Materiale Ceramice Utilizate în Industrie

Disertație
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 17085
Mărime: 4.76MB (arhivat)
Publicat de: George Florescu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.dr.ing. Costel Roman
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”din Iaşi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. Cap.1.Scurt istoric al utilizării materialelor ceramice 5
  3. 1.1. Primii pasi 5
  4. 1.2. Apogeul european 7
  5. Cap.2. Clasificarea materialelor ceramice 11
  6. 2.1. Introducere 11
  7. 2.2. Clasificarea materialelor ceramice 11
  8. Cap. 3 Obţinerea materialelor ceramice 13
  9. 3.1. Introducere 13
  10. 3.2. Calitatea, proprietăţile fizico-chimice şi caracteristicile straturilor ceramice pulverizate în jet de plasmă 16
  11. 3.2.1. Aspectul 16
  12. 3.2.2. Grosimea 16
  13. 3.2.3. Aderenţa 17
  14. 3.2.4. Structura 18
  15. 3.2.5. Duritatea 18
  16. 3.2.6. Porozitatea 19
  17. 3.3. Fluxul tehnologic 20
  18. Cap. 4. Proprietăţi şi utilizări ale materialelor ceramice 21
  19. 4.1. Materiale ceramice de largă utilizare 23
  20. 4.1.1. Materii prime 23
  21. 4.1.2. Caracteristici şi domenii de utilizare ale materialelor ceramice de largă utilizare 24
  22. 4.2. Materiale ceramice pentru învelitori 26
  23. 4.3. Materiale ceramice refractare 28
  24. 4.3.1. Definirea materialelor ceramice refractare 28
  25. 4.3.2. Clasificarea şi simbolizarea materialelor ceramice refractare 29
  26. 4.3.3. Proprietăţile materialelor ceramice refractare 35
  27. 4.4. Materiale ceramice tehnice 42
  28. 4.4.1. Materiale ceramice pe bază de siliciu 42
  29. 4.4.2. Materiale ceramice pe bază de bor 46
  30. 4.4.3. Carbonul şi fibrele de carbon 46
  31. 4.4.4. Nitruri ceramice 50
  32. 4.5. Utilizările materialelor ceramice 50
  33. 4.5.1. Materiale ceramice utilizate în electronică 50
  34. 4.5.2. Materiale ceramice cu proprietăţi tribologice 51
  35. 4.5.3. Utilizările materialelor ceramice la prelucrările prin aşchiere 52
  36. 4.5.4. Ceramice avansate utilizate la mijloacele de transport 52
  37. 4.6.Examinările şi încercările pentru determinarea caracteristicilor straturi ceramice pulverizate în jet de plasmă 53
  38. 4.6.1. Examinarea vizuală şi metalografică 54
  39. 4.6.2. Determinarea grosimii stratului 55
  40. 4.6.3. Determinarea rezistenţei la aderenţă 55
  41. 4.6.4. Determinarea microdurităţilor 57
  42. 4.6.5. Determinarea porozităţii 58
  43. Concluzii 59
  44. Cap. 5. Calculul cantităţii anuale de materii prime necesare fabricării cimentului 60
  45. 5.1. Etapele de calcul 61
  46. 5.1.1. Compoziţia amestecului brut 61
  47. 5.1.2. Cantitatea necesară de materii prime 63
  48. 5.1.3. Bilanţul de materiale 65
  49. 5.2. Exemplu numeric 65
  50. 5.2.1. Compoziţia amestecului brut 65
  51. 5.2.2. Cantităţile necesare de materii prime 67
  52. 5.2.3. Bilanţul de materiale 68
  53. BIBLIOGRAFIE 70

Extras din disertație

INTRODUCERE

Ceramica constituie o grupă importantă de mărfuri care cuprinde o gamă largă de produse: articole de menaj, articole decorative, obiecte ceramice sanitare, materiale de construcţii de finisaj (plăci ceramice), materiale de construcţii (cărămizi, ţigle, ţevi), ceramica tehnică şi altele.

Diversitatea funcţiilor de utilizare ale produselor ceramice arată, într-o oarecare măsură, evoluţia noţiuniii de ceramică şi lasă să se întrevadă noi posibilităţi de îmbogăţire a acestei noţiuni. În întelesul actual, materialele ceramice reprezintă o clasă de solide anorganice, nemetalice (deşi, mai rar, pot avea şi constituenţi metalici), obţinute la temperaturi înalte, la care are loc sintetizarea, vitrificarea sau topirea lor, urmate de răcirea şi consolidarea produsului, corespunzător pentru utilizare.

Natura materialului ceramic (compoziţia lui chimico-mineralogică), reprezintă unul dintre factorii esenţiali care diferenţiază materialele ceramice între ele. În funcţie de procesul termic aplicat la formarea lor (prin ardere), materialele ceramice se pot deosebi între ele.

Mărfurile de porţelan şi faianţa româneşti se exportă în multe ţări, iar mărcile de porţelan românesc sunt cunoscute şi în afara graniţelor. Alături de mărfurile industriei ceramice sunt apreciate şi exportate mărfurile ceramice artizanale realizate pe plan local,cu valoare artistică deosebită. Produsele ceramice se obţin din materiale ceramice rezultate din arderea unor amestecuri de silicaţi sau oxizi.

Structura lucrării constă din cinci capitole în care am realizat un scurt istoric al utilizării materialelor ceramice, o clasificarea materialelor ceramice, descrierea obţinerii materialelor ceramice (materii prime, tehnologii), enumerarea proprietăţilor şi utilizărilor materialelor ceramice avansate şi o temă de calcul a cantităţilor de materii prime pentru obţinerea cimentului la o fabrică de ciment.

CAPITOLUL 1

SCURT ISTORIC AL UTILIZĂRII MATERIALELOR CERAMICE

Primele materiale folosite de om şi obţinute prin transformarea materiilor prime existente în natură au fost materialele ceramice. În urmă cu mii de ani, civilizaţia persană, greacă, romană au cunoscut şi folosit ceramica în construcţii, sub formă de: cărămizi, materiale învelitoare (olane, plăci), tuburi de drenaj şi canalizare, pavaje sau în activităţi gospodăreşti (oale, vase , elemente ornamentale etc).

Nici una dintre antichităţile ce stârnesc astazi pasiunea colectionarilor nu are o istorie atat de indelungata precum ceramica. De la primele recipiente modelate manual ale Mesopotamiei, la frumusetea clasica a vaselor grecesti, de la incomparabila finete a portelanului chinezesc la excesele secolului XIX si exuberanta Art Deco, vreo zece milenii de productie ceramica la scara planetara ne stau inainte.

Data de nastere a acestei arte nu ne este cunoscuta, asa cum nu stim nici cum a ajuns omul sa aiba ideea de a modela recipiente din lut si a le arde in foc pentru a le face rezistente la apa.

Ceea ce stim insa este ca, desi lutul fusese utilizat cu mult inainte in scopuri "arhitecturale" (la constructia si intarirea adaposturilor) sau magico-rituale (realizarea de figurine nearse utilizate in cadrul unor ceremonii), istoria ceramicii incepe in Neolitic, cu prima piesa din lut arsa intentionat. Ce a urmat a fost una dintre cele mai pasionante aventuri ale umanitatii.

1.1. Primii pasi

Aparitia ceramicii coincide in mod semnificativ cu sedentarizarea oamenilor, caci ea presupune accesul, cel putin sezonier, la rezerve de lut, si s-a nascut din nevoia de a depozita stocul de hrana si lichide obtinut prin cultivarea plantelor si cresterea animalelor.

Diversele culturi preistorice si apoi cele istorice dezvoltate in Orientul Apropiat si Mijlociu au fost cele care au marcat primii pasi, la inceput timizi, in constituirea unor tehnici de productie si decorare a ceramicii, ce aveau sa fie transmise si rafinate timp de milenii.

In Mesopotamia mileniului VII i.H., cultura Proto-Hassuna producea vase construite manual din suluri lungi de lut roscat, suprapuse in spirala si arse la temperaturi joase.

Mai apoi, in mileniile VI-IV, cultura Samara incepe sa-si picteze vasele cu ornamente brun-roscate inspirate din tesaturi si inventeaza marca de olar, simptom al aparitiei comertului, cultura Halaf acorda mai multa importanta pregatirii lutului, iar cultura Ubaid introduce o prima versiune a rotii olarului si ridica temperatura de ardere la 1.050-1.200°C.

In Egipt, perioada predinastica si cea dinastica timpurie (Regatul Vechi) sunt cele care aduc cele mai multe si mai diverse inovatii in ceramica: culturile nubiana si Fayum, ceramica de Badarian, Naqada (I si II) si de Meidum se fac toate remarcate printr-un vocabular decorativ propriu, prin vasele cu pereti foarte subtiri si rezistenti, datorita unei laborioase "preparari" a lutului, si prin simplitatea rafinata a formelor utilizate. Aici, roata olarului patrunde abia pe la 2.400 i.H. si continua sa convietuiasca multa vreme cu ceramica modelata manual.

Dar cea mai spectaculoasa inventie autohtona a fost cu siguranta faianta, cunoscuta drept "pasta egipteana", obtinuta dintr-un amestec de praf de cuart cu natron sau carbonat de potasiu, prin arderea caruia, pe suprafata obiectului, se formeaza un fel de glazura vitroasa. Prin adaugarea de cupru in amestec, acesta capata o frumoasa nuanta de turcoaz, iar manganul il facea purpuriu. Din acest material au continuat sa se produca, de-a lungul intregii istorii a acestei civilizatii, mici obiecte modelate manual sau presate in mulaje (flacoane, amulete, margele, figurine, insertii pentru alte obiecte), constituind una dintre marcile sale distinctive.

Perioadele istorice ulterioare (Regatul Mijlociu, cel Nou si Epoca tarzie) aduc mai putine inovatii in ceea ce priveste sistemul decorativ, foarte traditionalist, dar au meritul de a fi crescut simtitor calitatea produselor, gratie imbunatatirilor aduse rotii olarului si receptivitatii aratate pentru formele si tehnicile ceramice ale culturilor straine cu care egiptenii vin acum in contact prin comert sau cucerire.

Preview document

Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 1
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 2
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 3
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 4
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 5
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 6
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 7
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 8
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 9
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 10
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 11
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 12
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 13
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 14
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 15
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 16
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 17
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 18
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 19
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 20
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 21
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 22
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 23
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 24
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 25
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 26
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 27
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 28
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 29
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 30
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 31
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 32
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 33
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 34
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 35
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 36
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 37
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 38
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 39
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 40
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 41
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 42
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 43
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 44
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 45
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 46
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 47
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 48
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 49
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 50
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 51
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 52
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 53
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 54
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 55
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 56
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 57
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 58
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 59
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 60
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 61
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 62
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 63
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 64
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 65
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 66
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 67
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 68
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 69
Materiale Ceramice Utilizate în Industrie - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Materiale Ceramice Utilizate in Industrie.doc

Alții au mai descărcat și

Materiale ceramice - porțelanul

Cap. I MATERIALE CERAMICE Materialele ceramice sunt o clasă de solide anorganice, nemetalice, obţinute la temperaturi înalte. Natura materialului...

Aspecte Generale despre Biomateriale

ASPECTE GENERALE DESPRE BIOMATERIALE CARACTERISTICILE MATERIALELOR CERAMICE SI COMPOZITE Biomaterialele sunt produse de natură anorganică sau...

Înregistrarea Mărcilor

1. Rolul si funcţiile mărcilor Apariţia mărcilor a avut loc în timpuri străvechi, în momente greu de precizat. Din dorinţa de a-şi proteja...

Tratamente Termice

1. Carburarea Metoda de carburare descrisă se poate aplica pe instalaţii de tratament termic în strat fluidizat încălzită cu gaz, unde faza de...

Materiale Magnetice Moi

Corespunzator destinatiei lor,la elaborarea materialelor magnetic moi se urmareste sa se obtina: - inductie remanenta mica; - permeabilitate...

Tehnologii avansate - obținerea polimerilor

Introducere. Generalitati Multe articole fabricate mai demult din lemn, metal sau alte materiale se fac astazi din material plastic. Toate...

Materiale

1.1. Generalitati In tehnica, obtinerea de produse impune neaparat si utilizarea categoriei de "material", ca parte componenta a "bazei materiale"...

Aurul și Argintul

Se crede ca aurul a fost descoperit inaitea cuprului . Cules sub forma unor bucati stralucitoare din nisipurile raurilor si depunerile aluvionare ,...

Te-ar putea interesa și

Înregistrarea paralelă a fluxurilor de rezultate în cele două circuite contabile la SC Ceramar SA Baia Mare

INTRODUCERE Realizările societăţii moderne ne arată că dezvoltarea economiei de piaţă şi sporirea gradului de complexitate a acesteia necesită...

Materiale pentru echipamente din industria alimentară - Mașina de tocat carne

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI Prelucrarea cărnii, ca şi celelalte ramuri ale industriei alimentare, necesită o serie de maşini, utilaje şi instalaţii...

Materiale folosite în industria aerospațiala

În industria constructiilor aerospatiale, de exemplu, 70% din sectorul termic al navetei spatiale Columbia a fost realizat cu placute de rasini...

Tehnică de microscopie atomică - AFM

1. INTRODUCERE Microscopia de forţă atomică (AFM) este utilizată pentru investigarea proprietăţilor de suprafaţă ale materialelor utilizate în...

Coroziunea și anticoroziunea materialelor metalice în industria alimentară

COROZIUNEA ŞI ANTICOROZIUNEA MATERIALELOR METALICE UTILIZATE ÎN ECHIPAMENTE ŞI AMBALAREA PRODUSELOR ALIMENTARE 1.Introducere Coroziunea este un...

Adsorbanți alimentari - oxizi de aluminiu

1. Introducere Adsorbţia (v. Adsorbţie) este procesul unitar bazat pe reţinerea substanţelor impurificatoare (sorbaţi) pe corpuri solide sau...

Coroziunea Microbilogic

1.1. Materiale metalice şi aliaje folosite în industria alimentară În industria alimentară, materialele matalice sunt folosite pentru construirea...

Structura și performanțele materialelor ceramice

MATERIALE CERAMICE - STRUCTURA, PROPRIETATI SI MODALITATI DE OBTINERE 1. CARACTERIZAREA MATERIALELOR CERAMICE Materialele ceramice sunt de...

Ai nevoie de altceva?