Fițuică marketing general

Notiță
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 7482
Mărime: 28.98KB (arhivat)
Publicat de: Raul Bota
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Claudia Stanciu Tolea
Fituica organizata pe coloane, scris mic. Notiuni de marketing general. Utila si in facultate si la master la examene de marketing.

Extras din notiță

Cap.1 Bazele marketingului

Definitie: Marketingul este o filosofie a afacerilor care vede in satisfacerea cerintelor clientilor cheia succesului in afaceri si recomanda intelegerea practicilor manageriale care ajuta la identificarea si rezolvarea cerintelor clientilor.Marketingul, ca filosofie de afaceri, poate fi definit ca abilitatea de a crea si a pastra consumatori profitabili.

Functiile marketingului:

-investigarea pietei, a nevoilor de consum si/sau utilizare, considerate ca functie premise si punct de plecare a intregii activitati de marketing. Studierea pietei-cunoscuta in marketing sub denumirea de cercetare de marketing- este chemata sa asigure fundamentarea tuturor deciziilor de marketing, fie vorba de proiectarea, testarea de acceptabilitate sau lansarea pe piata a unui produs sau de deschiderea unei retele proprii de magazine si promovarea vanzarilor in anumite segmente de consumatori sau nise de piata.

-adaptarea continua a intreprinderii la schimbarile cerintelor si a mediului pietei pe care actioneaza, anticipand si chiar influentand, in sensul pe care il doreste astfel de schimbari. Presupune mobilizarea resurselor intreprinderii spre a raspunde cat mai efficient cu produsele si/sau serviciile sale exigentelor formulate de purtatorii cererii.

-satisfacerea superioara a nevoilor de consum sau utilizare. Aceasta presupune producerea a ceea ce este necesar pentru consum, distribuirea in conditii optime a produselor si serviciilor, crearea posibilitatilor de alegere conform gusturilor, dorintelor si preferintelor clientilor.

-maximizarea eficientei economice (profitul) aceasta presupune optimizarea structurilor de productie si a tuturor proceselor economice care alcatuiesc fluxul complet productie-consum precum si o judicioasa alocare a resurselor.

Tipuri de orientari:

1 orientarea spre productie urmarea optimizarea folosirii resurselor in interiorul intreprinderii pentru obtinerea maximului de rezultate economice in conditiile unui nivel determinat al costurilor totale.

2 orientarea spre vanzari-cand eforturile intreprinderii sunt concentrate asupra metodelor si tehnicilor de stimulare a vanzarilor, subliniindu-se avantajele calitative ale propriei oferte in raport cu cea a concurentei.

3 orientarea de marketing-concentrarea atentiei intreprinderii asupra nevoilor, gusturilor, preferintelor si dorintelor clientelei., pentru a-si orienta structura si calitatea produselor conform cerintei pietei.

4 orientarea de marketing social presupune satisfacerea consumatorilor intr-o maniera in care sa fie protejat atat consumatorul cat si mediul ambiant.

Factorii care au dus la cresterea importantei marketingului:

1 cresterea gradului de sofisticare a nevoilor consumatorilor

2 concurenta din ce in ce mai dura

a) concurenta internationala-sistemul de comunicatie a dus la cresterea posibilitatilor pentru orice intreprindere de a satisface cumparatori din diferite zone.

b) noile tehnologii

c)imitatorii

3 separarea productiei de consum

4 cresterea complexitatii organizatiilor

-cereri conflictuale

-separarea proprietatii de control-angajatii tind sa devina mai putin orientate spre profit decat proprietarii

5 schimbarile tot mai dinamice ale mediului generate de: noile tehnologii, cresterea gradului de educatie a populatiei, miscarile ecologiste, globalizarea economiei, incurajarea integrarii in UE a fostelor tari socialiste.

Preview document

Fițuică marketing general - Pagina 1
Fițuică marketing general - Pagina 2
Fițuică marketing general - Pagina 3
Fițuică marketing general - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Fituica Marketing General.doc

Alții au mai descărcat și

Fițuici marketing

Functiile mk: a)Cercetarea pietei si a nevoilor de consum -prin aceasta fct. Se urmareste obtinerea de informatii referitoare la pietele prezente...

Răspunsuri marketing

1. Definiţi conceptul de marketing în viziunea dumneavoastră precizaţi care este rolul său în activitatea unei firme. Marketingul este procesul de...

Marketing

Confruntare cu o creştere continuă a complexităţii şi a exigenţelor pieţei, întreprinderile: -să se adapteze “regulilor de joc” ale economiei...

Marketing

Sem 1 Tipologia cercetărilor de marketing I. După scopul functional (dupa obiectul cercetarii): 1. cercetare exploratorii 2. instrumentale, 3....

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?