Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă

Laborator
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7647
Mărime: 829.54KB (arhivat)
Publicat de: Norbert B.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Visa, Moldovan M.D.
Universitatea Transilvania din Braşov Facultatea Design de Produs şi Mediu – Design Industrial

Extras din laborator

1. Identificati 5 definitii pentru termenul “sustenabil”

• sustenábil, -ă adj. 1. (despre probe, argumente, idei etc.) care poate fi susţinut.

• sustenabilitate (‹ engl. sustainable) s. f. calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. conferința mondială asupra mediului de la rio de janeiro din 1992 a acordat o atenție deosebită acestui concept, care implică stabilirea unui echilibru între creșterea economică și protecția mediului și găsirea de resurse alternative. când se referă la dezvoltarea economică de ansamblu a unei țări sau regiuni, este de obicei preferat termenul sinonim dezvoltare durabilă.

• sustenabilitatea-poate fi definită pe scurt ca: ”un mod de viaţă mai puţin egoist”,”un nou mod de a considera ceea ce facem şi cum facem”,”de a proteja biosfera, de a minimiza suferinţa umană, de a atinge longevitatea umană şi a ecosistemului şi o bunăstare comună”

• sustenabilitate inseamna a gasi un echilibru intre nevoile economice, de mediu si sociale.

• sustenabil-sinonime: admisibil, corect, decent, onest, bun, satisfăcător, mulţumitor, convenabil, potrivit, rezonabil, sustenabil,tolerabil, suportabil.

2. Identificati 5 definitii pentru termenul “dezvoltare”

• dezvoltá, dezvólt, vb. i. 1. refl. (despre materie și despre fenomenele naturii și ale societății) a trece de la o stare calitativă veche la alta nouă, de pe o treaptă inferioară la alta superioară, de la simplu la complex. ♦ tranz. a amplifica în mod creator (o doctrină, o teorie, o idee), a completa cu idei noi. ♦ a se extinde dobândind proporții, însemnătate, forță; a crește, a se mări. ♦ (despre ființe) a evolua crescând treptat (în sens fizic); a crește; (despre oameni) a evolua treptat (în ceea ce privește intelectul).

• dezvoltáre s. i. 4. v. evoluție. 5. v. progres. 6. curs, desfășurare, evoluție, mers, (munt.) șiretenie. (~ evenimentelor.) 7. v. extindere. ii. v.degajare.

• termenul dezvoltare poate însemna:

- în general: un proces de transformare, de schimbări cantitative și calitative (de exemplu a productivității muncii) care are mai multe faze ca: proiect, cercetare, realizare.

- în societate: dezvoltarea unei culturi sau a unui eveniment economic sau politic care poate lua amploare, proporții neașteptate.

• a dezvoltá dezvólt tranz. 1) a face să se dezvolte. 2) (doctrine, teorii etc.) a completa cu idei noi; a aprofunda; a adânci. 3) (subiecte, idei etc.) a expune în mod amănunțit; a reda pe larg; a desfășura. 4)(căldură, energie etc.) a face să se producă; a produce. /orig. nec.

• dezvoltá vb. i. 1. a evolua. (o ființă care se ~.) 2. v. crește. 3. a se împlini. (s-a mai ~ fizicește.) 4. a crește, a trăi, a vegeta. (ciupercile se ~ în sol bogat.) 5. a avansa, a evolua, a înainta, a progresa, a propăși, (înv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism înv.) a prohorisi, (fig.) a crește. (o țară care se ~ continuu.) ii. v. degaja

3. Identificati 10 definitii ale conceptului de “dezvoltare durabila” (concept general)

• "Dezvoltarea durabilă este acel proces de dezvoltare care răspunde nevoilor actuale fără a periclită capacitatea generaţiilor viitoare de a răspunde propriilor lor nevoi. [.....] Pentru că dezideratul dezvoltării durabile să poată fi atins, protecţia mediului va constitui parte integrată a procesului de dezvoltare şi nu poate fi abordată indepedent de acesta.

• Conceptul de Dezvoltare durabilă desemnează totalitatea formelor și metodelor de dezvoltare socio-economică care se axează în primul rând pe asigurarea unui echilibru între aspectele sociale, economice și ecologice și elementele capitalului natural.

• Cea mai cunoscuta definitie a dezvoltarii durabile este cea data de Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (WCEF) în raportul:"Viitorul nostru comun", cunoscut si sub numele de "Raportul Bruntland": "dezvoltarea durabila este dezvoltarea care urmareste satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi".

• Satisfacerea necesităţilor prezentului, fără a se compromite dreptul generaţiilor viitoare la existenţă şi dezvoltare. (Legea nr.350 /2001 privind Amenajarea Teritoriului şi Urbanismul şi Raportul Brundtland al CMMD din 1997.) Conceptul priveşte ecologia, economia şi aria socială. Dezvoltarea durabilă respecta resursele naturale şi ecosistemele, suport al vieţii pe Pământ, garantează folosirea acestora într-un mod eficient economic, dar fără a pierde din vedere scopuri sociale, precum luptă contra sărăciei, împotriva inegalităţilor, împotriva excluderilor, prin căutarea echităţii.

• “Dezvoltarea durabila corespunde cerintelor prezentului fara sa compromita posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati ” – Comisia Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator si Dezvoltare

• “Durabilitatea se refera la capacitatea unei societati, ecosistem, sau orice asemenea sistem existent de a functiona continuu intr-un viitor nedefinit fara a ajunge la epuizarea resurselor cheie”- Robert Gilman, Presedinte Institutului Context.

• “Durabilitatea este doctrina de urgenta prin care dezvoltarea si progresul economic trebuie sa aiba loc si sa se mentina de-a lungul timpului, in limitele stabilite de ecologie in sensul cel mai larg- prin interdependenta fiintelor umane si slujbelor lor, biosferei si legilor fizicii si chimiei care o guverneaza… Rezulta ca protectia mediului si dezvoltarea economica sunt intr-adevar procese antagonice” – William D. Ruckelshaus, “Toward a Sustainable World,” Scientific American, September 1989.

• “Cuvantul durabil (de sustinere) are radacini in limba latina, subtenir insemnand “a stavili/retine” sau “a sprijini de jos”. O comunitate trebuie sa fie sprijinita de jos-de catre locuitorii actuali si viitori. Unele locuri, prin combinarea specifica a caracteristicilor fizice, culturale si poate spirituale, inspira oamenii sa aiba grij de comunitatea lor. Acestea sunt locurile in care durabilitatea are cele mai mari sanse de existenta (mentinere) – Muscoe Martin, “A Sustainable Community Profile,” from Places, Winter 1995.

• Politică de dezvoltarea durabilă îşi propune să creeze condiţii pentru o calitate mai bună a vieţii: atât prin stimularea creşterii economice cât şi prin protejarea resurselor naturale şi a integrităţii mediului. Că să se atingă acest obiectiv, trebuie să existe un echilibru între acţiunile şi responsabilităţile pe care şi le asumă companiile, guvernele şi cetăţenii. United Nations este una dintre organizaţiile internaţionale care au susţinut de la început această politică. Organizaţia are în derulare mai multe iniţiative menite să stimuleze şi să monitorizeze implementarea programelor de dezvoltare durabilă.

• Dezvoltarea este durabila atunci cand are la baza atat obiective economice cat si obiective sociale si de mediu. Dezvoltarea durabila este un obiectiv fundamental al Uniunii Europene. Scopul abordarii este imbunatatirea continua a calitatii vietii si a bunastarii generatiilor prezente si viitoare, printr-o abordare integrata intre dezvoltarea economica, protectia mediului si justitie sociala.

4. Definiti conceptul de “dezvoltare durabila” pe baza enunturilor precedente

• dezvoltarea durabila este procesul de evoluare a unei comunitati intr-o armonie cu ecosistemul fara a periclita dauna urmoatoarelor generatii.

Identificati cate un exemplu de implementare a componentelor economiei durabile:

Preview document

Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 1
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 2
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 3
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 4
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 5
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 6
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 7
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 8
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 9
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 10
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 11
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 12
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 13
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 14
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 15
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 16
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 17
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 18
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 19
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 20
Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Design de Produs pentru Dezvoltare Durabila.docx

Alții au mai descărcat și

Studiul Procesului de Nitrozare după Variația Concentrației de NO2

Lucrare de laborator nr. 1 A.Studiul procesului de nitrozare după variația concentrației de NO2- Generalități: Azotul este unul dintre cele mai...

Biocombustibili de generația a II-a în industria de automobile

INTRODUCERE Producția sustenabilă a biocombustibililor reprezintă o tematică importantă. În consecință, Uniunea Europeană a stabilit anumite...

Chimia, Poluarea și Conservarea Solului

Emisia reprezintă eliminarea unei substanţe dintr-o sursă punctiformă sau difuză în atmosferă. Poluant - se înţelege orice substanţă solidă,...

Parametrii de Calitate a Apelor Freatice din Județul Sălaj

În tabelele prezentate mai jos vor fi redaţi câţva parametrii de calitate a apelor freatice din judeţul Sălaj, determinaţi la intervale diferite de...

Controlul poluanților în biosferă

Apa constitue leaganul vietii, prin proprietatile sale fizico-chimice participa activ la toate procesele vitale asigurind mentinerea si perpetuarea...

Fenomenul de Poluare

Cele mai des întâlnite forme de poluare sunt: poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferică). Aceste elemente de bază vieţii...

Evaluarea Gradului de Poluare a Solurilor cu Metalele Grele

Solul este un mediu complex şi dinamic, caracterizat de o faună şi floră specifice, de un ansamblu de elemente minerale şi organice şi de o...

Proprietățile fizico-chimice ale solurilor - PH-ul, umeditatea, conținutul de calciul schimbabil, conținutul de humus și ionilor de Cl

a) Determinarea umidităţii solului prin metoda gravimetrică Umiditatea sau conţinutul de apă în sol este definită ca fiind cantitatea de apă care...

Te-ar putea interesa și

Implicații ale Mondializării și Globalizării Piețelor Asupra Strategiilor de Produs

CAPITOLUL 1. IMPLICAŢII ALE MONDIALIZĂRII ŞI GLOBALIZĂRII PIEŢELOR 1.1. CARACTERISTICI ALE PROCESULUI DE GLOBALIZARE Comunitatea Europeană a...

Implementarea și Dezvoltarea Metodelor de Analiză Criterială în Proiectarea Durabilă a Produselor

Capitolul 1. Introducere în proiectarea industrială 1.1 Definirea proiectării inginereşti. În studiul ştiinţific se caută dezvoltarea unor...

Studiu și Dispozitiv - QP privind Desfacerea Cutiilor de Conserve

1.GENERALITATI 1.1 Declaratia de originalitate Prin prezenta declar ca lucrarea are caracter de originalitate, ea nefacand parte dintr o...

Auditul de Marketing la Constructorul de Automobile BMW

1. PREZENTAREA CONSTRUCTORULUI 1.1. PREZENTARE GENERALA Grupul BMW este unul dintre cei mai de succes producatori de masini din lume, desi, nu si...

Tehnologii neconvenționale

Prelucrarea materialelor metalice utilizand tehnologiile neconvenţionale în vederea obţinerii unor produse a apărut ca o necesitate obiectivă,...

Design și estetică - estetica ambientului Burj al Arab

Introducere La startul proiectului am avut de ales dintre mai multe teme, printre care se enumera Designul produselor, Designul Graficii...

Mixul de Marketing - Flipchart

Mixul de marketing este un concept esenţial al teoriei moderne a marketingului şi reprezintă „ansamblul de instrumente tactice de marketing...

Analiză Comparativă Privind Cultura Organizațională

„Organizaţiile au culturi tot aşa cum oamenii au personalitate”, conform afirmaţiei celor doi cercetători ai mediului corporatist Oswick si Grant,...

Ai nevoie de altceva?