Intermediari în asigurări

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4204
Mărime: 22.63KB (arhivat)
Publicat de: Moise Rus
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexandru Felicia
Academia de Studii Economice Facultatea de Finanţe Asigurãri Bãnci şi Burse de valori

Extras din proiect

Proiectul este realizat la disciplina “Reglementãri in asigurãri” şi se intituleazã “Intermediarii ĩn asigurãri”.

Proiectul are o parte introductivã despre piaţa asigurãrilor ĩn general, ĩn România şi ĩn U.E. apoi urmeazã partea legatã strict de intermediarii ĩn asigurãri.

Sunt prezentate principale aspecte şi caracteristici, ce ĩi caracterizeaza pe aceşti intermediari.

Sunt analizate aspecte strict legislative cu privire la intermediarii, din cadrul secţiunilor dedicate acestora, din legi, norme, directive şi ordine.

In finalul acestui proiect sunt prezentate şi unele sancţiuni şi pedepse ce sunt aplicate intermediarilor dacã nu respectã regulile impuse de Autoritatea de Supraveghere.

Proiectul se incheie cu concluzii finale, rezultate din studiul tuturor legilor şi normelor cu privire la activitatea de asigurare desfaşurata de intermediarii ĩn asigurãri.

De asemenea la sfârşitul proiectului este adaugatã şi bibliogarafia ce a stat la baza constituirii acestui proiect.

PIAŢA DE ASIGURĂRI – CONCEPTE GENERALE

Piaţa de asigurare reprezintă un cadru în care se desfăşoară operaţiuni de asigurare numai pe baze contractuale. Aici se întâlnesc cererea de asigurare , venind din partea persoanelor fizice şi juridice care doresc să încheie diferite tipuri de asigurări şi oferta de asigurare, ce vine din partea persoanelor juridice şi anume organizaţii, societăţi specializate, care sunt autorizate să funcţioneze în domeniul asigurărilor şi să desfăşoare o astfel de activitate, bineînţeles, sub raport financiar. Denumirea de piaţă este valabilă atât pentru ţările în care funcţionează mai multe organizaţii de asigurare, fiind o piaţă concurenţială, dar şi pentru ţările unde există doar o astfel de organizaţie, existând o singură ofertă de asigurare.

O astfel de piaţă, aparent neconcurenţială, prezintă şi câteva elemente de concurenţă, în sensul că singura organizaţie de asigurare are menirea de a convinge persoanele fizice şi juridice asigurabile să accepte condiţiile oferite de aceasta şi aducând în acest fel cererea de asigurare la dimensiunea ofertei. În acest caz, persoanele fizice şi juridice asigurabile pot alege între a accepta oferta de asigurare ce există pe piaţă şi care este unică sau între a o refuza, căutând alte alternative.

De exemplu, persoanele care doresc o asigurare de viaţă, conferindu-le şi protecţie de asigurare, cum ar fi securitate în caz de deces, accident şi altele, dar şi fructificarea economiilor , aleg ca alternativă depunerea disponibilităţilor băneşti la casa de economii. Această alternativă este aleasă, în condiţiile în care sumele ce sunt încasate de asigurat la o asigurare mixtă de viaţă, la expirarea termenului de asigurare, sunt mai mici decât sumele încasate de la casa de economii, atunci când sumele depuse la casa de economii sunt egale cu totalul primelor plătite la societăţilor de asigurare. Organizaţia de asigurare acoperă şi riscul de deces al asiguratului, pe perioada de valabilitate a contractului, pentru care se percepe o primă de asigurare specializată, nefiind vorba că fructifică mai slab economiile populaţiei decât casa de economii.

Unităţile economice si gospodăriile populaţiei, care doresc protecţia bunurilor, aleg opţiunea autoasigurării, cu limitele sale.

Daca ne raportăm la nivel internaţional piaţa asigurărilor se caracterizează printr-un grad ridicat de eterogenitate ca urmare a diversităţii evenimentelor cauzatoare de pagube şi a activităţilor pe care le poate afecta. Ca urmare a acestui fapt, practic, nu se poate delimita o singură piaţă a asigurărilor şi reasigurărilor, fiecare dintre ele fiind caracterizate prin preponderenţa anumitor categorii de asigurări, existenţa anumitor societăţi de asigurări şi reasigurări, norme şi reglementări specifice, acoperiri mai mari sau excluderi mai extinse.

La nivel european se poate preciza că lumea asigurărilor a cunoscut o evoluţie de ansamblu, cu anumite caracteristici comune, dar şi cu apreciabile diferenţieri de la o ţară la alta.

Trebuie precizat în primul rând că Europa este locul de apariţie a asigurărilor moderne şi ramâne o piaţă esenţială la nivel mondial, cu o creştere rapidă mai ales în ramurile asigurărilor de viaţă şi de economisire, dar ocupând locul doi după Statele Unite.

Asistăm, în prezent, la un proces de maturizare a pieţei unice europene a asigurărilor, cu realizări, dar şi cu dificultăţile sale, încă nedepăşite.

Dezvoltarea unei pieţe europene unice a asigurărilor a fost un proces gradual ce a durat mai mulţi ani. Directivele Uniunii Europene referitoare la asigurări reprezintă principiile general acceptate la nivelul Comunităţii Europene cu scopul de a uniformiza normele de asigurări şi de a facilita comerţul internaţional, referindu-se în primul rând la activitatea de asigurare , dar şi la cea de reasiguare.

În prezent nu există cu adevarat o piaţă paneuropeană omogenă a asigurărilor, deşi Franţa, Germania şi Anglia continuă să deţina acest sector atât din punct de vedere al numărului de companii de asigurare, cât şi al veniturilor obţinute din prime de asigurare. Nu se poate vorbi de o uniformizare a cadrului legislativ la nivelul Uniunii Europene, deoarece atât ţările membre, cât şi cele care aderă îşi menţin unele legi cu caracter naţional, care depind de cultura şi de pieţele financiare ale ţării respective.

Piaţa paneuropeană respectă principiile de bază ale Tratatului de le Roma, şi anume libera ciculaţie a oamenilor, bunurilor, a seviciilor şi a capitalului între statele membre.

Pentru constituirea unei pieţe unice a asigurărilor, în Uniunea Europeană, o serie de directive au fost promulgate în decursul a 35 de ani, cumulând cu introducerea paşaportului unic european în sectorul de asigurări.

Intermediarii de asigurãri si reasigurãri vor deţine o asigurare de indemnizaţie

profesionalã care sã acopere întreg teritoriul Comunitatii sau alta garanţie comparabilã pentru rãspunderea care decurge din neglijenţa profesionalã, în valoare de cel puţin 1.000.000 EUR pentru fiecare solicitare de daune şi în valoare globalã de 1 500 000 EUR pe an pentru totalitatea solicitãrilor de daune, cu excepţia cazului în care o astfel de asigurare sau garanţie comparabilã le este pusã la dispoziţie de o societate de asigurare sau reasigurare sau de altã întreprindere în numele cãreia intermediarul de asigurãri sau de reasigurãri acţioneazã sau este împuternicit sã acţioneze sau dacã societatea respectivã şi-a asumat întreaga rãspundere pentru acţiunile intermediarului

Legea (32/2000) reglementeaza organizarea si functionarea societatilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, a societatilor mutuale, denumite în continuare asiguratori, respectiv reasiguratori, precum si a intermediarilor în asigurari, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, supravegherea asiguratorilor si reasiguratorilor care desfasoara activitatea în sau din România, supravegherea activitatii intermediarilor în asigurari si reasigurari, precum si a altor activitati în legatura cu acestea.

Preview document

Intermediari în asigurări - Pagina 1
Intermediari în asigurări - Pagina 2
Intermediari în asigurări - Pagina 3
Intermediari în asigurări - Pagina 4
Intermediari în asigurări - Pagina 5
Intermediari în asigurări - Pagina 6
Intermediari în asigurări - Pagina 7
Intermediari în asigurări - Pagina 8
Intermediari în asigurări - Pagina 9
Intermediari în asigurări - Pagina 10
Intermediari în asigurări - Pagina 11
Intermediari în asigurări - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Intermediari in Asigurari.doc

Alții au mai descărcat și

Reglementarea Activității Asigurătorilor și Intermediarilor din Asigurări

Capitolul 1 : Activitatea asigurătorilor 1.1. Asigurarea Asigurările s-au dezvoltat din nevoia de protecţie a omului si a bunurilor sale ,...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Asigurări și Reasigurări

1. OBIECTIVELE CURSULUI Cursul oferă bazele teoretice referitoare la cunoaşterea necesităţii apariţiei activităţii de asigurare, la sensul unor...

Te-ar putea interesa și

Sectorul asigurărilor în economia de piață

CAPITOLUL 1 NECESITATEA, CONTINUTUL, EVOLUTIA SI ROLUL ASIGURARILOR ÎN ECONOMIA DE PIATA 1.1 Necesitatea si rolul asigurarilor Asigurarile au...

Intermediarii în Asigurări

Secţiunea I 1.1 Noţiune Intermediarii. În unele situaţii, asigurarea, respectiv reasigurarea, nu se încheie în mod direct între părţile...

Contabilitatea veniturilor și cheltuielilor societăților de asigurări

CONTABILITATEA VENITURILOR SI CHELTUIELILOR SOCIETATILOR DE ASIGURARI 1.Aspecte teoretice privind veniturile si cheltuielile societăţilor de...

Intermediari în asigurări

1. Definitie. Prezentare comparativa In general in tarile cu traditie in asigurari, asigurarea nu se incheie in mod direct intre partile...

Asigurările ca intermediar financiar

Asigurarea sub aspect economic Existenta asigurarii este strans legata de necesitatea constitirii unui fond de resurse banesti destinat acoperirii...

Societățile de asigurări și intermediarii în asigurări

In zilele noastre , asigurarea este perceputa ca o industrie complexa , o retea regulata care ofera o mare varietate de produse si servicii care...

Intermediarii pe piața asigurărilor

Activitatea de asigurare, agentii de asigurare (pag 2) Intermediarii pe piata asigurarilor conform legii nr. 32/2000 (pag 4) Conditiile ce...

Reglementarea Activității Asigurătorilor și Intermediarilor din Asigurări

1) Introducere Asigurările deţin un rol fundamental în structurile economice şi sociale naţionale, în promovarea spiritului antreprenorial, foarte...

Ai nevoie de altceva?