Cuprins
- INTRODUCERE 2
- 2.1. PROFILUL INTREPRINDERII 25
- 2.1.1.Scurt istoric 25
- 2.1.2. YORK Romania 26
- 2.1.3. Filiale ale companiei YORK International 27
- 2.1.4. Produsele companiei YORK International 28
- 2.1.5. YORK - tehnologie si posibilitati 33
- 3.1.2. Analiza mediului ambiant al firmei York Romania. 42
- Macromediul de piata al firmei. 42
- Mediul politico-legislativ: 42
- Mediul economic: 43
- Mediul socio-cultural: 44
- 3.1.3. Analiza concurentei 46
- 3.1.4. Strategii concurentiale 53
- 3.2.1. Segmentarea pietei 54
- 4.1.OBIECTIVE PRINCIPALE. 63
- 4.2. NIVELUL CONCEPTUAL AL STRATEGIILOR DE MARKETING 65
- 4.3. NIVELUL CONCEPTUAL AL MIXULUI DE MARKETING 69
- 4.4. POLITICA DE PRODUS 70
- 4.5.POLITICA DE PRET 72
- 4.7. POLITICA PROMOTIONALA 76
- CONCLUZII 78
- BIBLIOGRAFIE 84
Extras din disertație
Climatul de afaceri in lumea contemporana se plaseaza sub semnul confruntarii unei multitudini de factori de influenta, a caror actiune devine tot mai dificil de anticipat, pentru agentul economic, ce isi desfasoara actiivitatea intr-un mediu de piata cu accentuat caracter concurential. Succesul in confruntarea ofertei proprii cu cererea exprimata de piata depinde, in masura crescanda de existenta si cultivarea, in randul factorilor de decizie ai unei organizatii, a unei viziuni prospective in sfera schimbului precum si de buna stapanire a instrumentarului conducerii stiintifice.
Lucrarea isi propune studiul sa abordeze strategia de marketing a filialei din Romania a companiei York International din SUA.
In prima parte a lucrarii sunt mentionate aspectele teoretice ale lucrarii prin enuntarea aspectelor generale legate de conceptului de strategie, rolul si tipologia acestora.
In al doilea capitol sunt mentionate informatiile generale si particulare ale firmei York, in care este prezentata filialei York Romania si profilului firmei, dupa care se face o incursiune in istoricul companei americane infiintarea filialei in Romania, mentionarea filialelor in lume precum si produsele si tehnologiile marcii York.
In capitolul al treilea se analizeaza piata filialei York din Romania, clientii, identificarea principalilor factori ce contribuie la formarea cererii, indicatori de performanta a filialei, evolutia pietei ; iar in partea a doua am trecut la aspectele teoretice si practice a lucrarii privind elaborarea strategiei de marketing.
Analiza pietei filialei din Romania face referire la descrierea mediului concurential si pozitionarea firmei York pe piata Romaniei. Nu puteau sa lipseasca referiri la macromediul de piata al firmei mentionadu-se mediul politico-legislativ si institutional, mediul economic, mediul socio-cultural si mediul tehnologic precum si la analiza concurentiala si strategiile concurentiale.
Dinamica pietei din ultimii ani pentru produsele de climatizare si tehnologia frigului impune abordarea urmatoarelor subcapitole care se ocupa cu : identificarea principalilor factori ce contribuie la formarea cererii, indicatori de performanta si evolutia pietei si care dezbate predictiile si previziunile intuitive.
Capitolul al patrulea atinge aspectele practice ale lucrarii prin identificarea strategiilor de marketing raportata la competitivitatea mediului in care activeaza si cu care se confrunta filiala York precum si pozitionarea fata de exigentele pietei se creioneaza abordarea pe care trebuie sa o urmeze pentru a reusi in afacere pe piata Romaniei.
Elaborarea mixului de marketing prin abordarea fiecarui element component si elaborarea politicii de produs, pret, distributie si promovare, completeaza si definitiveaza lucrarea.
Lucrarea poate servi firmei York sau firmelor in domeniu pentru elaborarea strategiei de marketing fiind bazata pe date corecte si proaspete privind piata Romaniei pentru aparatele si instalatiile de frig si climatizare industriale.
CAPITOLUL I STRATEGIA DE MARKETING
1.1.ASPECTE GENERALE
Din totdeauna, strategia a fost arta de a castiga razboiul. Ea se aplica intreprinderii in masura in care aceasta lupta impotriva concurentilor cand supravietuirea sa este in pericol.
Dictionarul de neologisme defineste “strategia” ca fiind “arta de a folosi cu dibacie toate mijloacele disponibile in vederea asigurarii succesului intr-o lupta”. Aceasta definitie vaga nu ofera nici un element util pentru intreprindere, cu exceptia unuia foarte important:: strategia se situeaza inaintea luptei. Prin urmare, daca gestiunea este arta randamentului, strategia este arta eficacitatii.
Pe “campul de batalie” al afacerilor trebuie sa te lupti cu concurenta, cu indiferenta sau inertia, insa o strategie potrivita este cheia victoriei pe termen lung. Astazi, strategia de marketing este marcata de o noua influenta: “parteneriatul” in afaceri. S-a considerat ca daca tuturor le merge bine, si tie iti merge bine si de aceea multe firme practica o asemenea strategie.
Majoritatea abordarilor considera ca strategia prezinta desfasurarea in timp a actiunilor urmarite de organizatie si are in vedere o schimbare structurala de esenta.
În economia de piaţă, orice organizaţie şi în mod deosebit o organizaţie cu scop lucrativ îşi concepe o politică proprie, prin care îşi desemnează direcţiile de evoluţie în viitor, precum şi modalităţile concrete de înfăptuire a acesteia, politică ce trebuie să-i asigure permanenţa pe piaţă şi mai ales dezvoltarea de ansamblu.O componentă de bază a politicii întreprinderii este politica de marketing care-i oferă posibilitatea receptării promte şi reale a semnalelor pieţii şi-i permite adaptarea rapidă la modificările apărute pe piaţă, cu maximă eficienţă. Astfel, întreprinderea poate să evalueze corect parametrii pieţii şi să aloce resursele de care dispune corespunzător cererii reale, poate să sesizeze segmentele neacoperite de pe piaţă şi avantajele comparative faţă de concurenţi. În condiţiile actuale, nici o întreprindere nu-şi permite să activeze fără a avea o perspectivă clară, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung, care să - i asigure subzistenţa, dar şi raţionalitatea, eficienţa în condiţiile în care mediul ambiant devine tot mai complex şi mai dinamic.
Bibliografie
- Balaure, Virgil (coordonator) - “Marketing”, Editura Uranus, Bucuresti, 2000
- Baker, Michael J. - “Marketing”, Editura Stiintifica si Tehnica, Bucuresti, 1997
- Bacanu, Bogdan - „Managementul strategic”, Editura Teora, Bucuresti , 1997
- Boier, Rodica - „Inovare si succes - strategii de marketing pentru produse noi”,
Editura Sedcom Libris, Iasi, 1997
- Catoiu, Iacob - „Cercetari de marketing”, Editura Uranus, 2002
- Doval Elena “Analiza strategic a mediului concurential” , Editura Fundatiei
Romania de Maine, Bucuresti 2009
- Dumitrescu Mihail, Strategii si management strategic, , Editura Economica,
Bucuresti 2007
- Hobeanu Tudor; Hobeanu Loredana “Management, “Fundamentele
managementului organizatiei”, Editura Sitech, Craiova, 2005
- Kotler, Philip; Armstrong, Gary; Wong, Veronica; Saunders, John - “Principiile Marketingului”, Editura Teora, Bucuresti 2000
- Kotler, Philip - „Managementul marketingului”, Editura Teora, Bucuresti, 1997
- Marcu, M.; Manea, C. - “Dictionar de neologisme”, Editura Academiei,
Bucuresti, 1978
- McDonald, Malcolm - “Marketing Strategic”, Editura Codecs, Bucuresti, 1998
- Nedelea Stefan, Deac Vasile, Managementul Organizatiei. Editura ASE,
Bucuresti 2008
- Nicolae Al. Pop (coordonator) - “Marketing strategic”, Editura Economica,
Bucuresti, 2000
- Olteanu, Valerica - „ Marketingul serviciilor - O abordare manageriala”,
- Editura Ecomar, 2010
- Popescu, Adina Claudia - “ Marketing”, Editura Economica, Bucuresti, 2008
- Petrescu, I.; Seghete, Gh. - „Fundamentele practicii manageriale”,
Editura Maiko, Bucuresti, 2006
- Petrescu Ion, Bajenaru Gabriel, “MANAGEMENT GENERAL” , Editura Fundatiei
Romania de Maine, Bucuresti 2010
- Stanciu, Sica - „Bazele generale de marketing” - Universitatea Bucuresti, 2002
- Thomas, Michael J. - “Manual de marketing”, Editura Codecs, Bucuresti, 1998
- Pistol, Gh.M. - „Marketing „ Editia a V a - Editura Fundatiei „Romania
de Maine”,Bucuresti , 2007
- www.york.com,
- www.cia.guv,
- www.insse.ro,
- www.yorkromania.ro,
- www.ghid-mediu.ngo.ro,
- www.markmedia.ro
- Colectia Capital, 19 august 2005 - 21 aprilie 2011
- Colectia Magazin Progresiv, ianuarie 2005 - aprilie 2011
- Prospecte, pliante etc
Preview document
Conținut arhivă zip
- Elaborarea strategiei de marketing a firmei York Romania.doc