Mari teme ale politicii mondiale

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 11 fișiere: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 17264
Mărime: 937.89KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. D.Univ Mircea Pascu
cursuri foarte bune ale domnului profesor si de asemenea europarlamentar

Extras din curs

Cursul nr. 1. Introducere. Obiectivele cursului

1. Sistemul internaţional a parcurs, în interval de o decadă, două procese de transformări structurale declanşate de sfârşitul războiului rece (caderea cortinei de fier 1989 şi destrămarea URSS - decembrie1991), respectiv de momentul 11 septembrie 2001.

2. Imediat după atacurile teroriste de pe teritoriul american –moment trăit în direct de un public global - , percepţia generală a fost că “lumea nu va mai fi niciodată la fel”. Succesiunea rapidă a fazelor campaniei globale antiteroriste condusă de Statele Unite, noile atacuri din Pakistan, Indonezia, Moscova şi Kenya, transformarea relaţiilor între principalii actori – tensiunile transatlantice, noul parteneriat occidental cu Rusia, creşterea importanţei Asiei Centrale şi a Caucazului –, reconfigurarea Europei prin accelerarea integrării statelor candidate în NATO şi Uniunea Europeană, dislocarea forţelor NATO în Afghanistan, în prima operaţiune în afara zonei euro-atlantice, precum şi schimbările adoptate pe plan intern pentru a răspunde ameninţărilor asimetrice şi a face faţă consecinţelor unor eventuale atacuri cu arme de distrugere în masă, toate aceste evoluţii îndreptăţesc evidenţierea schimbării radicale a sistemului internaţional sub impactul evenimentelor din septembrie 2001.

3. Nu este deci surprinzător că majoritatea analiştilor au proclamat aceste evenimente ca semne ale unei realităţi cu totul noi, ca o schimbare de magnitudinea exploziei primordiale: „Big Bang”. Astfel de momente de cotitură, de transformare fundamentală a sistemului internaţional şi a regulilor jocului au fost anunţate constant în istoria contemporană. După finalul celor două războaie mondiale şi apoi după cel al războiului rece, au fost declamate, într-un mod similar momentului 9/11, „începuturile unor noi ere istorice şi apusul celor vechi”.

4. Cu bun temei însă exponenţii unor curente teoretice diferite (Şcoala Analelor şi lucrările istoriografice dedicate analizei „duratei lungi”, realismul structural prin analiza „structurii profunde – deep structure” sau post-modernismul în teoria relaţiilor internaţionale – în special James der Derian) ar sublinia importanţa continuităţii şi a „curentelor de profunzime” prezente pe parcursul mai multor etape istorice. Un exemplu este util: analizele făcute de Edmund Burke şi, după 200 de ani, de Francois Furet revoluţiei franceze, demonstrează concludent ideea continuităţii în societatea franceză a vremii, dincolo de schimbările impuse de guvernele revoluţionare.

5. Există, fără îndoială, fenomene sociale, economice, comportamente politice care nu au fost schimbate imediat şi direct de momentele de „ruptură” istorică – aşa cum ar fi, pentru sistemul internaţional în perioada contemporană - războaiele mondiale, războiul rece sau 9/11. Trecerea de la societatea industrială la cea post-industrială, globalizarea, degradarea mediului înconjurător, transformările în domeniul tehnologiei, etc. şi-au păstrat o logică internă de evoluţie. După cum vom vedea, astfel de „curente de profunzime” pot deveni, în anumite momente, teme majore ale politicii internaţionale.

6. Obiectivul central cursului nostru este de a realiza o investigare, preponderent politică, a temelor majore care se pot regăsi pe agendele de lucru ale decidenţilor din statele sistemului internaţional, la un moment dat. Liderii şi birocraţiile guvernamentale trebuie să ia în calcul existenţa acestor probleme şi să se raporteze la ele, în orice decizie importantă pe care o iau. Într-o exprimare metaforică, marile teme ale politicii mondiale sunt „dosarele active” ale societăţii internaţionale. De pildă, în secolul XIX, statutul strâmtorilor era o temă importantă, alături de funcţionarea „Concertului Europei”.

7. Marile teme nu pot fi înţelese corect individual şi dacă nu avem o imagine de ansamblu asupra tuturor problemelor presante pentru o anumită perioadă istorică. Identificarea „dosarelor active” ne permite să înţelegem legăturile dintre acestea şi raţiunea deciziilor luate de diferiţi actori. Datorită erodării, din ce în ce mai accentuate, a distincţiei dintre politica internă şi politica externă a statelor, între politic şi militar, vom putea înţelege mai bine şi unele decizii naţionale, care ne influenţează viaţa tuturor. De aici şi utilitatea cursului.

8. Nu ne propunem să identificăm toate marile teme ale politicii mondiale. Un astfel de demers exhaustiv ar fi, de altfel, iluzoriu, datorită vitezei schimbării ordinii de priorităţi şi a agendelor de lucru. În ultimii doi ani, avem un set nou de probleme faţă de perioada post război rece (fapt care ne confirmă că am intrat în perioada post-post război rece). Un nou eveniment de amploarea 11 septembrie (deşi puţin previzibil) ar schimba din nou cadrul de analiză.

9. Obiectivul nostru nu este de inventariere a tuturor temelor generale ci de înţelegere a mecanismului care transformă o problemă curentă într-o mare temă (sau, reciproc, care face să dispară o mare temă). De aici decurg două consecinţe: pe de o parte, cursurile vor fi interactive iar seminariile vor urmări o abordare practică a temelor discutate. Pe de altă parte prezentarea mecanismelor generale nu presupune o detaliere a problematicii.

10. Cursul analizează mari teme ale politicii mondiale din 3 perioade diferite: perioada postbelică - războiul rece, perioada post război rece (1989- 2001) perioada care a început după 11 septembrie 2001.

11. Cursul se adresează studenţilor din anul II postuniversitar– relaţii internaţionale şi integrare europeană, respectiv de la masteratele din cadrul Departamentului de relaţii internaţionale (masterat relaţii internaţionale şi integrare europeană, masterat analiza şi soluţionarea conflictelor).

12. Parcurgerea unui an de studii în cadrul departamentului, presupune o cunoaştere a teoriei relaţiilor internaţionale precum şi o familiarizare cu noţiunile cheie ale domeniului de specialitate. Cursul nu necesită însă cunoştinţe preliminare, deşi acestea sunt binevenite, şi poate fi deschis studenţilor din alte departamente-facultăţi ale SNSPA.

Preview document

Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 1
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 2
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 3
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 4
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 5
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 6
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 7
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 8
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 9
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 10
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 11
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 12
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 13
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 14
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 15
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 16
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 17
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 18
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 19
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 20
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 21
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 22
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 23
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 24
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 25
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 26
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 27
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 28
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 29
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 30
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 31
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 32
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 33
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 34
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 35
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 36
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 37
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 38
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 39
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 40
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 41
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 42
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 43
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 44
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 45
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 46
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 47
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 48
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 49
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 50
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 51
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 52
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 53
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 54
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 55
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 56
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 57
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 58
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 59
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 60
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 61
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 62
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 63
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 64
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 65
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 66
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 67
Mari teme ale politicii mondiale - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • curs_1_introducere_obiective.doc
  • curs_10_relatii_SUA_Europa.doc
  • curs_11_noul mediu_de_securitate.doc
  • curs_2_ordine_postbelica.doc
  • curs_3_noua_ordine_mondiala.doc
  • curs_4_ordine_militara_postbelica.doc
  • curs_5_razboi_si_pace_in_era_nucleara.doc
  • curs_6_prabusirea_comunismului_si_post_RR.doc
  • curs_7_revolutia_tehnologica_postnucleara.doc
  • curs_8_dominatia_spatiului_de_lupta.doc
  • curs_9_sfarsitul_sfarsitului_istoriei.doc

Alții au mai descărcat și

Tratatul de la Lisabona

Introducere Această lucrare nu are pretenţia unei analize detaliate ci doreşte să explice esenţa prevederilor Tratatului de Reformă, cât şi să...

Terorismul - o amenințare complexă

Argument În lucrarea “Terorismul- o ameninţare complexă” mi-am propus să fac o analiză asupra unui conflict contemporan din perspectiva...

Bipolaritatea și Perioada post-Razboi Rece

Când vine vorba despre relaţiile internaţionale, s-a obişnuit să se folosească mai multe clişee: atunci când se vorbeşte despre sistemul...

Puterea în Relațiile Internaționale după Sfârșitul Războiului Rece

Tema “Puterea în relațiile internaționale după sfârșitul Războilui Rece” are un rol important în exprimarea tendințelor, privitoare la exercitarea...

Istoria relațiilor internaționale - secolul XX

Curs introductiv Definiţii şi domeniul relaţiilor internaţionale Termenul „internaţional” derivă din latinescul intergentes, care defineşte acea...

Delegative Democracy

Guillermo O’Donnell is Helen Kellogg Professor of International Studies, and Academic Director of the Helen Kellogg Institute for International...

Teoria Relațiilor Internaționale

1. Nimeni nu se mai indoieste ca epoca pe care o traim este una de mari transformari. Intr-adevar, sistemul european si mondial sunt in curs de...

Sistemul Politic Mondial

De ce anul 1815 ca început al demersului nostru asupra problematicii diplomatice moderne ? Pentru ca atunci, prin Congresul de la Viena care punea...

Te-ar putea interesa și

Studiu Privind Datoria Externă a României în Perioada 2001-2009

MOTIVAŢIA, IMPORTANŢA ŞI METODOLOGIA CERCETĂRII Datoria externă a devenit o temă de mare importanţă în condiţiile actuale ale dezvoltării...

Prăbușirea comunismului și sfârșitul războiului rece

Prabusirea comunismului si sfarsitul Razboiului Rece 1. Introducere Prabusirea comunismului si unul din efectele sale imediate, sfarsitul...

Deșertificarea

INTRODUCERE Aproximativ 1/3 din suprafaţa de uscat a Terrei se încadrează mediului deşertic, fiind teritorii aride, cu resurse puţine de apă, cu...

Friedrich Nietzche

Doctrina filosofică ce a avut cel mai mare impact asupra omenirii în secolul XX este existenţialismul si ateismul umanist . Această influenţă poate...

Rundele de Negocieri

e 1.1 Al treilea organism economic mondial În anul 1948 cel de-al doilea razboi mondial lua sfârsit. Guvernele din întreaga lume erau hotarâte sa...

Globalizarea

INTRODUCERE La fiecare cateva sute de ani în istorie , are loc o profundă transformare . In cateva scurte decade , societatea se rearanjează ,...

Istoria Gândirii Politice

Tema 1. Gândirea politica ca obiect de studiu istorico-teoretice. Obiectul istoriei gândirii politice si însemnatatea lui. Legitatile istoriei...

Neomodernismul

Neomodernismul – Generaţia 60’ (1960-1980) – curent literar de revigorare a poeziei, de revenire a discursului liric interbelic la formulele de...

Ai nevoie de altceva?