Concepte fundamentale în Relații Publice

Licență
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 88 în total
Cuvinte : 29876
Mărime: 264.07KB (arhivat)
Publicat de: Andreea Nistor
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: ARDUSATAN
Specializare: Comunicare și Relații Publice

Cuprins

  1. Argument 1
  2. 1. Abordarea generala a relațiilor publice 3
  3. 1.1. Definiții 7
  4. 1.2. Principii 11
  5. 1.3. Funcții 14
  6. 1.4. Concepte 17
  7. 2. Organizația si publicurile 23
  8. 2.1. Organizația 23
  9. 2.1.1.Obiectivele organizațiilor 25
  10. 2.1.2.Tipologia organizațiilor 27
  11. 2.2. Publicurile 30
  12. 2.2.1.Influenta asupra organizației 34
  13. 2.2.2.Publicurile țintă - modalități de identificare a publicului țintă 38
  14. 3. Funcțiile relațiilor publice 44
  15. 3.1. Comunicarea 44
  16. 3.1.1.Calitatea actului comunicațional 49
  17. 3.1.2.Modele de comunicare 51
  18. 3.2. Funcția manageriala 58
  19. 3.2.1.Tipuri de activități 62
  20. 3.2.2.Tehnici manageriale 69
  21. 4. Studiu de caz: Rolul moderatorului de relații publice in organizație si relația cu publicurile acesteia 76
  22. Concluzii 85
  23. Bibliografie 87

Extras din licență

ARGUMENT

“Toata lumea vorbește despre relații publice, dar se pare că foarte puțini cunosc semnificația acestui termen”. (Rex F. Harlow)

Activitatea de relații publice se evidențiază ca o funcție operativă și se realizează printr-un flux continuu de acțiuni care, pentru fiecare obiectiv specific urmărit de către organizație, începe prin identificarea și ascultarea publicurilor influente și a publicurilor-țintă, continuă cu proiectarea și realizarea inițiativelor relațional-comunicative, și se încheie cu o ulterioară fază de ascult prin care se măsoară eficacitatea acțiunilor întreprinse, facilitând realizarea și proiectarea unora noi. Astfel, această activitate este constituită dintr-un tot de activități de ascultare reflexivă, relaționale și de comunicare gestionate prin tehnici manageriale, cu scopul definirii și realizării strategiei organizaționale, a obiectivelor acesteia și întăririi reputației, printr-un grad înalt de coerență și sinergie, realizate prin inițiative de comunicare și acțiuni de gestiune și productive.

Totuși, relațiile publice sunt o profesie greu de definit, datorită numărului mare de elemente care le compun și datorită varietății modalităților de a le înțelege, dovadă fiind multitudinea de definiții date acestora de diverși teoreticieni și diversele perspective din care au fost definite.

Prin prezenta lucrare se încearcă o sintetizare a conceptelor fundamentale ale relațiilor publice.

Primul capitol vizează o fixare temporală a originilor relațiilor publice prin trecerea în revistă tehnicilor de comunicare utilizate în diferite perioade istorice, în diferite momente ale istorie și la diferite popoare, până în prezent. Tot în acest capitol am redat o parte din definițiile vastului domeniu al relațiilor publice, atât din prisma rolurilor profesionale îndeplinite, de la sprijinirea funcționării democratice a unei societăți, până la promovarea intereselor unei firme sau personalități, cât și a efectelor acestora. De asemenea, acest domeniu într-o constantă dezvoltare, a avut nevoie de o definire a principiilor și funcțiilor, cu scopul înțelegerii rolului din ce în ce mai important exercitat de relațiile publice în viața economică și socială și în situațiile speciale în care trebuie să acționeze, subliniind necesitatea revizuirii periodice a documentelor care descriu principiile profesionale și codurile de comportament în acest domeniu, și categorizarea funcțiilor fundamentale a activității de relații publice (scrierea și editarea, producția în masă, relațiile media, cercetare, planificare, management, consultantă, comunicare de criză etc.). Acest prim capitol se încheie cu enumerarea și definirea numeroaselor concepte legate de activitatea de relații publice.

În diversele definiții date relațiilor publice, termenii de referință sunt: organizația, publicul, comunicarea și funcția managerială.

Al doilea capitol tratează relațiile publice din perspectiva organizațională, datorită asocierii acesteia din urmă cu activitatea umană și fiind principala beneficiară a relațiilor publice; și în relația cu diferitele publicuri, factori-cheie, care au în comun obiective, valori sau interese și de care depinde existenta organizațiilor, urmând ca în capitolul al treilea relațiile publice să fie tratate ca funcție de comunicare, care este esența profesiei de relații publice și funcție managerială, care include totalitatea elementelor și activităților întreprinse de specialistul în relații publice.

Ultimul capitol redă rolul moderatorului de PR în cadrul organizației și modalitățile de relaționare cu publicurile acesteia, în cadrul studiului de caz asupra companiei „Costa Cruises”, în momentul apariției unei crize, precum incidentul care s-a produs în insula italiană Giglio, în anul 2012.

Așadar, prin prisma prezentării instrumentelor conceptuale care stau la baza relațiilor publice, prin aprofundarea rolului pe care relațiile publice îl au în management și în comunicare în cadrul organizațional și prin prezentarea abilităților, competentelor și instrumentelor utilizate către specialiștii PR, prezenta lucrare are ca obiectiv dezvoltarea cunoștințelor și înțelegerea acestui fascinant domeniu al comunicării.

MAI, 2013

1. ABORDAREA GENERALĂ A RELAȚIILOR PUBLICE

„Relațiile publice reprezintă un efort deliberat și continuu de a stabili și menține o înțelegere reciprocă între o organizație și publicul său.” „Relațiile publice au existat dintotdeauna. Au fost și sunt într-o oarecare măsură instrumente ale relațiilor publice saloanele literare, societățile artistice și cercurile culturale.” Relațiile publice, denumite adesea și public relations sau PR, reprezintă toate activitățile de comunicare destinate dezvoltării de relații, desfășurării de comunicări între instituții si organizații, companii, persoane, structuri și colaboratorii acestora. Publicistul de origine austriacă Edward Bernays, a fost cel care a elaborat la nivel mondial, o teorie despre relații publice. Relațiile publice reprezintă un instrument al marketing mix-ului și contribuie la promovarea organizațiilor.

Originile relațiilor publice datează din Antichitate, deși reprezintă un fenomen global al secolului XX. Relațiile publice au fost utilizate din cele mai vechi perioade istorice, în diferite momente ale istorie, de diferite grupuri și personalități, dar erau cunoscute sub o altă denumire. Aceste tehnici de comunicare antice au fost perfecționate, instituționalizate și teoreticizate, acest fapt impunând crearea unui domeniu de sine stătător. La baza „relațiilor publice” antice se află efortul de a convinge și persuasiunea.

Civilizațiile antice perșii, sumerienii, asirienii și babilonienii foloseau poeme despre vitejia în lupta și succesele politice cu scopul de a promova o imagine a marilor personalități.

Arhitectura și arta Egiptului Antic reprezintă modalități de a comunica, scopul fiind de a impresionarea publicul.

Textele religioase antice și Biblia reprezintă mijloace de formare a opiniei publice.

Societatea ateniană folosea piețele publice pentru dezbateri publice în care se discuta despre viața politică și socială.

Arta oratorică folosită pentru a capta interesul publicului a devenit o tehnică utilizată de filozofi.

Grecii antici foloseau publicitatea pentru Jocurile Olimpice, tehnică similară celei folosite astăzi pentru olimpiade. Prin așa numita metodă retorică, o practică profesionistă prin care se țineau discursurile publice, grecii își alegeau politicienii.

Bibliografie

1. Chciudean Ion, David George, „Crises and Crises Communication in a globalized World” în „Education, Research and Innovation. Politics and Strategies in the age of Globalization” Ed. Comunicare.ro, București, 2009, pp.215-220.

2. Louis Crocq, Sophie Huberson, Benoit Vraie, - Gestionarea marilor crize : sanitare, ecologice, politice și economice - Ed. Odile Jacob, Paris, 2009.

3. Tasnadi Alexandru, Ungureanu Roxana, „Relații publice”, Editura ASE, București, 2005.

4. Wilcox Dennis, Phillip Ault, Warren Agee, “Public Relations - Strategies & Tactics”, Ed. Addison-Wesley Longman Limited, Belmont, 1998.

5. http://ro.wikipedia.org/wiki/Costa_Concordia

6. http://www.realitatea.net/

7. http://www.gandul.info/

8. http://www.youtube.com/watch?v=nGGuMuohoqA&feature=youtu.be

9. Federația de relații publice italiene : http://www.ferpi.it/ferpi/noutati/ /costa-crociere-în-criza-mediatica/show_rassegna/43827

Preview document

Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 1
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 2
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 3
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 4
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 5
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 6
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 7
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 8
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 9
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 10
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 11
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 12
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 13
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 14
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 15
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 16
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 17
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 18
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 19
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 20
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 21
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 22
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 23
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 24
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 25
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 26
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 27
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 28
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 29
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 30
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 31
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 32
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 33
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 34
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 35
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 36
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 37
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 38
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 39
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 40
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 41
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 42
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 43
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 44
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 45
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 46
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 47
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 48
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 49
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 50
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 51
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 52
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 53
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 54
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 55
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 56
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 57
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 58
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 59
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 60
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 61
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 62
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 63
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 64
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 65
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 66
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 67
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 68
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 69
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 70
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 71
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 72
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 73
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 74
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 75
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 76
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 77
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 78
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 79
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 80
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 81
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 82
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 83
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 84
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 85
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 86
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 87
Concepte fundamentale în Relații Publice - Pagina 88

Conținut arhivă zip

  • Concepte fundamentale in Relatii Publice.docx

Te-ar putea interesa și

Comunicarea cu societatea civilă

ARGUMENT ,,Pentru a da o existenţă publică unei activităţi, unei idei sau unui produs, nu este suficient doar ca aceste elemente să existe,...

Promovarea pe piața a Magiunului de Topoloveni

Concurenţa este un mod de manifestare a economiei pe piaţă, în care pentru un bun omogen şi substitutele sale, existenţa unui singur producător...

Comunicarea în Mediul Militar

La început a fost Cuvântul şi toate prin cuvânt s-au făcut. INTRODUCERE La începutul fiecărei acţiuni stă de fapt cuvântul. Exprimat sau nu,...

Influențe organizaționale asupra managementului de proiecte

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei. Afirmaţia că viitorul aparţine organizaţiilor orientate pe proiecte nu constituie o exagerare. Flexibilitatea şi...

Studiu privind rolul comunicării în motivarea angajaților

Introducere “Nimic nu este mai greu în lume decât a înţelege pe altul, şi iarăşi, fără a-l înţelege, este peste putinţă să-l convingi. “ Titu...

Raportul Firmei de Relații Publice cu mass-media

1.CONCEPTUL DE RELATII PUBLICE SI COORDONATELE DOMENIULUI 1.1. COMUNICAREA SI SPATIUL RELATIILOR PUBLICE Comunicare reprezinta înstiintare,...

Comunicarea în cadrul organizațiilor economice

Relatiile publice reprezinta o modalitate de comunicare intre o organizatie si "publicurile" sale. Activitatea de relatii publice, pe de o parte ii...

Campanie de informare publică - Studiu de caz

Introducere De-a lungul timpului, susținerea mesajelor sociale, s-a demonstrat a fi mai greu de realizat și transmis către publicul țintă,...

Ai nevoie de altceva?