Managementul producției

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3709
Mărime: 26.25KB (arhivat)
Publicat de: Bucur Sîrbu
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

1. Organizatia si principalele caracteristici

Organizatia = un ansamblu / grup de personae care deruleaza activitati comune orientate sau intrepatte spre obtinerea unor obiective.

Caracteristici:

- urmareste realizarea unor obiective

- valorifica o gama variata de resurse, indiferent de obiectul de activitate

- este dependenta de alte organizatii

- deruleaza procese de munca indreptate spre obtinerea unor rezultate ce permit satisfacerea unor nevoi sociale (produse, servicii, lucrari)

- dispune de procese de management si de manageri implicati in derularea acestor procese.

2. Componentele de baza necesare infiintarii si functionarii unei firme

Pentru infiintarea si functionarea unei firme este nevoie de existenta concomitenta a unor componente de baza:

a) Cuplul ‘produse – piete’

Se concretizeaza in portofoliul produselor oferite de firma si pietele carora le sunt destinate. Fiecare cuplu “produse-piete” defineste un anumit domeniu de activitate. O firma isi poate desfasura activitatea intr-un singur domeniu, sau in mai multe domenii inrudite, complementare sau complet diferite. In legatura cu aceasta prima componenta, pot fi identificati 2 factori ai mediului de competitie:

- clientii (cei care solicita produsele executate de firma)

- concurentii / competitorii (cei care sunt angrenati in aceleasi domenii de activitate si care ofera pe pietele respective prosuse similare sau de substitutie)

b) Investitorii de capital

Sunt aceia care, in scopul obtinerii unui profit isi risca banii investiti si isi asigura puterea de decizie formala la nivelul firmei. Prin intermediul acestei componente se pot individualiza patronatele si asociatiile de investitiori.

c) Salariatii

Atat cei care asigura managementul firmei cat si cei implicate in realizarea proceselor de executie. In schimbul salariului primit sau a altor elemente de motivare, acestia isi pun la dispozitia firmei capacitatea fizica, intelectuala si experienta. Referitor la aceste componente putem identifica sindicatele si asociatiile profesionale.

3. Functiile managementului

a) Previziunea

= Ansamblul proceselor de munca prin intermediul careia se determina principalele obiective, mijloace si resurse necesare indeplinirii acestor obiective.

b) Organizarea

Prin organizare se stabilesc:

- procese de munca – fizica si intelectuala

- gruparea acestor procese pe : posturi, forma de munca si compartiment

- atribuirea lor, personalului, in vederea realizarii in cat mai bune conditii a obiectivelor previzionate.

c) Coordonarea

= Ansamblul proceselor prin care se armonizeaza deciziile si actiunile personalului in cadrul previziunii si structurii organizatorice stabilite anterior.

d) Antrenarea

Procesele de munca prin care personalul organizatiei este determinat sa contribuie la stabilirea si realizarea obiectivelor, prin luarea in considerare a factorilor care il motiveaza.

e) Control-evaluarea

= Performantele organizatiei sunt masurate in comparatie cu standardele stabilitae intitial in vederea eliminarii deficientelor constatate.

4. Obiectivele si functiunile

Obiectivele reprezinta caracterizari calitative si cantitative ale scopurilor urmarite ale organizatiei. Fiecarei perioade de functionare a unei organizatii ii sunt caracterisitce anumite obiective fundamentale, realizate cu ajutorul unor obiective derivate.

Obiectivele pot fi grupate in: fundamentale (generale), derivate, specifice, individuale

Functiunea = ansamblul activitatilor orientate spre realizarea unor obiective derivate, rezultate din obiectivele fundamentale. O anumita functiune se prezinta in practica drept o grupare de activitati omogene specializate.

5. Functiunea de productie

Functiunea de productie = totalitatea activitatilor care au ca obiect obtinerea de produse utile societatii si asigurarea conditiilor necesare in acest scop.

Ponderea majoritara in ansamblul acestor activitati o detine activitatea de fabricatie care asigura transformarea fizica a resurselor naturale , sau a materialelor prime, in produse cu o anumita utiliatate prin folosirea de catre om a unor procedee tehnologice si echipamente specifice.

Alaturi de aceasta activitate, in cadrul functiunii de productie sunt incluse o serie de activitati ce au rolul de a crea conditiile necesare desfasurarii normale a productiei:

- asigurarea calitatii productiei

- intretinerea si repararea utilajelor

- transportul intern in cadrul organizatiei

- asigurarea cu diferite utilitati (forme de energie, modele, matrite)

Functiunea de productie se realizeaza prin intermediul procesului de productie ce poate fi definit ca un ansamblu de activitati legate logic intre ele si care, folosind resurse specifice asigura obtinerea unor produse solicitate pe piata la un anumit nivel de performanta.

6. Procesul de productie ( definitie si calsificare)

Procesul de productie poate fi caracterizat din punct de vedere economico-social si tehnico-material.

Din punct de vedere economico-social se caracterizeaza prin leg care se stabilesc intre participantii la procesul de productie (un fel de cooperare in productie).

Din punct de vedere tehnico-material, desfasurarea acestui proces de productie presupune existenta a trei factori de productie:

- Munca – prin intermediul careia participantii la procesul de productie isi folosesc experienta, capacitatea fizica si intelectuala in vederea executarii unor produse.

- Natura – se refera la terenurile sau suprafetele de productie si la eventualele resurse naturale aflate la dispozitia societatii (firmei)

- Capitalul angajat in productie – capitalul imobilizat (mijloace fixe: utilaje, cladiri, mijloace de transport si produse de conceptie:brevete, licente, sisteme informatice etc)

- capital circulant: stocuri de materie prima, combustibil, mijloace banesti, diferitele creante ale societatii, obiecte de inventar etc.

Preview document

Managementul producției - Pagina 1
Managementul producției - Pagina 2
Managementul producției - Pagina 3
Managementul producției - Pagina 4
Managementul producției - Pagina 5
Managementul producției - Pagina 6
Managementul producției - Pagina 7
Managementul producției - Pagina 8
Managementul producției - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Managementul Productiei.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul operațional al producției

Cap. I Managementul operational al productiei – notiuni generale, componente 1.1 Managementul operational al productiei – componenta a...

Sistem informațional managerial pentru managementul producției și livrărilor

CAPITOLUL I INTREPRINDEREA – SISTEM DINAMIC, COMPLEX, SOCIO-ECONOMIC 1.1. Conceptul de sistem Cercetările cu privire la conceptul de sistem...

Îmbunătățirea Folosirii Potențialului Productiv prin Perfecționarea Managementului Operațional

INTRODUCERE Managementul operaţional al producţiei aprofundează şi aplică cunoştinţele şi management general în domeniul funcţiunii de producţie a...

Project Management and Product Lifecycle Management

Introducere Prezenta lucrare reprezintă o sinteză a elementelor fundamentale legate de Project management şi Product lifecycle management cu...

Managementul producției

I. Studiul de piata. Lansarea in fabricatie a produsului I.1Prezentarea produsului Pasta de tomate se realizeaza din rosii recoltate manual sau...

Management și ingineria sistemelor de producție - vitamina B3

1.1 Prezentarea produsului Vitamina B3, denumita si vitamina PP (Prellagra Preventer), niacin sai acid nicotinic este o vitamina care sustine...

Management Operațional

CAPITOLUL I MANAGEMENTUL OPERATIONAL AL PRODUCTIEI ÎN CADRUL SISTEMELOR DE PRODUCTIE INDUSTRIALE 1.1 LOCUL MANAGEMENTULUI OPERATIONAL AL...

Managementul Producției

Organizarea producţiei se face în funcţie de tipul de producţie – totalitatea factorilor tehnici şi organizatorici care caracterizează stabilirea...

Ai nevoie de altceva?