Extras din licență
1.1. DENUMIREA OBIECTIVULUI PROIECTAT
Proiectarea unei secţii de obţinere a specialităţilor din carne: piept fiert-afumat şi muşchi picant Azuga.
1.2 CAPACITATEA DE PRODUCŢIE
Secţia va avea o capacitate de producţie de 3000 kg zilnic, din care 2000 kg piept fiert-afumat şi 1000 kg muşchi picant Azuga
1.3 JUSTIFICAREA ALEGERII TEMEI PROIECTULUI
În aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare cu valoare biologică superioară, un rol deosebit de important îl au produsele animale şi, dintre acestea, carnea şi produsele derivate.
Este cunoscut faptul că indicatorul de bază al puterii economice a unui stat şi al gradului de civilizaţie (creativitate) al populaţiei umane, îl reprezintă consumul de carne pe cap de locuitor.
România realizează un consum total de carne de 63,5kg/locuitor/an, spre deosebire de Franţa, care a înregistrat un consum în ceea ce priveşte carnea de 110,5kg/locuitor/an.
Obiceiurile alimentare necorespunzătoare asociate cu sedentarismul, stresul psihic, pot duce la efecte negative asupra desfăşurării metabolismului omului, de aceea trebuie să se adopte soluţii optime de proiectare a produselor alimentare astfel încât acestea să fie optime pentru organism.
Astăzi, în lume, fiecare procesator se întreabă ce produce şi cum produce pentru a realiza alimente de calitate superioară şi venituri satisfăcătoare.
Carnea, ca atare sau prelucrată, are mare semnificaţie în alimentaţia omului. Ea are un important rol energetic şi plastic, constituind un aliment complet, cu valoare nutritivă şi biologică ridicate, şi procesată în anumite condiţii, produsele obţinute sunt şi convenabile sub raportul preţului.
De aceea, pe plan mondial şi naţional se urmăreşte creşterea cantitativă, îmbunătăţirea calitativă şi sporirea economicităţii produselor din carne.
Această lucrare are ca obiectiv proiectarea unei secţii cu o capacitate de
producţie de 2000 kg Piept fiert-afumat şi 1000 kg Muşchi picant Azuga pe zi.
Secţia urmăreşte două scopuri principale :
obţinerea de produse cu o valoare nutritivă mare, cu caracteristici organoleptice şi caracteristici de inocuitate bune, acestea reprezentând cele trei puncte ale ,,triunghiului calităţii’’, reprezentarea sintetică a calităţii produselor alimentare ;
obţinerea acestor produse la preţuri de producţie relativ mici, ceea ce atrage după sine preţuri competitive cu cele existente pe piaţă.
Produsele obţinute sunt produse de o calitate foarte bună, cu o compoziţie care se încadrează perfect în STAS, la limita superioară în ceea ce priveşte procentul de proteine şi spre limita inferioară în ceea ce priveşte procentul de apă.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Proiectarea unei Sectii de Obtinere a Specialitatilor din Carne.doc