Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 15054
Mărime: 121.83KB (arhivat)
Puncte necesare: 11

Extras din licență

INTRODUCERE

În zilele noastre, turismul a devenit o activitate la fel de importantă precum cea care se desfăşoară în alte sectoare-cheie din economia mondială (industrie, agricultură, comerţ). Fenomenul turistic este extrem de greu de delimitat deoarece, ca orice activitate umană, cade sub incidenţa studiului interdisciplinar, antrenând deopotrivă economişti, geografi, psihologi şi sociologi.

Potenţialul turistic constituie o componentă esenţială a ofertei turistice şi o condiţie indispensabilă a dezvoltării turismului. Prin dimensiunile şi diversitatea elementelor sale, prin valoarea şi originalitatea acestora, el reprezintă motivaţia principală a circulaţiei turistice. Evaluarea corectă a componentelor sale, analiza posibilităţilor de valorificare eficientă a acestora presupune elaborarea unui sistem naţional şi categorial adecvat care să permită conturarea unei strategii coerente a dezvoltării activităţii turistice.

Atracţia turistică este motivul fundamental şi imboldul iniţial al deplasării către o anumită destinaţie turistică. O zonă sau un teritoriu prezintă interes în măsura în care dispune de elemente de atracţie a căror amenajare poate determina o activitate de turism. Din această perspectivă, potenţialul turistic al unui teritoriu poate fi definit la modul general, prin ansamblul elementelor ce se constituie ca atracţii turistice şi care se pretează unei amenajări pentru vizitarea şi primirea călătorilor.

Cercetarea formelor de turism şi a geografiei lor este necesară în turism pentru a dezvolta şi aplica metodele pentru estimarea impactelor asupra localităţilor şi pentru a conduce la o eficientă alocare a resurselor pentru obiectivele ce intră în concurenţă. Fireşte, turismul dispune de un anumit potenţial pentru promovarea creşterii economice în multe zone sau regiuni, dar el nu este întotdeauna atât de mare cât le-ar plăcea să creadă unor susţinători locali.

Sumele alocate pentru deschiderea sau extinderea dezvoltării în turism pot şi trebuie să asigure administraţiile publice centrale şi locale de şansa creării de noi locuri de muncă şi posibile venituri pentru bugetul de care dispun.

CAPITOLUL 1 ASPECTE TEORETICE PRIVIND TURISMUL, FORME DE TURISM ŞI TURISMUL DE LITORAL

1.1 Consideraţiuni generale privind turismul

Turismul a fost considerat de cei mai multi dintre experţii din domeniu un fenomen specific epocii contemporane, şi s-a cristalizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi ca atare, primele încercări de definire şi caracterizare a lui datează din această perioadă.

Creşterea sa a generat numeroase efecte, în general pozitive asupra economiei şi a societăţii, care au impus necesitatea implementării unei optici de marketing, ca fIlosofie de afaceri la nivelul acestui sector ale economiei.

Ca sector de activitate economică, turismul face parte din sectorul serviciilor apartenenţa justificată la acest sector de natură economică a activităţii.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „TURISM” provine din termenul englezesc „TO TOUR”(a călători, a colinda), având deci semnificaţia de excursie. Principalele puncte de referinţă care marchează activitatea turistică sunt următoarele:

-deplasarea persoanelor în cadrul călătoriei efectuate;

-sejurul într-o localitate în afara domiciliului (reşedinţei permanente) a persoanei care se deplasează;

-sejurul are durată limitată;

- sejurul să nu se transforme într-o reşedinţă definitivă.

Organizaţia mondială a Turismului (OMT) apreciază faptul că turismul se referă la activităţile desfăşurate de persoane, pe durata călătoriilor şi sejururilor, în locuri situate în afara reşedinţei obişnuite, pentru o perioadă consecutivă ce nu depăşeşte un an (12 luni), cu scop de loisir,pentru afaceri sau alte motive.

Etimologic, cuvântul „turism" provine din termenul englez „tour" (călătorie), sau „to tour", „to make a tour" (a călători, a face o călătorie). Acest termen a fost creat în Anglia în anii 1700, carea desemna activitatea de voiaj în Europa. Şi acesta la rândul său, derivă din cuvântul francez „tour" (călătorie, plimbare,), fiind apoi preluat de toate ţările europene cu sensul de călătorie de agrement.

De asemena, şi termenul francez derivă cuvântul grec „tournos" şi, din cel latin „turnus" şi înseamnă tot călătorie în circuit. Din termenul „turism" a derivat şi cel de „turist", adică persoana care efectuează călătoria.

Dicţionarul Enciclopedic Român dă următoarea definiţie: „Este o activitate cu caracter recreativ sau sportiv,care constă din parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport a unor distanţe, pentru vizitarea regiunilor pitoreşti, a localităţilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice etc."

Dictionnaire Touristique International oferp şi el o definiţie: „Turismul reprezintă ansamblul de măsuri puse în aplicare pentru organizarea şi desfăşurarea unor călătorii de agrement sau în alte scopuri, realizate fie prin intermediul unor organizaţii, societăţi sau agenţii specializate, fie pe cont propriu, pe o durată limitată de timp, precum şi industria care concură la satisfacerea nevoilor turiştilor".

Tot în acelaşi document (1980) se precizează că „turismul se distinge de călătorie prin aceea că implică pentru persoana în cauză, pe de o parte, alegerea deliberată a ţintei, pe de alta, preocuparea exclusivă pentru satisfacerea plăcerii sale". Sintetizând cele enunţate, prin turism se înţelege:

• în primul rând, felul în care o persoană îşi petrece timpul liber, călătorind în altă localitate sau ţară, pentru a vizita muzee şi monumente, locuri şi oameni, pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele generale, pentru a face sport şi a se distra,sau pentru tratament şi odihnă;

• în al doilea rând, industria creată pentru satisfacerea tuturor bunurilor şi serviciilor solicitate de turişti la locul de destinaţie, în condiţiile protecţiei şi conservării resurselor turistice, în special, şi a mediului înconjurător.

Preview document

Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 1
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 2
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 3
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 4
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 5
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 6
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 7
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 8
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 9
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 10
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 11
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 12
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 13
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 14
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 15
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 16
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 17
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 18
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 19
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 20
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 21
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 22
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 23
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 24
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 25
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 26
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 27
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 28
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 29
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 30
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 31
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 32
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 33
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 34
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 35
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 36
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 37
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 38
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 39
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 40
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 41
Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Turismul de Litoral. Studiu de Caz. Analiza Comparativa.docx

Alții au mai descărcat și

Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România

INTRODUCERE Turismul pentru tratament sau cură balneomedicală este o formă specifică a turismului de (sejur) odihnă, practicată de persoanele care...

Oferta turistică pe litoral

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat de...

Turism Rural

INTRODUCERE Ca sa poata fi cuprinsa intr-o definitie, sfera turismului il are in centrul sau pe “ Homo viator”, adica omul care calatoreste in...

Baza tehnico materială a Hotelului Astoria

Introducere Ospitalitatea este extrem de importantă atât pentru client cât şi pentru întreprinzător. Fiecare client se aşteaptă şi merită să...

Litoralul Românesc al Mării Negre

Resursele turistice naturale ale României, care o situeaza, prin bogatie si varietate, printre tarile cele mai dotate din acest punct de vedere,...

Turismul Rural - Studiu de Caz Dobrogea

Introducere Putem afirma, fără a greşi, că apariţia călătoriilor turistice s-a produs în antichitate, iar activităţile turistice în spaţiul rural...

Turism balnear

CAPITOLUL 1 - STRATEGIA DEZVOLTĂRII TURISMULUI BALNEAR ȘI DE LITORAL 1.1. Considerații generale privind strategia dezvoltării turismului În...

Turismul - Fenomen Complex și Contemporan

CAPITOLUL 1 TURISMUL – FENOMEN COMPLEX SI CONTEMPORAN Desi aparitia turismului se pierde în negura timpurilor si, în consecinta, din cauza lipsei...

Te-ar putea interesa și

Studiu comparativ asupra ofertei turistice a Spaniei și a României

Introducere Din diversele nevoi cărora omul trebuie să le răspundă, cea de turism este de ordin superior, manifestându-se evident doar după ce au...

Cercetări tehnice și de marketing privind extinderea sezonului turistic în Poiana Brașov pe toată perioada anului

1. INTRODUCERE Industria turismului din România are că specific important turismul montan. Analiza turismului montan presupune soluționarea...

Ai nevoie de altceva?