Extras din referat
In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului trei”. “Noua” intreprindere prezinta, cu siguranta, unele trasaturi caracteristice care o deosebesc de “vechea” intreprindere, cum ar fi:
- Informatia constituie cea mai importanta resursa a intreprinderii actuale si, in acelasi timp, principala sursa a obtinerii avantajului concurential. Informatia este o marfa ca oricare alta.
- Angajatii isi modifica modul in care muncesc. Unii dintre ei nici nu mai au un loc de munca in adevaratul sens al cuvantului, desfasurandu-si activitatea acasa si comunicand cu managerii lor pin intermediul canalelor informationale - acesti “telesalariati” ii permit intreprinderii sa opereze mari reduceri de costuri.
- Intreprinderea angajeaza forta de munca care dispune de abilitati necesare utilizarii calculatoarelor in mod current.
- Intreprinderile incheie , din ce in ce mai mult, cu angajatii sai, contracte de munca pe perioade determinate. Logica pietei face ca dobandirea si pastrarea unei competente profesionale cat mai inalte pe termen lung sa devina preocupari mult mai importante pentru individ decat pastrarea unui loc de munca stabil.
- Intreprinderea are posibilitatea de a actiona pe piete globale.
- Pietele cu care intra in relatii intreprinderea nu mai au doar o dimensiune fizica, ci si una virtuala. Piata virtuala este creatia Internetului, acesta furnixand spatial virtual in care se desfasoara procesele de vanzare-cumparare. Astfel, intreprinderile care ofera produse digitale, precum jocuri sau programe informatic, incheie in intregime tranzactii via Internet. Un alt exemplu ar fi achizitiile publice organizate numai prin licitatii electronice. In tara noastra, problema principala consta in numarul inca redus al posesorilor de calculatoare si astfel, a accesului restrans la informatiile vehiculate prin astfel de medii.
- Concurenta este mult mai mare, deoarece pe Internet nu mai exista practic nimic local , ceea ce face ca in orice moment sa existe posibilitatea ca intreprinderea sa se confrunte cu concurenti necunocuti.
- Produsele si serviciile au un ciclu de viata mai redus ca in trecut, ceea ce impune intreprinderii actuale sa acorde o atntie sporita activitatii sale de cercetare – dezvoltare. Prin urmare, apar numeroase aliante intre intreprinderi.
- Intreprinderea actuala joaca un rol politic mai important decat in trecut. De exemplu, numerosi manageri ai intreprinderilor europene au contribuit la crearea Uniunii Europene.
- Intreprinderea externalizeaza , din ce in ce mai mult , activitatile si functiile sale mai putin rentabile.
In concluzie, asistam in era globalizarii la nasterea unor noi tipuri de relatii intre intreprindere si mediul sau. Existenta si evolutia intreprinderii mileniului ai treilea stau sub semnul impactului tehnologiei informationale si telecomunicationale. Natura intreprinderii actuale s-a schimbat.
Dezvoltarea societatilor multinationale a consolidat globalizarea. Pentru a-si intari pozitiile competitive, firmele au integrat dimensiunea internationala in structura si strategia organizationala prin externalizarea unor activitati, prin relocalizarea productiei lor si prin promovarea distributiei produselor lor pe o multitudine de piete. Acest lucru este evidentiat prin segmentarea operatiunilor lor in activitati separate, realizate in diferite locuri si in diferite tari si prin acordurile importante, sub forma fuziunilor, achizitiilor si aliantelor strategice. In acest context, Romania nu apare decat in partea de productie si distributie a unor astfel de societati, neavand forta necesara pentru a juca un rol activ pe pietele internationale.
Noi forme de colaborare apar intre firme , mai ale sin comert si in industriile care incorporeaza o tehnologie intensive, dand nastere , de exemplu, afacerilor cu licente, acordurilor de cercetare sau serviciilor care intaresc transferal de tehnologie. Din pacate, desi exista numerosi romani care obtin premii internationale pentru inventii si inovatii , Romania nu este decat un beneficiar al acestor forme de colaborare internationala.
Globalizarea este o sansa in masura in care ea ofera atat tarilor cat si intreprinderilor posibilitatea de a se concentra mai bine asupra domeniilor de activitate in care sunt cele mai puternice. Globalizarea presupune si riscuri, mai ales atunci cand apar conditii cadru inadecvate, care sunt sanctionat mai consecvent si mai rapid ca niciodata.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Intreprinderea in Era Globalizarii.doc