Extras din licență
INTRODUCERE
Etimologic denumirea igienei deriva de la numele zeitei Hygeia, care în mitologia greaca simboliza divinitatea protectoare a sanatatii.
În abordarea logica a obiectivelor domeniului de studiu al igienei veterinare trebuie sa se aiba în vedere: conceptia moderna privind controlul bolilor la animale; extinderea notiunii de boala; cerintele consumatorilor materializate în sistemul de calitate totala integrata, de la "ferma la farfurie"; cerintele relatiilor comerciale internationale; necesitatea extinderii cunoasterii în igiena veterinara; integrarea în sistemul calitatii si implementarea sistemelor de productie animaliera suportabile pentru mediu.
În abordarea rolului si importantei igienei, în etapa actuala, trebuie avuta în vedere, în primul rând, necesitatea de a se satisface nevoile reale ale societatii umane contemporane de produse de origine animala, atât din punct de vedere cantitativ, cât si calitativ, dar si ca diversitate, ca element (factor) de prosperitate a acesteia.
Aceasta lucrare furnizeaza informati esentiale privind regulile ce trebuiesc respectate în desfasurarea activitatii imitatiilor de procesare : starea sanitara a laptelui, calitatea laptelui, amenajarea localului, procesul de fabricatie, conditiile de etichetare, depozitare, transport, vânzare, asigurarea salubritatii si sigurantei alimentare a produsului pâna la consumatorul final.
De câtva timp crescatorii de vaci si partenerii lor - procesatorii de lapte se confrunta cu deslusirea textelor din reglementarile, directivele Uniunii Europene, cu noile exigente ale pietii si consumatorilor (sanatate, securitate alimentara,etc)
Promovarea normelor legate de securitatea si calitatea alimentara începe evident în exploatatia agricola Prin Politica Agricola Comuna (PAC) Uniunea Europeana încurajeaza fermierii sa respecte normele de calitate pe toata gama - de la produsul agricol pâna la transformarea lui în produs procesat livrat la consumator.
Multitudinea de texte legislative si comunitare de care trebuie sa se tina cont, modalitatile de interpretare tinând cont de particularitatile aparute în diverse situatii, necesitatea de a le dispune într-un cadru coerent accesibil tuturor Tinând cont de cadrul general recomandat de organismele internationale, la nivelul tarii noastre au fost stabilite o serie de reglementari în masura sa diminueze actiunea unor factori de risc asupra sanatatii populatiei. Atât datorita caracteristicilor economiei de tranzit, cât si unor conditii specifice, cadrul legislativ se afla în curs de perfectionare, iar aplicarea acestuia întâmpina unele dificultati inerente etapei actuale.
Normele de igiena privind alimentele si protectia sanitara a acestora aprobate de Ministerul Sanatatii precum si Directiva Consiliului Comunitatii Europene nr. 93/43/EEC/14 iunie 1993 stabilesc regulile generale privind igiena produselor alimentare si procedurile de verificarea conformitatii cu aceste reguli. Stabilirea programului de igienizare include curatirea echipamentului si mentinerea igienei în mediul de fabricatie si în mediul exterior al întreprinderii, controlul insectelor si al daunatorilor, calitatea igienica a surselor de apa, igiena personala si instruirea igienico-sanitara a personalului, reguli privind manipularea produselor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Consumul Laptelui si Produselor Lactate si Implicatiile in Alimentatia Omului.pdf