Raport la întreprinderea Doina Vin

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8406
Mărime: 46.75KB (arhivat)
Publicat de: Teohari Ghiță
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cuzmenco Vera

Extras din proiect

Colegiul Naţional de viticultură şi vinificaţie din Chişinău(CNVVC) are peste 166 de ani,este cea mai veche instituţie de învăţămînt din Moldova în acest domeniu.Succesele obţinute de discipolii acestui Colegiu,i-au creat renume şi după hotarele.Ea a participat sistematic la toate expoziţiile din secolul trecut,la Londra,Viena,Paris şi alte oraşe.Procesul tehnic şi

pătrunderea ştiintei în toate ramurile producţiei au pus faţă instituţiilor de îvaţămînt din Moldova,noi curente în aceea ce priveşte calitatea pregătirii specialiştilor.Una din normele trducerii nemijlocite în viaţă a legii:

“Cu privire la mărirea şcolii de viaţă şi dezvoltare în continuare a sistemului învaţămîntului public URSS o constituiau sovhozul,tehnicumuri.Procesul de formare a unora asemenea instituţii de învăţămînt a început în 1989.”

Sovhozul fabrică a fost format în 1963 pe baza fabricii de vin”Grătieşti” (care a fost formată în 1945) din Şcoala de Viticultură şi Vinificaţie întemeiată în 1849. Aşa dar sovhozul fabrică prezintă de sine o unire organică a unei instituţii de învăţămînt specială cu o bază productivă care organizează prelucrarea producţiei vinicole şi de alt tip.Cu scopul pregătirii gospodăriei săteşti pentru reorganizarea învăţămîntului special superior de scurtă durată.Guvernul R. Moldova a emis un decret din 28 iunie 1991 sub numărul 321 prin care a reorganizat la 1 iulie 1991 acestă instituţie de învăţămînt,CNVVC.

În Colegiu se pregătesc specialişti la diferite specialităţi: exploatarea aparatelor în industria producţiei tehnologice,păstrarea fructelor şi legumelor,horticultură şi tehnologia vinului.În ultimii ani s-a simţit o anumită scădere şi s-a simţit criza în domeniul vinificaţiei.Criza esta rezultatul ruperii legăturii economice,apariţia barierelor de vame,ridicarea preţurilor la resursele energetice şi petrol,ridicarea impozitelor şi multe altele.

Toate acestea au dus la ridicaarea costului de producţie şi a preţului de realizare şi căpătarea unei producţii ce nu poate concura pe piaţă.

Recoltarea şi transportarea

Metoda de recoltare ,condiţiile şi mai ales gradul de maturare al strugurilor sunt determinate pentru calitatea produsului final.

Recoltarea strugurilor se efectuiază în momentul maturităţii lor tehnologice,care poate coincide cu momentul maturităţii depline.Recoltarea înainte de maturitatea tehnologică poate fi justificată numai în toamnele în care condiţiile climatice sunt nefavorabile şi există pericolul infectării în masă a strugurilor cu putregai cenuşiu.

Recoltarea după momentul maturittăţii depline duce la creşterea conţinutului de alcool,o aciditate mai mică şi la un echilibru între principalele elemente ale vinului.

Se recomandă ca în timpul recoltării să fie triaţi,înlăturîndu-se cei alteraţi,astfel încît procentul de struguri sănătoşi,care intră în vinificare să fie cît mai mare.

Transportarea strugurilor trebuie să respecte următoarele cerinţe: boabele să ajungă întregi pentru a evita oxidarea ,fermentarea spontană şi infecţia mustului cu diferite microorganisme patogene,iar timpul de transport să fie cît mai scurt,de maxim 4 ore.În acest sens ,influienţa nedorită asupra calităţii vinului o are tasarea strugurilor,cînd aceştia sunt transportaţi în bene(containere).În cazul strugurilor albi nu se recomandă sulfitarea lor direct în cîmp şi în transport.Anhidrida sulfuroasă,deşi apără mustul de oxidare şi preîntîmpina o fermentare timpurie,intensifică procesele de extracţie a unor componente nedorite din părţile solide ale strugurilor,care astfel pot ajunge în cantităţi prea mari în vin.

Cel mai răspîndit mijloc de transporrt a strugurilor,care s-a generalizat ultimul timp este remorca şi autocamionul cubene etanşe.

Punctul de recepţie

Preview document

Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 1
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 2
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 3
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 4
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 5
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 6
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 7
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 8
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 9
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 10
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 11
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 12
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 13
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 14
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 15
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 16
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 17
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 18
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 19
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 20
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 21
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 22
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 23
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 24
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 25
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 26
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 27
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 28
Raport la întreprinderea Doina Vin - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Raport la Intreprinderea Doina Vin.doc

Ai nevoie de altceva?