Extras din licență
CAPITOLUL I
INTRODUCERE
1.1. Importanţa, actualitatea temei
Secolul al XX-lea aduce cristalizarea ramurilor moderne ale gimnasticii mai ales cea de bază şi sportivă, ce-şi au izvorul în sistemele de gimnastică răspândite în întreaga lume.
Este ştiut faptul că pentru creşterea unui gimnast este nevoie de o perioadă de 6-8 ani de pregătire asiduă iar obţinerea rezultatelor de valoare în gimnastică necesită pe lângă material uman dotat cu talent şi calităţi psiho-motrice deosebite şi un volum mare de muncă, perseverenţă, tenacitate, seriozitate şi specialişti cu grad înalt de calificare.
Săriturile constituie prima probă a poliatlonului gimnasticii artistice feminine. Ea este cea mai scurtă, mai rapidă, mai atletică, deşi cea mai tributară calităţilor motrice stabile de care dispune gimnastica.
În general săriturile de concurs sunt din punct de vedere tehnic mai puţin complexe, necesitând un volum de învăţare mai redus apropiindu-se din acest punct de vedere de o săritură din atletism şi necesită existenţa şi perfecţionarea calităţilor motrice specifice (viteza, detenta, îndemânarea, orientarea în spaţiu) şi psihice (hotărâre, curaj, precizie, atenţie, încredere în posibilităţile proprii) la parametrii maximali.
Din punct de vedere tehnic, atât fazele săriturilor, cât şi numărul, varietatea şi complexitatea acţiunilor componente ale săriturilor, în cadrul concursului, nu sunt foarte mari şi în general nici de o dificultate extremă.
1.2. Motivarea alegerii temei
O data cu mărirea vârstei minime permise pentru participarea gimnaştilor la competiţiile internaţionale (C.E, C.M, J.O) şi a schimbării aparatului de sărit – cu masa de sărit, trebuie să se îmbunătăţească şi perioada de pregătire iniţială la cele patru aparate de concurs, accentuându-se asupra îmbunătăţirii şi diversificării mişcărilor de bază.
Prin urmare, săriturile cu sprijin vor intra în atenţia specialiştilor din domeniu, deoarece este un aparat dificil pentru gimnaste, având în vedere vârsta mică a acestora şi pregătirea slabă a musculaturii braţelor, a spatelui şi picioarelor.
Acum avem posibilitatea de a realiza cu gimnastele o pregătire de bază bine pusă la punct, documentată tehnic, pentru a putea realiza mai târziu pe toată perioada de pregătire, noile sărituri combinate şi bineînţeles cerinţe conform regulamentului care trebuiesc executate la un nivel foarte ridicat mai ales la competiţiile internaţionale de mare anvergură.
Pregătirea iniţiala la sărituri cu sprijin este deosebit de importantă pe întregul proces de instruire la acest aparat, deoarece în conţinutul ei sunt cuprinse atât mijloace de pregătire fizică generală, pregătire fizică specifică cât şi de pregătire tehnică.
Unul din factorii hotărâtori în alegerea temei l-a constituit schimbarea aparatului de sărit „masa de sărit” atât la fete cât şi la băieţi, curiozitatea pregătirii tehnice iniţiale la aparatul nou şi nu în ultimul rând discuţiile cu profesorii de la catedra de gimnastică a Facultății de educație Fizică și Sport din cadrul Universității Ecologice di București..
Toţi aceşti factori m-au determinat să abordez problema privind „dezvoltarea forţei explozive la nivelul membrelor inferioare necesare bătăii pe trambulină la sărituri cu sprijin la nivelul gimnastelor începătoare de 6-8 ani”.
CAPITOLUL II
FUNDAMENTAREA TEORETICĂ A TEMEI
2.1. Conţinutul antrenamentului sportiv în gimnastica artistică
Conţinutul antrenamentului sportiv însumează acele elemente de structură care, pe baza unor legi şi reguli funcţionale şi metodologice, determină performanţa sportivă.
Factorii (componentele) procesului de pregătire în gimnastica artistică sunt:
-pregătirea fizică
-pregătirea tehnică
-pregătirea artistică
-pregătirea psihologică
-pregătirea tactică
-pregătirea teoretică.
Dragnea, A (1996) în Teoria antrenamentului sportiv enumera printre componente şi pregătirea biologică pentru concurs.
Alţi autori (Bompa T., 2001) consideră că factorii pregătirii sportive (componentele antrenamentului) constituie o piramidă şi deşi ei sunt strâns legaţi între ei, există posibilitatea de a-i dezvolta pe fiecare, la baza piramidei fiind pregătirea fizică.
Toţi aceşti factori se află într-o strânsă interdependenţă, iar tratarea lor o facem diferenţiat din punct de vedere teoretic, didactic.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Antrenamentului Sportiv in Gimnastica Artistica.doc