Economia Turismului

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 8 fișiere: doc, ppt
Pagini : 193 în total
Cuvinte : 25220
Mărime: 4.64MB (arhivat)
Publicat de: Ghenadie Giurgiu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nenci Dana

Extras din curs

Primele încercări de abordare a marketingului turistic s-au materializat în Spania, în 1965, unde G. Schellenberg a scris lucrarea Marketing y Turismo, în care a evidenţiat câteva aspecte definitorii ale acestei specializări a marketingului. O lucrare asemănătoare a apărut apoi în Elveţia , în anul 1971.

Apariţia relativ târzie a marketingului în domeniul turismului a fost determinată şi de faptul „că însuşi procesul extinderii şi încorporării marketingului în noi domenii de activitate s-a înfăptuit cu deosebire în a doua parte a secolului trecut” . Această perioadă marchează dezvoltarea susţinută a turismului în cadrul economiilor naţionale şi pe plan internaţional.

Deşi apariţia sa este relativ recentă, în teoria şi practica economică actuală, „marketingul turistic s-a constituit rapid într-un domeniu particular, într-o ramură dinstinctă de aplicare a marketingului modern, proces favorizat de evoluţia generală a acestuia ca şi de experienţele şi rezultatele înregistrate în celelalte domenii în care a fost încorporat” .

Pe parcursul evoluţiei lui - ca şi concept - au existat diverse încercări de definire a marketingului turistic prin care s-au încercat să se precizeze liniile sale definitorii şi conţinutul său.

J. Krippendorf consideră marketingul turistic ca fiind „orientarea sistematică şi coordonată a politicii întreprinderii turistice şi a întregii politici de stat şi private pe plan local, regional, naţional şi internaţional pentru satisfacerea optimală a nevoilor anumitor grupuri de consumatori şi obţinerea unui anumit profit” . Definiţia evidenţiază, foarte clar, necesitatea desfăşurării de către întreprinderile din acest domeniu, a unei activităţi susţinute şi coordonate în scopul satisfacerii nevoilor consumatorilor şi obţinerii unui profit. Investigarea nevoilor de consum actuale şi de perspectivă „reprezintă punctul de plecare în demersurile de marketing, urmând ca informaţiile obţinute să fie valorificate apoi în toate celelalte activităţi ce concretizează ciclul economic complet al produselor turistice” .

În optica specialistului elveţian J.J. Schwartz, marketingul turistic vizează procesul de „căutare şi obţinere a pieţei optime, în funcţie de nevoile recunoscute sau efective, în interesul maxim al întreprinderii şi consumatorului” . Autorul evidenţiază importanţa deosebită ce trebuie atribuită, atât nevoilor consumatorului, cât şi întreprinderii de turism – factorul interesat de satisfacerea dorinţelor consumatorilor şi de cucerirea de noi pieţe.

Mult mai completă este o definiţie recentă, formulată de autorii canadieni, Gérard Tocquer şi Michel Zins, care apreciază că „marketingul turistic este un proces în care structura cererii turistice este anticipată şi satisfăcută prin concepţia unui produs (serviciu), distribuţia fizică, fixarea unei valori de schimb (preţul), comunicaţia între organizaţia de turism şi piaţa sa, în interesul maxim al întreprinderii şi consumatorilor” . În acest caz, activitatea de marketing vizează raportarea elementelor mixului la cererea anticipată în vederea satisfacerii ei, simultan cu obţinerea de profit. Este o definiţie mult mai realistă asupra proceselor pe care le presupune marketingul turistic.

Autorul român, Eugen Nicolescu consideră că „marketingul turistic ar reprezenta politica promovată de întreprinderea sau organizaţia de turism, care studiind constant cerinţele de consum turistic prezente şi în evoluţie, urmăreşte - prin metode şi tehnici specifice - adaptarea permanentă a ofertei proprii la aceste cerinţe, în vederea satisfacerii lor optimale şi a realizării unei activităţi economice rentabile în condiţiile date ale pieţei” . Definiţia susţine ideea adaptării permanente a ofertei întreprinderii de turism la cerinţele consumatorilor de servicii şi produse turistice, în condiţiile obţinerii unei rentabilităţi economice.

Potrivit autorilor Virgil Balaure, Iacob Cătoiu şi Călin Vegheş „marketingul turistic poate fi definit, în esenţa sa, ca fiind un proces managerial prin care întreprinderile (organizaţiile) din domeniul turismului identifică dimensiunile efective şi potenţiale ale cererii turistice, comunică cu purtătorii cererii pentru a le cunoaşte, evalua nevoile de ordin turistic şi stimula dorinţele, motivaţiile şi preferinţele acestora în vederea conceperii şi adaptării ofertei (produse şi servicii) turistice în scopul optimizării, satisfacerii cerinţelor şi exigenţelor lor, concomitent cu maximizarea obiectivelor organizaţionale” . Această definiţie complexă evidenţiază foarte clar coordonatele şi rolul marketingului turistic în activitatea întreprinderilor de profil.

Serviciile turistice se diferenţiază de celelalte servicii printr-o serie de trăsături pe care marketerii trebuie să le aibe în vedere, şi anume :

- preponderenţa factorului emoţional în raport cu cel raţional în decizia de cumpărare a produsului turistic. Serviciile şi produsele turistice sunt oferite consumatorului în mod direct. Opţiunea de cumpărare a unui serviciu sau produs turistic se realizează, la nivelul gândirii consumatorului, în funcţie de experienţa pe care o are, dorinţele şi aspiraţiile lui etc. După ce va studia cu atenţie ofertele întreprinderilor de turism, consumatorul o va alege pe cea care, în momentul respectiv, îi oferă satisfacţii maxime.

- complexitatea serviciilor turistice. De cele mai multe ori serviciile turistice se oferă consumatorului sub formă de pachete în care sunt incluse servicii de informare, transport, cazare, alimentaţie, agrement, tratament etc. sau alte combinaţii ale lor. În afara acestor servicii turistice de bază se pot consuma şi servicii complementare, utilizarea unor dintre ele fiind necesară. Volumul şi tipologia serviciilor pe care le pot cere consumatorii în timpul unui sejur, nu se pot estima, firmele de turism trebuind să aibă posibilitatea satisfacerii, în orice moment, a oricărei dorinţe a consumatorului.

- dependenţa serviciilor turistice de serviciile oferite de întreprinderile prestatoare de servicii complementare. Serviciile şi produsele turistice sunt oferite consumatorilor de către întreprinderile de turism, dar sunt prestate de către firme complementare. Astfel, într-un pachet de sejur oferit, transportul poate fi asigurat de una sau mai multe firme de profil cu care întreprinderea de turism are contract, cazarea poate fi asigurată în diverse structuri de primire turistică, masa poate fi servită într-unul sau mai multe restaurante etc.

Preview document

Economia Turismului - Pagina 1
Economia Turismului - Pagina 2
Economia Turismului - Pagina 3
Economia Turismului - Pagina 4
Economia Turismului - Pagina 5
Economia Turismului - Pagina 6
Economia Turismului - Pagina 7
Economia Turismului - Pagina 8
Economia Turismului - Pagina 9
Economia Turismului - Pagina 10
Economia Turismului - Pagina 11
Economia Turismului - Pagina 12
Economia Turismului - Pagina 13
Economia Turismului - Pagina 14
Economia Turismului - Pagina 15
Economia Turismului - Pagina 16
Economia Turismului - Pagina 17
Economia Turismului - Pagina 18
Economia Turismului - Pagina 19
Economia Turismului - Pagina 20
Economia Turismului - Pagina 21
Economia Turismului - Pagina 22
Economia Turismului - Pagina 23
Economia Turismului - Pagina 24
Economia Turismului - Pagina 25
Economia Turismului - Pagina 26
Economia Turismului - Pagina 27
Economia Turismului - Pagina 28
Economia Turismului - Pagina 29
Economia Turismului - Pagina 30
Economia Turismului - Pagina 31
Economia Turismului - Pagina 32
Economia Turismului - Pagina 33
Economia Turismului - Pagina 34
Economia Turismului - Pagina 35
Economia Turismului - Pagina 36
Economia Turismului - Pagina 37
Economia Turismului - Pagina 38
Economia Turismului - Pagina 39
Economia Turismului - Pagina 40
Economia Turismului - Pagina 41
Economia Turismului - Pagina 42
Economia Turismului - Pagina 43
Economia Turismului - Pagina 44
Economia Turismului - Pagina 45
Economia Turismului - Pagina 46
Economia Turismului - Pagina 47
Economia Turismului - Pagina 48
Economia Turismului - Pagina 49
Economia Turismului - Pagina 50
Economia Turismului - Pagina 51
Economia Turismului - Pagina 52
Economia Turismului - Pagina 53
Economia Turismului - Pagina 54
Economia Turismului - Pagina 55
Economia Turismului - Pagina 56
Economia Turismului - Pagina 57
Economia Turismului - Pagina 58
Economia Turismului - Pagina 59
Economia Turismului - Pagina 60
Economia Turismului - Pagina 61
Economia Turismului - Pagina 62
Economia Turismului - Pagina 63
Economia Turismului - Pagina 64
Economia Turismului - Pagina 65
Economia Turismului - Pagina 66
Economia Turismului - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Economia Turismului
    • Ec. turismului (cap. 9).ppt
    • Ec.tur. cap. 3.ppt
    • Ec.turism - cap.1 +cap.2.ppt
    • Ec.turismului (cap.12 -cap. 13).ppt
    • Ec.turismului cap. 4 +cap.5 +cap.6.ppt
    • Economia turismului (cap. 7 +cap.8).ppt
    • Indicatorii (cap. 10 +cap. 11).ppt
    • MARKETINGUL TURISTIC.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de Dezvoltare Durabilă a Turismului din România

CAPITOLUL I Turismul european: tendinţe şi perspective Turismul reprezintă, atât prin conţinut cât şi prin rolul său, un fenomen care s-a impus...

Sezonalitatea Serviciilor Turistice

1. Locul marketingului turistic în marketingul serviciilor Industria turistica reprezinta un segment al industriei serviciilor, dar aplicarea în...

Cererea Turistică

Cap. 1. Caracterizare conceptuală Cererea turistică este formată din ansamblul persoanelor care îşi manifestă dorinţa de a se deplasa periodic şi...

Sezonalitatea turistică

1. Variatiile sezoniere ale fenomenului turistic In conditiile specifice ale activitatii de turism, pe langa aspectele caracteristice ale...

Cererea Turistică

Noţiunea de turism exprimă acţiunea de a vizita diferite locuri şi obiective atractive, pentru plăcerea proprie, această călătorie implicând atât...

Economia Turismului

ECONOMIA TURISMULUI Capitolul I – Concepte, definiţii şi noţiuni introductive privind turismul Turismul, ca ramură a sectorului terţiar şi,...

Managementul agenției de turism

Capitolul 1 STRUCTURA, PERFORMANTELE SI COMPORTAMENTUL FIRMELOR DE TURISM 1) Conducerea şi performanţele firmelor pe piaţă au fost studiate...

Planificare și Organizarea a unui Eveniment în Turism

INTRODUCERE Ce reprezintă termenul „meeting”? În practică utilizăm o serie de termeni: întrunire, expoziţii, simpozioane, congrese, evenimente...

Te-ar putea interesa și

Impactul globalizării serviciilor turistice asupra economiei mondiale - studiu de caz

INTRODUCERE În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Impactul Tehnologiilor Internet și a Procesului de Internaționalizare a Serviciilor Turistice Asupra Economiei Mondiale

I N T R O D U C E R E În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi...

Raport la Economia Turismului

Tema1:Turismul – ACTIVITATE ECONOMICO-SOCIALĂ Subiectele: 1.1 Conceptele de „turism” şi „turist” 1.1.1 Repere istorice ale turismului 1.1.2...

Perspectivele dezvoltării turismului balnear - studiu de caz stațiunea Slănic Prahova

Introducere Cu toate că majoritatea specialiştilor consideră turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la...

Economia Turismului

Desi considerat de cei mai multi dintre experti din domeniu un fenomen specific epocii contemporane, turismul s-a cristalizat in a doua jumatate a...

Studiul principalelor forme de turism

Introducere IntroducereIntroducere Introducere Turismul reprezintă astăzi, datorită conținutului și rolului său, un sector distinct de activitate...

Politica de produs turisitic și soluții de creștere a eficienței produselor turistice

Introducere Industria turistică este un sector important al economiei locale, regionale şi mondiale , având implicaţii majore în dezvoltarea...

Studiul privind evoluția potențialului turistic în România după 1990

Introducere Lucrarea propune o analiză statistică a potențialului turistic din România după anul 1990 până în prezent, deoarece turismul a devenit...

Ai nevoie de altceva?