Auto-Siguranta SA - societate de asigurări

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 4885
Mărime: 83.95KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luca Liviu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA FACULTATEA FINANŢE CATEDRA FINANŢE ŞI ASIGURĂRI

Cuprins

  1. INTRODUCERE .3
  2. Capitolul I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND ASIGURĂRILE ÎN REPUBLICA MOLDOVA 2007-2011.4
  3. Capitolul II. ANALIZA STRUCTURALĂ A PIEŢEI ASIGURĂRILOR A REPUBLICII MOLDOVA ÎN ANUL 2011.11
  4. Capitolul III. PREZENTAREA SOCIETĂȚII DE ASIGURARE “AUTO- SIGURANȚA” PE PIAȚA ASIGURĂRILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA.16
  5. Capitolul IV. POZIŢIA ŞI PONDEREA ”AUTO-SIGURANȚA S.A.” PE PIAŢA ASIGURĂRILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA.19
  6. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI.23
  7. BIBLIOGRAFIE.24

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitatea temei. Asigurarea este definită ca fiind operația financiară ce decurge dintr-un contract de asigurare sau dintr-o obligație prevăzută de lege, prin care asigurătorul se obligă ca în schimbul unei sume primite periodic să despăgubească pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar putea suferi în urma unor întâmplări independente de voința lui. Asigurarea are la bază principiul mutualității, potrivit căruia fiecare asigurat contribuie cu o sumă (primă de asigurare) relative modestă la crearea fondului de asigurare, din care sunt acoperite daunele suferite.

Societatea de Asigurări S.A. “AUTO-SIGURANȚA” în anul 2011 a avut o dezvoltare în creștere și s-a stabilit pe piața de asigurări pe locul 12 cu cota de participare în mărime de 1,41% (față de anul 2010 cu 1,24%) din total prime brute subscrise.

Scopul cercetării. Analiza indicatorilor de bază a companiei de asigurări S.A. “AUTO-SIGURANȚA”, cît și a analizei fiecărei clase de asigurări în parte în perioada de referință.

Sarcinile portofoliului. De a ilustra imaginea reală a pieţei asigurărilor în Republica Moldova dar şi a companiei de asigurări S.A. “AUTO-SIGURANȚA” în calitate de subiect participant pe piaţa asigurarilor din ţară.

Obiectul investigat. Dinamica şi structura pieţei asigurărilor în paralel cu tabloul rezultatelor obţinute de societatea de asigurări S.A. “AUTO-SIGURANȚA” pe parcursul anilor 2007-2011.

Metodologia cercetării. Cu ajutorul modelelor grafice, metodei sintezei şi metodei comparaţie voi putea cerceta eficienţa companiei de asigurări S.A. “AUTO-SIGURANȚA” pe piaţa asigurărilor din R.Moldova, abordînd datele CNPF.

Baza informaţională. Date statistice furnizate de Comisia Națională a Pieței Financiare, Biroul Național de Statistică a Moldove, precum și alte publicații de ordin juridic și statistic ce țin de subiectul de cercetare.

Structura portofoliului. Cuprinde 4 capitole: Capitolul I: „Aspecte teoretice privind asigurările în Republica Moldova 2007-2011”; Capitolul II: „Analiza structurală a pieței asigurărilor a Republicii Moldova în anul 2011”; Capitolul II: „Prezentarea societății de asigurare „Auto-Siguranța” pe piața asigurărilor din Republica Moldova”; Capitolul IV: „Poziția și ponderea „Auto-Siguranța S.A.” pe piața asigurărilor din Republica Moldova”.

I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND ASIGURĂRILE ÎN REPUBLICA MOLDOVA 2007-2011

Potrivit datelor financiare publicate de Comisia Naţională a Pieţei Financiare din Republica Moldova, în perioada ianuarie-septembrie 2010, piaţa de asigurări din Moldova a totalizat - 41,4 mil. EUR, echivalentul a 682,6 mil. MDL. Raportînd aceste rezultate la primele nouă luni ale anului precedent, piaţa de asigurări în Moldova a crescut nominal în monedă europeană cu 5,3%, iar în monedă naţională aceasta a sporit cu 6,5%.

Astfel, în totalul subscrierilor înregistrate la nivel de piaţă, 94,8% au fost aferente asigurărilor generale şi 5,2% asigurărilor de viaţă.

Pe clase de asigurare, asigurările auto au fost cele mai bine vîndute poliţe de asigurare, 24,8% din totalul pieţei fiind generat de asigurările auto obligatorii interne (RCA) , 19,6% de către cele obligatorii externe (Cartea Verde) şi 18,1% de către cele facultative (CASCO).

Alte clase de asigurare cu însemnătate în portofoliul consolidat al pieţei de asigurare în Moldova au fost reprezentate de asigurările de incendiu şi calamităţi (6,9%-2,8 mil. EUR), asigurările de sănătate (5,2%-2,2 mil. EUR), asigurările de nave aeriene (4,9%-2 mil. EUR) şi alte asigurări de bunuri (3,2%-1,3 mi. EUR).

La capitolul daune avizate şi plătite de către asiguratori, volumul total al pieței de asigurări în Moldova a atins 13,4 mil. EUR (221,3 mil. MDL), în scadere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

La etapa actuală, piaţa asigurărilor din Republica Moldova este una subdezvoltată, iar contribuţia acestui sector la Produsul Intern Brut rămâne una nesemnificativă, arată datele studiului „Dezvoltarea şi diversificarea pieţei de asigurări din Republica Moldova".

Potrivit experţilor, cota cheltuielilor pentru asigurare în bugetul unei persoane nu depăşesc 1,3%. În acelaşi timp, media europeană este de 7%. Totodată, la capitolul prime de asigurare ţara noastră, cu 14,6 euro pe locuitor, deţine ultima poziţie din Europa şi una din ultimele din lume.

Tendinţa de dezvoltare a pieţei de asigurări din Moldova este determinată de o serie de indicatori, ce caracterizează calitatea serviciilor prestate de companiile locale de asigurare şi, înainte de toate, de capacitatea financiară a acestora de a-şi onora obligaţiunile asumate.

Cel mai important indicator al activităţii sunt considerate activele nete (capitalul propriu), a căror mărime este strict reglementată de stat. Activele nete stau la baza calculului indicelui de solvabilitate şi exprimă, din punct de vedere economic, capacitatea asigurătorilor, precum şi reţinerea proprie după cedarea în reasigurare. În prezent, ASITO deţine cele mai mari active nete – 113 mil. lei, fiind urmată de Sigur-Asigur – 25 mil. lei, Moldcargo SRL – 23 mil. lei, Moldova-Astrovaz SRL – 19 mil. lei, Moldasig SRL – 19 mil. lei şi Grawe Asigurare – 14 mil. lei.

Preview document

Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 1
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 2
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 3
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 4
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 5
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 6
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 7
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 8
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 9
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 10
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 11
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 12
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 13
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 14
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 15
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 16
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 17
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 18
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 19
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 20
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 21
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 22
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 23
Auto-Siguranta SA - societate de asigurări - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Auto-Siguranta SA - Societate de Asigurari.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Studiu Privind Activitatea Societății de Asigurare Reasigurare Ardaf

INTRODUCERE Lucrarea intitulată "Studiul privind activitatea societăţii de asigurarea reasigurare ARDAF" este structurată în 4 capitole:...

Particularități ale asigurărilor facultative

NECESITATEA, TRĂSĂTURILE, EVOLUŢIA ŞI IMPORTANŢA ASIGURĂRILOR ÎN VIAŢA ECONOMICO-SOCIALĂ NECESITATEA ASIGURĂRILOR Producţia de bunuri materiale...

Asigurări în Transporturi

INTRODUCERE "New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asigurătorilor... fără asigurări, n-ar exista zgârie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar...

Asigurări de răspundere civilă profesională și modalități de diversificare a acestora

CAPITOLUL 1 PREZENTARE SC ALLIANZ ȚIRIAC ASIGURĂRI S.A. 1.1 . Scurt istoric Bazele fundației actualei afaceri Allianz-Țiriac Asigurări au fost...

Teză de Doctor Habilitat în Științe Economice

Actualitatea temei de cercetare şi gradul de studiere a acesteia Profundele modificări politice şi economice operate actualmente în societatea...

Asigurările și rolul de susținere al acestora în economie

Introducere Un aspect esențial în viața și evoluția omului, înca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija față de viitor, teama combinată...

Perfecționarea Sistemului de Asigurări Auto în Republica Moldova

Introducere Dezvoltarea societăţii nu este concepută fără producerea continuă de bunuri, care se află sub influenţa unor factori şi fenomene cu...

Management Strategic - SC Allianz-Tiriac SA

Despre Grupul Allianz Fondat in 1890 la Berlin, Allianz este liderul mondial in domeniul asigurarilor si, totodata, unul din cei mai mari...

Ai nevoie de altceva?