Economia subterană și corupția - Analiză comparativă

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 16475
Mărime: 138.48KB (arhivat)
Publicat de: Daniela N.
Puncte necesare: 11
Facultatea de Administratie Publica I.D
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti
Specializare: Managementul Afacerilor Publice

Cuprins

  1. Introducere ...5
  2. Scop, obiective, metodologie și ipoteze de cercetare
  3. Cap.1. Aspecte generale privind corupția și economia subterană 7
  4. 1.1.Definirea conceptului de corupție .7
  5. 1.2.Definirea conceptului de economie subterană ...10
  6. 1.3.Relația dintre corupție și economia subterană ...11
  7. 1.4.Cauze care produc activități ilicite specifice economiei subterane 13
  8. Cap.2.Tipuri de activități specifice economiei subterane ...15
  9. 2.1.Frauda 15
  10. 2.2.Evaziunea fiscală ...17
  11. 2.3.Corupția ..20
  12. 2.4.Munca la negru ..22
  13. 2.5.Activități criminale .26
  14. Cap.3. Activități de spălare a banilor 29
  15. 3.1.Definiția fenomenului de „spălarea banilor” 29
  16. 3.2.Etapele procesului de spălare a banilor .32
  17. 3.3.Plasarea fondurilor într-un circuit financiar 35
  18. 3.4.Integrare de fonduri în economia reală .37
  19. 3.5.Sisteme utilizate în spălarea banilor ..39
  20. 3.6.Metode de spălare de bani ..44
  21. Cap.4. Analiza comparativă privind legislația asupra corupției în România, Slovenia și Croația 46
  22. CONCLUZII .54
  23. BIBLIOGRAFIE .55

Extras din licență

Introducere

Scop, obiective, metodologie și ipoteze de cercetare

În contextul actual, caracterizat de o complexitate a activităților economice și politice, corupția a devenit un obstacol major în calea dezvoltării economice, prin deturnarea unor resurse, prin subminarea unor bugete și reducerea unor fonduri destinate investițiilor.

Scopul acestei lucrări este analizarea și interpretarea fenomenului corupției printr-o interdependență cu fenomenele ce rezultă din activitățile specifice economiei subterane.

Am abordat acest subiect datorită faptului că marea problemă globală o reprezintă terorismul, iar legătura sa cu economia subterană este evdientă, datorită componentei economice.

Lucrarea este structurată în două părți, una teoretică și una practică.

Obiectivele lucrării se referă la cunoașterea aspectelor economiei subterane, a modalităților de sustragere de la legislația în vigoare privind consolidarea resurselor financiare ale unui stat și stabilirea unor limite peste care se poate ajunge în sfera criminalității organizate.

Obiectivele primului capitol se referă la termenii folosiți în analiza fenomenului de economie subterană și corupție, la modalitățile de definire ale acestor concepte, la cunoașterea categoriilor de fenomene ilicite de la care pornesc faptele de corupție care construiesc rețeaua economiei subterane.

Obiectivele celui de-al doilea capitol reprezintă enumerarea faptelor și activităților ilicite, adică a acelor activități situate în afara legii, motivele care stimulează organizarea acestor activități și cadrul general care permite desfășurarea, organizarea și dezvoltarea lor.

Strucura celui de-al treilea capitol este axată pe activitatea spălării banilor, ca activitatea ilicită organizată pe mai multe paliere în zilele noastre. În ultimii ani, acest fenomen a luat amploare în România, dar și pe plan internațional. Pentru a putea răspunde îngrijorării față de fenomen, comunitatea internațională acționează pe mai multe căi. Este necesară înființarea organismelor specifice și elaborarea legislației aferente. Sunt prezentate în acest capitol noțiunile teoretice despre activitatea spălare a banilor, definiții, legislație, etapele cunoscute, metodele utilizate, trăsăturile, tehnici și sisteme, necesitatea combaterii și prevenirii.

La partea practică a lucrării am realizat un studiu comparativ între realitatea din țara noastră și situațiile similare din țările vecine, pe baza indicatorilor specifici, în funcție de legile și normele organismelor acreditate.

Cadrul metodologic din partea teoretică se bazează pe cursurile din anii în care am studiat, pe biblografia variată și pe normele legislative în vigoare.

Ipotezele de cercetare sunt construite pe mai multe componente, cercetarea teoretică, pe bază de documentare, analiza și comparația.

Tehnicile si instrumentele utilizate se referă la rapoartele de activitate ale unor organisme care au un rol important privind aceste activități ilegale, precum și la documentele tematice realizate pe baza unor statistici. Este vorba de rapoarte ale Comisiei Europene, ale Băncii Mondiale sau ale Fondului Monetar Internațional.

CAPITOLUL 1

Aspecte generale privind corupția și economia subterană

1.1.Definirea conceptului de corupție

În sens larg, abaterea de la moralitate, cinste, datorie, înseamnă corupție. Ca expresie a unei relații dintre cetățeni și autorități, corupția este folosirea discreționară a funcției sau a poziției, prin recurgerea la anumite mijloace ilegale sau ilicite, în scopul obținerii de interese personale sau interese de grup.

Pentru ca fapta de corupție să ajungă să constituie o infracțiune, deci sa fie supusă unor sancțiuni penale, trebuie întrunite elemente prevăzute de legile penale.

Însuși poetul național Mihai Eminescu, afirmă în secolul al XIX lea, în ziarul Timpul, despre corupția din țara noastră. Astfel el demască un spirit rău, ca motiv de nimicire a societății românești, un venin generator de mișcări sociale, cu scopul de a destrăma spiritul public. Exemplele cel mai nocive sunt acelea în care oameni care nu muncesc ajung bogați, adică nulitățile recompensate: „Voi arătați prin zilnică pildă că corupția e mijlocul cel mai lesnicios de trai în România. Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate. Această priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii și în siguranța înaintării prin merit. Dându-le zilnic exemplu că, fără a ști ceva și fără a fi muncit, cineva poate ajunge bogat și om cu vază, contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetățeni.”

Din punctul de vedere etimologic, corupția are rădăcina în cuvântul latin corruptio, care înseamnă corupere, distrugere, stricare, prin raportare la legalitate, moralitate. În izvoarele de drept penal, caracterizează o conduită a funcționarului care comercializează și vinde atributele funcției sale, dar și încrederea acordată în societate pentru a primi diferite foloase materiale sau foloase bănești. Fenomenul corupției exprimă o problematică profundă, absolut dezastroasă în formele ei. Este rezent în statele în curs de dezvoltare, dar și în statele dezvoltate, iar fenomenul stiluri de viată și stăvilește dezvoltarea democrației.

Bibliografie

1. A.Manolescu, V. Lefter, A. Deaconu, Managementul resurselor umane, Ediția a II a, Editura Economică, București, 2017;

2. A.M.Tatoiu, Spălarea banilor și criminalitatea economico financiară din paradisurile fiscale, Editura Univers Juridic, București, 2022;

3. C. Bogdan, Spălarea banilor, aspecte teroretice și de practică judiciară, Editura Univers Juridic, București, 2010;

4. C. Marinescu, G. Staicu, Libertate economică și prosperitate, Centrul pentru Economie Și Libertate, București, 2011;

5. C. Nedelcu, Particularități metodologice privind investigarea criminalistică a infracțiunii de spălare a banilor. Teză de doctorat, București, 2010;

6. C. Nicholas -„Do corruption measures have a perception problem? Assessing the relationship between experiences and perceptions of corruption among citizens and experts”, European Political Science Review, Volumul 8, numărul 1; Bruxelles, 2016;

7. C. Remeur, Tax policy in the EU. Issues and challenges, European Parliamentary Research Service, 2015;

8. C. C.Williams, I.A. Horodnic, P. Bejakovic, D. Mikulic, J. Franic, A. Kedir, A., An

9. evaluation of the scale of undeclared work in the European Union and its structural determinants: estimates using the Labour Input Method, London, 2017;

10. D.D.Saguna, Evaziunea fiscală. Prevenire și combatere, Editura Univers juridic, București, 2020;

11. D.D. Șaguna, P. Rotaru, Drept financiar și bugetar, ediția a VI a, Ed. All Beck, București, 2013;

12. D.D.Șaguna, R.J.Tudoran, Spălarea banilor, teorie și practică judicară, Ediția a IV a, Editura CH Beck, București, 2019;

13. E. Dinga, Studii de economie, Editura Economică, București, 2010;

14. G. Arun, Economia subterană și interesele politice, dwd.com, 2013;

15. I.V.Brașoveanu, Economia subterană și corupția: probleme majore ale economiei românești, Economie teoretică și aplicată Volumul XVII, No. 11, București, 2017;

16. Consiliul Fiscal al Europei, Raport anual, 2010-2018;

17. Karl Marx, Manuscrise economice și filozofice, Editura Progress Moscova, Ediția 2009;

18. M. Duverger, L'Europe dans tous ses etats , Paris, Presses universitaires de France, 1995;

19. M. Eminescu, Publicistică literară, Editura Humanitas, București, 2018;

20. M.V. Achim, Coruptia și economia subterană, Presa Universitară, Cluj, 2017;

21. O.I.Santa, Frauda carusel, Editura Prouniversitaria, București, 2017;

22. P.A.Samuelson, Inside of the economist mind, Editura Wiley, Marea Britanie, 2006;

23. S.Kay, S.Gouvernac,E.Palix, E.Alderlieste, Intermediate Offshore Foundations, Editura Taylor and Francis, London, 2013.

Legislație

1. Codul muncii actualizat 2022. Legea nr.53/2003, publicată în MO nr.75/05.02.2003, actualizat pe data de 04.10.2021;

2. Legea 129/2019 Publicată în Monitorul Oficial din 18 iulie, 2019;

3. LEGE nr. 276 din 27 noiembrie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații non-profit;

4. OCDE: „Document tematic: Corupția și creșterea economică”, Semestrul European: Fișa tematică-Lupta împotriva corupției, 2013-2018;

5. Consiliul Fiscal al Europei, Raport anual, 2010-2018;

6. Transparency International Registered Association - Corruption around the world - transparency.org (2017, 2018).

Surse de internet

1. https://www.cazinouri.info/blog/legea-romaniei-privind-jocurile-de-noroc.php accesat în data 15.05.2022;

2. Lex Europa, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A12008E083 accesat în data 20.05.2022;

3. Transparency International Org, https://www.transparency.org/research/cpi/overview ,

4. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-7-2013-0250_RO.html accesat în data 20.05.2022;

5. Banca Mondială, http://info.worldbank.org/governance/wgi/index.aspx accesat în data 20.05.2022;

6. Forumul Economic Mondial, https://www.weforum.org/reports/the-global-competitiveness-report-2016-2017-1/ ,

7. http://ec.europa.eu/internal_market/scoreboard/performance_per_policy_area/public_procurement/index_en.htm#maincontentSec3 accesat în data de 21.05.2022;

8. Sondajul Eurobarometru Flash - Atitudinea întreprinderilor față de corupție în UE,

http://ec.europa.eu/internal_market/scoreboard/performance_per_policy_area/public_procurement/index_en.htm#maincontentSec3 accesat în data de 21.05.2022;

9. Comisia Europeană, pe baza datelor din JO/TE, http://ec.europa.eu/COMMFrontOffice/PublicOpinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/FLASH/surveyKy/2084 accesat în data de 21.05.2022;

10. CE,sondaj Eurobarometer, https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2084 aceesat în data 23.05.2022;

11. Europe Direct Service, Social Affairs and Inclusion, http://ec.europa.eu/esf/BlobServlet?docId=13941&langId=en accesat în data de 23.05.2022.

Preview document

Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 1
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 2
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 3
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 4
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 5
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 6
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 7
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 8
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 9
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 10
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 11
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 12
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 13
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 14
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 15
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 16
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 17
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 18
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 19
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 20
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 21
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 22
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 23
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 24
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 25
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 26
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 27
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 28
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 29
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 30
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 31
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 32
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 33
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 34
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 35
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 36
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 37
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 38
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 39
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 40
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 41
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 42
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 43
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 44
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 45
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 46
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 47
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 48
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 49
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 50
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 51
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 52
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 53
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 54
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 55
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 56
Economia subterană și corupția - Analiză comparativă - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Economia subterana si coruptia - Analiza comparativa.docx

Te-ar putea interesa și

Comerțul Mondial cu Produse Petroliere

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Una dintre cele mai actuale probleme ale economiei mondiale contemporane este problema energetică....

Economia Subterană în Lume și în România

1. ECONOMIA SUBTERANĂ - FACTOR PERTURBATOR ÎN DEZVOLTAREA ECONOMIEI NAŢIONALE 1.1. Conceptul de economie subterană Diversele analize făcute până...

Politica fiscală și influența ei

1.1. Fundamentarea teoretica a statului modern si aparitia primelor conceptii economice Dupa prabusirea Imperiului Roman, timp de o mie de ani,...

Economia Subterană

Cap. I Informaţii generale despre economia subterană 1.1. Definiţie şi efecte asupra economiei Diversele analize făcute până acum având ca...

Economie Politică

CUVÂNT ÎNAINTE Ştiinţa societăţii umane reprezintă sistemul de cunoştinţe ştiinţifice cu privire la realitatea umană, economică, tehnologică,...

Ai nevoie de altceva?