fizic al PIB) presupune sa se calculeze un indicator în expresie baneasca, ce evalueaza bunurile si serviciile finale, la preturile unei perioade anterioare, numite preturi constante sau comparabile.

În cadrul statisticii oficiale, statistica economica are în principal menirea de a furniza date si informatii economice privind derularea vietii economice. Rezultatele servesc institutiile din domeniul politic, administratie, economie, stiinta si deasemeni pentru informarea opiniei publice.

Statistica economica cuprinde:

- statistica macroeconomica,

- statistica microeconomica,

- statistica menajelor private.

În afara acestor componente mai exista staistica finantelor, a impozitelor, a populatiei, sanitara, juridica si altele.

Toate aceste statistici furnizeaza informatii importante pentru fundamentarea deciziilor.

Statistica macroeconomica reprezinta un mijloc de fudamentare pentru practica economica. Rezultatele ei sunt necesare în toate institutiile si locurile care au o tangenta cu fundamentarea politicii economice si cu stabilirea obiectivelor acestora. Are de asemenea rolul de a explica si critica politica economica.

Statisticile în sens de date si informatii, nu spun practicianului ce trebuie sa faca într-un caz sau altul, deoarece folosirea lor în domeniul economiei depinde în mare masura de interesul utilizatorului. Astfel, de exemplu, daca o crestere a preturilor de consum cu 10% este de preferat unei rate de somaj de 10% este o întrebare la care nu trebuie sa raspunda statistica. Ca atare, cu aceleasi date statistice se pot fundamenta în practica masuri foarte diferite.

Statistica macroeconomica trebuie astfel conceputa încât, sa informeze utilizatorul asupra nivelului, modificarii si interdependentelor dintre marimile economice relevante pentru întreaga economie. Ea constituie o baza pentru:

- fundamenrarea obiectivelor de politica economica si caracterizarea realizarii acestora;

- analiza potentialului productiv al economiei;

Preview document

Statistica Macroeconomică - Pagina 1
Statistica Macroeconomică - Pagina 2
Statistica Macroeconomică - Pagina 3
Statistica Macroeconomică - Pagina 4
Statistica Macroeconomică - Pagina 5
Statistica Macroeconomică - Pagina 6
Statistica Macroeconomică - Pagina 7
Statistica Macroeconomică - Pagina 8
Statistica Macroeconomică - Pagina 9
Statistica Macroeconomică - Pagina 10
Statistica Macroeconomică - Pagina 11
Statistica Macroeconomică - Pagina 12
Statistica Macroeconomică - Pagina 13
Statistica Macroeconomică - Pagina 14
Statistica Macroeconomică - Pagina 15
Statistica Macroeconomică - Pagina 16
Statistica Macroeconomică - Pagina 17
Statistica Macroeconomică - Pagina 18
Statistica Macroeconomică - Pagina 19
Statistica Macroeconomică - Pagina 20
Statistica Macroeconomică - Pagina 21
Statistica Macroeconomică - Pagina 22
Statistica Macroeconomică - Pagina 23
Statistica Macroeconomică - Pagina 24
Statistica Macroeconomică - Pagina 25
Statistica Macroeconomică - Pagina 26
Statistica Macroeconomică - Pagina 27
Statistica Macroeconomică - Pagina 28
Statistica Macroeconomică - Pagina 29
Statistica Macroeconomică - Pagina 30
Statistica Macroeconomică - Pagina 31
Statistica Macroeconomică - Pagina 32
Statistica Macroeconomică - Pagina 33
Statistica Macroeconomică - Pagina 34
Statistica Macroeconomică - Pagina 35
Statistica Macroeconomică - Pagina 36
Statistica Macroeconomică - Pagina 37
Statistica Macroeconomică - Pagina 38
Statistica Macroeconomică - Pagina 39
Statistica Macroeconomică - Pagina 40
Statistica Macroeconomică - Pagina 41
Statistica Macroeconomică - Pagina 42
Statistica Macroeconomică - Pagina 43
Statistica Macroeconomică - Pagina 44
Statistica Macroeconomică - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Statistica Macroeconomica.DOC

Alții au mai descărcat și

Studii de Caz și Analize Statistice

Pentru un număr de 90 de magazine alimentare, distincte şi ca amplasament teritorial, aferente firmei ALFA s-au înregistrat date, în anexa A,...

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Populația Ocupată - Expresia Utilizării Efective a Forței de Muncă

Cererea de forţă de muncă este determinată atât de evoluţia unor fenomene şi procese economice ce ţin strict de subsistemele productive şi...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Proiect statistică economică

I a)Alegeti din Anuarul Statistic sau din orice revista de specialitate 2 caracteristici care sa se afle intr-; animita relatie de interdependenta,...

Sondajul statistic - determinarea intervalelor de încredere

1 NOŢIUNI GENERALE Metoda sondajului poate să salveze timp şi bani oferind informaţii despre seturi largi de date fără ca să fie necesară...

Divortialitatea

Sociologii sustin ca analiza evolutiei divortului poate pune în evidenta problemele stabilitatii din familie . Datele sumare care exista pentru...

Te-ar putea interesa și

Analiza Statistică a Veniturilor Populației României

Introducere Am ales această lucrare deoarece tematica veniturilor populaţiei a fost întotdeauna şi este şi în prezent, mai ales în contextul...

Studiul Privind Protecția Persoanelor Aflate în Căutarea unui Loc de Muncă în România

MOTTO: “A fura idei de la cineva, este plagiat. A le fura de la mai mulţi, este cercetare.” După Legile lui Murphy Introducere România a...

Comerțul exterior și politica comercială a Spaniei în perioada 2012-2016 (2017)

INTRODUCERE Prezentul proiet realizează o analiză detaliată a starii si evolutiei activitatii de comert exterior a Spaniei in perioada 2012-2016...

Competitivitatea comerțului exterior al Canadei pe piața internațională

Capitolul 1. Prezentare generală a Canadei 1.1. Poziție geografică, istorie, apartenența la organizații internaționale Poziție geografică...

Proiect Economie

INTRODUCERE În practica statisticii internationale s-au folosit multiple metode de comparare, câstig de cauza având, în principal, compararea...

Metode cantitative de analiză matematică

TEMA 1. CONCEPTE DE BAZĂ UTILIZATE ÎN ANALIZA STATISTICĂ Deciziile de zi cu zi se realizează, de cele mai multe ori, pe baza unor informaţii...

Sistemul de transport din Belgia

Capitolul 1. Prezentare generală Belgia 1.1. Poziție geografică, istorie, apartenența la organizații internaționale Belgia este o țară situată...

Statistică. Rata inflației - statistică macroeconomică

1.1. Definiţia inflaţiei şi a ratei inflaţiei Inflaţia reprezintă fenomenul de creştere continuă şi generală a preţurilor sau o scădere...

Ai nevoie de altceva?