Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară

Proiect
6.8/10 (5 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 11056
Mărime: 1.76MB (arhivat)
Publicat de: Leonard Vasilescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Jianu Ionel

Cuprins

  1. Cuprins
  2. 1. Energia atomică 3
  3. 1.1 Motorul atomic 4
  4. 2. Istoria Energiei Nucleare de la origini si până în prezent 5
  5. 3. Energia Nucleară 17
  6. 4 Reacţia de fisiune nucleară în lanţ 20
  7. 4.1 Probabilitatea unei reacţii în lanţ 23
  8. 4.2 Predetonarea 23
  9. 4.3 Generalităţi 24
  10. 5. Reactorul nuclear 24
  11. 5.1 Aplicaţii 25
  12. 5.2 Scurt istoric 25
  13. 5.3 Perspective în viitor 27
  14. 6 Tipuri de reactoare 28
  15. 6.1 Reîncărcarea reactoarelor nucleare 31
  16. 6.2 Managementul deşeurilor radioactive 32
  17. 7. Reactoare nucleare naturale 33
  18. 8. Schema unui reactor nuclear 34
  19. 9. Reactorul cu fuziune nucleară 35
  20. 10. Accidentul de la Cernobîl 36
  21. 11. Bibliografie 38

Extras din proiect

1. Energia atomică

În timpul fisiunii nucleului atomic se degajă energie. De această energie nucleară sunt legate mari speranţe şi mari temeri ale omenirii, soarta popoarelor globului pământesc depinde în mare măsură de direcţia în care va fi orientată puternică sa forţă: spre opere creatoare şi viaţa sau spre scopuri distrugătoare şi moarte.

Una din principalele caracteristici ale unui combustibil este cantitatea de energie pe care acesta o eliberează în timpul arderii. În această privinţă combustibilul atomic nu are egal.

Un kilogram de uraniu eliberează 29 900 000 kWh energie iar un kilogram de hidrogen, chiar 177 500 000 kWh. Energia conţinută într-un kg de benzină ajunge pentru a acţiona un autoturism timp de 10 minute, iar energia reacţiilor nucleare într-un kilogram de hidrogen este suficientă pentru a ridica un munte în greutate de 1 miliard tone la înălţimea de 65 metri. O centrală electrică termică cu o capacitate de 600 000 kW consuma în 24 de ore cinci trenuri de cărbune. O centrală electrică de aceeaşi putere care funcţionează cu combustibil atomic, consumă într-un an aproximativ o tonă de uraniu. Aceste valori sunt pur şi simplu incomparabile între ele.

De ce atunci, nu s-au construit până acum, peste tot, numai centrale electrice atomice? De ce ne mai batem capul cu extracţia cărbunelui şi a ţiţeiului (petroliului), de ce construim hidrocentrale electrice greoaie şi scumpe? Poate fiindcă combustibilul atomic, în special uraniul şi thoriul, ar fi elemente foarte rare?

Nu, uraniul nu este un element rar, în proporţie de 0,0005% scoarţa pământului se compune din uraniu. În cantitate o dată şi jumătate mai mare decât uraniul se găseşte în scoarţa pământeasca un alt metal capabil să servească drept combustibil nuclear- thoriul (în proporţie de 0,0008%).

Metalurgia uraniului şi thoriului este extrem de complicată. Minereul de uraniu trebuie fărâmiţat, înnobilat, dizolvat consecutiv în diferiţi reactivi chimici, cu mare grijă datorită nocivităţii sale, şi, numai după aceea se efectuează procesul metalurgic propriu-zis, separarea uraniului metalic sau obţinerea combinaţiei sale gazoase- hexaflorura de uraniu. Uraniul metalic are doi izotopi principali- uraniu 238 şi uraniu 235, dintre care drept combustibil nuclear se foloseşte uraniu 235. Cei doi izotopi ai uraniului, ca în general toţi izotopii, sunt din punct de vedere chimic nişte gemeni inseparabili. Atomul unui izotop de uraniu şi atomul celuilalt izotop se deosebesc numai prin masa lor, şi această diferenţă abia-abia depăşeşte 1%. Totuşi, singurul lucru de care ne putem folosi la separarea izotopilor de uraniu e tocmai această diferenţă. Separarea izotopilor de uraniu se efectuează folosind, nu uraniu metalic, ci compusul său cu fluorul- hexaflorura de uraniu. Procesul de separare trebuie repetat de câteva mii de ori pentru a se obţine hexaflorura de uraniu în care să nu existe, aproape deloc, molecule de uraniu 238, proces ce necesită un consum uriaş de energie electrică, căldura, apă.

Iată de ce energia electrică obţinută în prezent în centralele atomoelectrice este mai scumpă nu numai decât energia produsă de hidrocentralele electrice, ci şi decât energia electrică a centralelor termoelectrice.

1.1 Motorul atomic

Problema creării unor maşini de transport acţionate de motoare atomice este extrem de ademenitoare. Folosirea energiei atomice deschide posibilitatea înfăptuirii de zboruri cosmice până la cele mai îndepărtate graniţe ale sistemului solar. De aceea, în toate ţările lumii, savanţii şi inginerii lucrează atât de intens la rezolvarea problemelor de creare a unor locomotive, automobile şi avioane atomice. Primele succese în acest domeniu sunt de necontestat: plutesc de pe acum primele submarine cu motor atomic, există proiecte tehnice pentru locomotive atomice, etc.

2. Istoria Energiei Nucleare de la origini si până în prezent

ATOMUL ÎN ANTICHITATE

Noţiunea de atom apare pentru prima dată către anul 450 î.H. Filozoful grec Leucip dezvoltă teoria conform căreia materia nu este “oricât divizibilă” şi introduce noţiunea de “atomos” – ceea ce nu poate fi divizat. Câţiva ani mai târziu, Democrit, un discipol al lui Leucip, defineşte materia ca un ansamblu de particule invizibile, indivizibile şi eterne: atomii.

Această nouă concepţie nu a fost rezultatul unor observaţii sau experienţe, ci mai degrabă, al unor intuiţii. Această teorie va fi dezvoltată de către Epicur (341-270 î.H.), apoi de către poetul latin Lucreţiu în sec. I î.H. Vor trece 2000 de ani până când teoria atomică va fi reluată şi formulată ştiinţific.

în secolul al IV-lea î.H., filozoful grec

Democrit (460-370) a imaginat

materia ca fiind un ansamblu de

particule indivizibile: atomii.

SECOLUL AL XIX-lea: IPOTEZA ATOMICĂ SE CONFIRMĂ

Michaël Faraday (1791-1867),

inventatorul principiului de funcţionare al motoarelor electromagnetice, a enunţat în 1834 legile electrolizei.

Aceasta a marcat recunoaşterea “teoriei atomismului”

Teoria atomică modernă se datorează activităţii fizicianului şi chimistului englez Dalton. În 1803, Dalton prezintă un memoriu asupra absorbţiei gazelor de către lichide şi apelează la ipoteza conform căreia materia se compune din particule indivizibile – atomii. În anul 1811, chimistul italian Avogadro face o departajare între molecule şi atomi. El enunţã legea conform căreia volume egale de gaz supuse unei presiuni identice conţin acelaşi număr de molecule. În 1833, chimistul englez Faraday introduce noţiunea de ion şi studiază electroliza. Astfel, el admite implicit în lucrările sale “ipoteza atomică”, care începe astfel să se impună în chimie. În 1869, savantul rus Mendeleev pune la punct un sistem de clasificare a tuturor elementelor chimice cunoscute în ordine crescătoare după masa atomică.

1895:

DESCOPERIREA RAZELOR “X”

Wilhelm Röntgen (1845-1923)

primeşte în 1901 premiul Nobel pentru Fizică, pentru cercetările sale privind razele X. Descoperirea sa va fi de o importanţă capitală pentru dezvoltarea ulterioară a fizicii.

În 1895, fizicianul german Röntgen descoperă o radiaţie

invizibilă de aceeaşi natură cu lumina, dar mult mai penetrantă, ea putând traversa materia şi impresiona apoi o placă fotografică. El va numi “X” această radiaţie necunoscută.

Medicii îşi îndreaptă atenþia către noua descoperire şi încep să o utilizeze în cercetările medicale; aceasta marchează începutul radiologiei.

Henri Becquerel (1852-1908),

fizician francez, fiu şi nepot de

fizicieni. Descoperirea sa,

radioactivitatea naturală a sărurilor de uraniu (1896) este la originea

lucrărilor lui Pierre şi Marie Curie, cu

care va împărţi în 1903, premiul Nobel pentru Fizică.

1896-1930: PIONIERII EREI NUCLEARE

1896 Savantul francez Henri Becquerel descoperă radioactivitatea naturală. Informat de Henry Poincaré despre descoperirea razelor “X” de cãtre Röntgen, acesta cercetează dacă elementele fluorescente emit o astfel de radiaţie. Pentru aceasta, Becquerel utilizează în experienţele sale săruri de uraniu pe care le expune la soare, pentru a le face fluorescente. Într-una din zilele lui martie 1896, întrerupt din lucrul său de o vreme urâtă, el aşează placa fotografică sub sărurile de uraniu pe care nu avusese timp să le expună la soare. Ca urmare, constată că placa a fost impresionată, concluzionând că uraniul emite radiaţii pe care le numeşte “raze uranice”. Din acest moment, fizicienii vor fi atraşi de studiul acestui nou tip de radiaţii.

Preview document

Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 1
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 2
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 3
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 4
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 5
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 6
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 7
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 8
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 9
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 10
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 11
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 12
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 13
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 14
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 15
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 16
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 17
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 18
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 19
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 20
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 21
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 22
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 23
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 24
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 25
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 26
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 27
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 28
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 29
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 30
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 31
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 32
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 33
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 34
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 35
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 36
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 37
Sisteme energetice neconvenționale - energia nucleară - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Sisteme Energetice Neconventionale - Energia Nucleara.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Producerea Energiei Electrice

ARGUMENT Unica sursă de energie care a alimentat civilizaţia noastră până în acest secol a fost energia solară, înmagazinată sub formă de energie...

Programe naționale de cercetare dezvoltare și inovare

1.Descrierea programului 1.1.Obiective; subprograme Obiectivul general al Programului MENER este creşterea competitivităţii economiei şi...

Energii neconvenționale

1. Introducere Problemele asigurării cu energie a omenirii sunt deosebit de complexe. Alături de nevoia majoră, vitală a asigurării apei potabile,...

Amprenta ecologică

Când călătorim pentru a vizita situri naturale sau vechi situri istorice, adesea este posibil să descoperim o mulțime de aspecte care pot schimba...

Analiza Geografică și Economică a Uniunii Europene

Europa a avut o extraordinară contribuţie la crearea civilizaţiei universale şi construirea lumii contemporane. Amintim: a) Civilizaţia greacă - a...

Bazele termodinamicii tehnice II

8.1. Noţiuni generale În procesele din sistemele termodinamice agenţii de lucru în stare gazoasă, care sunt fluide compresibile, efectuează...

Centrale Termoelectrice

Energia exprima capacitatea unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic atunci când sufera o transformare dintr-o stare în alta. În natura,...

Ai nevoie de altceva?