Laboratoare TPP

Laborator
9/10 (1 vot)
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 6402
Mărime: 80.30KB (arhivat)
Publicat de: Panagachie Chiș
Puncte necesare: 0

Extras din laborator

DETERMINAREA REZISTENŢEI LA ŞOC

Metoda se aplică epruvetelor confecţionate din produse semifinite şi finite (injectate, presate), inclusiv materialelor stratificate. Rezultatele obţinute depind de forma obiectelor şi de condiţiile lor de obţinere.

Încercarea se face cu ciocanul pendular Charpy. Se folosesc două tipuri de epruvete: cu şi fără crestătură.

Rezistenţa la şoc a epruvetelor fără crestătură, an, este lucrul mecanic consumat pentru ruperea la încovoiere prin şoc a epruvetei, raportat la suprafaţa secţiunii transversale a epruvetei, calculată înainte de încercare. Rezistenţa la şoc a epruvetei cu crestătură, ak, este lucrul mecanic consumat pentru ruperea la încovoiere prin şoc, raportat la suprafaţa secţiunii transversale a epruvetei în dreptul crestăturii. Se calculează raportul an/ak.

Epruvetele fără crestătură au formă paralelipipedică cu lungimea de 120±2 mm (sau 50±2 mm pentru epruvetele mici), lăţimea 15±0.5 mm (6±0.2 mm pentru epruvetele mici) şi grosimea de 10±0.5 mm (4±0.2 mm pentru epruvetele mici). Epruvetele cu crestătură au forma şi dimensiunile prezentate în schiţa următoare:

APARATURĂ

Ciocanul pendular

Ciocanul pendular serveşte la determinarea rezistenţei la şoc a materialelor. Această determinare se face pentru a aprecia casanţa materialelor, adică modul lor de comportare la şocuri.

Încercările se fac cu un sistem pendular obişnuit. Se efectuează mai multe încercări la temperatura camerei, folosind epruvete de mai multe dimensiuni.

Descrierea aparatului

Ciocanul pendular este prevăzut cu două ciocane care pot fi schimbate (de 10 şi, respectiv, 40 kg). Ciocanul este fixat prin două şuruburi de un ax care se mişcă în lagăre. În poziţia iniţială ciocanul este ţinut de un opritor şi face cu verticala un unghi de 1600. Desfăcând opritorul, ciocanul cade şi în poziţia cea mai de jos loveşte corpul de probă, îl sparge şi pendulează mai departe în partea opusă. Înălţimea la care se ridică după sfărâmarea probei este indicată de un ac mobil, care se mişcă pe scală, scală divizată în kgf•cm. Din această înălţime rezultă lucrul mecanic remanent în ciocan după sfărâmarea probei. Diferenţa dintre înălţimea de cădere şi cea de ridicare (ţinând seama de lucrul mecanic total al ciocanului), dă lucrul mecanic de lovire preluat de probă. Frecarea pendulului şi a acului indicator este respectată pe dimensiunile scalei, astfel încât nu trebuie făcute scăderi speciale pentru pierderile de frecare în gol. Valoarea obţinută la o probă se transformă pentru lucrul mecanic de lovire în „lucru specific de şoc” şi se raportează la 1 cm2 secţiune de probă.

Aparatul este prevăzut cu două perechi de plăci de susţinere a probelor ce se pot schimba între ele, distanţa dintre ele fiind de la 40 la 70 mm.

Montarea ciocanului pendular

Aparatul trebuie aşezat pe un suport neted, perfect orizontal, pentru a se obţine rezultate exacte. Trebuie verificat ca acul indicator să se deplaseze pe scală până la diviziunea 0 kgf•cm, când pendulul este lăsat să cadă liber, fără corp de probă. Se admit devieri mici. Acul indicator este astfel conceput încât influenţa frecării în rulment nu modifică simţitor rezultatul.

Preview document

Laboratoare TPP - Pagina 1
Laboratoare TPP - Pagina 2
Laboratoare TPP - Pagina 3
Laboratoare TPP - Pagina 4
Laboratoare TPP - Pagina 5
Laboratoare TPP - Pagina 6
Laboratoare TPP - Pagina 7
Laboratoare TPP - Pagina 8
Laboratoare TPP - Pagina 9
Laboratoare TPP - Pagina 10
Laboratoare TPP - Pagina 11
Laboratoare TPP - Pagina 12
Laboratoare TPP - Pagina 13
Laboratoare TPP - Pagina 14
Laboratoare TPP - Pagina 15
Laboratoare TPP - Pagina 16
Laboratoare TPP - Pagina 17
Laboratoare TPP - Pagina 18
Laboratoare TPP - Pagina 19
Laboratoare TPP - Pagina 20
Laboratoare TPP - Pagina 21
Laboratoare TPP - Pagina 22
Laboratoare TPP - Pagina 23
Laboratoare TPP - Pagina 24
Laboratoare TPP - Pagina 25
Laboratoare TPP - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Laboratoare TPP
    • Finetea firelor.doc
    • Proprietatile cauciucurilor vulcanizate.doc
    • Rezistenta la plesnire.doc
    • Rezistenta la soc.doc
    • Sudabilitatea_foliilor.doc

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Te-ar putea interesa și

Filierea cărnii de bovine

Filiera cărnii de Bovine Asigurarea hranei populatiei din Romania in cantitate si calitatea corespunzatoare nevoilor creste iar aceasta reprezinta...

Lucrări de laborator - TCD

LUCRAREA NR.1 ANALIZA STATISTICA A PRECIZIEI DIMENSIONALE LA PIESELE DIN PRODUCTIA DE SERIE PRIN DETERMINAREA PROCENTULUI DE PIESE BUNE SI...

Ai nevoie de altceva?