Arteriopatia cromică obliterantă

Laborator
7/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1269
Mărime: 7.00KB (arhivat)
Publicat de: Marta Niculae
Puncte necesare: 0

Extras din laborator

ARTERIOPATIA OBLITERANTA CRONICA

A MEMBRELOR INFERIOARE

DEFINITIE

Arteriopatia obliteranta cronica a membrelor inferioare este o afectiune arteriala de natura obstructiva care are drept consecinta reducerea

fluxului sanguin catre membrele inferioare, secundar reducerii lumenului (interiorul unui conduct) vascular.

CAUZELE OBSTRUCTIEI ARTERIALE

Cel mai frecvent este implicata ateroscleroza (depunerea de lipide insotita de aparitia de tesut fibros (cicatricial) urmata de ingrosarea peretelui vasului, formand adevarate placi pe peretii interiori ai vaselor).

Progresia leziunii catre stenoza critica (ocuparea a peste 50-70% din diametrul vasului) se face prin doua mecanisme: (1) cresterea placii aterosclerotice si (2) aparitia de fisuri in stratul superficial (spre lumen) al placii cu formarea unui tromb (cheag).

Trombusul se formeaza prin aglomerarea si aderarea la peretele vasului si intre ele a trombocitelor, acestea fiind activate de orice discontinuitate a stratului intimal (stratul din interior) al vasului. In acest proces sunt prinse si celelalte celule din sange (eritrocite, leucocite) si anumite proteine din sange (fibrina). Trombusul poate fi distrus (lizat) spontan (dispare plusul de stenoza), se poate organiza (fibroza) determinand persistenta gradului de stenoza dobandit sau se poate desprinde de la locul formarii, determind o ocluzie (astuparea unui vas) in aval. Aparitia fisurilor (deci, evolutia stenozei) este imprevizibila.

FACTORII DE RISC AI ATEROSCLEROZEI

Cei mai importanti factori de risc recunoscuti pentru ateroscleroza sunt: hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala si fumatul (factori de risc majori). Fumatul accelereaza dezvoltarea aterosclerozei si aparitia trombozei la nivelul placii ateromatoase. Riscul aparitiei fenomenelor ischemice este de 4-5 ori mai mare la fumatori fata de nefumatori. Acest risc se reduce rapid dupa eliminarea fumatului.

Alti factori implicati in ateroscleroza:

- alimentatia bogata in grasimi saturate (solide), colesterol, calciu,

- consum de alcool,

- sedentarism,

- obezitatea,

- diabetul zaharat,

- sexul masculin,

- istoric familial de ateroscleroza,

- varsta.

RASPUNSUL ORGANISMULUI LA STENOZA

Exista doua modalitati de raspuns al organismului, acestea avand scopul de a reduce efectul stenozei asupra fluxului sanguin.

Primul mecanism, denumit remodelare arteriala, face ca placa de aterom sa se deplaseze catre exteriorul vasului prin subtierea peretelui de sub aterom, la care se adauga dilatarea peretelui sanatos situat in partea opusa placii, pastrandu-se astfel un flux sanguin nemodificat.

Al doilea mecanism compensator este reprezentat de realizarea unei circulatii colaterale care sa compenseze deficitul de flux prin vasul principa. Gradul de dezvoltare al circulatiei colaterale este cel mai important element in evolutia si prognosticul arteriopatiei obliterante.

MANIFESTARI CLINICE

Manifestarile clinice pot surveni mult timp dupa aparitia leziunilor, putand ramane asimptomatice toata viata. Manifestarile clinice de datoresc ischemiei consecutive scaderii fluxului sanguin prin vasul interesat. Acestea pot aparea, pentru inceput, in timpul efortului, cand debitul sanguin in membrele inferioare creste in mod normal de 10-20 de ori.

Claudicatia intermitenta este, pentru majoritatea cazurilor, primul simptom. Se manifesta ca o crampa musculara localizata cel mai frecvent in molet (zona posterioara a gambei), care apare la efort (la mers) si care dispare la scurt timp (minute) dupa incetarea efortului. Durerea poate fi resimtita in regiunea fesiera sau coapsa daca stenoza este situata mai sus (bifurcatia aortei, arterele iliace comune) sau la nivelul plantei (talpa piciorului) in stenozele joase (care intereseaza arterele de sub genunchi).

Claudicatia intermitenta este relativ stabila in timp. La aproximativ 80% din bolnavi durerea apare la acelasi efort mult timp (medie 2,5 ani).

Asociate claudicatiei intermitente pot fi intalnite: picior rece, palid, amorteli, furnicaturi, deficit sexual (in obstructiile inalte), atrofia musculaturii interesate.

Aparitia durerii in repaus semnifica progresia stenozei. Durerea este mai intensa noaptea, in primele stadii este localizata distal (degete, picior) si se atenueaza daca membrele inferioare sunt tinute atarnand la marginea patului. In timp durerea devine permanenta si mai intensa si apar modificari ale tegumentelor (ulcere, gangrena a extremitatilor - degetelor).

Examenul membrelor evidentiaza: puls arterial slab sau absent la un anumit nivel, pilozitate scazuta, unghii ingrosate si fisurate, tegumente subtiri, atrofii musculare, ulcere cutanate.

Preview document

Arteriopatia cromică obliterantă - Pagina 1
Arteriopatia cromică obliterantă - Pagina 2
Arteriopatia cromică obliterantă - Pagina 3
Arteriopatia cromică obliterantă - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Arteriopatia Cromica Obliteranta.doc

Alții au mai descărcat și

Microbiologie

CAPITOLUL I NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1 ISTORIA DEZVOLTARII MICROBIOLOGIEI Ziua de nastere a bacteriologiei – 24 aprilie 1676, când Anthonie van...

Lucrări practice microbiologie

1. INTRODUCERE “În domeniul observaţiei, hazardul nu favorizeazå decât minţile pregătite” - L. Pasteur Existenţa lumii microbiene a rămas...

Laboratoare Ape

DETERMINAREA INDICATORILOR DE CALITATE PENTRU CARACTERIZAREA APELOR DE SUPRAFAŢĂ. CARACTERISTICI CHIMICE Conform legislaţiei naţionale şi...

Ai nevoie de altceva?