Analiza pieței serviciilor de sănătate

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 10620
Mărime: 87.08KB (arhivat)
Publicat de: Lazin Maria
Puncte necesare: 11
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea din Oradea, Oradea
Specializare: Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I. SERVICIILE - ASPECTE TEORETICE 4
  3. 1.1. Notiunea de serviciu 4
  4. 1.1.1. Definirea conceptului de servicii 5
  5. 1.1.2. Caracteristicile serviciilor 7
  6. 1.1.3. Clasificarea serviciilor 8
  7. 1.2. Rolul serviciilor 9
  8. 1.2.1. Interdependențele serviciilor în economie și societate 10
  9. 1.2.2. Contribuția serviciilor la creșterea economică 11
  10. 1.2.3. Finanțarea serviciilor de sănătate din România 11
  11. CAPITOLUL II. PIAȚĂ SERVICIILOR DE SĂNĂTATE ȘI CARACTERISTICILE ACESTEIA 13
  12. 2.1. Clasificarea serviciilor de sănătate 14
  13. 2.2.Caracteristicile cererii și a ofertei pentru serviciile de sănătate 15
  14. 2.3.Marketingul serviciilor medicale 16
  15. 2.4.Optimizarea cererii de servicii medicale 17
  16. 2.5.Eșecul pieței serviciilor de sănătate 18
  17. 2.6.Calitatea serviciilor medicale 19
  18. CONCLUZI 21
  19. BIBLIOGRAFIE 22

Extras din licență

INTRODUCERE

În ultimii ani, serviciile au jucat un rol extrem de important în dezvoltarea economiei și a societății, aducând o contribuție covârșitoare la realizarea produsului intern brut și a ocupării forței de muncă, toate acestea conducând la dezvoltarea economică.

Diversificarea și dezvoltarea serviciilor a fost determinată de progresul tehnologic, creșterea cererii de servicii din partea antreprenorilor și a publicului. În țara noastră a fost elaborată o nouă clasificare în anul 1992 a activităților economice naționale (CAEN), folosirea acestuia este obligatorie pentru toate persoanele juridice și fizice care își au centrul de activitate pe teritoriul României de la 1 ianuarie 1998. Dezvoltarea CAEN a fost dictată, pe de o parte, de necesitatea coordonării înregistrărilor legate de integrarea României în structurile europene și euro-atlantice.

Una dintre condițiile acestei integrări a fost asigurarea comparabilității datelor și rezultatelor statistice. Realizarea unui schimb eficient de informații. Similar cu Clasificarea internațională, CAEN este o clasificare arborescentă care conține secțiuni, subsecțiuni, divizii, grupuri și clase bazate pe modelul său de dezvoltare. Serviciile de sănătate sunt identificate cu litera „N”, care corespunde primului nivel de agregare.

În România, serviciile de sănătate sunt foarte importante, ca în orice economie, pentru că de asta depinde viața întregii omeniri. Serviciile de sănătate din țările est-europene diferă semnificativ ca și calitate de cele disponibile în cele mai vechi state membre ale Uniunii Europene, situație care există de mult timp. În această situație se încadrează și România, dar acest lucru este o consecință a faptului că țările vest europene dezvoltate preferă să ofere salarii și condiții de muncă mult mai bune doctorilor cu o pregătire specializată din țara noastră.

Sistemul de sănătate românesc trebuie reformat din două puncte de vedere: pentru a face față problemelor complexe pe care le implică fenomenul de îmbatrânire a populației și pentru a se orienta spre activități de prevenire care pun accent pe întărirea schimbării comportamentelor în rândul populației generale, întrucât populația României nu este suficient de înțeleaptă pentru a reacționa într-un mod deschis la faptul că trebuie să meargă la un control medical general periodic. Pe de altă parte însă, în România, multe persoane nu au posibilitatea să efectueze măcar o serie de analize de rutină, așa că este esențial ca aceste servicii de sănătate riguroase să fie duplicate de politicile sociale care oferă servicii de sănătate și sociale pentru persoanele vârstnice, precum și promovarea activității fizice și participarea acestora la activități sociale, care promovează stima de sine, autonomia dar și independența persoanelor în etate. O țară cu un număr mare de persoane în vârstă nu înseamnă neapărat că este o țară inactivă și consumatoare de resurse. Dimpotrivă, trebuie să regândim lumea muncii a pensionarilor și să reevaluăm experiențele de viață ale pensionarilor care sunt benefice pentru familiile și comunitățile lor.

O a doua direcție pe care ar trebui să o ia reforma sănătății este concentrarea politicii pe prevenirea bolilor. Privind ratele de mortalitate pe cauze, numărul deceselor din cauza bolilor cardiovasculare este în creștere atât la tineri, cât și la vârstnici, iar procentul deceselor cauzate de cancer a crescut semnificativ, în special în rândul tinerilor și femeilor.

Schimbarea acestor tendințe necesită promovarea unui stil de viață sănătos, a unei alimentații echilibrate, a inactivității fizice, a combaterii stresului și a consumului de tutun și alcool. În plus, consolidarea serviciilor de sănătate și sociale în zonele rurale vă contribui la îmbunătățirea accesului oamenilor la aceste servicii.

Protecția sănătății este un serviciu foarte important pentru cetățeni. Rezumate sub termenul general „sănătate”, aceste servicii au că scop asigurarea sănătății oamenilor, menținerea și restabilirea productivității forței de muncă, și astfel crearea condițiilor materiale de viață ale omenirii și contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții.

Anumiți indicatori ai acestor servicii pot fi analizați pentru a vă caracteriza starea de sănătate. De exemplu, suma alocată din buget sau procentul din PIB, evoluția și structura personalului medical, profesiile și nivelurile de pregătire, baza materială, numărul rezidenților care se întorc în paturile de spital sau medici.

CAPITOLUL I. SERVICIILE - ASPECTE TEORETICE

1.1. Notiunea de serviciu

Importanța tot mai mare a serviciilor în economie, creșterea rapidă și dezvoltarea remarcabilă din ultimele decenii au stârnit îngrijorări cu privire la cunoașterea și definirea conceptelor de servicii în acest domeniu. Dar mai întâi trebuie să definim conceptul de produs.

Serviciile, ca și bunurile, sunt rezultatul nevoilor sociale existente pe piață la un anumit moment în timp. Privite din această perspectivă, serviciile sunt rezultatul unor activități sociale utile care răspund nevoilor materiale și spirituale ale națiunii și ale sistemului economic în ansamblu.

Academia Franceză de Comerț definește un serviciu drept „ansamblul de beneficii sau satisfacții obținute de beneficiarul serviciului sau dreptul de utilizare prin folosirea bunurilor obținute direct sau obținute”. Această definiție subliniază simultaneitatea producției și consumului, pe de o parte, și aspectul complementarității bunurilor și serviciilor (mijloace de transport, calculatoare, dispozitive medicale) pe de altă parte.

Serviciile sunt implicate direct sau indirect în toată activitatea economică și contribuie din ce în ce mai mult la progresul general. Relația dintre servicii și creșterea economică ar trebui luată în considerare și în ceea ce privește contribuția acestora la eficiența activității generale. Asemenea contribuții sunt justificate de faptul că serviciul influențează optimizarea structurilor de producție.

Răspunsul la nevoile utilizatorilor finali și la ritmul de dezvoltare. În același timp, acest serviciu contribuie la organizarea științifică și rațională a diferitelor procese și activități, la desfășurarea armonioasă și neîntreruptă a acestora, la realizarea echilibrului macroeconomic, sau la determinarea ritmului de dezvoltare a diferitelor sectoare și sectoare din conexiunile acestora. Interdependența dintre activitățile de exploatare a activelor care depășesc resursele de care dispune societatea.

Un alt aspect prin care pot fi definite serviciile este relația dintre furnizorii de servicii și destinatarii serviciilor. Spre deosebire de producătorii de bunuri, care în cele mai multe cazuri nu știu cine vor fi cumpărătorii sau utilizatorii bunurilor lor, prestatorii de servicii au o relație directă cu consumatorii, iar prestarea serviciilor este directă către consumatori instrucțiuni specifice pentru utilizatorii consumatori.

Aceasta este definiția lui Hill ca serviciu: O schimbare în starea unei persoane sau a proprietății care rezultă din munca în numele unei alte entități.

Serviciile, în funcție nu numai de conținutul lor, ci și de contribuția lor la creșterea economică, pot fi împărțite în servicii intensive în muncă (cu o proporție mare de lucrători manuali sau slab calificați) și servicii de informații (număr mai mic de personal necesar, dar competențe).

Cu cât structura industriei terțiare este dominată de serviciile de informații (cercetare științifică, educație, IT), cu atât contribuția acesteia la dezvoltarea economică și socială este mai mare.

Bibliografie

[1]. Cetină, I., Brandabur, R., Constantinescu, M. - Marketingul serviciilor - teorie și aplicații, Editura Uranus, București, 2006 ;

[2]. Cosmescu Ion, Ilie Livia-Economia serviciilor, Editura Universității “Lucian Blaga”din Sibiu, Sibiu, 1999;

[3]. Crie D., Chebat J.C.- Health Marketing-Toward an integrative perspective, Journal Of Business Research, 2013;

[4]. Dumazedier, J. - Vers une civilisation du loisir, Editions du Seuil, Paris, 1962 ;

[5]. Druguș,L.-Managementul sănătății.Editura Sedcom Libris,Iași,2003 ;

[6]. Elefanti M., Brusoni M., Mallarini E.-La qualità nella Sanità, Egea, 2003;

[7]. Fr. Ecalle-L’economie des services, PUF, Paris, 1989;

[8]. Gh. Alexandru-Managementul serviciilor medicale.Editura EfiCon Press,București,2004;

[9]. Ionașcu Viorica, Pavel Camelia-“Economia serviciilor”, ed. ProUniversitaria, București, 2009;

[10]. Ioncica Maria, Minciu Rodica, Stanciulescu Gabriela-Economia serviciilor- Ediția a II-a, Ed. Uranus, București, 1999;

[11]. Ion Rosu-Hamzescu, Comerțul internațional cu servicii, Ed. Științifică și Enciclopedica, București 1989 ;

[12]. Ioncică, M.-Economia serviciilor, Teorie și practică, ediția a II-a, editura Uranus, București, 2002;

[13]. Ionașcu Viorica, Pavel Camelia-“Economia serviciilor”, ed. ProUniversitaria, București, 2009;

[14]. Kotle Ph.-Mangementul marketingului Ed. Teora, București, 1997;

[15]. Kotler Ph., Clarke R. N.-Marketing for Health Care Organizations, Englewood Cliffs, N. J., Prentice-Hall, 1986;

[16]. LEGE nr.114 din 18 noiembrie 1992referitor la unele ordonante ale Guvernului, emise in baza Legii nr.81/1992 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante și autorizarea contractarii și garantarii unor credite externe;

[17]. Mincu Rodica, Zadig Rodica-Economia și tehnica serviciilor de alimentație publica și turism, A.S.E., 1984;

[18]. Morariu Daniela-Funcțiile serviciilor în economia mondială, Ed. Mirton, Timișoara 1999;

[19]. Minciu Rodica, Zadig, Rodica, Economia turismului, ediția a II-a revăzută, Editura Uranus, București, 1981 ;

[20]. Niță M. A. Științe economice. Marketing și management, București: Editura SNSPA, 2001;

[21]. Olteanu V.-Marketingul serviciilor. Teorie și practică, Ed. Uranus, București, 2002;

[22]. Olaru M.-Managementul calitatii, editia a II-a, Ed. Economica, Bucuresti, 1999;

[23]. Popa F., Purcarea Th., Ratiu MP, Purcarea VL - Marketingul serviciilor de îngrijire a sănătății - Editura Universitară ”Carol Davila”, București;

[24]. Popa F., Purcarea Th., Ratiu MP, Purcarea VL. - Current Challenges for Healthcare Servicesand the Oportunuties Created by Marketing Abilities - Journal of Medicine and Life, vol1, No1,January-March 2008, ”Carol Davila”University Press;

[25]. Purcarea AA - Marketing, definitii, clasificari,scheme - Editura IVEX, 2002;

[26]. Purcărea, V., L. - Marketingul îngrijirilor de sănătate, Editura Universitară “Carol Davila”, București, 2010

[27]. Rădulescu V - Marketingul serviciilor de sănătate - Editura Uranus, București, 2008;

[28]. R.K. Thomas-Health Services Marketing- A Practioner’s Guide, Springer 2008;

[29]. T.P. Hill-On Goods and Services, The Review of Income and Wealth, dec. 1977;

[30]. Tordjman Andre-Strategies de concurrence dans le commerce: les services aux consommateur, Les Editions d’Organisation, Paris, 1983;

[31]. Troacă Victor-Adrian, Bodislav Dumitru-Alexandru “Economie teoretică și aplicată” Volumul XIX (2012);

[32]. US Office of Disease Prevention and Health Promotion- Health Communication,Healthy People 2010 (vol. 1);

[33]. Vlădescu C.-“Sănătate Publică și management sanitar. Sisteme de sănătate”, București, CPSS Publishing House, 2004;

Preview document

Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 1
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 2
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 3
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 4
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 5
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 6
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 7
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 8
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 9
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 10
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 11
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 12
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 13
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 14
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 15
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 16
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 17
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 18
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 19
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 20
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 21
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 22
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 23
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 24
Analiza pieței serviciilor de sănătate - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Analiza pietei serviciilor de sanatate.docx

Te-ar putea interesa și

Asigurările sociale de sănătate în România

INTRODUCERE Asigurările sociale de sănătate, reprezintă principalul sistem de ocrotire a sănătăţii populaţiei. Ele sunt obligatorii şi...

Analiza socio-economică regională

Regiunea acopera partea de Nord-Est al tarii si, conform traditiei, este o parte din vechea regiune istorica a Moldovei. Geografic, regiunea se...

Auto-Siguranta SA - societate de asigurări

INTRODUCERE Actualitatea temei. Asigurarea este definită ca fiind operația financiară ce decurge dintr-un contract de asigurare sau dintr-o...

Proiect de Marketing - Cabinet Stomatologic

Capitolul I. Analiza Pietei I.1. Descrierea Produsului Dispunand de o aparatura performanta cabinetul nostru doreste sa vina in intampinarea...

Finanțarea serviciilor de sănătate în România

Introducere Sistemul serviciilor de sănătate cuprinde ansamblul resurselor umane, materiale, financiare, informaţionale şi simbolice utilizate în...

Modalitatea de Export a Firmei Vincon Vrancea

1. Prezentarea generala a firmei S.C. VINCON VRANCEA S.A. cu sediul în localitatea Focsani, str. Avântului nr.12, judetul Vrancea, este persoana...

Analiza situației firmei ING Bank

ISTORIA FIRMEI ING GROUP ING GROUP are o istorie care se intinde pe multi ani in urma. Firma de astazi este rezultatul unor fuziuni si achizitii...

Sală de fitness - SC Gold Gym SA

1. Descriere generală firmă: Denumire: S.C. Gold Gym S.A. Sediu: Strada Vasile Lupu nr.105,Bacau Firma a fost înfiinţată în anul 2008 de către...

Ai nevoie de altceva?