Extras din proiect
Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele:
• Segmentarea pietei. De exemplu, consumatorii pot fi grupati pe baza beneficiilor asteptate prin achizitionarea unui produs. Fiecare grup ar fi format din consumatori care sunt relativ omogeni din punct de vedere al beneficiilor cautate. Aceasta abordare este numita segmentarea pe baza beneficiilor urmarite.
• Întelegerea comportamentului cumparatorului. Analiza clusterelor poate fi folosita pentru a identifica grupuri omogene de cumparatori. Atunci, comportamentul de cumparare al fiecarui grup poate fi observat separat, unde respondentii sunt grupati pe baza importantei pe care o acorda unui criteriu de alegere al magazinului de unde-si efectueaza cumparaturile. De asemenea, analiza cluster a fost folosita pentru a identifica tipurile de strategii pe care cumparatorii de automobile le folosesc pentru a obtine informatii externe.
• Identificarea de oportunitati pentru noi produse. Prin gruparea brand-urilor si al produselor pot fi determinate seturi competitive în cadrul unei piete. Brand-urile din acelasi cluster concureaza mai acerb între ele, decât cu cele din alte clustere. O firma poate sa-si observe oferta curenta comparata cu cea a competitorilor sai, pentru a identifica oportunitati potentiale de noi produse.
• Selectarea pietelor de testare. Prin gruparea oraselor în grupuri omogene, este posibila selectarea oraselor comparabile pentru a testa diferite strategii de marketing.
• reducerea cantitatii de date. Analiza clusterelor poate fi folosita ca un instrument general de reducere a cantitatii datelor pentru a dezvolta grupuri sau subgrupuri de date care sunt mai usor de folosit decât observatiile individuale. De exemplu, pentru a descrie diferentele de comportamentului de utilizare în rândul consumatorilor, acestia trebuie în primul rând sa fie grupati. Diferentele dintre grupuri pot, mai apoi, sa fie observate folosind analiza discriminant multipla.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza Componentelor Principale.doc