Elemente Strategice de Marketing

Licență
5.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 20904
Mărime: 9.98MB (arhivat)
Publicat de: Mariana V.
Puncte necesare: 10
Fundaţia „Ştefan Lupaşcu” – Institutul de Studii Europene din Iaşi Facultatea de Ştiinţe şi Litere

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. Introducere 04
  3. Capitolul I. Strategii de
  4. marketing pentru turismul durabil 05
  5. 1.1. Strategia de marketing pentru turismul durabil 05
  6. 1.1.1. Dezvoltarea sustenabilă şi turismul durabil 05
  7. 1.1.2. Relaţia agroturism – turism durabil 06
  8. 1.1.2.1. Turismul ca fenomen social 07
  9. 1.1.2.2. Turismul - activitate umană - activitate economică 08
  10. 1.1.3. Administraţia publică şi turismul durabil 09
  11. 1.1.4. Motivaţii pentru reîntoarcerea la natură 11
  12. 1.2. Demersuri strategice de marketing pentru turismul durabil 13
  13. 1.2.1. Marketing pentru turismul durabil: necesitate şi definire 13
  14. 1.2.2. Integrarea conceptelor strategice adecvate 18
  15. 1.2.3. Demersuri strategice pentru turismul verde 19
  16. Capitolul II. Studiu de caz:
  17. Mixul de marketing pentru dezvoltarea
  18. pensiunii agroturistice „Casa Verde” – Tarcău, jud. Neamţ 31
  19. 2.1. Scurtă prezentare a pensiunii 31
  20. 2.2. Factori ecologici strategici ai pensiunii şi zonei turistice 34
  21. 2.3. Analiza - diagnostic a
  22. situaţiei existente la pensiunea agro - turistică 37
  23. 2.4. Strategia de marketing a dezvoltării pensiunii 40
  24. Concluzii 44
  25. Bibliografie 45

Extras din licență

INTRODUCERE

Prezervarea mediului înconjurător preocupă în tot mai mare măsură omenirea, edificatoare fiind, pe de o parte, conceptualizarea şi vehicularea unor termeni noi, precum economie, ecodezvoltare, ecoproduse, ecoechipament, ecoturism etc. şi, pe de altă parte, fundamentarea unor strategii şi tactici pentru diverse domenii, inclusiv pentru turism, care să asigure atât gestionarea eficientă a resurselor specifice activităţii firmei, cât şi protecţia mediului.

Demersurile de această natură se încadrează în zona dezvoltării cantitative şi nu cunosc limite, existând – în cazul turismului – multiple posibilităţi de concretizare a ofertei de turism lin, calitativ, verde.

Problematica ecoturismului în pensiunile agroturistice fiind relativ recentă pentru România, am considerat că tema aleasă poate fi una interesantă pentru lucrarea de licenţă, cu atât mai mult cu cât în zona Tarcău - Neamţ există un cadru natural excepţional, nepoluat. Preocupările mele au vizat atât aspectele teoretice specifice dezvoltării durabile sau aflate în contact cu acestea, pe care le-am punctat în capitolul I, cât şi pe cele practice, accentuând contribuţia marketingului la căutarea şi impunerea avantajelor concurenţiale comparative ale ofertei de turism verde faţă de oferta clasică, neprotectoare de mediu – în capitolul II. Un loc special în economia lucrării am rezervat strategiilor de marketing pentru promovarea ecoturismului în pensiunile agroturistice, prin realizarea studiului de caz, la pensiunea agroturistică Casa Verde – Tarcău, Neamţ.

CAPITOLUL I

STRATEGII DE MARKETING PENTRU TURISM DURABIL

1.1. STRATEGIA DE

MARKETING PENTRU TURISMUL DURABIL

1.1.1. Dezvoltarea sustenabilă şi turismul durabil

Conceptele moderne privind ariile protejate şi parcurile naţionale datează din 1872 când anumite terenuri au fost excluse în mod deliberat de la dezvoltări urbane şi rurale în SUA. Aceste concepte sunt astăzi folosite în cele peste 30.000 de arii protejate din lume. Cu o sută de ani mai târziu au apărut conceptele de durabilitate şi dezvoltare durabilă. Originile acestora se trag de la faimosul Brundtland Report din 1987 al Comisiei mondiale pentru mediu şi dezvoltare (WCED). Raportul Brundtland a pus în evidenţă patru principii cruciale pentru conceptul de dezvoltare durabilă (sustenabilă).

- ideea de planificare holistică, planificarea încrucişată între sectoare şi elaborarea de strategii;

- importanţa păstrării principalelor procese ecologice;

- nevoia de a păstra atât moştenirea umană valoroasă cât şi biodiversitatea;

- recunoaşterea faptului că dezvoltările zonale ar trebui să se producă în aşa fel încât să nu se ajungă la epuizarea resurselor pe termen lung.

Cuvintele cheie sunt echilibru şi gândire: este vorba despre prevederea eventualelor consecinţe înainte de a acţiona precipitat.

Turismul este una din cele mai de succes industrii în creştere de după război. În 1950 erau numai 25 de milioane de sosiri de turişti internaţionali în întreaga lume. Astăzi, peste 650 de milioane de turişti călătoresc în jurul lumii în fiecare an. Aproape de 10 ori mai mulţi turişti decât în 1950 călătoresc în concediu în propria lor ţară.

Turismul durabil este un concept menit nu să stopeze turismul ci să-l dirijeze în interesul tuturor părţilor implicate: habitatele gazdă şi comunităţile lor, turiştii şi industria turistică propriu zisă. Astfel se tinde spre atingerea unui echilibru între dezvoltare şi conservare spre găsirea celei mai bune forme de turism pentru o anumită zonă, luându-se în considerare ecologia şi cultura acesteia. Pentru atingerea acestui echilibru este posibil să fie necesară limitarea sau chiar stoparea dezvoltării extensive, sunt necesare o gamă largă de măsuri de management turistic. În conceptul de turism durabil nu se planifică numai activităţile şi dezvoltarea turistică, se integrează turismul într-o relaţie echilibrată care include şi viitoarele dezvoltări în contextul atingerii scopurilor de conservare. Elaborarea unei viziuni bine gândite pe termen lung este esenţială şi ea ar trebui elaborată nu numai în favoarea ci împreună cu toţi factorii implicaţi.

Pentru a se realiza un turism durabil este nevoie de o abordare deschisă, de parteneriate cu factorii interesaţi. Succesul parteneriatelor depinde de bunăvoinţa şi flexibilitatea factorilor implicaţi. Partenerii pot fi din sectorul public, sectorul privat şi din grupurile de interes non profit. Parteneriatul presupune: implicarea mass-mediei, educaţie publică, cursuri de pregătire, elaborarea politicilor de planificare, marketingul, elaborarea de regulamente, găsirea unui sistem de stimulare a ideilor de către sectorul public şi alte sectoare.

Obţinerea unui turism durabil este un proces continuu care necesita o monitorizare constanta a impactului, introducând măsuri preventive necesare precum şi corective atunci când este nevoie .

Dezvoltarea turismului durabil cere ca toţi participanţii să fie bine informaţi şi determinaţi la :

- să folosească optim resursele mediului care reprezintă un element cheie în dezvoltarea turismului, menţinând procesele ecologice esenţiale, ajutând la prezentarea moştenirii naturale şi biodiversităţii.

- să respecte autenticitatea socioculturală a comunităţilor gazdă, să păstreze moştenirea lor culturală existentă, valorile tradiţionale şi să contribuie la înţelegerea şi toleranta interculturală.

- să asigure operaţii economice de lungă durată şi viabile furnizând beneficii socioeconomice la toţi participanţii, care să fie distribuite în mod egal incluzând locuri de muncă stabile, servicii sociale pentru comunitatea, şi care să contribuie la îndepărtarea sărăciei.

1.1.2. Relaţia agroturism – turism durabil

Agroturismul, ca activitate economico-socială, trebuie să devină o componentă a turismului durabil.

Turismul durabil este un concept care se referă la protejarea mediului înconjurător şi la problemele socioculturale ale unei zone ce pot să apară ca urmare a dezvoltării necontrolate a activi¬tăţii turistice . In acest scop, firmele turistice desfăşoară politici pentru turismul durabil ce conţin linii directoare în avantajul, în principal, al comunităţilor gazdă, pentru prezentul şi viitorul acestora.

Datorită relaţiei speciale dintre agroturism şi turismul durabil, cele 10 (zece) principii pentru dezvoltarea durabilă a turismului se pot aplica şi în cazul particular al agroturismului. Aceste principii pot fi punctate astfel :

- Folosirea durabilă a resurselor turistice (exploatare optimă, conservare, protejare).

- Reducerea supraconsumului şi a risipei de resurse turistice.

- Menţinerea diversităţii naturale, culturale şi sociale a spaţiului rural.

- Integrarea agroturismului în planificarea şi strategia de dezvoltare naţională, regională şi, mai ales, locală (dezvoltarea ofertei, promovarea şi organizarea, precum şi dezvoltarea infrastructurii generale şi tehnico-edilitare).

- Sprijinirea economiilor locale în dezvoltarea socio-economică a comunităţii, dar şi în protejarea naturii şi a valorilor culturale (efectul multiplicator al agroturismului).

- Implicarea comunităţilor locale în sectorul turistic prin sprijinirea grupurilor de iniţiativă pentru dezvoltarea şi sprijinirea ofertei agroturistice locale, pentru protejarea mediului înconjurător şi a bunurilor culturale; de aici reiese rolul organizaţiilor locale ale prestatorilor de servicii turistice, în cazul nostru, Asociaţia Sătească de Turism Rural.

- Consultarea specialiştilor şi a publicului în dezvoltarea agroturismului şi a economiei locale pentru a se evita conflictele de interese între politica guvernamentală şi cea locală, a întreprinzătorilor turistici şi populaţie.

- Dezvoltarea durabilă a agroturismului trebuie susţinută prin pregătirea profesională, calificarea, perfecţionarea, formarea formatorilor din rândul localnicilor, pregătirea civică, sociologică şi ecologică adecvată.

Preview document

Elemente Strategice de Marketing - Pagina 1
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 2
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 3
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 4
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 5
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 6
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 7
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 8
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 9
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 10
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 11
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 12
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 13
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 14
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 15
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 16
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 17
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 18
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 19
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 20
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 21
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 22
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 23
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 24
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 25
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 26
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 27
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 28
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 29
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 30
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 31
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 32
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 33
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 34
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 35
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 36
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 37
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 38
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 39
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 40
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 41
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 42
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 43
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 44
Elemente Strategice de Marketing - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Elemente Strategice de Marketing
    • 01. Coperta.doc
    • 02. Subcoperta.doc
    • 03. Cuprins.doc
    • 04. Introducere.doc
    • 05. Capitolul I.doc
    • 06. Capitolul II.doc
    • 07. Concluzii.doc
    • 08. Bibliografie.doc

Alții au mai descărcat și

Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane

LUCRARE DE LICENŢĂ INTRODUCERE Dezvoltarea umană este definită ca un proces care conduce la extinderea gamei de posibilităţi ce se oferă fiecărui...

Team building-ul și efectele sale

Introducere Am ales și studiat această temă din curiozitate și din dorința de a afla cât mai multe despre team building și efectele sale. Fiind...

Analiza posturilor și planificarea necesarului de personal într-o companie multinațională

INTRODUCERE Oricare ar fi obiectivele unei organizatii, ratiunea ei de a fi, ea este creata de catre oameni si, în mod cert, nu poate functiona în...

Dezvoltare durabilă - perspectivele dezvoltării turismului montan în județul Prahova

1.Introducere Calitatea mediului inconjurator constituie astazi una dintre cele mai stringente probleme globale ale omenirii,deoarece nu mai este...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politica de produs turistic la SC Coroana Tourism SA

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico-social propriu civilizaţiei moderne, manifestându-se ca o componentă distinctă a economiei,...

Lucrare de licență - strategii de marketing pentru penetrarea pieței internaționale

CAPITOLUL I COORDONATE ALE PIETEI INTERNATIONALE 1.1. Definirea si caracteristicile pietei internationale Piata internationala este locul unde...

Analiza activității SC Pasmatex SA

1.1.Date de identificare Denumirea societatii : S.C. Pasmatex S.A. Sediul : Timisoara, str. Jiul, nr.2,cod 300159 Telefon / fax:...

Strategia de marketing la Coca Cola

1. CONCEPTUL DE MARKETING 1.1. Definiţia conceptului de marketing Apariţia marketingului şi larga lui promovare în activitatea practică trebuie...

Turism Rural

INTRODUCERE Este necesar să se scoată în relief rolul revitalizator al turismului rural in zonele rurale, împiedicând depopularea şi creând...

Politica de produs turisitic și soluții de creștere a eficienței produselor turistice

Introducere Industria turistică este un sector important al economiei locale, regionale şi mondiale , având implicaţii majore în dezvoltarea...

Mixul de Marketing - Implementare Produse de Retail în Sistemul Bancar

CAPITOLUL 1 Conţinutul politicii de marketing si Locul serviciilor bancare în teoria economică Adoptarea conceptului de marketing de către o...

Fundamentarea strategiei de piață a SC Tabco Campofrio SA Tulcea

CAPITOLUL 1 STRATEGIA DE PIATA ÎN ACTIVITATEA DE MARKETING. 1.1. ETAPE ÎN EVOLUTIA CONCEPTULUI DE STRATEGIE DE PIATA. Grecii din perioada antica...

Ai nevoie de altceva?