SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială

Licență
6.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 23860
Mărime: 1.34MB (arhivat)
Publicat de: Ilie Marian
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. Capitolul I: S.U.A. – LIDER ÎN ECONOMIA MONDIALĂ
  3. 1.1. S.U.A. o economie tânară
  4. 1.2. Sistemul economic american
  5. 1.3 Economia americană în timpul si dupa criza economico - financiară
  6. Capitolul II: JAPONIA – FORŢA ECONOMICĂ GLOBALĂ
  7. 2.1. Japonia între miracol şi realitate
  8. 2.2. Japonia – societatea şi economia
  9. 2.3. Economia japoneză la începutul secolului XXI
  10. Capitolul III: ECONOMIA EUROPEANĂ SI LOCUL SĂU ÎN ECONOMIA MONDIALĂ ACTUALĂ
  11. 3.1. Uniunea Europeană – scurt istoric
  12. 3.2. Extinderea Uniunii Europene spre Est
  13. 3.3. Uniunea Europeană – exemplu de integrare interstatală
  14. CONCLUZII: PERSPECTIVE ÎN EVOLUŢIA CENTRELOR DE PUTERE
  15. BIBLIOGRAFIE

Extras din licență

”Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare”

Albert Einstein

INTRODUCERE

Omenirea a ajuns la o răscruce la care se confruntă cu o provocare de proporţii: globalizarea întregii existenţe. Fenomen total, globalizarea, sau mondializarea – cum preferă francezii să o numească – reprezintă o mutaţie civilizaţională gigantică.

Fenomenele care marchează evoluţia economiei mondiale în ultimele decenii stau sub semnul globalizării, al interdependenţelor şi interacţiunii. Orice s-ar întâmpla, în orice colţ al lumii, are efecte mai mult sau mai puţin ample asupra întregii economii mondiale.

Procesul globalizării este de dată relativ recentă. El s-a manifestat mai ales după al doilea război mondial şi a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă mai ales după anii 80, odată cu globalizarea pieţelor financiare.

În ultima perioada, globalizarea a determinat o creştere semnificativă a economiilor emergente, dar şi a nivelului ţărilor dezvoltate. Aşa cum uşor se poate observa, suntem spectatori ai unei lumi tot mai „globalizate”, nelipsită de riscuri multiple. Începând cu inegalitatea dintre oameni, continuând cu diverse probleme sociale şi ajungând la „distrugerea creatoare” a economiilor unor ţări, o distrugere inevitabilă şi ireversibilă după intrarea în acest joc, fenomenul globalizării a devenit o ameninţare.

Pentru fiecare dintre noi globalizarea reprezintă altceva. Implicaţiile pe care acest fenomen le are asupra tuturor componentelor vieţii economice şi sociale determină apariţia numeroaselor curente de opinie în legătură nu doar cu ce reprezintă aceasta, dar şi cu ceea ce implică aceasta.

Conform „Dictionarului de economie” globalizarea reprezinta o „modalitate sau sistem de receptare si abordare pe termen lung a marilor probleme contemporane, determinate de interactiunea multiplelor procese si fenomene economice, tehnice, politice, sociale, culturale, ecologice, etc. Si preconizarea solutionarii lor intr-o larga perspectiva de catre comunitatea internationala.

Globalizarea a deschis, în lipsa unor politici economice protective, calea unor crize economice frecvente. Criza actuală ne-a învăţat că guvernele ţărilor ar trebui să joace un rol mai activ în coordonarea politicilor economice, în dorinţa de a preîntâmpina dezechilibre precum cele întâlnite şi de a evita crize.

Dintr-o perspectivă mai practică, globalizarea reprezintă, aşa cum arăta preşedintele unei mari companii americane, „libertatea grupului meu de a investi unde şi când doreşte, de a produce ce doreşte, de a se aprovizioneze de unde doreşte, de e realiza tot ceea ce doreşte cu cât mai puţine piedici posibile legate de dreptul muncii şi reguli sociale”.

Fenomenul globalizării este unul contemporan nouă, acesta ne modelează atitudinile, aşa cum noi îi putem influenţa evoluţia. Rămâne la latitudinea noastră şi la îndemâna propriei inteligenţe să nu-l scăpăm de sub control. Aşa cum aprecia şi Kofi Annan(fost Secretar General al Națiunilor Unite) - “Dacă nu putem să facem ca globalizarea să lucreze pentru toţi, în final, ea nu va lucra pentru nimeni!” Globalizarea ar trebui să conducă la creştere economică, echitate, securitate, educaţie, regândirea cadrului instituţional internaţional, transparenţă, protejarea mediului, o mai bună guvernare globală, care să asigure o mai largă distribuire a oportunităţilor, un mediu propice creşterii economice echilibrate şi includerea celor marginalizati.

De fapt, globalizarea este caracterizată ca fiind un efect al transnaţionalizării vieţii economice , globalizarea numarandu-se printre cele mai importante schimbări cu care se confruntă omenirea.

Economiile dezvoltate, precum Statele Unite, Europa şi Japonia, contribuie pentru prima dată din 2007 mai mult decât cele emergente - China, India, Brazilia - la creşterea economică mondială, potrivit estimărilor Bridgewater Associates care mai notează că acest lucru este un semn al unei schimbări de viteză. Acest lucru demonstreaza ca S.U.A., U.E. şi Japonia, sunt din nou locomotivele economiei mondiale. Tranziţia remarcată de analiştii Bridgewater ar putea influenţa fluxurile de capital la nivel global şi ar putea răsturna proiecţiile şi planurile marilor companii, construite în ultimii ani în jurul unui boom economic pe pieţele emergente.

Specialiştii de la Bridgewater Associates spun că schimbarea se datorează în principal Japoniei, care a revenit pe creştere economică solidă după mai bine de 15 ani de stagnare cu reprize de declin. „Economia japoneză a crescut cu 2,6% în trimestrul al doilea. Deşi rata de creştere din ultimul trimestru încheiat este mai redusă faţă de 3,8% în primele trei luni ale anului, Japonia afişează totuşi o dinamică solidă, mai ales în raport cu perioada îndelungată de deflaţie, semn că politicile controversate adoptate în toamna anului trecut de premierul Shinzo Abe au început să dea roade. În Statele Unite, economia înregistrează creşteri timide, dar evoluează stabil, iar Europa este pe cale să iasă dintr-o recesiune prelungită”.

Apariţia şi dezvoltarea aranjamentelor economice regionale, concomitent cu adâncirea procesului de globalizare sunt două forţe dinamice şi uneori contradictorii care definesc economia mondială contemporană. Desfăşurarea concomitentă a globalizării şi regionalizării a generat o economie mondială din ce în ce mai interdependentă.

Procesul de regionalizare se desfăşoară concomitent cu procesul de globalizare a economiei. Ambele tendinţe, globalizarea şi regionalizarea, determină diversificarea relaţiilor dintre entităţi economice (în special state şi corporaţii), făcând să se atenueze, cel puţin din punct de vedere economic, rolul graniţelor naţionale.

În concluzie, tendinţa de regionalizare, manifestată prin crearea şi perfecţionarea de grupări cu caracter integraţionist este dincolo de o realitate, un fenomen dinamic, cu profunde implicaţii la nivel economic, politic şi social.

CAPITOLUL I

S.U.A. – LIDER ÎN ECONOMIA MONDIALĂ

S.U.A. dispune de cel mai liberal sistem economic din lume, fiind un exemplu al antreprenoriatului liber, fiind o superputere economică, militară, tehnologică, informaţională, şi culturală. Puterea americană constă în capacitatea de a-şi mobiliza resursele foarte mari economice, tehnologice şi de a le adapta la condiţiile noi ale conjuncturii mondiale, precum şi prin atractivitatea culturală a modului de viată american (cultura, religie, etc.). Din punct de vedere militar supremaţia S.U.A. nu mai poate fi contestată.

Bibliografie

Ciochina Iuliana – Marile puteri şi forţe în economuia mondială, Editura Independenţa Economică, Piteşti, 2000

Dobrota Nita – Dictionar de economie, Editura Economica, Bucuresti, 1999

Dumitrescu S., Marin G., Puiu O. – Economie mondiala, Editura Independenţa Economica, Pitesti, 2003

Niţă Ion - Politicile şi economia Uniunii Europene. Integrarea României, Ed. Independenţa Economică, Piteşti, 2010,

Puiu Ovidiu, ş.a. - Economie si organizatii mondiale, Editura Independenţa Economica, Pitesti, 2010

Tratatul de la Lisabona

www.bwater.com/home/research-press

www.economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15762594-analiza-impactul-crizei-fiscal-bugetare-asupra-economiei.htm

www. geopolitics.ro

www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/japonia-un-miracol-nimic-o-putere-internationala

www.iem.ro

www.imf.org/external/datamapper/index.php

www.laedc.org/reports/Forecast-2009-02.pdf

www.mfa.gov.md/gae/ghid.sua.html

www.money.ro

www.web-japan.org/nipponia/archives/en/index.html

www.World Economic Outlook.com

www.ZiarulCapital.ro

Preview document

SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 1
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 2
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 3
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 4
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 5
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 6
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 7
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 8
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 9
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 10
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 11
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 12
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 13
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 14
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 15
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 16
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 17
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 18
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 19
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 20
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 21
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 22
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 23
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 24
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 25
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 26
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 27
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 28
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 29
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 30
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 31
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 32
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 33
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 34
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 35
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 36
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 37
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 38
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 39
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 40
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 41
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 42
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 43
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 44
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 45
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 46
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 47
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 48
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 49
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 50
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 51
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 52
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 53
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 54
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 55
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 56
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 57
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 58
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 59
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 60
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 61
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 62
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 63
SUA, Japonia și Uniunea Europeană în economia mondială - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • SUA, Japonia si Uniunea Europeana in Economia Mondiala.doc

Alții au mai descărcat și

Scurtă prezentare a războiului rece - perioada 1947-1962

INTRODUCERE Două interpretări ale Războiului Rece Nici un alt fenomene nu a influenţat atât de mult sistemul internaţional creat după ce de-al...

ONU și soluționarea litigiilor internaționale

INTRODUCERE O veche maximă a lui Cicero spunea „ Dacă sunt două feluri de luptă, unul cu cuvântul şi altul cu forţa şi dacă unul e propriu omului,...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Politici de Integrare în America

Integrarea economică – realitatea lumii contemporane Dezvoltarea economică contemporană confirmă justeţea aprecierilor referitoare la accentuarea...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Relații Economice Internaționale

CURS 1 Formarea interdependenţelor economice la nivel internaţional 1.1 Caracteristicile interdependenţelor economice Economia, prin creşterea...

Te-ar putea interesa și

Efectele de Investiții Economice a CTN în Spațiul Economic European

Întroducere Actualitatea temei investigate. Contemporaneitatea ne demonstrează că trăsătura deosebită de dezvoltare mondială este creşterea şi...

Fundamentarea Deciziilor de Investiții în Baza Criteriului de Risc și Eficientă

ADNOTARE la teza de licenta in ştiinţe economice cu tema: “Fundamentarea deciziilor de investitii in baza criteriului de risc si eficienta”...

Petrolul - factorul cheie în relațiile economice internaționale

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Problema energetică este o problemă de mare actualitate. Din nevoile mondiale de energie, petrolul...

Relația dintre Globalizare și Investiții Străine Directe

INTRODUCERE Globalizarea reprezintă o realitate care a devenit din ce în ce mai prezentă în vieţile noastre şi care a apărut din transformarea...

Globalizarea și impactul asupra vieții economice

Introducere Globalizarea, pe lângă faptul că este discutată şi tratată sub diferite forme din prisma tuturor treptelor societăţii în care trăim,...

Uniunea Europeană - Uniune Economică și Monetară

INTRODUCERE Uniunea Europeană reprezintă un spaţiu economico-social şi politic, în construcţie, de o natură şi consistenţă diferită faţă de...

Germania

1. Prezentare generală Poziţie geografică Germania este situată în Europa Central-Nordică, fiind învecinată cu Marea Nordică, Danemarca, Marea...

Economie mondială

Capitolul I Fundamentele economiei mondiale 1.1. Formarea economiei mondiale Condiţia esenţială a formării economiei mondiale o constituie...

Ai nevoie de altceva?