Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 13076
Mărime: 441.79KB (arhivat)
Publicat de: Stefana Cristiana
Puncte necesare: 13
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea din Pitesti, Pitesti

Cuprins

  1. Introducere 6
  2. Capitolul I 7
  3. Comportamentul consumatorului-aspecte conceptuale 7
  4. 1.1 Factorii care influențează comportamentul de cumpărare al consumatorului 7
  5. 1.1.1 Factorii interni sau psihologici 8
  6. 1.1.2 Nevoi psihogene 8
  7. 1.2 Modele fundamentale ale studiului comportamentului consumatorului 8
  8. 1.2.1 Modelul economic Marshallian 8
  9. 1.2.2 Modelul Pavlovian 9
  10. 1.2.3 Modelul Freudian 9
  11. 1.2.4 Modelul Veblenian 9
  12. 1.3 Comportamentul consumatorului privind brandurile Auto 10
  13. 1.4 Efectele experiențelor oferite de marcă, încrederii și satisfacției asupra dezvoltării loialității față de marcă, o cercetare empirică asupra mărcilor 11
  14. 1.5 Comportamente de cumpărare 13
  15. 1.5.1 Comportament de răspuns de rutină (RRB)/ Comportament obișnuit de cumpărare 13
  16. 1.5.2. Rezolvarea limitată a problemelor (LPS)/ Reducerea disonanței comportamentului de cumpărare 13
  17. 1.5.3. Rezolvarea extinsă a problemelor (EPS)/Comportament de cumpărare complex 14
  18. 1.5.4. Căutarea varietăților 15
  19. 1.6 Generalități empirice 15
  20. Capitolul II 18
  21. 2.1. Identificarea problemei decizionale 18
  22. 2.2 Definirea scopului, obiectivelor, ipotezelor și variabilelor 18
  23. 2.3. Definirea eșantinonului și alegerea metodei de eșantionare 22
  24. 2.4. Elaborarea chestionarului 22
  25. Capitolul III 23
  26. Analiza univariată și bivariată 23
  27. 3.1 Analiza univariată 23
  28. 3.2Analiza bivariată 42
  29. Concluzii și recomandări 47
  30. Bibliografie 47
  31. Anexe 50

Extras din licență

Introducere

Invenția automobilelor a fost unul dintre cele mai importante evenimente din toate timpurile, revoluționând pentru totdeauna călătoria, munca și viața de zi cu zi a oamenilor.

Mașina modernă a avut numeroase avantaje, atât pentru economie cât și pentru diversele moduri în care a reușit sa conecteze oamenii.

În contextul actual, majoritatea populației deține cel putin un autoturism, motiv pentru care aceasta piață inovează în mod continuu pentru a ține pasul cu noile tehnologii emergente.

Lucrarea de față își propune să urmărească comportamentul consumatorului făcând referire la comportamentul de cumpărare a brandurilor auto și să demonstreze aspectele ce influențează în mare parte decizia de cumpărare a individului.

Toate aceste aspecte sunt analizate, si ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă în mintea consumatorului în momentul în care aceștia sunt expuși la anumiți stimuli prin analizarea comportamentului acestora in cumpărarea unui vehicul auto.

Am ales această tema deoarece domeniul auto este unul care personal mă pasionează și despre care doresc să aflu cât mai multe detalii, acesta fiind reprezentat de o piață competitivă în continuă dezvoltare.

Studiul comportamentului de cumpărare al consumatorilor a devenit în zilele noastre un factor extrem de important în identificarea clientilor și a publicului carora trebuie să se adreseze și ajută la creșterea vânzărilor companiei și a prestigiului brandului.

Lucrarea este structurată în trei mari capitole, fiind expuse de la general la ceea ce ne interesează mai exact.

Primul capitol intitulat ‘’Comportamentul consumatorului-aspecte conceptuale’’ prezintă aspectele teoretice ale tehnicilor de cercetare, ale comportamentului consumatorului. Este structurat în cele șase subcapitole, fiecare dintre ele completându-se unul pe cealălalt, pornind de la partea de cercetări de marketing unde sunt prezentate metode tradiționale și explicată noțiunea de focus group.

Accentul lucrării cade însă pe al doilea capitol al lucrarii intitulat’’Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto’’ ce se focalizeaza pe metodologia de cercetare privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto unde am prezentat si analizat obiectivele, ipotezele si variabilele cercetării cu ajutorul chestionarului din care am preluat date de la un numar semnificativ de respondenți.

In al treilea capitol intitulat’’Analiza univariată și bivariată’’ am realizat analiza univariată în care am precizat rezultatele chestionarului sub forma de procente și de grafice, dar și importanța anumitor variabile sub formă de scala.

În acest capitol am prezentat de asemenea si analiza bivariată în care am comparat variabilele prezente și în chestionar și corelația dintre acestea conform coeficientului Pearson.

Capitolul I

Comportamentul consumatorului-aspecte conceptuale

1.1 Factorii care influențează comportamentul de cumpărare al consumatorului

Comportamentul consumatorului este cunoscut ca și o componentă a comportamentului economic al oamenilor , care la rândul său reprezintă o formă de manifestare a comportamentului uman, în general. Ca urmare a acestor interferențe și determinări, comportamentul consumatorului a fost definit de specialiști în mai multe moduri, nici una dintre definiții nebucurându -se de o accepțiune universală.

Comportamentul cumpărătorului se referă la decizia și acțiunile pe care le întreprind oamenii de a cumpăra produse sau servicii pentru uz individual sau de grup. Este sinonim cu termenul „comportament de cumpărare al consumatorului”, care se aplică adesea clienților individuali, spre deosebire de companii. Comportamentul cumpărătorului este forța motrice din spatele oricărui proces de marketing.

În prezent, piața competitivă a forțat producătorii să produca bunuri pe baza nevoilor clientului.Studiul cumpărării de către consumatori , care se numește pe scurt comportamentul consumatorului, oferă informații despre consumator și modelele sale de consum. O organizație poate continua să supraviețuiască dacă aceasta poate satisface nevoile și cerințele consumatorilor cu o înțelegere cuprinzătoare a acestora. Aceasta arată importanța studierii comportamentului consumatorului.

Este nevoie de înțelegerea comportamentului consumatorului care nu este atât de simplu. Clienții s-ar putea să nu iși cunoască propria motivație profundă interioară sau pot reacționa la factorii care afectează în ultimul moment și pur și simplu se răzgăndesc. Cu toate acestea, marketerii ar trebui să ia în considerare cererile și aporturile clienților și comportamentele lor de cumpărare.

Comportamentul de cumpărare al indivizilor este adesea afectat într-un mod inconștient de anumiti factori. Unul dintre acești factori sunt factorii sociali. Factorii sociali joacă un rol important în decizia de a cumpara anumite produse, inclusiv pentru produse precum mașinile. Producția de mașini are un rol important în viața oamenilor.

În piața competitivă de astăzi, șansa de supraviețuire a unei instituții este legată de furnizarea continuă a satisfacției clienților și a atragerii loialitații și a sprijinului.

Comportamentul consumatorului sau comportamentul cumpărătorului este influențat de mai mulți factori, aceștia fiind:

- Factori interni sau psihologici

- Nevoi psihogene

Bibliografie

Cărți :

1. .Awni, R, „Strategic position indicating‟, Translated by SeyedAmir Poya seyfzadeh, Management Selected Monthly, no.78, 2010.

2. Agustin Clara and Singh Jagdip, “Curvilinear Effects of Consumer Loyalty Determinants in Relational Exchanges”, Journal of Marketing Research, XIII, 2005.

3. Algesheimer, Rene, Dholakia, Uptal M., Herrmann, Andreas, "The Social Influence of Brand Community;Evidence From European Car Clubs", Journal of Marketing, Vol.69, 2005.

4. Băbăiță, Ilie, Teoria consumatorului. În: Analele Universității „Constantin Brâncuși”, Târgu-Jiu, Seria Economie, nr. 2/2010.

5. Belk, W., Research in Consumer Behaviour. Schulich School of Business, York University, Toronto 2010.

6. Bennet, Rebekah, Hartel, C.J.H, and Mccoll-Kennedy, J.RExperience as a Moderator of Involvement and Satisfaction on Brand Loyalty in a Business-to-Business Settings, Industrial Marketing Management, 34, 2005.

7. Biswas, T, Consumatorul Marshallian. Review of Economic Analysis 4, 2012.

8. Blythe J, Comportamentul consumatorului - Strategii și tactici, Atragerea clientelei, Reacția consumatorului, Editura Teora, București, 1998.

9. Boier, Rodica, Comportamentul consumatorului, Marketing. Editura Graphix, Iași, 1994.

10. Bremond J., Geledan A. - Dictionaire des Théories et Mécanismes Économique, vol I, Paris, Hartier, 1982.

11. Chrisan, P, Marketing: A Behavioral Analysis, McGraw - Hill. New York 2001.

12. Corsini, R, „The Dictionary of Psychology‟, Philadelphia: Brunner/Mazel, 1999.

13. Engel J.F., Blackwell R.D., Piniard P.W. - Consumer Behavior, Sixth Edition, The Dryden Press, Chicago, 1990.

14. Firoziyan , M, Hasangoli, T, & Stiri, M, „Investigation of the effectiveness of the packaging factors on different processes of the food products consumers‟, Commercial Management Magazine, 1999.

15. KhajehNasiri. E, What is the consumer behavior or customer behavior, Arak Islamic Azad University Publication. Arak,2008.

16. Parsa, H, The 1st automobile encyclopedia in Iran, Amir Ali Publication, Tehran. 1999.

Articole :

1. Anderson C. James & Narus A. James,“A Model Of Distributor Firm and Manufacturer Firm Working 1990 ,

2. Bhattacharya, C. B. ‘Is your brand's loyalty too much, too little, or just right? Explaining deviations in loyalty from the dirichlet norm’, International Journal of Research in Marketing, Vol. 14, No. 5, 1997.

3. Colombo, R., Ehrenberg, A. and Sabavala, D.,‘Diversity in analyzing brand-switching tables: The car challenge’, Canadian Journal of Marketing Research, Vol. 19 , 1999.

4. Delgado-Ballester, Elena, Jose L. Munuera-Aleman And Maria J., Yagüe-Guillen ,,Development and Validation of a Brand Trust Scale", International Journal of Market Research, 45 (1), 2003.

5. Michael R. Solomon, Consumer Behavior. Buying, Having and Being, Pearson Education, New Jersey, 2004.

6. Sharp, B. and Sharp, A. ‘Loyalty programs and their impact on repeat-purchase loyalty patterns’, International Journal of Research in Marketing, Vol. 14, No. 5, 1997.

7. Waker,O,Marketing strategy: by decision making based approach, Translated by Seyed MahammadArabi and Davoud Izadi, Cultural investigation office ,1st Publication, Tehran 1990.

Site-uri :

1. www.academia.edu

2. www.linkedin.com

3. www.mbaknol.com

Preview document

Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 1
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 2
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 3
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 4
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 5
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 6
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 7
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 8
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 9
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 10
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 11
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 12
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 13
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 14
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 15
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 16
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 17
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 18
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 19
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 20
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 21
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 22
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 23
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 24
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 25
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 26
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 27
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 28
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 29
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 30
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 31
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 32
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 33
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 34
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 35
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 36
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 37
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 38
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 39
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 40
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 41
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 42
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 43
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 44
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 45
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 46
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 47
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 48
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 49
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 50
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 51
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 52
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 53
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 54
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 55
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 56
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 57
Cercetare de marketing privind comportamentul de cumpărare asupra brandurilor auto - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Cercetare de marketing privind comportamentul de cumparare asupra brandurilor auto.docx

Ai nevoie de altceva?