Cuprins
- INTRODUCERE
- CAPITOLUL 1 DEFINIREA SI NECESITATEA ELABORARII PLANULUI DE AFACERI
- 1.1 Ce este un plan de afaceri?
- 1.2 Nevoia de elaborare a planurilor de afaceri
- 1.3 Utilizarea planului de afaceri in relatiile cu mediul extern al firmei
- 1.4 Utilizarea planului de afaceri ca instrument de management intern al firmei
- 1.5 Exigentele si limitele unui plan de afaceri
- CAPITOLUL 2 PROCESUL DE ELABORARE SI FUNDAMENTARE A UNUI PLAN DE AFACERI
- 2.1 Culegerea si sistematizarea datelor si informatiilor necesare
- 2.2 Stabilirea responsabilitatilor si a echipei care va elabora planul de afaceri
- 2.3 Etapele elaborarii planului de afaceri
- 2.4 Evaluarea planului de afaceri
- CAPITOLUL 3 CONTINUTUL UNUI PLAN DE AFACERI
- 3.1 Sinteza planului de afaceri
- 3.2 Descrierea afacerii si a produselor/serviciilor oferite
- 3.3 Studiul pietei
- 3.4 Planul de marketing
- 3.5 Managementul firmei
- 3.6 Planul financiar
- 3.7 Riscurile afacerii
- CAPITOLUL 4 STUDIU DE CAZ:
- PLAN DE AFACERI LA SC VINEX SA PITESTI
- ANEXE
- BIBLIOGRAFIE
Extras din licență
INTRODUCERE
Planificarea, transpunerea in practica si adaptarea la schimbarile survenite in mediul ambient al firmei raman unele dintre cele mai importante provocari cu care se confrunta astazi managerii.
Intr-un mediu economic dinamic, singura constanta este schimbarea, iar aceasta genereaza nevoia de proiecte..
Ca raspuns la o piata in permananta schimbare, managementul firmei trebuie sa restructureze, sa creeze produse noi sau sa formeze aliante cu alte firme. Analiza modului in care se dezvolta alte afaceri, stabilirea unui plan prin prisma caruia sa fie privita intreaga activitate, o abordare organizata a tuturor problemelor,folosirea instrumentelor potrivite si concentrsrea asupra scopului final sunt elementele care duc la atingerea nivelului propus si stabilirea pe drumul cel bun in aspiratia spre success.
In etapa actuala de formare a unei economii de piata in tara noastra , managerii sunt confruntati cu probleme complexe si situatii noi.Ei trebuie sa asigure folosirea eficienta a resurselor si in acelasi timp sa gaseasca cai pentru garantarea pe termen lung a eficientei firmei in care lucreaza.
Obstacolele si riscurile ce se ridica cu ocazia lansarii unui proiect sau a unei intrprinderi sunt numeroase.
Unul dintre ele este lipsa de vizibilitate. Cum sa prezinti si sa promovezi o noua afacere in fata unor parteneri financiari, comerciali, industriali, existenti sau posibili , care pot contribui la succesul ei?
Aceasta este una din functiile principale ale unui document numit “Planul de afaceri”.
Daca la sfarsitul anilor 1970 , in teoria si practica afacerilor din economia de piata nu se intilnea conceptul de”Plan de afaceri”, la inceputul anilor 1990 nici o banca nu accepta deschiderea unei finantari pentru o noua afacere fara prezentarea unui plan bine intocmit.
Solicitarea de a dispune de un plan de afaceri corespunzator realizat s-a raspandit si in practica financiara internationala intr-o asemenea masura incat Fondul Monetar International, cat si Banca Mondiala au introdus seturi de criterii obligatorii pentru evaluarea cererilor de creditare pe baza planurilor de afaceri. De altfel ,planul de afaceri este considerat ,in ultimul timp, o adevarata carte de vizita a intreprinderii in economia de piata in relatiile cu partenerii de colaborare,actionari, banci,institutii financiare etc.
CAPITOLUL 1
DEFINIREA SI NECESITATEA ELABORARII
PLANULUI DE AFACERI
In procesul de identificare a performantelor fiecarei afaceri, are loc o combinare a oportunitatilor analizei de piata cu capacitatile financiare ale firmei .Esential in acest proces de natura decizionala este sincronizarea diferitelor programe si planuri intr-o asemenea maniera incat sa asigure o valorificare eficienta a resurselor financiare ale firmei.
Instrumentul care realizeaza integrarea tuturor etapelor planificarii strategice si evidentiaza modul de valorificare a resurselor firmei este planul de afaceri.
Considerat ca o veritabila “ harta a succesului ”,planul de afaceri, desi nu il garanteaza, ajuta la anticiparea riscurilor, monitorizand evolutia organizatiei si fiind principalul reper in corectarea abaterilor de la obiectivele stabilite.Existenta lui este o conditie necesara dar nu si suficienta a reusitei.
1.1Ce este un plan de afaceri?
Teoretic şi practic se poate spune că planul de afaceri este un instrument prin care un agent comercial caută să-şi demostreze credibilitate şi să ofere garanţii partenerilor cu care întreţine sau urmează să intreţină anumite relaţii economico-financiare, comerciale, manageriale sau de altă natură. Prin planul de afaceri agentul comercial, îşi defineşte identitatea, principalele orietări strategice, modalităţile manageriale de realizare a acestora şi resurelor de care dispun, în concordanţă cu cerintele pietei şi mediului exterior în care îşi desfăşoară activitatea.
In literatura de specialitate numerosi autori au formulat definitii ale planului de afaceri incercand sa surprinda prin acestea esentialul documentului. Alan West in cartea “Planul de afaceri” il definea astfel:
“instrument al prezentului, elaborate prin aproximatii successive, utilizind experienta sa si realizarile din trecut ale firmei pentru a proiecta in mod realist calea spre viitor ”.
Alti autori considera planul de afaceri ca fiind:” documentul care sintetizeaza rezultatele activitatilor de cercetare, concepere si dezvoltare a unor proiecte privind crearea unor noi intreprinderi sau a unui nou produs si/sau a unui nou serviciu “. Un plan de afaceri precizeaza intentiile proprietarilor unei intreprinderi care se va crea sau existenta si caile si metodele prin care managerii doresc sa le aduca la indeplinire, calculand rezultatele anticipate pe o perioada de timp.
Deasemenea un bun plan de afaceri poate fi comparat cu o harta care indica o cale printr-o piata competitive, plina de schimbari si evolutii , unele previzibile, altele nu .
Planul de afaceri este un instrument indispensabil al intreprinzatorului si in acalasi timp , expresia capacitatii lui de a atinge obiectivele propuse. Totodata intr-o redare succinta planul de afaceri sta la baza organizarii afacerii si pilotarii ei strategice servind si ca instrument de convingere in procesul de negociere a unor credite si de atragere a unor potentiali investitori.
Dupa conceptia lui Carlton Helming, fondator al “Helming & Co ,CPA and Small Business” ,planul de afaceri stabileste in mod precis care este obiectivul si cum trebuie atins. El reprezinta elementul de baza , documentul de lucru, prezinta experienta manageriala ,logica in afaceri, integritatea fiscala si cunostintele despre produs.
Planurile de afaceri sunt unul din instrumentale cele mai eficace de declansare si dezvoltare a unui mod de gandire prospective, dovedit ca atare de o utilizare sistematica in managementul occidental.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Anexe.doc
- Bibliografie.doc
- CAPITOLUL 1.doc
- CAPITOLUL 2+3.doc
- CAPITOLUL 4.doc
- Prima pagina.doc