Extras din laborator
1. Informatica șisocietatea
1.1. Prelucrarea informațiilor
- Calculatorul a fost inventat de om pentru a-l ajuta să prelucreze informații foarte ușor, într-un timp extrem de scurt, cu foarte mare acuratețe, o mare cantitate de informațiefoarte complexă.
- Prelucrarea informațieis-a făcut dintotdeauna. Prelucrarea voluntară a informațieis-a făcut însă abia atunci când babilonienii au scris primele semne cuneiforme pe tăblițelede lut. Prima manifestare a prelucrării informațieia fost scrisul. Pot fi puse în evidențădouă tipuri de prelucrări de informații:
- prelucrarea textelor = scrisul
- prelucrarea numerelor = calculul numeric.
- Prelucrarea automată a informațieia fost posibila o data cu aparițiacalculatoarelor electronice. Scopul utilizării unui calculator este de a prelucra informația.
- Informațiaprelucrată poate fi formată din
- texte
- numere
- imagini
- sunete
- Informația este păstrată pe diferite medii de memorare, în diferite formate, sub formă de date.
- Transformarea datelor în informațiia apărut o dată cu omul. De la primele reprezentări ale unor cantitățicu ajutorul degetelor, al pietricelelor sau al bețișoarelor, șide la manipularea manuală a acestor obiecte pentru a afla câte zile mai sunt până la un anumit eveniment sau câte animale au fost vânate sau câțirăzboinici are tribul vecin, putem spune că are loc un proces de transformare a datelor in informații.
- Degetele, pietricelele șibețelereprezintă datele, iar ceea ce se obțineprin manipularea lor (numărul de animale vânate, numărul de zile, numărul de războinici) reprezintă informația.
- Prelucrarea datelor cu ajutorul calculatorului se face cu viteza și se obțininformațiicare au diferite moduri de reprezentare
- Calculatorul nu știesă prelucreze decât șiruride cifre binare, care pot fi modelate fizic prin impulsuri de curent, cu două niveluri de tensiune, ce corespund celor două cifre binare, 0 și1. Datele sunt codificări binare ale informațieiexistente în exteriorul calculatorului. În cazul prelucrării automate, datele sunt reprezentate prin obiecte pe care le poate manipula calculatorul, adică șiruride biți.
- Din punct de vedere al unei prelucrări automate a informației, diferențadintre dată șiinformațieeste:
- Informațiaeste un mesaj care înlătură necunoaștereaunui anumit eveniment șiare caracter de noutate. Informațiilesunt interpretate de oameni.
- Dataeste reprezentarea informațieiîn interiorul calculatorului. Calculatorul nu înțelege conținutulacestor date, el numai le prelucrează, prin operațiispecifice fiecărui tip de dată. În urma prelucrării datelor, calculatorul poate furniza omului informații.
- Pentru a rezolva o anumită sarcină, trebuie să cunoaștemmodul în care se poate face acest lucru adică trebuie să găsim un set de pașipe care trebuie să-i executăm ca să realizăm sarcina. Acest set de pașiformează algoritmulpentru rezolvarea problemei respective. Denumirea vine de la matematicianul arab Al-Khwarizmi
- Studiul algoritmilor a fost o disciplină a matematicii, prin care se căuta să se găsească un set de instrucțiuniprin care să se descrie rezolvarea oricărei probleme dintr-o anumită categorie (algoritmul lui Euclid pentru găsirea celui mai mare divizor comun dintre două numere, algoritmul împărțiriiunui număr, algoritmul extragerii rădăcinii pătrate dintr-un număr, algoritmul conversiei unui număr reprezentat în baza zece într-un număr reprezentat într-o altă bază de numerațieetc.)
- Un calculator, pentru a putea rezolva o anumită sarcină, trebuie să cunoască algoritmul de rezolvare a problemei. Această informației se transmite calculatorului prin intermediul unui program. Deoarece limbajul natural (limbajul prin care comunică oamenii) nu este înțelesde calculator, care este construit astfel încât să poată prelucra numai cifre binare, programul prin care i se comunică algoritmul este scris într-un limbaj de programare.
- Limbajul de programare este un limbaj artificial care, prin instrucțiuni, descrie operațiilede prelucrarepe care trebuie să le execute calculatorul. El îi permite omului să comunice cu calculatorul deoarece fiecare instrucțiunedin limbajul de programare va fi tradusă într-un grup de instrucțiuniîn limbaj mașină, adică un șirde bițicare au o anumită semnificațiepentru calculator. Acest limbaj se numeștelimbaj mașinădeoarece este propriu fiecărui calculator, fiind implementat -cu ajutorul circuitelor electronice -în procesor.
- O sarcină se poate rezolva cu ajutorul calculatorului numai dacă modul în care se rezolvă poate fi descompus în pași, pentru a putea fi descris cu ajutorul unui algoritm, deoarece calculatorul este o mașinăalgoritmică.
- Dezvoltarea prelucrării automate a informațiilorcu ajutorul calculatorului s-a făcut în două direcții:
- dezvoltarea echipamentelor, astfel încât acestea să fie capabile să stocheze cât mai multă informație, pe care să o prelucreze cu viteză cât mai mare, folosind algoritmi cât mai complecși,
- găsirea de noi algoritmi, cât mai performanți, pentru rezolvarea problemelor complexe șiîmbunătățireatehnicilor de reprezentare șicomunicare a lor.
Calculator construit in 1951, functionalsi azi. Cântăreștepestedouătoneșifuncționeazăpelămpi, releemecaniceșibenzide hârtie
Preview document
Conținut arhivă zip
- Informatica si societatea.pdf