Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii

Licență
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 19229
Mărime: 1.47MB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Ioan Boldea, Asist. Univ. Drd. Claudiu Brândaş
Specializare: Contabilitate Şi Informatică De Gestiune

Cuprins

  1. CAPITOLUL I.
  2. INTRODUCERE 1.
  3. 1.1. DEFINIRE ŞI EVOLUŢIE 1.
  4. 1.2. COMERŢUL ELECTRONIC GLOBAL 6.
  5. 1.3. INTERNET-UL SUPORT INFORMAŢIONAL
  6. PENTRU COMERŢUL ELECTRONIC 10.
  7. CAPITOLUL II.
  8. MECANISMELE DE DESFĂŞURARE ALE COMERŢULUI ELECTRONIC 13.
  9. 2.1. FORMELE DE MANIFESTARE ALE COMERŢULUI ELECTRONIC 13.
  10. 2.1.1. CLASIFICAREA ÎNTREPRINDERILOR PREZENTE PE INTERNET 13.
  11. 2.1.2. PIEŢELE ELECTRONICE - LOCUL DE DESFĂŞURARE A COMERŢULUI ELECTRONIC 13. 2.1.2.1. CARACTERISTICILE PIEŢELOR B2B 14. 2.1.2.2. AVANTAJELE PIEŢELOR B2B ÎN CONTEXTUL NOII ECONOMII-INTERNET 15.
  12. 2.2. MODALITĂŢI DE PLATĂ ON-LINE 16.
  13. 2.3. SECURIZAREA DATELOR TRANSMISE PRIN INTERMEDIUL
  14. INTERNET-ULUI 18.
  15. CAPITOLUL III.
  16. APLICAŢII INFORMATICE PENTRU IMPLEMENTAREA
  17. COMERŢULUI ELECTRONIC 21.
  18. 3.1. HTML 21.
  19. 3.2. TEHNOLOGIA SCRIPT-URILOR 28.
  20. 3.2.1. JAVASCRIPT 29.
  21. 3.2.2. PHP - SCRIPT 30.
  22. 3.2.3. VBSCRIPT 31.
  23. 3.3. BAZE DE DATE DISTRIBUITE 31.
  24. CAPITOLUL IV.
  25. PREZENTAREA UNEI APLICAŢII INFORMATICE
  26. PENTRU COMERŢUL ELECTRONIC 37.
  27. 4.1. PREZENTAREA GENERALĂ A APLICAŢIEI 37.
  28. 4.2. STRUCTURA BAZEI DE DATE 52.
  29. 4.3. DESFĂŞURAREA UNEI TRANZACŢII 56.
  30. CONCLUZII 65.
  31. BIBLIOGRAFIE 67.

Extras din licență

Termenul de “comerţ electronic” tinde să însemne diferite lucruri pentru diferite persoane, însă trebuie subliniat, încă de la început, că nu se referă doar la vânzarea de produse prin intermediul unui magazin virtual plasat în spaţiul Web-ului. Comerţul electronic reprezintă un set de tehnologii dinamice, aplicaţii şi procese economice care unesc organizaţiile, clienţii, furnizorii prin tranzacţii electronice, schimb electronic de informaţii, bunuri şi servicii.

Definiţia cea mai potrivită pentru o introducere în acest domeniu este cea dată de compania americană Automotive Industry Action Group: “Comerţul electronic reprezintă utilizarea unei tehnologii informatice avansate pentru a creşte eficacitatea afacerilor şi a relaţiilor dintre partenerii de afaceri”.

În cadrul comerţului electronic informaţiile sunt procesate utilizând echipamente electronice pentru realizarea de activităţi economice, având însă la bază acelaşi cadru al practicilor şi standardelor comerciale cunoscute. Acest mix al strategiilor de afaceri şi tehnologie a informaţiei este considerat a fi expresia economiei viitorului.

Segmentele principale ale comerţului electronic includ: operaţiuni bancare, vânzarea cu amănuntul, turism, burse de valori mobiliare, activităţi productive, industria computerelor, mass-media ş.a.

Operaţiuni bancare. Un procent de 85-90% din operaţiunile bancare se realizează electronic. Băncile se aşteaptă ca desfăşurarea acestor operaţii prin intermediul Internet-ului să reducă costurile cu o cotă substanţială. Exemple de astfel de operaţii sunt:

- tranzacţii bancare electronice (Electronic Banking) - transfer de fonduri, extrase de cont, “autoservire” a clienţilor (oprirea unor plăţi, cecuri etc.), operaţiuni bancare ce pot fi efectuate de la domiciliu (aşa-numitul “home-banking”);

- efetuarea electronică a plăţilor (Electronic Bill Presentment and Payment);

- investiţii electronice (Electronic Investment) - brokeraj, informaţii şi unelte de analiză a pieţei;

- asigurări electronice (Electronic Insurance) - pregătirea perioadei de pensie, protecţia consumatorului;

- managementul lanţului de aprovizionare (Supply Chain Management) - facturări electronice, conturi speciale;

- alte servicii - cărţi de debit/credit, carduri inteligente.

Exemple de site-uri de succes sunt: Wells Fargo, NationsBank, American Expres, Bank of America, Citicorp.

Vânzarea cu amănuntul. Internet-ul oferă posibilitatea efectuării de cumpărături într-o manieră cu un grad mare de personalizare, permite vânzătorilor să-şi cunoască şi să-şi înţeleagă bine clienţii. Amazon.com permite utilizatorilor de Internet să caute orice carte şi să comande selecţia făcută, plata realizându-se prin carte de credit.

Datorită Internet-ului, vânzătorii cu amănuntul pot fi conectaţi electronic cu furnizorii lor pentru un mai bun schimb de informaţii, scurtarea timpului de comandă şi de distribuţie. În acelaţi timp, ei au acces la o piaţă internaţională de desfacere, fără să aibă un sediu fizic într-un anumit loc.

Cele mai de succes site-uri sunt: Amazon.com (prezentat în figura 1.1), CDNow, K-Mart, Barnes&Noble, WalMart, Victoria- s Secret ş.a.

Turismul. Desfăşurarea de afaceri prin Internet are avantajul de a elimina intermediarii. Companiile aeriene sau hotelurile care permit clienţilor să facă rezervări on-line şi-au redus considerabil costurile. Ca exemplu, trebuie amintite: TravelWeb, Travelocity, Ticketmaster Online sau RoTravel în România (prezentat în figura 1.2) ş.a.

Bursele de valori mobiliare. Acest domeniu este unul în plină dezvoltare, ca exemplu putând aminti site-ul firmei Schwab, pe care se tranzacţionează săptămânal titluri în valoare de peste 4 miliarde de dolari, iar din cei peste 5 milioane de clienţi, 2 milioane fiind investitori activi prin intermediul Web-ului. Alte site-uri de succes sunt: E-Trade, Discover Brokerage, Ameritrade ş.a.

Activităţile de producţie. În acest domeniu vor exista, datorită Internet-ului, mult mai multe posibilităţi. Un exemplu des citat este compania Boeing, care a creat o reţea internaţională pentru proiectarea modelului 777. Ingineri japonezi şi americani au lucrat astfel la porţiuni ale aripilor sau ale fuselajului prin intermediul legăturii electronice peste Pacific asigurată de Internet. Întregul proiect a fost realizat cu ajutorul computerelor, fără utilizarea hârtiei.

Comerţul electronic de tip business-to-business va îmbunătăţi aprovizionarea, controlul inventarului, activitatea de producţie, distribuţia şi plata, folosindu-se pentru aceasta aplicaţii back-office specifice utilizării Internet-ului care să permită un management mai bun al comenzilor, o programare a aprovizionărilor şi a distribuţiei. Samsung Electronics, Fruit of the Loom, General Electric, Toshiba sunt doar câteva din site-urile de referinţă în acest domeniu. Tot aici pot fi încadrate şi firmele producătoare din domeniul tehnologiei informaţiei ca Microsoft, Oracle, Intel, Apple, Dell, Compaq, firme ce s-au numărat printre primele ce au adoptat noul tip de economie-Internet.

Mass-media. Multe posturi TV sau publicaţii permit accesul gratuit la conţinutul lor prin intemediul Internet-ului. Pagina de Internet a revistei PC Magazine, prezentată în figura 1.3, oferă accesul la conţinutul revistei cât şi la alte informaţii din domeniu.

“Economia Internet - de la revoluţie la evoluţie” s-a intitulat raportul prezentat în luna octombrie 1999, la Londra, de către compania Gartner Consulting, reprezentând primul studiu care realizează o evaluare cuprinzătoare a acestui nou tip de economie în Europa şi Orientul Mijlociu. Datele au fost obţinute prin intermediul programelor permanente de cercetare care acoperă domeniul telecomunicaţiilor, Internet-ului şi pieţelor de comerţ electronic şi prin intermediul intervievării directe a companiilor implicate în acestă activitate (772 de interviuri în Europa Occidentală, 116 în Europa de Est şi Orientul mijlociu şi 33 în Africa de Sud).

Potrvit estimărilor făcute, economia Internet în Europa va creşte din 1999 de la 53 de miliarde de dolari la 204 miliarde în 2004, cu o rată anuală de creştere de 87%. Dintre toate activităţile din sfera economiei Internet, cea mai puternică dezvoltare o va cunoaşte comerţul electronic, înregistrând o creştere de 123 de procente. Acest tip de economie nu poate fi, însă, tratat conform teoriei tradiţionale a creşterii care se bazează pe ideea de susbstituţie a factorilor şi pune creşterea economică pe seama unor tehnologii mai performante sau acumulării de capital. Pieţele nu sunt o variabilă în modelul teoriei creşterii economice, iar în cazul comeţului electronic interdependenţa proceselor realizată cu ajutorul pieţelor electronice şi tehnologiei moderne duce la rezultate ce nu pot fi ignorate.

O altă modalitate utilizată pentru calcularea valorii economiei Internet a fost compararea acesteia cu produsul intern brut, estimându-se că până în 2004 tranzacţiile comerciale electronice vor reprezenta o proporţie semnificativă din PIB.

Din studiu reiese că vor exista mari diferenţe între procentele din PIB pe care le va reprezenta comerţul electronic în fiecare din ţările dezvoltate din Europa, de la două procente în Belgia sau Finlanda până la un procent de 8% în Olanda. Ratele de creştere variază în funcţie de dezvoltarea mai rapidă sau mai lentă a comerţului electronic

Figura 1.1.

Evoluţia estimată pentru următorii ani a comerţului electronic

Sursa: Gartner Consulting

.

Motivele variază de la o ţară la alta. Germania, Marea Britanie şi Olanda se numără printre ţările care au adoptat Internet-ul încă de la început, domeniul tehnologiei informaţiei fiind foarte dezvoltat. Olanda beneficiază de ajutorul acordat de Centru de Distribuţie al Europei, care a încurajat multe companii multinaţionale să-şi dezvolte activităţile de comerţ electronic aici, optimizând în acelaşi timp şi legăturile cu reţelele de distribuţie reale (fizice). Pentru Marea Britanie, atu-ul cel mai important este faptul că, datorită poziţiei geografice, este considerată poarta pe care firmele americane pătrund în Europa. Ţări ca Franţa, Spania, Italia sau Elveţia cunosc o creştere mai redusă a economiei Internet datorită unor factori interni care frânează dezvoltarea, cum ar fi: lipsa investitorilor puternici în domeniul tehnologiei informaţiei, practici economice care duc la întârzierea apariţiei pentru Internet la scară largă etc. În Europa de Est diferenţa se poate face pe baza stării generale a economiei şi a infrastructurii de comunicaţii şi a celei bancare. În frunte se află Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia, deşi toate aceste ţări se confruntă cu lipsa unui cadru de regementare. În ţările rămase în urmă - Rusia, Ucraina, Bulgaria şi România - Internet-ul este încă utilizat pentru obţinerea de informaţii şi comunicare decât pentru tranzacţiile comerciale.

Bibliografie

1. BREEDLOVE Bob

“Web Programming Unleashed”, Sams.net Publishing, 1996

2. HARDEN Leland, HEYMAN Bob, SCHAFER Keith

“Net Results: Web Marketing That Works”, Macmillan Computer Publishing, 1998

3. LEMAY Laura

“Web Publishing With HTML”, Sams.net Publishing, 1996

4. STEPHENS Ryan, PLEW Ronald, PERKINS Jeff, MORGAN Bryan

“Teach Yourself SQL in 21 Days”, Macmillan Computer Publishing, 1998

5. *** - “PC Magazine”, nr.9-10/2000, nr.1-6/2001, Ed.Computer Press Agora, Târgu Mureş

6.*** - “Creating Commercial Web Sites” - publicaţie electronică în format HTML

7.*** - “Jurnalul de informatică economică aplicată” - publicaţie electronică a catedrei de Informatică-economică a Facultăţii de Ştiinţe Econimice din cadrul UVT, nr.1 vol.1, martie 2001 ( http://fse1.uvt.ro/ ˜fsejiea)

Adrese Internet:

- http://www.about.com

- http://www.amazon.com

- http://www.internetindicators.com

- http://www.mcti.ro

- http://www.pcmagazine.ro

- http://www.rocrafts.com

- http://www.sap.com

- http://www.uncitral.org.en-index.htm

Preview document

Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 1
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 2
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 3
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 4
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 5
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 6
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 7
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 8
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 9
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 10
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 11
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 12
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 13
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 14
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 15
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 16
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 17
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 18
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 19
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 20
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 21
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 22
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 23
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 24
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 25
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 26
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 27
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 28
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 29
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 30
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 31
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 32
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 33
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 34
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 35
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 36
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 37
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 38
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 39
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 40
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 41
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 42
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 43
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 44
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 45
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 46
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 47
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 48
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 49
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 50
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 51
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 52
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 53
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 54
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 55
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 56
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 57
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 58
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 59
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 60
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 61
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 62
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 63
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 64
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 65
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 66
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 67
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 68
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 69
Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Coperta.doc
  • CUPRINS.doc
  • lucrare_de_diploma_2003.doc

Alții au mai descărcat și

Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor

Resursele necesare funcţionării oricărei organizaţii se clasifică în resurse vizibile (resurse materiale, financiare şi umane) şi resurse...

Aplicație web pentru cumpărarea și rezervarea de bilete online-bilete de cinema

INTRODUCERE După cum se poate vedea şi în titlul lucrării eu am ales să realizez o aplicaţie web pentru rezervarea şi cumpărarea de bilete de...

Baza de date a unui magazin de biciclete

1. Descrierea unităţii şi a temei 1.1. Descrierea unităţii BikeAttack este o firma romaneasca ce opereaza in principal pe piaţa bicicletelor şi a...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Creanțelor și a Datoriilor Comerciale

INTRODUCERE Realizarea de catre fiecare întreprindere a unei ridicate performante economice şi financiare şi a unei inalte şi durabile...

Implicațiile Tehnologiilor Web în Domeniul Afacerilor Economice

CAPITOLUL 1. Mediul de afaceri modern şi sistemele informaţionale 1.1 . Influenţa mediului de afaceri digital asupra firmelor Secolul 21 a...

Posibilități de Creștere a Competitivității Produselor și Serviciilor în Cadrul SC Lorben SRL Tecuci

Capitolul 1. Analiza nivelului competiţiei şi competitivităţii în România Relansarea economică a României, noţiune îndelung dezbătută şi utilizată...

Strategii de Dezvoltare a Comerțului cu Amănuntul în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea şi gradul de cercetare ştiinţifică a temei. Schimbările semnificative, ca urmare a acţiunilor de reformă, impun eforturi...

Societatea Informațională și Noua Economie în Republica Moldova

Introducere Una dintre problemele actuale ale perioadei de tranziţie în Republica Moldova este cea a apariţiei noii economii şi problema...

Comerț Electronic

CAPITOLUL I: INTRODUCERE ÎN COMERTUL ELECTRONIC 1.1. Scurt istoric al comertului electronic Implicatiile dezvoltarii extrem de rapide a...

Fundamentarea Deciziei de Finanțare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii prin Fonduri Structurale

CAPITOLUL I 1.1. Fondurile Structurale - caracteristici principale. UE urmăreşte realizarea a trei obiective pentru reducerea diferenţelor dintre...

Comerț Electronic

ÎNTRODUCERE 2 MODELE DE AFACERI PE INTERNET 4 Magazinul electronic (e-shop) 5 Magazinul universal electronic (e-mall) 5 Achizitia publica...

Ai nevoie de altceva?